sâmbătă, decembrie 3, 2022

Ce a rezolvat Erdogan înjurând într-un discurs despre Gezi Park?: „Sunt corupți, sunt curve”

Un scandal a izbucnit în Turcia, după ce președintele turc a adresat cuvinte jignitoare turcilor care comemorau nouă ani de la protestele din Gezi Park.

Președintele Recep Tayyip Erdoğan, pe 1 iunie, după ședința săptămânală a partidul său, a înjurat într-un discurs despre evenimentele din 2013.

„În Moscheea Dolmabahçe, acești teroriști și bandiți au murdărit interiorul moscheii cu sticle de bere. Au urinat în moschee. Sunt corupți, sunt curve, nu știu nimic despre o moschee sfântă”, a spus Erdogan.


După declarații, cuvântul „surtuk”, care înseamnă „curvă” în turcă, a devenit popular pe Twitter-ul din Turcia, mulți cetățeni și personalități publice criticându-l pe Erdogan.

Canan Kaftancıoğlu, președintele principalului partid din opoziție, Partid Popular Republican (CHP), din Istanbul a scris: „Și tu?” la videoclipul lui Erdogan care îi insultă pe protestatari.

O fi doar o greșeală de tipar?

Luna iunie, nu doar a început pentru turci cu un scandal, în care președintele aruncă cuvinte înjositoare către cetățeni, dar și cu noi măriri de prețuri. Turcii au fost șocați când prețurile la gaze, electricitate, combustibil și alimentele de bază au crescut peste noapte, cu până la 30 la sută.

Unii turci consideră ca acesta a fost doar o greșeală de tipar, iar Erdogan doar a citit de pe propter, fără să-și dea seama.

Însă, jurnalistul Bulent Korucu, într-o emisiune de pe YouTube, a explicat că discursul președintelui a fost construit intenționat în așa fel încât atenția cetățenilor să fie redirecționat către noul scandal izbucnit, iar oamenii să nu mai vorbească despre mărirea prețurilor.

Mai multe de atât, jurnalistul consideră că faptul că Erdogan a citit de pe prompter este un semn că a început neoficial campania electorală pentru alegerile din 2023. Ca în toate campaniile electorale Erdogan are un dușman închipuit care tragă țara în jos, iar acesta încearcă să se lupte cu inamicul.


Erogan: „A fost o tentativă loviturii de stat”

În discursul din 1 iunie, Erdogan a dezvăluit un aspect important. Acesta consideră atât evenimentele din 2013, din Parcul Gezi, cât și scandalul de corupție din 17 decembrie 2013, ca fiind încercări de lovituri de stat, la fel ca cea din 15 iulie 2016.

„Nu spunem degeaba că evenimentele de la Gezi au fost o tentativa loviturii de stat planificate de ticăloși. Punctul de plecare al problemei, cu care încă ne luptăm, de la ascensiunea investitorilor până la ascensiunea valutară, sunt evenimentele Gezi. Ceea ce nu au putut face cu evenimentele de la Gezi, ei au încercat din nou încercând să răstoarne guvernul pe 17 decembrie 2013. Când scenariul lor insidios a fost spulberat, ei au îndrăznit să dea o lovitură de stat militară pe 15 iulie 2016.”, a susținut Erdogan.

Cel mai mare val de proteste din istoria Turciei

Milioane de turci au ieșit în stradă, la sfârșitul lunii mai în 2013, pentru a protesta împotriva  guvernului turc.

Protestele din Parcul Gezi au început inițial la Istanbul în mai 2013, ca o reacție la planurile de renovare ale Partidului Justiției și Dezvoltarii (AKP), care avea drept scop construirea unei replici a cazărmilor otomane pe puținele locuri verzi rămase din oraș. Urmând să se transforme în cel mai mare val de proteste împotriva guvernului din istoria Turciei.

Cu toate acestea, prim-ministrul de atunci, Recep Tayyip Erdoğan a refuzat să se retragă din planurile de construcție. „Orice ar face, noi vom continua”, a spus Erdogan.

Ziua care a schimbat cursul evenimentelor a fost 31 mai, când numărul celor răniți a crescut dramatic. Pe lângă cei 3.000 de protestatari arestați, au fost înregistrate 11 decese și peste 8.000 de răniți.

La fel ca în cazul de corupție din 2013, un număr de 16 persoane, printre care și Osman Kavala au primit condamnare pe viață, fără nicio dovadă concretă.

Cupa Mondială:Scandal în Turcia după ce numele faimosului fotbalist, Hakan Șukur a fost pronunțat în timpul unui meci 

Alper Bakırcıgil, în timp ce explica golul marcat în meciul Canada-Maroc transmis pe TRT, crainicul a amintind că cel mai devreme gol marcat în istoria Cupei Mondiale i-a aparținut lui Hakan Şükür.

VIDEO. Un microbuz s-a răsturnat în Istanbul: 9 români au fost răniți

Un microbuz s-a răstunat în Istanbul, după ce șoferul a pierdut controlul din cauza vremii ploioase, confom presei turcești.

O turcoaică, primul academician, care predă istoria Imperiul Otoman la Vatican

Aksoy, care a lucrat mult timp în arhivele Vaticanului, a fost ales să predea un curs despre relațiile dintre papalitate și Imperiul Otoman în istoria Orientului apropiat la Institutul Pontifical Oriental.

Turcia: Apel de urgențe pentru a închide o mină de aur din estul Turciei

Organizațiile profesionale din Turcia s-au opus împotriva raportului de evaluare a impactului asupra mediului pentru creșterea capacității în mina de aur din İliç.

Un polițist din cadrul Ambasadei Turciei la Atena a creat o rețea de supraveghere în Grecia

Un polițist turc, angajat în cadrul Ambasadei Turciei din Atena a înființat o rețea de supraveghere în Grecia. Scopul era de a...

Erdogan semnalează un posibil război în Siria. Moscova:„ Facem apel la toate părțile să se abțină.”

Pe fondul crizei economice și a alegerilor care urmează în vara anul 2023, Erdogan se concertează pe un posibil război în Siria.

Istanbul: Cum se menține cultura străveche a cafelei în lumea modernă

Există locuri mai proaste pentru o cafea de dimineață decât la unchiul Mustafa Jean. Stând pe unul dintre scaunele din curtea liniştită de lângă bulevardul Istiklal, îmi dau seama că nu sunt singurul care crede asta: o pisică de stradă şi-a găsit şi ea un loc propriu, ghemuită pe o pernă lângă mine raze. Un zgomot liniștit de cești vine din bucătăria mică din colț.

Una dintre cele mai bune călătorii din lume pentru 2023: Istanbul-Sofia Express

Trenul de noapte din Turcia către Bulgaria a început să funcționeze din nou în acest an și a fost votat de Lonely...