joi, iunie 2, 2022

Procesul primarului Istanbulului a fost amânat pentru 21 septembrie. Edilul riscă să fie interzis din politică

Procesul primarului Istanbulului, Ekrem İmamoğlu, care este judecat pentru că a  insultat membrii Consiliului Electoral Suprem, a fost amânat pentru 21 septembrie, conform Bold Medya. 

Cazul fostului președinte al Consiliului Electoral Suprem (YSK) Sadi Güven și al președintelui municipalității metropolitane Istanbul (İBB) Ekrem İmamoğlu, care este judecat pentru că ar fi insultat membrii consiliului de administrație, a început astăzi să fie audiat la Tribunalul Penal de Primă Instanță din Anatolia. 

Deși s-a discutat că alegerile anticipate vor avea loc în noiembrie, decizia de amânare a atras atenția.

Primarul riscă să fie interzis din politică

Ekrem İmamoğlu nu a participat la audiere. Avocații lui İmamoğlu au fost prezenți în sala de judecată.  În rechizitoriul întocmit de Procuratura Generală din Anatolia, s-a cerut ca İmamoğlu să fie condamnat de la  1 an și 3 luni până la 4 ani și 1 lună de închisoare pentru infracțiunea de „injurie deschisă a funcționarilor publici care lucrează ca consiliu din cauza atribuțiilor ce le revin”.

Pe lângă pedeapsa cu închisoarea, procurorul a mai cerut punerea în aplicare a articolului 53 din Codul penal turc (TCK), care include o „interdicție politică”.

Arestată și eliberată în aceeași zi

Decizia în cazul edilului Istanbulului a venit la o zi după ce Canan Kaftancıoğlu, care conduce Partidul Popular Republican (CHP) din Istanbul a fost arestată și eliberată în aceeași zi, în ciuda pedepsei de patru ani, pentru că l-a criticat pe Erdogan.

Aceasta, de asemenea, riscă să-i fie interzisă să candideze la alegerile legislative și prezidențiale de anul viitor.

Kaftancıoğlu, medic de profesie, a jucat un rol cheie în victoria surpriză a candidatului la primăria CHP la Istanbul, Ekrem Imamoğlu, în 2019, prima dată în ultimii 25 de ani de când partidul lui Erdogan a pierdut puterea în cel mai mare oraș al Turciei.

Partidul Popular Republican (CHP), din care edilul Ekrem Imamoğlu face parte, este principalul partid de opoziție din Turcia și printre favoriții la alegerile din 2023.

Politician din opoziție pus după gratii și eliberat în aceeași zi, sub acuzații de insultă a președintelui

Sentința împotriva lui Canan Kaftancıoğlu, care conduce Partidul Popular Republican (CHP) din Istanbul, îi interzice, de asemenea, să candideze la alegerile legislative și prezidențiale de anul viitor.

Muzicienii din Turcia sunt copleșiți de interzicerea frecventă a concertelor

Muzicienii din Turcia se luptă cu interdicțiile impuse concertelor lor de administrațiile locale din toată țara sub diferite pretexte, c

Turcia confiscă pensia unui faimos scriitor turc, care trăiește în exil în Suedia

Baskin Oran, un cunoscut academic de la Universitatea din Ankara, a anunțat că scriitor Ragıp Zarakolu este pe lista de nume pe care guvernul turc ar fi căutat să le extrădeze din Suedia în schimbul sprijinului său pentru aplicarea NATO a țării nordice.

Turcia: Inflația va accelera până la 80 la sută

Preţurile la alimente, care reprezintă aproximativ un sfert din ponderea indicelui total al inflaţiei, au crescut cu 14 la sută luna aceasta comparativ cu aprilie, ducând creşterea anuală la 115 la sută.

Proteste la 9 ani de la evenimentele din Parcul Gezi. Poliția a intervenit brutal

Poliția a intervenit brutal la proteste din jurul pieței Taksim, din Istanbul, când aceștia se adunau pentru a marca nouă ani de la demonstrațiilor antiguvernamentale la nivel național, care au început în parcul Gezi,

Turcia: Peste 500.000 de sirieni s-au întors voluntar în țara lor

„Creșterea acestei cifre depinde de stabilizarea regiunii și de asigurarea de adăposturi pentru oamenii de acolo.  Conform celor mai recente date, 503.150 de sirieni s-au întors în țara lor în mod voluntar”, susține Soylu.

Prietenul apropiat al lui Erdogan a câștigat licitație pentru restaurarea Hagia Sophia

Licitația de restaurare a fost dată parteneriatului de afaceri stabilit de trei companii, Hassa Architecture, Iras Yapı și Adamak Restoration, pentru 23 de milioane de lire.

Human Watch:Aproape 40% dintre femeile din Turcia sunt supuse violenței

Emma Sin Webb, cercetător Human Watch (HRW) Turcia la divizia Europa și Asia Centrală, a prezentat un nou raport pregătit de HRW intitulat „Combaterea violenței domestice în Turcia: impactul mortal al eșecului de a proteja”.