sâmbătă, aprilie 9, 2022

Turcia sfidează decizia CEDO. Faimosul filantrop rămâne după gratii


Un tribunal turc a respins, joi, eliberarea proeminentului om de afaceri și filantrop Osman Kavala, în ciuda deciziei recente a Consiliului Europei, conform Stockholm Center for Freedome.

CEDO a notificat pe, 3 decembrie, Turcia cu privire la intenția sa de a lansa proceduri de încălcare a dreptului comunitar împotriva țării pentru refuzul de a-l elibera pe Kavala, declanșând o procedură folosită o singură dată în istoria organizației.

Cu toate acestea, Înalta Curte Penală a 13-a din Istanbul a decis să-l țină pe Kavala în închisoare, pe motiv că nu a existat nicio schimbare în situația sa juridică. Curtea a luat decizia cu majoritate de voturi.

Turcia trebuie să răspundă până la 19 ianuarie 2022, după care comisia va trimite cazul înapoi Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO) la următoarea sa întâlnire din 2 februarie.

Dacă instanța constată o încălcare, Comitetul de Miniștri al Consiliului poate începe să analizeze ce măsuri ar trebui luate. Calitatea de membru sau drepturile de vot ale Turciei în CEDO ar putea fi suspendate la sfârșitul procedurilor.

Liderul societății civile și omul de afaceri în vârstă de 64 de ani, care a fost ținut în închisoare de mai bine de patru ani este acuzat că a finanțat protestele antiguvernamentale din 2013 și că a jucat un rol important în puciul eșuat din 2016. Dacă va fi găsit vinovat, el ar putea fi închis pe viață fără posibilitatea eliberării condiționate.

Următoarea audiere în cazul lui Kavala la Istanbul este programată pentru 17 ianuarie.

Asociație americană: Avocații turci sunt puși după gratii pentru că-și fac munca

Turcia: Avocații puși după gratii pentru că-și facă munca

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Acuzat de „insulta președintelului”, din cauza unui articol despre incendiile forestiere

Columnistul Ender İmrek, de la ziarul de stânga Evrensel, se confruntă cu acuzații de insultare pe președinte într-un articol intitulat „ (Turcia arde, palatul [o referire la Erdoğan]se uită” din 31 iulie 2021, în care a  raportat răspunsul guvernului la incendiile din țară din vara anului 2021.

Istanbul: Faimosul iftar din Piața Sultanahmet interzis

Pe 23 martie, secretarul general al İBB, Can Akın Çağlar, a trimis o scrisoare de notificare biroului guvernatorului despre activitățile pe care municipalitatea plănuia să le desfășoare în timpul lunii Ramadan în tot orașul.

Istanbul: Prețul la  transportul public crește pentru a doua oară anul acesta. Cât costă un bilet?

condus de principalul partid de opoziție, Partidul Popular Republican (CHP), a majorat pe 6 aprilie prețurile transportului public cu 40% din cauza inflației,

Care este cea mai problemă din Turcia? Iată ce cred turcii

31,4% dintre persoane au spus că este violență domestică, 29,5% au spus că sunt toate problemele menționate în sondaj, inclusiv șomajul, presiunea familială sau socială și hărțuirea sexuală, 12 la sută au spus lipsa de educație, iar 6,2% au spus inegalitatea de gen.

Cum afectează inflația Turcia: Legume la bucată, unele și extra-mature. „Care să aleg ardei sau carne?

Însă, inflația din Turcia care a atins un nivel record în ultimi 20 de ani, i-a forțat pe cetățenii turci să treacă prin situații dificile și mai nemaiîntâlnite până acum.

Un nou sondaj arată că 60% din turci nu au bani destui pentru strictul necesar

Potrivit rezultatelor sondajului distribuit de directorul general, Can Selçuki, pe Twitter, doar  27% dintre cei chestionați au spus că veniturile lor au fost „doar suficiente” pentru a-și acoperi cheltuielile.