joi, iunie 2, 2022

Turcii sunt în șoc. Prețurile au crescut peste noapte la gaz, combustibil și alimente de bază

Prețurile în Turcia au crescut de la o zi la alta, la începutul lunii iunie, conform presei turcești.

Turcii au fost șocați când prețurile la gaze, electricitate, combustibil și alimentele de bază au crescut peste noapte, de pe data de 1 iunie până pe 2 iunie.

Gazul cu 30 la sută mai scump

Prețurile la gaze au crescut cu aproape 30 la sută, de la 1 iunie. Potrivit tabelului tarifar pe luna iunie de pe site-ul, Pipelines Petrol Taşıma AŞ (BOTAŞ), preţul de vânzare care urmează să fie aplicat companiilor de distribuţie a gazelor pentru consumatorii rezidenţiali în luna iunie este de 3. 264 de lire pentru o mie de metri cubi de gaze naturale, iar tariful pentru abonații industriali este pentru o mie de metri cubi de gaze naturale prețul este de 1.416 lire.

Prețul la electricitate

Prețul la electricitate a fost majorat cu 15 la sută, iar tariful abonaților industriali și comerciali a fost majorat cu 25 la sută.

Prețul pe kilowatt-oră pentru gospodării a ajuns la 129,0639 kuruș, iar prețul pe kilowatt-oră în tariful pentru afaceri s-a decis la 287,5739 kurus.

Combustibilul cu aproape 1,5 de lire mai scump peste noapte

Prețul pe litru de benzină a crescut cu 1,22 de lire, ajutând la aproximativ 26,23 de lire în Istanbul, 26,34 de lire în Ankara și 26,35 de lire în İzmir.

Prețul pe litri de motorină a crescut cu 1,45 de lire, ajugând la 25,89 de lire în Ankara, 26 de lire în Istanbul și 26,01de lire în în İzmir.

Creștere 240 la sută anul la benzină

Prețul litrului de benzină în Istanbul era de 7,72 de lire în urmă cu un an și de 12,29 de lire la începutul anului. Odată cu noua modificare din 1 iunie, rata de creștere a benzinei a fost de 240 la sută anual și de 113 la sută de la începutul anului.

Pâinea mai scumpă cu o liră

Prețul de vânzare a unei pâini de 220 de grame, care obișnuia să se vândă cu 3 lire a fost majorat la 4 lire, iar cantitatea s-a redus cu 20 de grame.

În timp ce inflația din mai, care va fi anunțată pe 3 iunie, a fost așteptată cu nerăbdare, inflația de la Istanbul a urcat la 87,35 la sută, doborând recordul de 24 de ani, conform Bold Medya.

Potrivit datelor Camerei de Comerț din Istanbul (ITO), această rată este cea mai mare creștere din 1998.

Muzicienii din Turcia sunt copleșiți de interzicerea frecventă a concertelor

Muzicienii din Turcia se luptă cu interdicțiile impuse concertelor lor de administrațiile locale din toată țara sub diferite pretexte, c

Turcia confiscă pensia unui faimos scriitor turc, care trăiește în exil în Suedia

Baskin Oran, un cunoscut academic de la Universitatea din Ankara, a anunțat că scriitor Ragıp Zarakolu este pe lista de nume pe care guvernul turc ar fi căutat să le extrădeze din Suedia în schimbul sprijinului său pentru aplicarea NATO a țării nordice.

Human Watch:Aproape 40% dintre femeile din Turcia sunt supuse violenței

Emma Sin Webb, cercetător Human Watch (HRW) Turcia la divizia Europa și Asia Centrală, a prezentat un nou raport pregătit de HRW intitulat „Combaterea violenței domestice în Turcia: impactul mortal al eșecului de a proteja”. 

Procesul primarului Istanbulului a fost amânat pentru 21 septembrie. Edilul riscă să fie interzis din politică

Procesul primarului Istanbulului, Ekrem İmamoğlu, care este judecat pentru că a  insultat membrii Consiliului Electoral Suprem, a fost amânat pentru 21 septembrie,...

Proteste la 9 ani de la evenimentele din Parcul Gezi. Poliția a intervenit brutal

Poliția a intervenit brutal la proteste din jurul pieței Taksim, din Istanbul, când aceștia se adunau pentru a marca nouă ani de la demonstrațiilor antiguvernamentale la nivel național, care au început în parcul Gezi,

Turcia: Inflația va accelera până la 80 la sută

Preţurile la alimente, care reprezintă aproximativ un sfert din ponderea indicelui total al inflaţiei, au crescut cu 14 la sută luna aceasta comparativ cu aprilie, ducând creşterea anuală la 115 la sută.

Prietenul apropiat al lui Erdogan a câștigat licitație pentru restaurarea Hagia Sophia

Licitația de restaurare a fost dată parteneriatului de afaceri stabilit de trei companii, Hassa Architecture, Iras Yapı și Adamak Restoration, pentru 23 de milioane de lire.

Turcii sunt în șoc. Prețurile au crescut peste noapte la gaz, combustibil și alimente de bază

Turcii au fost șocați când prețurile la gaze, electricitate, combustibil și alimentele de bază au crescut peste noapte, de pe data de 1 iunie până pe 2 iunie.