marți, noiembrie 29, 2022

Tot ce trebuie să știi înainte de a-ți programa vacanța în Turcia în 2022

La sfârșitul anului, oamenii își setează noi obiecte pentru anul care urmează, fie pentru carieră, familie, studii, chiar și relaxare și vacanțe. Dacă pentru lista de dorințe pentru anul 2022 aveți și o vacanță de vis în Turcia, înainte să căutați cele mai bune oferte, vă recomandăm să urmăriți sfaturile specialiștilor.

Am vorbit cu Hello Holidays, Călătorescu, Teron Intertur, trei dintre cele mai populare agenții în rândul românilor pentru a afla detalii despre bugetul ideal pentru o familie, efectele pandemiei și crizei economice asupra turiștilor, care sunt topul destinațiilor preferate de către români și alte secrete pentru vacanța de vis în Turcia.

Bugetul ideal

Primul aspect la care ne gândim înainte de a pleca în vacanță este cel financiar, astfel, i-am întrebat care ar fi bugetul unei familii de patru persoane, cu doi copiii, pentru o vacanță fără griji în Turcia, în 2022. 

Andreas Suciu de la Călătorescu a explicat, pe scurt, că suma de 2.000 de euro este una potrivită pentru 5 stele cu Ultra All Inclusiv. Tarif care este confirmată și de proprietarele Hello Holidays și Teron Intertur.

Oferte pentru vacanță în Turcia de la Hello Holidays, disponibile pe site-ul oficial.

„În oferta noastră, tarifele pentru vacanțe la All Inclusive în Turcia anul următor pornesc de la 349 de euro/persoană, la un hotel de cinci stele. Pentru o familie cu copii, să luăm ca exemplu un infant și un copil de trei ani, la un hotel de 5* cu ultra all inclusive, tarifele încep de la 929 de euro/familie. Calculul diferă în funcție de vârsta copiilor, de tipul hotelului”, expune Mădălina Balaiban, proprietara Hello Holidays.

„Vorbind despre vacanțele în vârf de sezon, iulie sau august, luate de acum cu reduceri semnificative Early Booking , șapte nopți cu zbor ,transferuri și cazare la hotel de 5* cu All Inclusive 1500-2000 de euro în funcție de hotelul ales”, explică Anca Teodorescu, proprietar Teron Inter-tur.

Efectele pandemiei 

Pandemia și criza economică din Turcia au pus multe semne de întrebare dacă prețurile și condițiile au fost afectate. Reprezentanții agențiilor ne asigură că deși prețurile pot varia foarte puțin, acesta este o creștere normală.

Andreas de la Călătoresc explică că deși prețurile au crescut, acest lucru este normal, „în fiecare an cresc cu o medie de 10 la sută”.

Oferte pentru vacanță în Turcia de la Inter-Tur, disponibile pe site-ul oficial.

„Au fost mici diferențe la anumite hoteluri, însă creșterea tarifelor nu a fost semnificativă față de alte perioade. Comparativ cu anul trecut se constată o creștere a rezervărilor făcute în Early Booking pentru sezonul 2022. Rezervările pentru anul următor au început încă din luna octombrie 2021”, ne mai spune Balaiban.

Anca de la Intertur subliniază că au apărut și avantaje precum: „condițiile de plată și anulare care sunt mult mai flexibile față de anii trecuți.”

Turiştii nu vor fi afectați de criza economică

În ceea ce privește fluctuația și instabilitatea lirei turcești, turiștii românii nu au motive de îngrijorare, deși „tarifele pentru vara 2022 sunt ceva mai mari”, afirmă Teodorescu.

„Deprecierea lirei, care afectează foarte mult populația turcă, nu are efecte negative asupra turiștilor. Ba din contra, la schimbul valutar din euro sau dolari în lira turcească obțin mai multe lire pe care le cheltuiesc pentru cumpărăturile lor din vacanță. Ofertele de vacanță în sine nu s-au modificat din cauza deprecierii lirei.”, afirmă Balaiban, fondatoarea Hello Holidays.

