duminică, februarie 25, 2024

ONU a acceptat schimbarea de nume a Turciei. Iată noul nume al țării

Organizația Națiunilor Unite a schimbat numele țării Republicii Turcia în „Türkiye”, așa cum este scris și pronunțat în limba turcă, în urma unei cereri din partea Ankara, conform Ahval News.

Schimbarea vine după ce ministrul turc de externe, Mevlüt Çavuşoğlu a trimis, miercuri, o scrisoare către ONU în care a solicitat oficial schimbarea numelui.

Guvernul turc caută să evite asocierile „turkey„ din limba engleză, care înseamnă curcan.

Președintele turc Recep Tayyip Erdoğan a cerut în decembrie folosirea „Türkiye” pentru a reprezenta mai bine cultura și valorile turcești, inclusiv cerând ca „Made in Türkiye” să fie folosit pe produsele exportate în loc de „Made in Turkey” folosit anterior.

Ankara a folosit de atunci cuvântul „Türkiye”, denumirea adoptată de țară după obținerea independenței în 1923, în documentele oficiale.

Un englez s-a mutat într-un resort de cinci stele din Antalya ca să facă economie

Josh Kerr și-a împărtășit călătoria pe contul său TikTok și a spus că preferă să petreacă o lună la hotel în Antalya unde este „cald și însorit” și care costă 944 de lire sterline, decât să cheltuiască 950 de lire sterline pe lună pentru chirie și facturi pentru apartamentul său din Manchester.

Operațiunea de căutare de la controversată mina de aur a fost oprită

Ministerul Mediului, Urbanizării și Schimbărilor Climatice, pe 17 februarie, a anunțat că licența minei a fost anulată.

Turcia: Un jurnalist riscă 5 ani de închisoare după ce a scris despre corupția din justiție

Tolga Şardan este acuzat de „diseminarea publică a informaţiilor înşelătoare” şi „insultarea organelor judiciare ale statului” în temeiul Codului penal turc (TCK) în rechizitoriul de şase pagini.

Un jurnalist riscă 10 ani de închisoare pentru insultarea lui Erdogan

Insultarea președintelui este o crimă în Turcia, conform controversatului articol 299 din Codul penal turc (TCK). Cine îl jignește pe președinte riscă până la patru ani de închisoare, pedeapsă care poate fi majorată dacă infracțiunea a fost comisă prin intermediul mass-media.

52 de candidați pentru primăria Istanbulului la alegerile din martie 2024

Taylan Yıldız, care a fost membru al Consiliului Municipal din Istanbul între 2019 și 2023 din Partidul İYİ, va candida independent.