sâmbătă, martie 25, 2023

Turcii sunt în șoc. Prețurile au crescut peste noapte la gaz, combustibil și alimente de bază

Prețurile în Turcia au crescut de la o zi la alta, la începutul lunii iunie, conform presei turcești.

Turcii au fost șocați când prețurile la gaze, electricitate, combustibil și alimentele de bază au crescut peste noapte, de pe data de 1 iunie până pe 2 iunie.

Gazul cu 30 la sută mai scump

Prețurile la gaze au crescut cu aproape 30 la sută, de la 1 iunie. Potrivit tabelului tarifar pe luna iunie de pe site-ul, Pipelines Petrol Taşıma AŞ (BOTAŞ), preţul de vânzare care urmează să fie aplicat companiilor de distribuţie a gazelor pentru consumatorii rezidenţiali în luna iunie este de 3. 264 de lire pentru o mie de metri cubi de gaze naturale, iar tariful pentru abonații industriali este pentru o mie de metri cubi de gaze naturale prețul este de 1.416 lire.

Prețul la electricitate

Prețul la electricitate a fost majorat cu 15 la sută, iar tariful abonaților industriali și comerciali a fost majorat cu 25 la sută.

Prețul pe kilowatt-oră pentru gospodării a ajuns la 129,0639 kuruș, iar prețul pe kilowatt-oră în tariful pentru afaceri s-a decis la 287,5739 kurus.

Combustibilul cu aproape 1,5 de lire mai scump peste noapte

Prețul pe litru de benzină a crescut cu 1,22 de lire, ajutând la aproximativ 26,23 de lire în Istanbul, 26,34 de lire în Ankara și 26,35 de lire în İzmir.

Prețul pe litri de motorină a crescut cu 1,45 de lire, ajugând la 25,89 de lire în Ankara, 26 de lire în Istanbul și 26,01de lire în în İzmir.

Creștere 240 la sută anul la benzină

Prețul litrului de benzină în Istanbul era de 7,72 de lire în urmă cu un an și de 12,29 de lire la începutul anului. Odată cu noua modificare din 1 iunie, rata de creștere a benzinei a fost de 240 la sută anual și de 113 la sută de la începutul anului.

Pâinea mai scumpă cu o liră

Prețul de vânzare a unei pâini de 220 de grame, care obișnuia să se vândă cu 3 lire a fost majorat la 4 lire, iar cantitatea s-a redus cu 20 de grame.

În timp ce inflația din mai, care va fi anunțată pe 3 iunie, a fost așteptată cu nerăbdare, inflația de la Istanbul a urcat la 87,35 la sută, doborând recordul de 24 de ani, conform Bold Medya.

Potrivit datelor Camerei de Comerț din Istanbul (ITO), această rată este cea mai mare creștere din 1998.

Newroz, sărbătoarea Primăverii. 224 de persoane arestate după ce au participat la eveniment în Istanbul

Aproximativ 224 de persoane au fost reținute în timpul evenimentului de la Istanbul pe motiv că „încercă să aducă bannere ilegale și strigă sloganuri ilegale”, potrivit Biroului guvernatorului din Istanbul.

Turcia: 140.000 de dolari amendă pentru WhatsApp și Meta pentru că nu a numit o persoană de contact locală

Autoritatea Turcia pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal (KVKK) a impus o amendă de 2.650.000 de lire (aproximativ 140.000 dolari) pe WhatsApp și Meta pentru că nu s-a înregistrat la Sistemul de Informații al Registrului Operatorilor de Date (VERBIS), conform presei turce.

Kılıçdaroğlu, discurs către popor din bucătăria lui, cu Mărțisor legat la mână: „ Învingerea lui Erdoğan este cea mai ușoară parte”

Candidatul la președinție al Alianței Națiunilor și liderul Partidului Popular Republican (CHP), Kemal Kılıçdaroğlu, a spus, pe 20 martie, că opoziția este unită nu numai pentru a-l învinge pe președintele Erdogan, ci mai ales pentru a reconstrui țara.

Jurnaliștii din Grecia dau în judecată Turcia! Echipamentul le-a fost distrus în timp ce raportau despre cutremure

Jurnaliștii vor lua măsuri legale nu numai pentru a solicita despăgubiri pentru echipamentul lor distrus, ci și pentru că au fost împiedicați să-și facă treaba.

Faimosul fotbalist, Mesut Özil se retrage din sport. Presa speculează că va fi parlament în partidul lui Erdogan

Fotbalistul turco-german, Mesut Özil și-a anunțat, miercuri, retragerea la vârsta de 34 de ani, iar presa turcă speculează cu privire la posibila sa numire în parlament din partea partidului lui Erdogan.

Prima zi de Ramadan: Erdogan a luat masa cu victimele cutremurelor 

Vorbind cu supraviețuitorii cutremurului care locuiesc în complexul de containere din districtul Karacasu, Erdoğan a spus că nu există nicio odihnă sau pauză până când provinciile afectate de cutremur sunt reconstruite .

Lista celor mai fericite țări din lume. Turcia în top 106 din 150

Turcia, care era pe locul 112 în 2022, a ajuns pe locul 106 în acest 2023.

47 de persoane au reținute după ce au oferit ajutor victimelor represiunii guvernului turc

În cadrul unei anchete declanșate de Procuratura Generală din İzmir, poliția a percheziționat casele a 57 de suspecți și a reținut 47 dintre aceștia, confiscându-le economiile, bijuterii, telefoane mobile și computere.