sâmbătă, februarie 4, 2023

Criza cerealelor. Turcia vrea ONU, Rusia și Ucraina la aceeași masă de întâlnire

Turcia este pregătită să găzduiască o întâlnire cu ONU, Rusia și Ucraina pentru a organiza exportul de cereale prin Marea Neagră, conform Turkish Minutes.

Ministrul de externe, Mevlüt Çavuşoğlu, a informat miercuri că milioane de tone de grâu sunt blocate în prezent în porturile ucrainene, iar ONU a prezentat un plan de facilitare a exporturilor.

Potrivit planului, coridoare sigure ar putea fi stabilite fără deminare în Marea Neagră pentru exporturile de cereale din Ucraina.

„Dacă Rusia răspunde pozitiv, va avea loc o întâlnire în Istanbul”, susține Çavuşoğlu

Purtătorul de cuvânt al secretarului general al ONU, Stephane Dujarric, a declarat că Ankara a avut un rol important în soluționarea problemei, ceea ce a ridicat perspectiva unei penurii alimentare la nivel mondial.

„Am fost în contact foarte strâns și lucrăm în strânsă cooperare cu autoritățile turce în această problemă.Cred că rolul armatei turce va fi critic în acest sens”, susține reprezentantul ONU.

Çavuşoğlu l-a găzduit săptămâna trecută pe omologul său rus, Serghei Lavrov, la Ankara pentru a discuta problema, dar fără rezultate concludente.

Înainte de război, Ucraina era un exportator major de grâu, porumb și ulei de floarea-soarelui, dar transporturile au fost blocate de la invazia Rusiei. Țările din Orientul Mijlociu și Africa depind de exporturile Ucrainei.

Harta corupție: Turcia a avut cel mai mic punctaj din ultimii 10 ani

Harta corupției la nivel mondial situează Turcia cu cinci locuri mai jos, după ce reușit să obțină 34 de puncte din 100 în 2022, pierzând 2 puncte într-un an, având cel mai mic scor din ultimii zece ani.

Conferință despre toleranță. Dumitru Borțun: „Conviețuirea este cea mai grea meserie din lume” 

Zeci de tineri bucureșteni au participat la conferința ,,Toleranța și Rolul ei în Perioada Contemporană”, desfășurată pe 2 februarie, la ARCUB.

Turcia: Pragul sărăciei a depășit de 3 ori salariu minim pe economie

Pragul de sărăcie indică banii necesari pentru ca o familie de patru persoane să se hrănească suficient și sănătos și acoperă și cheltuielile cu bunurile de bază precum îmbrăcăminte, chirie, electricitate, apă, transport, educație și sănătate. Acesta a crescut la 28.875 de lire în ianuarie, iar salariu minim este de 8.506 de lire.

Ce ar însemna ca Erdogan să piardă alegerile prezidențiale?

Criza economică din Turcia a pus în pericol lunga domnie a lui Erdogan. Pe măsură ce prețurile au crescut, președintele a continuat să reducă ratele dobânzilor, răsturnând teoria economică și conducând prețurile mai mari.

CEDO a decis! Turcia trebuie să plătească peste 12.000 de euro daune morale unui jurnalist

Turcia a încălcat articolele 5 (1), (3), (4), (5) și 10 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului în cazul unui jurnalist care a fost arestat de un tribunal turc în urma unei tentative de lovitură de stat în 2016.

„Privighetoarea Dobrogei” s-a stins din viață! Faimoasa solistă a fost prima avocată tătăroaică din România

Faimoasa cântăreață, supranumită „Privighetoarea Dobrogei” s-a stins din viață, marți, 31 ianuarie 2023. Kadriye Nurmambet, născută în Dobrich, Bulgaria în...

Erdogan catalogat ca „Piroman” de presa din Germania

Revista săptămânală germană Stern s-a referit la președintele turc Recep Tayyip Erdoğan drept un „incendiat” pe coperta ultimului său număr, spunând că președintele alimentează conflicte periculoase, inclusiv în Germania, pentru a-și asigura puterea în timp ce se pregătește pentru alegerile din mai.

Expoziția  „Istoria fotbalului turc”. Erdogan expus, dar nu și Hakan Şükür

Hakan Şükür a fost exclus de la expoziția „Tuturi şi gol: expoziţia de istorie a fotbalului turc”, deschisă la Palat, cu participarea preşedintelui Erdoğan, a foştilor jucători naţionali de fotbal, a preşedinţilor de club şi a politicienilor.