luni, martie 20, 2023

Ce a rezolvat Erdogan înjurând într-un discurs despre Gezi Park?: „Sunt corupți, sunt curve”

Un scandal a izbucnit în Turcia, după ce președintele turc a adresat cuvinte jignitoare turcilor care comemorau nouă ani de la protestele din Gezi Park.

Președintele Recep Tayyip Erdoğan, pe 1 iunie, după ședința săptămânală a partidul său, a înjurat într-un discurs despre evenimentele din 2013.

„În Moscheea Dolmabahçe, acești teroriști și bandiți au murdărit interiorul moscheii cu sticle de bere. Au urinat în moschee. Sunt corupți, sunt curve, nu știu nimic despre o moschee sfântă”, a spus Erdogan.


După declarații, cuvântul „surtuk”, care înseamnă „curvă” în turcă, a devenit popular pe Twitter-ul din Turcia, mulți cetățeni și personalități publice criticându-l pe Erdogan.

Canan Kaftancıoğlu, președintele principalului partid din opoziție, Partid Popular Republican (CHP), din Istanbul a scris: „Și tu?” la videoclipul lui Erdogan care îi insultă pe protestatari.

O fi doar o greșeală de tipar?

Luna iunie, nu doar a început pentru turci cu un scandal, în care președintele aruncă cuvinte înjositoare către cetățeni, dar și cu noi măriri de prețuri. Turcii au fost șocați când prețurile la gaze, electricitate, combustibil și alimentele de bază au crescut peste noapte, cu până la 30 la sută.

Unii turci consideră ca acesta a fost doar o greșeală de tipar, iar Erdogan doar a citit de pe propter, fără să-și dea seama.

Însă, jurnalistul Bulent Korucu, într-o emisiune de pe YouTube, a explicat că discursul președintelui a fost construit intenționat în așa fel încât atenția cetățenilor să fie redirecționat către noul scandal izbucnit, iar oamenii să nu mai vorbească despre mărirea prețurilor.

Mai multe de atât, jurnalistul consideră că faptul că Erdogan a citit de pe prompter este un semn că a început neoficial campania electorală pentru alegerile din 2023. Ca în toate campaniile electorale Erdogan are un dușman închipuit care tragă țara în jos, iar acesta încearcă să se lupte cu inamicul.


Erogan: „A fost o tentativă loviturii de stat”

În discursul din 1 iunie, Erdogan a dezvăluit un aspect important. Acesta consideră atât evenimentele din 2013, din Parcul Gezi, cât și scandalul de corupție din 17 decembrie 2013, ca fiind încercări de lovituri de stat, la fel ca cea din 15 iulie 2016.

„Nu spunem degeaba că evenimentele de la Gezi au fost o tentativa loviturii de stat planificate de ticăloși. Punctul de plecare al problemei, cu care încă ne luptăm, de la ascensiunea investitorilor până la ascensiunea valutară, sunt evenimentele Gezi. Ceea ce nu au putut face cu evenimentele de la Gezi, ei au încercat din nou încercând să răstoarne guvernul pe 17 decembrie 2013. Când scenariul lor insidios a fost spulberat, ei au îndrăznit să dea o lovitură de stat militară pe 15 iulie 2016.”, a susținut Erdogan.

Cel mai mare val de proteste din istoria Turciei

Milioane de turci au ieșit în stradă, la sfârșitul lunii mai în 2013, pentru a protesta împotriva  guvernului turc.

Protestele din Parcul Gezi au început inițial la Istanbul în mai 2013, ca o reacție la planurile de renovare ale Partidului Justiției și Dezvoltarii (AKP), care avea drept scop construirea unei replici a cazărmilor otomane pe puținele locuri verzi rămase din oraș. Urmând să se transforme în cel mai mare val de proteste împotriva guvernului din istoria Turciei.

Cu toate acestea, prim-ministrul de atunci, Recep Tayyip Erdoğan a refuzat să se retragă din planurile de construcție. „Orice ar face, noi vom continua”, a spus Erdogan.

Ziua care a schimbat cursul evenimentelor a fost 31 mai, când numărul celor răniți a crescut dramatic. Pe lângă cei 3.000 de protestatari arestați, au fost înregistrate 11 decese și peste 8.000 de răniți.

La fel ca în cazul de corupție din 2013, un număr de 16 persoane, printre care și Osman Kavala au primit condamnare pe viață, fără nicio dovadă concretă.

Veste mult așteptată de turci! Prețul la carburant scade sub 20 de lire

Turcii, care au fost afectați de fluctuația prețurilor la carburanți pe fondul evenimentelor internaționale, se vor bucura de motorină mai ieftină, conform...

Imagini apocaliptice! Provinciile afectate de cutremur, inundate în urma ploilor torențiale

Ploile care au afectat regiunea de sud-est a Turciei de marți noaptea au făcut ravagii, lăsând case, spitale și afaceri inundate, conform...

Turcia: Cel puțin 15 persoane au murit în urma inundațiilor

Cel puțin 15 persoane au murit în urma inundațiilor din provinciile din sud-estul Turciei: Adıyaman și Şanlıurfa, conform Gazete Duvar.

Turcia: Autoritățile au tăiat salariile medicii din zonele afectata de cutremur pe motiv că au mai puțini pacienți

Ministerul Sănătății din Turcia a redus salariile medicilor de familie care lucrează în zona cutremurului din cauza scăderii numărului oficial de pacienți...

ONU pentru femei. Discuții despre arestarea arbitrară și torturarea femeilor din Turcia, Afganistan, Iran și Myanmar

Fundația Jurnaliștilor și Scriitorilor (JWF) din New York co-organizează 12 evenimente cu ocazia celei de-a 67-a sesiuni a Comisiei ONU pentru Statutul Femeii (CSW67), în parteneriat cu organizații ale societății civile și instituții de învățământ din întreaga lume, inclusiv România

Caz unic în Europa: Universitățile turcești fără autonomie. Erdogan deține controlul deplin asupra rectorilor

Potrivit raportului, președintele turc, Recep Tayyip Erdoğan deține controlul deplin asupra numirii rectorilor universităților. Anterior, președintele trebuia să numească o persoană din trei candidați care au fost aleși de personalul universitar și de Consiliul de Învățământ Superior al Turciei (YÖK).

Președintele Finlandei în vizita în zonele afectate de cutremur din Turcia

Președintele Finlandei a vizitat ieri și Oficiul Națiunilor Unite pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare (OCHA), unde este prezentă și echipa de salvare din Finlanda.

Newroz, sărbătoarea Primăverii. 224 de persoane arestate după ce au participat la eveniment în Istanbul

Aproximativ 224 de persoane au fost reținute în timpul evenimentului de la Istanbul pe motiv că „încercă să aducă bannere ilegale și strigă sloganuri ilegale”, potrivit Biroului guvernatorului din Istanbul.