duminică, iulie 14, 2024

ONU a acceptat schimbarea de nume a Turciei. Iată noul nume al țării

Organizația Națiunilor Unite a schimbat numele țării Republicii Turcia în „Türkiye”, așa cum este scris și pronunțat în limba turcă, în urma unei cereri din partea Ankara, conform Ahval News.

Schimbarea vine după ce ministrul turc de externe, Mevlüt Çavuşoğlu a trimis, miercuri, o scrisoare către ONU în care a solicitat oficial schimbarea numelui.

Guvernul turc caută să evite asocierile „turkey„ din limba engleză, care înseamnă curcan.

Președintele turc Recep Tayyip Erdoğan a cerut în decembrie folosirea „Türkiye” pentru a reprezenta mai bine cultura și valorile turcești, inclusiv cerând ca „Made in Türkiye” să fie folosit pe produsele exportate în loc de „Made in Turkey” folosit anterior.

Ankara a folosit de atunci cuvântul „Türkiye”, denumirea adoptată de țară după obținerea independenței în 1923, în documentele oficiale.

China va deschide o fabrică de mașini electrice în Turcia

Acordul a fost semnat la Istanbul de CEO-ul BYD, Wang Chuanfu, și de Ministrul turc al Industriei și Tehnologiei, Fatih Kaçır, în timpul unei ceremonii la care a participat președintele turc, Recep Tayyip Erdoğan.

Erdogan la summitul NATO: Turcia vrea să fie membră a Organizației de Cooperare de la Shanghai, condusă de China

Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a declarat la summitul NATO, de la Washington, care marchează cea de-a 75-a aniversare de la înființarea Alianței, că vrea să se aliaza cu China.

Turcia: 5 jucători ai naționalei valoarea pe piață 155 de milioane de euro. Iată cine este cel mai scump jucător turc!

Presa turcească a estimat că valoarea totală a 5 fotbalişti din echipa națională a Turciei ajunge la 155 de milioane de euro.

CEDO: Alte 1.000 de cereri privind condamnările pentru utilizarea unei aplicații de pe telefon

În urma unei hotărâri de referință din septembrie 2023 care a constatat că utilizarea aplicației ByLock nu este constituie o probă de încredere sau o infracțiune, CEDO a trimis al treilea lot de 1.000 de cereri.

Fraudă ca în filme în Istanbul comisă de doi cetățeni britanici de origine română

Un agent imobiliar care dorea să vândă o casă de lux în valoare de 140 de milioane de lire în cartierul Levent, din Istanbul, a fost fraudat cu 14 milioane de lire de către doi cetăţeni britanici de origine română.