„Ca turist nu veți simți diferența, pentru că plătești în euro. Oricum plătesc cu un an înainte, deci nu influențează. Influența se vede doar dacă mergi în oraș, dar și acolo, căderea lirei nu reprezintă un dezavantaj. Turiștii de resorturi nu sunt afectați cu nimic.”, explică Andreas, de la Călătorescu.

Ce obicei și-au schimbat românii?

Odată cu pandemia, românii și-au schimbat puțin obiceiurile și dorințele în ceea ce privește vacanțele în Turcia.

„Multă vreme în pandemie tendința a fost de a rezerva last minute, însă la târgul de turism din toamnă, pe care noi l-am organizat online, am observant o schimbare. Au fost făcute neașteptat de multe rezervări pentru vacanțe de vară în Antalya, Bodrum, Marmaris, Kusadasi, unde noi organizăm curse charter cu avionul ori cu autocarul. Târgul online a avut nenumărate oferte speciale, pe care le-am realizat în colaborare cu partenerii noștri turci. Turiștii au cumpărat pachete de vacanță, dar și asigurări medicale cu extensie COVID și asigurarea STORNO, astfel încât să stea liniștiți că vacanța lor e sigură.”, povestește Bailaban.

„Da, fată de anii trecuți avem mai puține rezervări cu reduceri Early Booking și mai mulți turiști care ne spun “ să vedem ce ne mai așteaptă “. Avem însă o creștere a numărului de turiști care rezervă timpuriu cu tarife reduse și își fac asigurările storno cu clauze Covid incluse”, a adăugat Teodorescu.

Top trei destinații preferate ale românilor: Turcia, Egipt și Grecia.

Top destinații preferate ale românilor

Am întreba cele trei agenții care sunt top trei destinații preferate de către românii. Turcia pe primul loc, Turcia și Turcia pe celelalte două, a glumit Andreas de la Călătoresc.

Lăsând gluma la o parte, Turcia chiar este favorita românilor, urmată imediat de Egipt și Grecia, apoi, dacă mai rămâne timp și bani, Bulgaria. 

Mit sau adevăr: Fură rușii și nemți oferte românilor?

Printre iubitorii de călătorii și chiar agenții s-a  auzit că din cauza rușilor și nemților care vin în număr mare în Turcia cresc prețurile la oferte pentru români. Astfel, a trebuit să întrebăm specialiști în domeniu pentru a clarifica acest aspect.

„Turiștii ruși merg într-un număr foarte mare în vacanță în Turcia. Numai în Antalya, de exemplu, au fost circa șase milioane în 2019. Beneficiază, în consecință, de tarife extrem de avantajoase pentru volum. Dar și pentru români sunt oferte avantajoase datorită relațiilor parteneriale excepționale pe care le avem cu agențiile de turism din Turcia și pentru că avem mai multe tipuri de programe de vacanță în Turcia în portofoliu, nu numai sejururi în Antalya, Bodrum, Kusadasi, Marmaris, ci și circuite care cuprind Cappadocia și Antalya, Efes și Antalya, Istanbul”, explică Balaiban.

„L-am auzit și noi așa cum însă am auzit același lucru și despre Egipt. Dacă ar fi adevărat, nu văd de ce am avea oferte mai scumpe, presupun că vom avea mai puține disponibilități și opțiuni. Suntem totuși parteneri serioși și se caută în Turcia vacanțe pentru toate buzunarele.”, ne-a liniștit Tudorescu.

 „Nu este neapărat adevărat. E normal să influențează fiind așa un număr mare. Se simte diferența când se oprește afluxul de turiști ruși și atunci încep să scadă prețurile pentru români. În rest, în cazul early-booking, nu influențează. Oricum noi suntem a doua piață după rusia ca și număr de turiști pe Antalya, deci suntem privilegiați. Românii au oferte mai bune ca ale nemților.”, subliniază Suciu.

