luni, octombrie 2, 2023

Procesul primarului Istanbulului a fost amânat pentru 21 septembrie. Edilul riscă să fie interzis din politică

Procesul primarului Istanbulului, Ekrem İmamoğlu, care este judecat pentru că a  insultat membrii Consiliului Electoral Suprem, a fost amânat pentru 21 septembrie, conform Bold Medya. 

Cazul fostului președinte al Consiliului Electoral Suprem (YSK) Sadi Güven și al președintelui municipalității metropolitane Istanbul (İBB) Ekrem İmamoğlu, care este judecat pentru că ar fi insultat membrii consiliului de administrație, a început astăzi să fie audiat la Tribunalul Penal de Primă Instanță din Anatolia. 

Deși s-a discutat că alegerile anticipate vor avea loc în noiembrie, decizia de amânare a atras atenția.

Primarul riscă să fie interzis din politică

Ekrem İmamoğlu nu a participat la audiere. Avocații lui İmamoğlu au fost prezenți în sala de judecată.  În rechizitoriul întocmit de Procuratura Generală din Anatolia, s-a cerut ca İmamoğlu să fie condamnat de la  1 an și 3 luni până la 4 ani și 1 lună de închisoare pentru infracțiunea de „injurie deschisă a funcționarilor publici care lucrează ca consiliu din cauza atribuțiilor ce le revin”.

Pe lângă pedeapsa cu închisoarea, procurorul a mai cerut punerea în aplicare a articolului 53 din Codul penal turc (TCK), care include o „interdicție politică”.

Arestată și eliberată în aceeași zi

Decizia în cazul edilului Istanbulului a venit la o zi după ce Canan Kaftancıoğlu, care conduce Partidul Popular Republican (CHP) din Istanbul a fost arestată și eliberată în aceeași zi, în ciuda pedepsei de patru ani, pentru că l-a criticat pe Erdogan.

Aceasta, de asemenea, riscă să-i fie interzisă să candideze la alegerile legislative și prezidențiale de anul viitor.

Kaftancıoğlu, medic de profesie, a jucat un rol cheie în victoria surpriză a candidatului la primăria CHP la Istanbul, Ekrem Imamoğlu, în 2019, prima dată în ultimii 25 de ani de când partidul lui Erdogan a pierdut puterea în cel mai mare oraș al Turciei.

Partidul Popular Republican (CHP), din care edilul Ekrem Imamoğlu face parte, este principalul partid de opoziție din Turcia și printre favoriții la alegerile din 2023.

Un turc a sunat la poliție după ce a confundat sateliții Starlink cu o invazie extraterestră

Un turc din provincia Çorum, din nordul Turciei, care a văzut pe cer sateliții la orele nopții, pe 25 septembrie, a cerut ajutorul poliției, temându-se că are loc o invazie extraterestră.

Raport Eurostat: Turcia are cel mai mic număr de doctor per cetățean din Europa

Turcia ocupă locul al cincilea după Germania, Italia, Franța și Spania în ceea ce privește numărul total de medici, dar ultimul cu raportul doctor per populație.

CEDO acuză Turcia, în cazul unui profesor condamnat pentru terorism

Conform raportării lui Bünyamin Tekin de la Strasbourg, CEDO a acuzat Turcia din cauza încălcării a patru articole ale Convenției Europene a Drepturilor Omului (CEDO). Instanța a decis că Turcia îi plătește profesorului 15.000 de euro pentru costuri și cheltuieli.

VIDEO: Atac cu bombă în Ankara, înainte de ceremonia de deschidere a parlamentului

Ministrul de Interne al Turciei, Ali Yerlikaya, a declarat, pe 1 octombrie că un atac cu bombă a fost organizat la ministerului, la ora locală 9:30 dimineața.

Ce înseamnă condamnarea CEDO pentru justiția din Turcia?

Marea Cameră a Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO) a decis, marți, că condamnarea de către instanțele turce a unui profesor sub acuzații de terorism pentru activități precum utilizarea unei aplicații mobile sau deținerea unui cont la o anumită bancă este ilegală.

Turcia menține condamnarea filantropului Kavala și a altor patru în procesul Gezi Park

Printre cei cinci inculpați ale căror condamnări au fost menținute se numără, pe lângă Kavala, avocatul pentru drepturile omului și parlamentarul Partidului Muncitorilor din Turcia (TİP), Can Atalay, jurnalistul și producătorul de film Çiğdem Mater, urbanistul Tayfun Kahraman și regizorul Mine Özerden.

SpaceX a lui Elon Musk vrea licență pentru a lansa Starlink în Turcia

Cererea a venit la scurt timp după ce Musk a avut o întâlnire cu președintele turc, Recep Tayyip Erdoğan, duminică, la New York, cu ocazia Adunării Generale a ONU.