miercuri, iulie 24, 2024

Procesul primarului Istanbulului a fost amânat pentru 21 septembrie. Edilul riscă să fie interzis din politică

Procesul primarului Istanbulului, Ekrem İmamoğlu, care este judecat pentru că a  insultat membrii Consiliului Electoral Suprem, a fost amânat pentru 21 septembrie, conform Bold Medya. 

Cazul fostului președinte al Consiliului Electoral Suprem (YSK) Sadi Güven și al președintelui municipalității metropolitane Istanbul (İBB) Ekrem İmamoğlu, care este judecat pentru că ar fi insultat membrii consiliului de administrație, a început astăzi să fie audiat la Tribunalul Penal de Primă Instanță din Anatolia. 

Deși s-a discutat că alegerile anticipate vor avea loc în noiembrie, decizia de amânare a atras atenția.

Primarul riscă să fie interzis din politică

Ekrem İmamoğlu nu a participat la audiere. Avocații lui İmamoğlu au fost prezenți în sala de judecată.  În rechizitoriul întocmit de Procuratura Generală din Anatolia, s-a cerut ca İmamoğlu să fie condamnat de la  1 an și 3 luni până la 4 ani și 1 lună de închisoare pentru infracțiunea de „injurie deschisă a funcționarilor publici care lucrează ca consiliu din cauza atribuțiilor ce le revin”.

Pe lângă pedeapsa cu închisoarea, procurorul a mai cerut punerea în aplicare a articolului 53 din Codul penal turc (TCK), care include o „interdicție politică”.

Arestată și eliberată în aceeași zi

Decizia în cazul edilului Istanbulului a venit la o zi după ce Canan Kaftancıoğlu, care conduce Partidul Popular Republican (CHP) din Istanbul a fost arestată și eliberată în aceeași zi, în ciuda pedepsei de patru ani, pentru că l-a criticat pe Erdogan.

Aceasta, de asemenea, riscă să-i fie interzisă să candideze la alegerile legislative și prezidențiale de anul viitor.

Kaftancıoğlu, medic de profesie, a jucat un rol cheie în victoria surpriză a candidatului la primăria CHP la Istanbul, Ekrem Imamoğlu, în 2019, prima dată în ultimii 25 de ani de când partidul lui Erdogan a pierdut puterea în cel mai mare oraș al Turciei.

Partidul Popular Republican (CHP), din care edilul Ekrem Imamoğlu face parte, este principalul partid de opoziție din Turcia și printre favoriții la alegerile din 2023.

Stockholm: Raport care detaliază modul în care Erdoğan folosește practica nazistă „Sippenhaft”

În raportul „Pedepsele familiale în Turcia: Cum Erdoğan folosește practica nazistă a Sippenhaft”, SCF examinează conceptul de pedeapsă în familie prin explorarea dimensiunilor sale legale și practice, a evoluțiilor politice din Turcia care au precipitat punerea sa în aplicare și a utilizării sale curente de către guvernul Erdoğan, inclusiv diverse cazuri documentate.

„Cea mai frumoasă motociclistă” a murit într-un accident rutier în Turcia

Tatyana Ozolina, care este cunoscută drept MotoTanya călătorea între Mugla, un oraș din sud-vestul Turciei și populara stațiune Bodrum, când a avut loc accidentul.

Turcia: Situația câinilor fără stăpâni. Decizia guvernului în privința controversatului proiect de lege

Legislația propusă, introdusă de Partidul Justiției și Dezvoltarii (AKP) de guvernământ și aflată în dezbatere de Comisia parlamentară pentru agricultură, silvicultură și afaceri rurale, urmărește să adune câinii fără stăpân și să-i adăpostească până când vor putea fi adoptați.

Reacții internaționale după anunțul de retragere a lui Biden. Declarația Rusiei și glumele internauților

Președintele american, Joe Biden a anunțat că acesta va renunța la candidatura pentru un nou mandat la alegerile din 5 noiembrie, într-o postare pe platforma X, pe 21 iulie,

Incendiu de vegetație în Turcia. Zborurile din aeroportul din Izmir au fost oprite

Autoritățile turce au trimis 7 avioane și 16 elicoptere pentru a stinge incendiul, împreună cu 35 de autospeciale de pompieri.

TurkStat: Creștere cu 53 la sută în 2023 a oamenilor care se mută în afara Turciei

Potrivit TurkStat, 55,2% dintre cele 714.579 de persoane care s-au mutat din Turcia în alte țări în 2023 erau bărbați, în timp ce 44,8% erau femei. În total, 291.377 erau cetățeni turci și 423.202 erau străini.