vineri, septembrie 29, 2023

Criza cerealelor. Turcia vrea ONU, Rusia și Ucraina la aceeași masă de întâlnire

Turcia este pregătită să găzduiască o întâlnire cu ONU, Rusia și Ucraina pentru a organiza exportul de cereale prin Marea Neagră, conform Turkish Minutes.

Ministrul de externe, Mevlüt Çavuşoğlu, a informat miercuri că milioane de tone de grâu sunt blocate în prezent în porturile ucrainene, iar ONU a prezentat un plan de facilitare a exporturilor.

Potrivit planului, coridoare sigure ar putea fi stabilite fără deminare în Marea Neagră pentru exporturile de cereale din Ucraina.

„Dacă Rusia răspunde pozitiv, va avea loc o întâlnire în Istanbul”, susține Çavuşoğlu

Purtătorul de cuvânt al secretarului general al ONU, Stephane Dujarric, a declarat că Ankara a avut un rol important în soluționarea problemei, ceea ce a ridicat perspectiva unei penurii alimentare la nivel mondial.

„Am fost în contact foarte strâns și lucrăm în strânsă cooperare cu autoritățile turce în această problemă.Cred că rolul armatei turce va fi critic în acest sens”, susține reprezentantul ONU.

Çavuşoğlu l-a găzduit săptămâna trecută pe omologul său rus, Serghei Lavrov, la Ankara pentru a discuta problema, dar fără rezultate concludente.

Înainte de război, Ucraina era un exportator major de grâu, porumb și ulei de floarea-soarelui, dar transporturile au fost blocate de la invazia Rusiei. Țările din Orientul Mijlociu și Africa depind de exporturile Ucrainei.

Turiștii din Turcia: Rușii în top, cu peste 4 milioane de turiști în ultimele 8 luni

Turcia a găzduit 36.​754.146 de vizitatori în perioada de 8 luni a anului, Rusia fiind pe primul loc cu 4. 351. 000 de persoane.

CEDO acuză Turcia, în cazul unui profesor condamnat pentru terorism

Conform raportării lui Bünyamin Tekin de la Strasbourg, CEDO a acuzat Turcia din cauza încălcării a patru articole ale Convenției Europene a Drepturilor Omului (CEDO). Instanța a decis că Turcia îi plătește profesorului 15.000 de euro pentru costuri și cheltuieli.

SpaceX a lui Elon Musk vrea licență pentru a lansa Starlink în Turcia

Cererea a venit la scurt timp după ce Musk a avut o întâlnire cu președintele turc, Recep Tayyip Erdoğan, duminică, la New York, cu ocazia Adunării Generale a ONU.

Un turc a sunat la poliție după ce a confundat sateliții Starlink cu o invazie extraterestră

Un turc din provincia Çorum, din nordul Turciei, care a văzut pe cer sateliții la orele nopții, pe 25 septembrie, a cerut ajutorul poliției, temându-se că are loc o invazie extraterestră.

Turcia menține condamnarea filantropului Kavala și a altor patru în procesul Gezi Park

Printre cei cinci inculpați ale căror condamnări au fost menținute se numără, pe lângă Kavala, avocatul pentru drepturile omului și parlamentarul Partidului Muncitorilor din Turcia (TİP), Can Atalay, jurnalistul și producătorul de film Çiğdem Mater, urbanistul Tayfun Kahraman și regizorul Mine Özerden.

Raport Eurostat: Turcia are cel mai mic număr de doctor per cetățean din Europa

Turcia ocupă locul al cincilea după Germania, Italia, Franța și Spania în ceea ce privește numărul total de medici, dar ultimul cu raportul doctor per populație.

Ce înseamnă condamnarea CEDO pentru justiția din Turcia?

Marea Cameră a Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO) a decis, marți, că condamnarea de către instanțele turce a unui profesor sub acuzații de terorism pentru activități precum utilizarea unei aplicații mobile sau deținerea unui cont la o anumită bancă este ilegală.