luni, decembrie 5, 2022

ONU a acceptat schimbarea de nume a Turciei. Iată noul nume al țării

Organizația Națiunilor Unite a schimbat numele țării Republicii Turcia în „Türkiye”, așa cum este scris și pronunțat în limba turcă, în urma unei cereri din partea Ankara, conform Ahval News.

Schimbarea vine după ce ministrul turc de externe, Mevlüt Çavuşoğlu a trimis, miercuri, o scrisoare către ONU în care a solicitat oficial schimbarea numelui.

Guvernul turc caută să evite asocierile „turkey„ din limba engleză, care înseamnă curcan.

Președintele turc Recep Tayyip Erdoğan a cerut în decembrie folosirea „Türkiye” pentru a reprezenta mai bine cultura și valorile turcești, inclusiv cerând ca „Made in Türkiye” să fie folosit pe produsele exportate în loc de „Made in Turkey” folosit anterior.

Ankara a folosit de atunci cuvântul „Türkiye”, denumirea adoptată de țară după obținerea independenței în 1923, în documentele oficiale.

Un polițist din cadrul Ambasadei Turciei la Atena a creat o rețea de supraveghere în Grecia

Un polițist turc, angajat în cadrul Ambasadei Turciei din Atena a înființat o rețea de supraveghere în Grecia. Scopul era de a...

Erdogan semnalează un posibil război în Siria. Moscova:„ Facem apel la toate părțile să se abțină.”

Pe fondul crizei economice și a alegerilor care urmează în vara anul 2023, Erdogan se concertează pe un posibil război în Siria.

O turcoaică, primul academician, care predă istoria Imperiul Otoman la Vatican

Aksoy, care a lucrat mult timp în arhivele Vaticanului, a fost ales să predea un curs despre relațiile dintre papalitate și Imperiul Otoman în istoria Orientului apropiat la Institutul Pontifical Oriental.

VIDEO. Un microbuz s-a răsturnat în Istanbul: 9 români au fost răniți

Un microbuz s-a răstunat în Istanbul, după ce șoferul a pierdut controlul din cauza vremii ploioase, confom presei turcești.

Turcia: Apel de urgențe pentru a închide o mină de aur din estul Turciei

Organizațiile profesionale din Turcia s-au opus împotriva raportului de evaluare a impactului asupra mediului pentru creșterea capacității în mina de aur din İliç.

Cupa Mondială:Scandal în Turcia după ce numele faimosului fotbalist, Hakan Șukur a fost pronunțat în timpul unui meci 

Alper Bakırcıgil, în timp ce explica golul marcat în meciul Canada-Maroc transmis pe TRT, crainicul a amintind că cel mai devreme gol marcat în istoria Cupei Mondiale i-a aparținut lui Hakan Şükür.