vineri, decembrie 9, 2022

Turcia: Peste 500.000 de sirieni s-au întors voluntar în țara lor

Ministrul de Interne din Turcia a declarat că peste 500.000 de sirieni s-au întors voluntar în țara peste participat la întâlnirea care a avut loc în cadrul campaniei „Suntem împreună, stăm alături de Idlib”, din Ankara, conform Bianet.org

Süleyman Soylu la un eveniment despre proiectele Turciei de a construi case în Idlib din Siria, din 1 iunie vornit despre situația sirienilor din Turcia.

„Creșterea acestei cifre depinde de stabilizarea regiunii și de asigurarea de adăposturi pentru oamenii de acolo.  Conform celor mai recente date, 503.150 de sirieni s-au întors în țara lor în mod voluntar”, susține Soylu.

„Proiectele de case continuă în 259 de locații diferite din nordul Siriei. Până acum, construcția a aproape 59. 679 de case a fost finalizată”, adaugă ministrul turc.

Din aceste case  45.903 sunt în regiunea Idlib, iar 13.776 în regiunea Eufratului Scutul și în Operațiunile Ramurii de Măslin. 51.427 de familii au fost stabilite în aceste case până acum.

Președintele Turciei și președintele Partidului Justiție și Dezvoltare (AKP) a anunțat, pe 3 mai, că se vor construi 100.000 de case pentru sirieni.

Siria a fost blocată într-un război civil de la începutul anului 2011, când regimul a reprimat protestele pro-democrație. De atunci, sute de mii de oameni au fost uciși și alte peste 10 milioane au fost strămutate, conform estimărilor Națiunilor Unite (ONU).

Fără scăpare! Grecia respinge victimele represiunii lui Erdogan. Turcia le arestează

Solicitanții de azil au fost reținuți imediat de soldații turci, care au arestat patru dintre ei pentru că au intrat într-o zonă militară interzisă și au eliberat în mod inexplicabil unul.

O nouă fundație a fost inaugurată la București, în prezența ministrului de externe din Turcia

UID, care au fost nevoiți să-și schimbe numele, după ce a membrii acesteia au fost implicați în acțiuni ilegale în mai multe țări UE, în special de Germania, și-a deschis porțile și în România.

Libertatea de exprimare în Turcia: 67 de persoane condamnate la 299 de ani de închisoare

Raportul, intitulat „Costul libertății de exprimare în Turcia: 299 de ani, 2 luni și 24 de zile”, conține date culese prin monitorizarea a 46 de audieri din 210 procese privind libertatea de exprimare desfășurate în 23 de orașe cu sprijinul Regalului Norvegian.

VIDEO: Istanbul. Un tramvai și un autobuz s-au ciocnit: 33 persoane rănite ușor și 4 persoane rănite grav

Accidentul a avut loc, luni, în jurul orei 09:15, în Alibeyköy. Conform informațiilor obținute, autobuzul IETT cu placa TP 7116, cu pasageri a trecut prin fața tramvaiului.

Turcia: Angajat la Căile Ferate transferat la un alt loc de muncă, pentru că deținea cărți ale lui Demirtaș

Demirtaş, fost copreşedinte al Partidului Democrat Popular (HDP) pro-kurd, a fost arestat în noiembrie. 4, 2016, sub acuzații de terorism și a rămas în închisoare de atunci, în ciuda a două hotărâri ale Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO) din 2018 și 2020 care spuneau că Demirtaș a fost închis din motive „politice” și nu din motive „legale”, ordonând „eliberarea imediată” a acestuia.

Carol Roman, decanul de vârstă al presei, a murit la vârsta de 90 de ani, după 73 de ani de activitate în presă

Roman a primit premiul jurnalistului anului cu ocazia împlinirii a 90 de ani de la înființarea Asociației Jurnaliștilor Profesionisti (UZP), a publicat în revista Balcanii și Europa.

VIDEO. Un microbuz s-a răsturnat în Istanbul: 9 români au fost răniți

Un microbuz s-a răstunat în Istanbul, după ce șoferul a pierdut controlul din cauza vremii ploioase, confom presei turcești.

Proteste în Turcia: „Așteaptă ca prizonierii bolnavi să moară în închisoare”

„Justice Watch” a organizate pentru a 387-a zi, un protest în provincia estică Diyarbakır, pentru ca prizonierii bolnavi și deținuții a căror eliberare este amânată în mod arbitrar să fie eliberați.