luni, decembrie 11, 2023

Turcii sunt în șoc. Prețurile au crescut peste noapte la gaz, combustibil și alimente de bază

Prețurile în Turcia au crescut de la o zi la alta, la începutul lunii iunie, conform presei turcești.

Turcii au fost șocați când prețurile la gaze, electricitate, combustibil și alimentele de bază au crescut peste noapte, de pe data de 1 iunie până pe 2 iunie.

Gazul cu 30 la sută mai scump

Prețurile la gaze au crescut cu aproape 30 la sută, de la 1 iunie. Potrivit tabelului tarifar pe luna iunie de pe site-ul, Pipelines Petrol Taşıma AŞ (BOTAŞ), preţul de vânzare care urmează să fie aplicat companiilor de distribuţie a gazelor pentru consumatorii rezidenţiali în luna iunie este de 3. 264 de lire pentru o mie de metri cubi de gaze naturale, iar tariful pentru abonații industriali este pentru o mie de metri cubi de gaze naturale prețul este de 1.416 lire.

Prețul la electricitate

Prețul la electricitate a fost majorat cu 15 la sută, iar tariful abonaților industriali și comerciali a fost majorat cu 25 la sută.

Prețul pe kilowatt-oră pentru gospodării a ajuns la 129,0639 kuruș, iar prețul pe kilowatt-oră în tariful pentru afaceri s-a decis la 287,5739 kurus.

Combustibilul cu aproape 1,5 de lire mai scump peste noapte

Prețul pe litru de benzină a crescut cu 1,22 de lire, ajutând la aproximativ 26,23 de lire în Istanbul, 26,34 de lire în Ankara și 26,35 de lire în İzmir.

Prețul pe litri de motorină a crescut cu 1,45 de lire, ajugând la 25,89 de lire în Ankara, 26 de lire în Istanbul și 26,01de lire în în İzmir.

Creștere 240 la sută anul la benzină

Prețul litrului de benzină în Istanbul era de 7,72 de lire în urmă cu un an și de 12,29 de lire la începutul anului. Odată cu noua modificare din 1 iunie, rata de creștere a benzinei a fost de 240 la sută anual și de 113 la sută de la începutul anului.

Pâinea mai scumpă cu o liră

Prețul de vânzare a unei pâini de 220 de grame, care obișnuia să se vândă cu 3 lire a fost majorat la 4 lire, iar cantitatea s-a redus cu 20 de grame.

În timp ce inflația din mai, care va fi anunțată pe 3 iunie, a fost așteptată cu nerăbdare, inflația de la Istanbul a urcat la 87,35 la sută, doborând recordul de 24 de ani, conform Bold Medya.

Potrivit datelor Camerei de Comerț din Istanbul (ITO), această rată este cea mai mare creștere din 1998.

Erdogan vizitează Atena în încercarea de a deschide „o nouă pagină” în relații cu Grecia

În întâlnirile cu premierul grec, Kyriakos Mitsotakis și președintele, Katerina Sakellaropoulou, liderul turc este așteptat să discute despre comerț, probleme regionale și problema a migrației.

Turcia: Aproape 2.000 de muncitori au murit în accidente de muncă în 2023

Turcia a înregistrat cel puțin 1.772 de decese în accidente de muncă în primele 11 luni ale anului 2023, relatează Stockholm Center...

Scandal în Turcia. Faimoși fotbaliști au pierdut milioane de dolari într-o schemă de investiții: „Terim Fund”

Ancheta asupra acuzațiilor, care a fost lansată de Procuratura Generală din Istanbul în aprilie în urma unei plângeri din partea victimelor, inițial nu a atras atenția mass-media pe care o merita, iar informațiile referitoare la acestea au fost deosebit de limitate și controlate.

Caz incredibil în Turcia: O femeie kurdă cu dizabilități în vârstă de 81 de ani aptă pentru închisoare

Dizabilitățile ei au fost documentate într-un raport medical emis de un spital local. Condamnat pentru sprijinirea unei organizații teroriste, Özer a fost arestat în provincia de est Van, în mai 2022 și condamnat la doi ani și o lună de închisoare.

Turcia. O faimoasă jurnalistă, în vârstă de 79 de ani, închisă pentru un articol scris în urmă cu 7 ani

Ilıcak, în vârstă de 79 de ani, a fost pusă într-o închisoare din provincia nord-vest Sakarya, după ce o instanță de apel i-a confirmat pedeapsa de doi ani și jumătate.