vineri, iunie 17, 2022

Criza cerealelor. Turcia vrea ONU, Rusia și Ucraina la aceeași masă de întâlnire

Turcia este pregătită să găzduiască o întâlnire cu ONU, Rusia și Ucraina pentru a organiza exportul de cereale prin Marea Neagră, conform Turkish Minutes.

Ministrul de externe, Mevlüt Çavuşoğlu, a informat miercuri că milioane de tone de grâu sunt blocate în prezent în porturile ucrainene, iar ONU a prezentat un plan de facilitare a exporturilor.

Potrivit planului, coridoare sigure ar putea fi stabilite fără deminare în Marea Neagră pentru exporturile de cereale din Ucraina.

„Dacă Rusia răspunde pozitiv, va avea loc o întâlnire în Istanbul”, susține Çavuşoğlu

Purtătorul de cuvânt al secretarului general al ONU, Stephane Dujarric, a declarat că Ankara a avut un rol important în soluționarea problemei, ceea ce a ridicat perspectiva unei penurii alimentare la nivel mondial.

„Am fost în contact foarte strâns și lucrăm în strânsă cooperare cu autoritățile turce în această problemă.Cred că rolul armatei turce va fi critic în acest sens”, susține reprezentantul ONU.

Çavuşoğlu l-a găzduit săptămâna trecută pe omologul său rus, Serghei Lavrov, la Ankara pentru a discuta problema, dar fără rezultate concludente.

Înainte de război, Ucraina era un exportator major de grâu, porumb și ulei de floarea-soarelui, dar transporturile au fost blocate de la invazia Rusiei. Țările din Orientul Mijlociu și Africa depind de exporturile Ucrainei.

ANALIZA: Vrea oare Erdogan cu adevărat să opune veto aderării Suediei și Finlandei la NATO?

circumstanțe, ar putea Erdoğan să pună veto cererilor Suediei și Finlandei de aderare la NATO? Cât de importantă este apartenența Finlandei și a Suediei la NATO?

Criza cerealelor. Turcia vrea ONU, Rusia și Ucraina la aceeași masă de întâlnire

Ministrul de externe, Mevlüt Çavuşoğlu, a informat miercuri că milioane de tone de grâu sunt blocate în prezent în porturile ucrainene, iar ONU a prezentat un plan de facilitare a exporturilor.

Sondaj: Partidul lui Erdogan nu reușește să câștige votul tinerilor

Ali Kulat, șeful companiei de consultanță MAK, explică că cetățenii din grupa de vârstă 18-30 de ani din Turcia sunt nemulțumiți de politicile actualului guvern.

Turcia: Lira pe cale să stabilească un nou record

Lira turcească este pe cale să atingă un minim istoric din decembrie 2021, după ce un dolar tranzacționat la 17,22 de lire turcești, conform presei turcești.

Erdogan vrea să schimbe numele Turkish Airlines. Iată noul nume propus

Türkiye este modul în care se pronunță numele țării în turcă. Mișcarea este văzută ca parte a eforturilor Turciei de a se separa de Turkey, care înseamnă curcan în engleză și de a-și crește „valoarea mărcii”.

Vedetă din Turcia criticată dur după ce a spus că iubește Grecia

O faimoasă actriță din Turcia a fost vizată de mass-media pro-guvernamentală după ce a spus că iubește Grecia.