Sfaturi pentru vacanța de vis

Cu toții ne dorim ca vacanța să iasă perfect, iar distracția, dar și relaxarea să fie la maxim, și cine să știe secretul dacă nu chiar cei care ne ajută să le organizăm. Iată, câta tips&triks din partea agențiilor.

„Pentru ca vacanța lor să fie exact cum se așteaptă e important să ceară agentului de turism toate informațiile de care au nevoie, de la zbor la cazare și excursii opționale, condiții de călătorie. Cel mai des turiștii vor să știe cum este hotelul pe care îl aleg, ce facilități are, pentru adulți ori copii, ce condiții trebuie să respecte la destinație.”, spune Balaiban.

„Recomandăm early booking pentru că este mai ieftin, iar condițiile de vânzare sunt foarte bune. Avansurile sunt foarte mici, începând cu 10 la sută, cu o lună înainte de plecare. Oferim, de asemenea, pentru Antalya anulare gratuită cu o lună înainte fără motiv. Dacă nu mai vrei să mergi, primești banii înapoi”, ne sfătuiește Suciu.

„În primul rând să apeleze la consultanții în turism care au experiență, care au văzut majoritatea destinațiilor “la pas” în infotrip uri și să nu uite că așa vor avea la cine apela pentru orice problemă apărută la destinație. Apoi să plece cu “ inima deschisă “pentru vacanță, Turcia este o destinație minunată iar serviciile turistice All Inclusive  din Turcia, după mine, sunt greu de egalat. Dacă nu ai probleme serioase peste care nu poți trece, vacanța de vis în Turcia este acolo. Doar să îți dorești”, explică Teodorescu.

Până la vacanța de vară, zic să ne bucurăm de cea de iarnă. Să ne bucurăm atât de masa de Crăciun și căldura familiei, cât ne bucurăm și de un cocktail pe o plajă însorită.

Suheila Ismail, București

Istanbul: Cum se menține cultura străveche a cafelei în lumea modernă

Există locuri mai proaste pentru o cafea de dimineață decât la unchiul Mustafa Jean. Stând pe unul dintre scaunele din curtea liniştită de lângă bulevardul Istiklal, îmi dau seama că nu sunt singurul care crede asta: o pisică de stradă şi-a găsit şi ea un loc propriu, ghemuită pe o pernă lângă mine raze. Un zgomot liniștit de cești vine din bucătăria mică din colț.

Criza economică din Turcia: Anvelope de iarnă au început să fie date în chirie

Serdar Pektaş, care lucrează de 10 ani ca producător de anvelope pentru autovehicule în districtul Kadirli, din Osmaniye, a decis să continue serviciul de închiriere a anvelopelor de iarnă pe care l-a început anul trecut.

Demirtaș despre explozia din Istanbul: „Focalizați-vă pe fapte ascunse, nu pe este arătat”

În articolul său intitulat „Doar întreb”, Demirtaș a amintit că 52 de kilograme de explozibili au fost găsite într-o mașină de poliție în provincia estică, Yüksekova în martie și a examinat declarațiile ministrului de interne, Süleyman Soylu.

Turcia: Numărul turiștilor a ajuns la 45 de milioane în 10 luni. Nemții pe primul loc

În aceeași perioadă a anului 2021, 2,75 milioane de turişti germani au venit în Turcia. În 2020, această cifră a fost de puțin peste 1 milion.

Una dintre cele mai bune călătorii din lume pentru 2023: Istanbul-Sofia Express

Trenul de noapte din Turcia către Bulgaria a început să funcționeze din nou în acest an și a fost votat de Lonely...

O turcoaică, primul academician, care predă istoria Imperiul Otoman la Vatican

Aksoy, care a lucrat mult timp în arhivele Vaticanului, a fost ales să predea un curs despre relațiile dintre papalitate și Imperiul Otoman în istoria Orientului apropiat la Institutul Pontifical Oriental.

Cutremur puternic în Turcia: 1 mort și 45 de răniți

Un cutremur cu magnitudine de 5,9 a avut loc, în dimineața de miercuri, în Turcia, conform presei turce.a