miercuri, februarie 21, 2024

Turcia sfidează decizia CEDO. Faimosul filantrop rămâne după gratii


Un tribunal turc a respins, joi, eliberarea proeminentului om de afaceri și filantrop Osman Kavala, în ciuda deciziei recente a Consiliului Europei, conform Stockholm Center for Freedome.

CEDO a notificat pe, 3 decembrie, Turcia cu privire la intenția sa de a lansa proceduri de încălcare a dreptului comunitar împotriva țării pentru refuzul de a-l elibera pe Kavala, declanșând o procedură folosită o singură dată în istoria organizației.

Cu toate acestea, Înalta Curte Penală a 13-a din Istanbul a decis să-l țină pe Kavala în închisoare, pe motiv că nu a existat nicio schimbare în situația sa juridică. Curtea a luat decizia cu majoritate de voturi.

Turcia trebuie să răspundă până la 19 ianuarie 2022, după care comisia va trimite cazul înapoi Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO) la următoarea sa întâlnire din 2 februarie.

Dacă instanța constată o încălcare, Comitetul de Miniștri al Consiliului poate începe să analizeze ce măsuri ar trebui luate. Calitatea de membru sau drepturile de vot ale Turciei în CEDO ar putea fi suspendate la sfârșitul procedurilor.

Liderul societății civile și omul de afaceri în vârstă de 64 de ani, care a fost ținut în închisoare de mai bine de patru ani este acuzat că a finanțat protestele antiguvernamentale din 2013 și că a jucat un rol important în puciul eșuat din 2016. Dacă va fi găsit vinovat, el ar putea fi închis pe viață fără posibilitatea eliberării condiționate.

Următoarea audiere în cazul lui Kavala la Istanbul este programată pentru 17 ianuarie.

Operațiunea de căutare de la controversată mina de aur a fost oprită

Ministerul Mediului, Urbanizării și Schimbărilor Climatice, pe 17 februarie, a anunțat că licența minei a fost anulată.

Un nou capitol între Turcia și Egipt. Erdogan primit cu fanfară de către Sisi

Sisi l-a întâmpinat personal pe Erdoğan cu fanfară pe aeroportul din Cairo, înainte ca cei doi să semneze mai multe acorduri.

Turcia: Un jurnalist riscă 5 ani de închisoare după ce a scris despre corupția din justiție

Tolga Şardan este acuzat de „diseminarea publică a informaţiilor înşelătoare” şi „insultarea organelor judiciare ale statului” în temeiul Codului penal turc (TCK) în rechizitoriul de şase pagini.

Ahmet Altan și alți faimoși jurnaliști condamnaţi la închisoare pentru terorism, după rejudecare

Aceștia au fost condamnați sub acuzații de terorism pentru că au lucrat anterior la instituții de presă considerate apropiate mișcării Gülen.

Turcia: Cel puțin 9 persoane prinse într-o alunecare de teren de la controversata mină de aur

Alunecarea de teren a avut loc, marți, în jurul orei 14.00. ora locală (1100 GMT) lângă districtul İliç, din provincia Erzincan.Imaginile de la fața locului au arătat alunecarea de teren care a măturat o vale unde se credea că muncitorii se aflau în acel moment