marți, aprilie 16, 2024

Turcii sunt în șoc. Prețurile au crescut peste noapte la gaz, combustibil și alimente de bază

Prețurile în Turcia au crescut de la o zi la alta, la începutul lunii iunie, conform presei turcești.

Turcii au fost șocați când prețurile la gaze, electricitate, combustibil și alimentele de bază au crescut peste noapte, de pe data de 1 iunie până pe 2 iunie.

Gazul cu 30 la sută mai scump

Prețurile la gaze au crescut cu aproape 30 la sută, de la 1 iunie. Potrivit tabelului tarifar pe luna iunie de pe site-ul, Pipelines Petrol Taşıma AŞ (BOTAŞ), preţul de vânzare care urmează să fie aplicat companiilor de distribuţie a gazelor pentru consumatorii rezidenţiali în luna iunie este de 3. 264 de lire pentru o mie de metri cubi de gaze naturale, iar tariful pentru abonații industriali este pentru o mie de metri cubi de gaze naturale prețul este de 1.416 lire.

Prețul la electricitate

Prețul la electricitate a fost majorat cu 15 la sută, iar tariful abonaților industriali și comerciali a fost majorat cu 25 la sută.

Prețul pe kilowatt-oră pentru gospodării a ajuns la 129,0639 kuruș, iar prețul pe kilowatt-oră în tariful pentru afaceri s-a decis la 287,5739 kurus.

Combustibilul cu aproape 1,5 de lire mai scump peste noapte

Prețul pe litru de benzină a crescut cu 1,22 de lire, ajutând la aproximativ 26,23 de lire în Istanbul, 26,34 de lire în Ankara și 26,35 de lire în İzmir.

Prețul pe litri de motorină a crescut cu 1,45 de lire, ajugând la 25,89 de lire în Ankara, 26 de lire în Istanbul și 26,01de lire în în İzmir.

Creștere 240 la sută anul la benzină

Prețul litrului de benzină în Istanbul era de 7,72 de lire în urmă cu un an și de 12,29 de lire la începutul anului. Odată cu noua modificare din 1 iunie, rata de creștere a benzinei a fost de 240 la sută anual și de 113 la sută de la începutul anului.

Pâinea mai scumpă cu o liră

Prețul de vânzare a unei pâini de 220 de grame, care obișnuia să se vândă cu 3 lire a fost majorat la 4 lire, iar cantitatea s-a redus cu 20 de grame.

În timp ce inflația din mai, care va fi anunțată pe 3 iunie, a fost așteptată cu nerăbdare, inflația de la Istanbul a urcat la 87,35 la sută, doborând recordul de 24 de ani, conform Bold Medya.

Potrivit datelor Camerei de Comerț din Istanbul (ITO), această rată este cea mai mare creștere din 1998.

„Calapodul fesului”, povestea de Bairam a lui Aziz Nesin, cunoscut ca și Caragiale al Turciei

De bairam, in fiecare casă se cumpara zaharicale. În anii aceia, în casa noastra nu prea erau zaharicale de bairam. Musafirii care veneau la noi aduceau o cutie cu dulciuri anume pentru bairam. Dar dulciurile aduse de musafiri nu era pentru noi, le țineam ca să avem cu ce trata musafirii ce vor sosi mai târziu..

Vacanța de Ramadan de 9 zile. Turcii iau în asalt insulele grecești

Vacanța de Ramadan de 9 zile. Turcii iau în asalt insulele grecești

Festivalul Lalelelor în Istanbul. Iată unde poți să găsești grădinile cu lalele!

Mugurii de lalele, care sunt produși în principal pentru această ocazie în orașul Konya, înfloresc în aprilie și poate ține până în mai, în funcție de vreme. 

Din Dubai până în Chile, serialele turcești cuceresc lumea. Cum sunt produse faimoasele seriale

În cartierului Tophane, din Istanbul, pescărușii sunt împrăștiați de o dronă care filmează un polițist care arestează tânără. Filmarea este numit „Dengeler”, unul dintre cele aproximativ 60 filmate anual în Turcia, care au făcut ca Istanbulul și alte orașe turcești să fie cunoscute telespectatorilor din aproape 170 de țări din întreaga lume. 

Muzeele din Turcia: 4 milioane de vizitatori în primele 3 luni a anului 2024. Care au fost cele mai vizitate muzee

Potrivit unui anunț recent făcut de Ministrul Culturii și Turismului, Mehmet Nuri Ersoy, în special, Muzeul Mevlana din orașul central Konya a atras peste 383.000 de vizitatori, urmat de situl arheologic Hierapolis, din provincia vestică Denizli, cu 259.000 de vizitatori.