joi, decembrie 1, 2022

Turcii sunt în șoc. Prețurile au crescut peste noapte la gaz, combustibil și alimente de bază

Prețurile în Turcia au crescut de la o zi la alta, la începutul lunii iunie, conform presei turcești.

Turcii au fost șocați când prețurile la gaze, electricitate, combustibil și alimentele de bază au crescut peste noapte, de pe data de 1 iunie până pe 2 iunie.

Gazul cu 30 la sută mai scump

Prețurile la gaze au crescut cu aproape 30 la sută, de la 1 iunie. Potrivit tabelului tarifar pe luna iunie de pe site-ul, Pipelines Petrol Taşıma AŞ (BOTAŞ), preţul de vânzare care urmează să fie aplicat companiilor de distribuţie a gazelor pentru consumatorii rezidenţiali în luna iunie este de 3. 264 de lire pentru o mie de metri cubi de gaze naturale, iar tariful pentru abonații industriali este pentru o mie de metri cubi de gaze naturale prețul este de 1.416 lire.

Prețul la electricitate

Prețul la electricitate a fost majorat cu 15 la sută, iar tariful abonaților industriali și comerciali a fost majorat cu 25 la sută.

Prețul pe kilowatt-oră pentru gospodării a ajuns la 129,0639 kuruș, iar prețul pe kilowatt-oră în tariful pentru afaceri s-a decis la 287,5739 kurus.

Combustibilul cu aproape 1,5 de lire mai scump peste noapte

Prețul pe litru de benzină a crescut cu 1,22 de lire, ajutând la aproximativ 26,23 de lire în Istanbul, 26,34 de lire în Ankara și 26,35 de lire în İzmir.

Prețul pe litri de motorină a crescut cu 1,45 de lire, ajugând la 25,89 de lire în Ankara, 26 de lire în Istanbul și 26,01de lire în în İzmir.

Creștere 240 la sută anul la benzină

Prețul litrului de benzină în Istanbul era de 7,72 de lire în urmă cu un an și de 12,29 de lire la începutul anului. Odată cu noua modificare din 1 iunie, rata de creștere a benzinei a fost de 240 la sută anual și de 113 la sută de la începutul anului.

Pâinea mai scumpă cu o liră

Prețul de vânzare a unei pâini de 220 de grame, care obișnuia să se vândă cu 3 lire a fost majorat la 4 lire, iar cantitatea s-a redus cu 20 de grame.

În timp ce inflația din mai, care va fi anunțată pe 3 iunie, a fost așteptată cu nerăbdare, inflația de la Istanbul a urcat la 87,35 la sută, doborând recordul de 24 de ani, conform Bold Medya.

Potrivit datelor Camerei de Comerț din Istanbul (ITO), această rată este cea mai mare creștere din 1998.

Una dintre cele mai bune călătorii din lume pentru 2023: Istanbul-Sofia Express

Trenul de noapte din Turcia către Bulgaria a început să funcționeze din nou în acest an și a fost votat de Lonely...

O turcoaică, primul academician, care predă istoria Imperiul Otoman la Vatican

Aksoy, care a lucrat mult timp în arhivele Vaticanului, a fost ales să predea un curs despre relațiile dintre papalitate și Imperiul Otoman în istoria Orientului apropiat la Institutul Pontifical Oriental.

Turcia: Numărul turiștilor a ajuns la 45 de milioane în 10 luni. Nemții pe primul loc

În aceeași perioadă a anului 2021, 2,75 milioane de turişti germani au venit în Turcia. În 2020, această cifră a fost de puțin peste 1 milion.

Erdogan semnalează un posibil război în Siria. Moscova:„ Facem apel la toate părțile să se abțină.”

Pe fondul crizei economice și a alegerilor care urmează în vara anul 2023, Erdogan se concertează pe un posibil război în Siria.

Criza economică din Turcia: Anvelope de iarnă au început să fie date în chirie

Serdar Pektaş, care lucrează de 10 ani ca producător de anvelope pentru autovehicule în districtul Kadirli, din Osmaniye, a decis să continue serviciul de închiriere a anvelopelor de iarnă pe care l-a început anul trecut.

Istanbul: Cum se menține cultura străveche a cafelei în lumea modernă

Există locuri mai proaste pentru o cafea de dimineață decât la unchiul Mustafa Jean. Stând pe unul dintre scaunele din curtea liniştită de lângă bulevardul Istiklal, îmi dau seama că nu sunt singurul care crede asta: o pisică de stradă şi-a găsit şi ea un loc propriu, ghemuită pe o pernă lângă mine raze. Un zgomot liniștit de cești vine din bucătăria mică din colț.