vineri, ianuarie 7, 2022

Turcia sfidează decizia CEDO. Faimosul filantrop rămâne după gratii


Un tribunal turc a respins, joi, eliberarea proeminentului om de afaceri și filantrop Osman Kavala, în ciuda deciziei recente a Consiliului Europei, conform Stockholm Center for Freedome.

CEDO a notificat pe, 3 decembrie, Turcia cu privire la intenția sa de a lansa proceduri de încălcare a dreptului comunitar împotriva țării pentru refuzul de a-l elibera pe Kavala, declanșând o procedură folosită o singură dată în istoria organizației.

Cu toate acestea, Înalta Curte Penală a 13-a din Istanbul a decis să-l țină pe Kavala în închisoare, pe motiv că nu a existat nicio schimbare în situația sa juridică. Curtea a luat decizia cu majoritate de voturi.

Turcia trebuie să răspundă până la 19 ianuarie 2022, după care comisia va trimite cazul înapoi Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO) la următoarea sa întâlnire din 2 februarie.

Dacă instanța constată o încălcare, Comitetul de Miniștri al Consiliului poate începe să analizeze ce măsuri ar trebui luate. Calitatea de membru sau drepturile de vot ale Turciei în CEDO ar putea fi suspendate la sfârșitul procedurilor.

Liderul societății civile și omul de afaceri în vârstă de 64 de ani, care a fost ținut în închisoare de mai bine de patru ani este acuzat că a finanțat protestele antiguvernamentale din 2013 și că a jucat un rol important în puciul eșuat din 2016. Dacă va fi găsit vinovat, el ar putea fi închis pe viață fără posibilitatea eliberării condiționate.

Următoarea audiere în cazul lui Kavala la Istanbul este programată pentru 17 ianuarie.

Inflația din Turcia a ajuns la 36,1%, nivelul record în era lui Erdogan

Inflația din Turcia a ajuns la 36,1%, nivelul record în era lui Erdogan

COVID-19: Turcia a atins cel mai mare număr de cazuri în ultimele opt luni

Ministerul Sănătății a confirmat 44.869 de noi cazuri de coronavirus și 160 de decese într-o zi, fiind cel mai mare număr de cazuri noi zilnic din 23 aprilie.

De necrezut! Femeia bolnavă cu lupus, care a murit în timp ce era însărcinată, a fost reintegrată la muncă

De necrezut! Femeia bolnavă cu lupus, care a murit în timp ce era însărcinată, a fost reintegrată la muncă

Demirtaș: Erdogan ar putea convoca alegeri anticipate

Filantropul închis și fostul președinte al Partidului Democrat Popular (HDP). Selahattin Demirtaș a făcut declarații despre situația politică a Turciei pentru ziarul de opoziție, Yeni Yașam.

Raport: 280 de cazuri de femicid în Turcia în 2021

80 de cazuri de feminicid, din care 217 de femei au murit în circumstanțe suspecte au avut loc în Turcia, în 2021,

4 eurodeputați cer eliberara a studenților de la Universitatea Boğaziçi

otrivit unui comunicat de presă publicat pe site-ul Fundației pentru Drepturile Omului din Turcia (TİHV),

Un nou efect al crizei economice. Turcia a devenit o țară ieftină pentru străini

2021 pentru turci a fost un an plin cu emoții din cauza fluctuației lirei turcești, care a dus la creșterile a chiriilor cu până la 300 la sută și a mâncării cu o medie de 60 la sută. 

Peste 9 milioane de turiști au venit în Antalya în 2021. Rușii și nemții pe primul loc

Potrivit datelor Direcției pentru Turism, 8 973 785 de turiști au aterizat pe Aeroportul Antalya și 107 700 turiști pe Aeroportul Gazipașa în perioada de 12 luni.