luni, iulie 22, 2024

Criza cerealelor. Turcia vrea ONU, Rusia și Ucraina la aceeași masă de întâlnire

Turcia este pregătită să găzduiască o întâlnire cu ONU, Rusia și Ucraina pentru a organiza exportul de cereale prin Marea Neagră, conform Turkish Minutes.

Ministrul de externe, Mevlüt Çavuşoğlu, a informat miercuri că milioane de tone de grâu sunt blocate în prezent în porturile ucrainene, iar ONU a prezentat un plan de facilitare a exporturilor.

Potrivit planului, coridoare sigure ar putea fi stabilite fără deminare în Marea Neagră pentru exporturile de cereale din Ucraina.

„Dacă Rusia răspunde pozitiv, va avea loc o întâlnire în Istanbul”, susține Çavuşoğlu

Purtătorul de cuvânt al secretarului general al ONU, Stephane Dujarric, a declarat că Ankara a avut un rol important în soluționarea problemei, ceea ce a ridicat perspectiva unei penurii alimentare la nivel mondial.

„Am fost în contact foarte strâns și lucrăm în strânsă cooperare cu autoritățile turce în această problemă.Cred că rolul armatei turce va fi critic în acest sens”, susține reprezentantul ONU.

Çavuşoğlu l-a găzduit săptămâna trecută pe omologul său rus, Serghei Lavrov, la Ankara pentru a discuta problema, dar fără rezultate concludente.

Înainte de război, Ucraina era un exportator major de grâu, porumb și ulei de floarea-soarelui, dar transporturile au fost blocate de la invazia Rusiei. Țările din Orientul Mijlociu și Africa depind de exporturile Ucrainei.

TurkStat: Creștere cu 53 la sută în 2023 a oamenilor care se mută în afara Turciei

Potrivit TurkStat, 55,2% dintre cele 714.579 de persoane care s-au mutat din Turcia în alte țări în 2023 erau bărbați, în timp ce 44,8% erau femei. În total, 291.377 erau cetățeni turci și 423.202 erau străini.

Declarații șocante. Pacienții kurzi au fost folosiți ca și cobai pentru un tratament netestat împotriva COVID-19

Doctorul Cenap Ekinci, membru al facultății la Facultatea de Medicină a Universității Dicle, a susținut că unii pacienți de la Spitalul de Formare și Cercetare Gazi Yașargil au murit după ce au fost folosiți ca subiecți de testare fără protocoale adecvate.

Stockholm: Raport care detaliază modul în care Erdoğan folosește practica nazistă „Sippenhaft”

În raportul „Pedepsele familiale în Turcia: Cum Erdoğan folosește practica nazistă a Sippenhaft”, SCF examinează conceptul de pedeapsă în familie prin explorarea dimensiunilor sale legale și practice, a evoluțiilor politice din Turcia care au precipitat punerea sa în aplicare și a utilizării sale curente de către guvernul Erdoğan, inclusiv diverse cazuri documentate.

Caz șocant în Turcia! Două persoane au murit electrocutate pe stradă din cauza ploii torențiale

Moartea a două persoane din cauza șocului electric după ce au călcat într-o băltoacă în timpul unei ploi torențiale în provincia İzmir, din vestul Turciei, săptămâna trecută, a provocat furie pe scară largă în Turcia, conform presei turcești.

Incendiu de vegetație în Turcia. Zborurile din aeroportul din Izmir au fost oprite

Autoritățile turce au trimis 7 avioane și 16 elicoptere pentru a stinge incendiul, împreună cu 35 de autospeciale de pompieri.