duminică, octombrie 13, 2024

Ce a rezolvat Erdogan înjurând într-un discurs despre Gezi Park?: „Sunt corupți, sunt curve”

Un scandal a izbucnit în Turcia, după ce președintele turc a adresat cuvinte jignitoare turcilor care comemorau nouă ani de la protestele din Gezi Park.

Președintele Recep Tayyip Erdoğan, pe 1 iunie, după ședința săptămânală a partidul său, a înjurat într-un discurs despre evenimentele din 2013.

„În Moscheea Dolmabahçe, acești teroriști și bandiți au murdărit interiorul moscheii cu sticle de bere. Au urinat în moschee. Sunt corupți, sunt curve, nu știu nimic despre o moschee sfântă”, a spus Erdogan.


După declarații, cuvântul „surtuk”, care înseamnă „curvă” în turcă, a devenit popular pe Twitter-ul din Turcia, mulți cetățeni și personalități publice criticându-l pe Erdogan.

Canan Kaftancıoğlu, președintele principalului partid din opoziție, Partid Popular Republican (CHP), din Istanbul a scris: „Și tu?” la videoclipul lui Erdogan care îi insultă pe protestatari.

O fi doar o greșeală de tipar?

Luna iunie, nu doar a început pentru turci cu un scandal, în care președintele aruncă cuvinte înjositoare către cetățeni, dar și cu noi măriri de prețuri. Turcii au fost șocați când prețurile la gaze, electricitate, combustibil și alimentele de bază au crescut peste noapte, cu până la 30 la sută.

Unii turci consideră ca acesta a fost doar o greșeală de tipar, iar Erdogan doar a citit de pe propter, fără să-și dea seama.

Însă, jurnalistul Bulent Korucu, într-o emisiune de pe YouTube, a explicat că discursul președintelui a fost construit intenționat în așa fel încât atenția cetățenilor să fie redirecționat către noul scandal izbucnit, iar oamenii să nu mai vorbească despre mărirea prețurilor.

Mai multe de atât, jurnalistul consideră că faptul că Erdogan a citit de pe prompter este un semn că a început neoficial campania electorală pentru alegerile din 2023. Ca în toate campaniile electorale Erdogan are un dușman închipuit care tragă țara în jos, iar acesta încearcă să se lupte cu inamicul.


Erogan: „A fost o tentativă loviturii de stat”

În discursul din 1 iunie, Erdogan a dezvăluit un aspect important. Acesta consideră atât evenimentele din 2013, din Parcul Gezi, cât și scandalul de corupție din 17 decembrie 2013, ca fiind încercări de lovituri de stat, la fel ca cea din 15 iulie 2016.

„Nu spunem degeaba că evenimentele de la Gezi au fost o tentativa loviturii de stat planificate de ticăloși. Punctul de plecare al problemei, cu care încă ne luptăm, de la ascensiunea investitorilor până la ascensiunea valutară, sunt evenimentele Gezi. Ceea ce nu au putut face cu evenimentele de la Gezi, ei au încercat din nou încercând să răstoarne guvernul pe 17 decembrie 2013. Când scenariul lor insidios a fost spulberat, ei au îndrăznit să dea o lovitură de stat militară pe 15 iulie 2016.”, a susținut Erdogan.

Cel mai mare val de proteste din istoria Turciei

Milioane de turci au ieșit în stradă, la sfârșitul lunii mai în 2013, pentru a protesta împotriva  guvernului turc.

Protestele din Parcul Gezi au început inițial la Istanbul în mai 2013, ca o reacție la planurile de renovare ale Partidului Justiției și Dezvoltarii (AKP), care avea drept scop construirea unei replici a cazărmilor otomane pe puținele locuri verzi rămase din oraș. Urmând să se transforme în cel mai mare val de proteste împotriva guvernului din istoria Turciei.

Cu toate acestea, prim-ministrul de atunci, Recep Tayyip Erdoğan a refuzat să se retragă din planurile de construcție. „Orice ar face, noi vom continua”, a spus Erdogan.

Ziua care a schimbat cursul evenimentelor a fost 31 mai, când numărul celor răniți a crescut dramatic. Pe lângă cei 3.000 de protestatari arestați, au fost înregistrate 11 decese și peste 8.000 de răniți.

La fel ca în cazul de corupție din 2013, un număr de 16 persoane, printre care și Osman Kavala au primit condamnare pe viață, fără nicio dovadă concretă.

Violența împotriva femeilor. Vânzările de spray cu piper în Turcia au crescut

Vânzările de spray cu piper au crescut în Turcia în special după uciderea brutală a două tinere de 19 ani în Istanbul, conform presei turcești.

Erdogan vizită în Albania și Serbia. Inaugurarea a Marii Moschei din Tirana, cea mai mare din Balcani

Erdogan urmează să inaugureze, joi, în Albania, Marea Moschee din Tirana. Cea mai mare moschee din Balcani, construcția finanțată de Turcia.

Cazurile îngrozitoare de femicid din Turcia. Erdogan promite înăsprirea legii

Violența împotriva femeilor este o crimă larg răspândită în Turcia - cu aproape 300 de femei ucise în acest an, însă partidul AKP, aflat la guvernare, nu vede siguranța femeilor ca o prioritate politică.

Cazul care a cutremurat Turcia. Proteste după ce un bărbat a omorât două tinere în Istanbul

Sute de femei s-au adunat în jurul Porții Adrianopol, din districtul Fatih, unde ucigașul în vârstă de 19 ani l-a ucis și decapitat pe İkbal Uzuner înainte de a se sinucide. 

China: Plângere împotriva Turcia din cauza prețurilor vehiculelor electrice

China se confruntă cu presiuni comerciale tot mai mari la nivel mondial din cauza exporturilor sale în creștere de vehicule electrice, despre care multe țări susțin că sunt subvenționate puternic de Beijing pentru a-și susține economia în plină desfășurare.