vineri, iulie 26, 2024

Ce a rezolvat Erdogan înjurând într-un discurs despre Gezi Park?: „Sunt corupți, sunt curve”

Un scandal a izbucnit în Turcia, după ce președintele turc a adresat cuvinte jignitoare turcilor care comemorau nouă ani de la protestele din Gezi Park.

Președintele Recep Tayyip Erdoğan, pe 1 iunie, după ședința săptămânală a partidul său, a înjurat într-un discurs despre evenimentele din 2013.

„În Moscheea Dolmabahçe, acești teroriști și bandiți au murdărit interiorul moscheii cu sticle de bere. Au urinat în moschee. Sunt corupți, sunt curve, nu știu nimic despre o moschee sfântă”, a spus Erdogan.


După declarații, cuvântul „surtuk”, care înseamnă „curvă” în turcă, a devenit popular pe Twitter-ul din Turcia, mulți cetățeni și personalități publice criticându-l pe Erdogan.

Canan Kaftancıoğlu, președintele principalului partid din opoziție, Partid Popular Republican (CHP), din Istanbul a scris: „Și tu?” la videoclipul lui Erdogan care îi insultă pe protestatari.

O fi doar o greșeală de tipar?

Luna iunie, nu doar a început pentru turci cu un scandal, în care președintele aruncă cuvinte înjositoare către cetățeni, dar și cu noi măriri de prețuri. Turcii au fost șocați când prețurile la gaze, electricitate, combustibil și alimentele de bază au crescut peste noapte, cu până la 30 la sută.

Unii turci consideră ca acesta a fost doar o greșeală de tipar, iar Erdogan doar a citit de pe propter, fără să-și dea seama.

Însă, jurnalistul Bulent Korucu, într-o emisiune de pe YouTube, a explicat că discursul președintelui a fost construit intenționat în așa fel încât atenția cetățenilor să fie redirecționat către noul scandal izbucnit, iar oamenii să nu mai vorbească despre mărirea prețurilor.

Mai multe de atât, jurnalistul consideră că faptul că Erdogan a citit de pe prompter este un semn că a început neoficial campania electorală pentru alegerile din 2023. Ca în toate campaniile electorale Erdogan are un dușman închipuit care tragă țara în jos, iar acesta încearcă să se lupte cu inamicul.


Erogan: „A fost o tentativă loviturii de stat”

În discursul din 1 iunie, Erdogan a dezvăluit un aspect important. Acesta consideră atât evenimentele din 2013, din Parcul Gezi, cât și scandalul de corupție din 17 decembrie 2013, ca fiind încercări de lovituri de stat, la fel ca cea din 15 iulie 2016.

„Nu spunem degeaba că evenimentele de la Gezi au fost o tentativa loviturii de stat planificate de ticăloși. Punctul de plecare al problemei, cu care încă ne luptăm, de la ascensiunea investitorilor până la ascensiunea valutară, sunt evenimentele Gezi. Ceea ce nu au putut face cu evenimentele de la Gezi, ei au încercat din nou încercând să răstoarne guvernul pe 17 decembrie 2013. Când scenariul lor insidios a fost spulberat, ei au îndrăznit să dea o lovitură de stat militară pe 15 iulie 2016.”, a susținut Erdogan.

Cel mai mare val de proteste din istoria Turciei

Milioane de turci au ieșit în stradă, la sfârșitul lunii mai în 2013, pentru a protesta împotriva  guvernului turc.

Protestele din Parcul Gezi au început inițial la Istanbul în mai 2013, ca o reacție la planurile de renovare ale Partidului Justiției și Dezvoltarii (AKP), care avea drept scop construirea unei replici a cazărmilor otomane pe puținele locuri verzi rămase din oraș. Urmând să se transforme în cel mai mare val de proteste împotriva guvernului din istoria Turciei.

Cu toate acestea, prim-ministrul de atunci, Recep Tayyip Erdoğan a refuzat să se retragă din planurile de construcție. „Orice ar face, noi vom continua”, a spus Erdogan.

Ziua care a schimbat cursul evenimentelor a fost 31 mai, când numărul celor răniți a crescut dramatic. Pe lângă cei 3.000 de protestatari arestați, au fost înregistrate 11 decese și peste 8.000 de răniți.

La fel ca în cazul de corupție din 2013, un număr de 16 persoane, printre care și Osman Kavala au primit condamnare pe viață, fără nicio dovadă concretă.

Anatolian Food Fest în premieră la Alba Iulia! Bunătăți turcești pe ritmuri orientale

Din 26 iulie până pe 28 iulie, albaiulieni sunt așteptăm la Cetatea Alba Carolina cu bunătăți tradiționale turcești, precum lahmacun, gozleme, diferite tipuri de Kebab, și bineînțeles, deserturi precum: baclava, înghețată turcească, cataif, care merg perfect cu o cafea la nisip sau un șerbet.

„Cea mai frumoasă motociclistă” a murit într-un accident rutier în Turcia

Tatyana Ozolina, care este cunoscută drept MotoTanya călătorea între Mugla, un oraș din sud-vestul Turciei și populara stațiune Bodrum, când a avut loc accidentul.

Turcia: Proeminent afacerist decedat în închisoare din cauza căldurii excesive și a supraaglomerării

İşgüder a fost arestat acum două luni şi jumătate, fiind acuzat că a participat la predici religioase organizate de mișcare și că a mers în pelerinaj cu presupuși membri care au fost concediați de la locul de muncă prin decrete guvernamentale în timpul epurărilor în urma unei tentative eșuate de lovitură de stat din 15 iulie 2016.

TurkStat: Creștere cu 53 la sută în 2023 a oamenilor care se mută în afara Turciei

Potrivit TurkStat, 55,2% dintre cele 714.579 de persoane care s-au mutat din Turcia în alte țări în 2023 erau bărbați, în timp ce 44,8% erau femei. În total, 291.377 erau cetățeni turci și 423.202 erau străini.

Reacții internaționale după anunțul de retragere a lui Biden. Declarația Rusiei și glumele internauților

Președintele american, Joe Biden a anunțat că acesta va renunța la candidatura pentru un nou mandat la alegerile din 5 noiembrie, într-o postare pe platforma X, pe 21 iulie,

Germania și Turcia și-au încrucișat spadele din cauza kebabului döner

Germania și Turcia și-au încrucișat spadele din cauza kebabului doner, Berlinul făcând apel la încercarea Ankarei de a acorda îndrăgitului aliment stradal...

Turcia: Situația câinilor fără stăpâni. Decizia guvernului în privința controversatului proiect de lege

Legislația propusă, introdusă de Partidul Justiției și Dezvoltarii (AKP) de guvernământ și aflată în dezbatere de Comisia parlamentară pentru agricultură, silvicultură și afaceri rurale, urmărește să adune câinii fără stăpân și să-i adăpostească până când vor putea fi adoptați.