sâmbătă, noiembrie 23, 2024

Cum a început 2022 în Turcia? Maraton de scandaluri și încălcări de drepturi

Autoritățile turce nu au început anul 2022 cu noi obiective pentru o viață mai bună, fiind ultimul an până la alegerile prezidențiale din 2023, ci mai degrabă au continuat vechile obiceiuri toxice.

În ceea ce privește violarea drepturilor omului din Turcia, statisticile și rapoartele pentru 2021 portretizează groaza prin care trec cetățenii turci.

De exemplu, în provincia sud-estică Batman, o organizație pentru drepturile omului și-a lansat raportul anual pentru 2021 de unde reies  5.019 încălcări ale drepturilor într-un an,  ceea ce înseamnă, în medie, 14 încălcări ale drepturilor omului au avut loc în oraș în fiecare zi.

Anul 2021 a însemnat rețineri pentru postări pe social media, jurnaliști reținuți pentru munca lor, studenți și academicieni arestați pentru dreptul de a protesta pentru democrație și multe altele abuzuri. 

În prima lună a anului, în Turcia au avut loc mai multe încălcări ale drepturilor  de bază ale omului. De la reținerea unor angajați care protestează, până la reținerea uneia dintre cele mai mari dive ale țării, prima lună a anului a adus multe abuzuri.

Anii trec, amenințările se accentuează

După ce una dintre cele mai vechi și faimoase jurnaliste din țară a fost reținută pentru un proverb pe care l-a folosit într-o emisiune TV, președintele turc a făcut, weekend-ul trecut, declarații prin care amenința presa.

Într-un anunț publicat în Monitorul Oficial, președintele a amenințat presa turcă cu represalii în cazul în care difuzează conținut care dăunează valorilor de bază ale țării, într-o mișcare care ar putea fi un preludiu pentru continuarea cenzurii în sector.

Oficialul a menționat că sunt necesare măsuri pentru a proteja „cultura națională” a Turciei și pentru a preveni ca dezvoltarea copiilor săi „să fie afectată negativ ca urmare a expunerii la conținut dăunător pe toate mediile scrise, verbale și vizuale”.

Erdogan nu a precizat care este un astfel de conținut, dar a spus că vor fi luate măsuri legale împotriva „activităților deschise sau ascunse prin intermediul mass-media care vizează subminarea valorilor noastre naționale și morale și perturbarea structurii noastre familiale și sociale”.

Toate acestea în contextul în care Turcia  este pe locul 153 din 180 în indicele său pentru libertatea presei din 2021, conform organismului de monitorizare internațională și apărare a drepturilor jurnaliștilor  ”Reporterii fără frontiere”, iar anul trecut, cel puțin 47 de jurnaliști au fost arestați pentru un total de 133 de ani.

Dreptul la protest

Anul trecut, vestea protestele turcilor a ajuns până în Occident. Două dintre cele mai longevive și notorii au fost protestele de la Universitatea Bogazici și protestele femeilor care luptă după ce a fost anulată Convenția de la Istanbul.

Nici în luna ianuarie, turcii nu au stat prea liniștiți, iar alții încă suferă consecințele de anul trecut. 

Poliția turcă a reținut, pe 27 ianuarie, trei femei în timpul unui raid la casele lor din Istanbul, în ciuda faptului că nu aveau un mandat care să ordone reținerea lor.

Femeile ar fi participat la o demonstrație în Piața Taksim din Istanbul pentru a crește gradul de conștientizare cu privire la violența împotriva femeilor pe 25 noiembrie 2021. Acestea au fost  acuzate că l-au insultat pe președintele Recep Tayyip Erdogan, din cauza sloganurilor folosite în timpul protestelor.

Pe 30 ianuarie, un negustor a fost reținut după ce a atârnat un banner, în semn de protest față de companiile de distribuție a energiei electrice în fața magazinului său din centrul orașului Adıyaman.

Urmând ca pe 31 ianuarie, aproximativ 200 de lucrători ai unui producător de componente auto să fi  fost reținuți după ce au încetat să lucreze și au inițiat o demonstrație pentru un salariu mai bun.

Nici artiștii nu au pace

Un scandal care a ajuns la nivel internațional a izbucnit după ce una dintre cele mai mari dive ale Turciei a fost reținută pentru versurile sale dintr-o melodie din 2017, despre Adam și Eva, după ce Erdogan a făcut declarații amenințătoare cum  că trebuie ”protejate valorile islamice.” 

Însănici artiștii mai puțin faimoși nu au pace. Poliția a reținut patru tineri artiști de stradă care cântau melodii în limba kurdă pe una dintre străzile din Istanbul.

Într-un videoclip postat pe Twitter, în weekend, cei patru cântau o melodie în kurdă pe strada Istiklal când sunt abordați de polițiști care îi avertizează să nu mai cânte. Când muzica se oprește brusc, se aude un grup de oameni care îi îndeamnă să continue.

Prin decretul din weekend, nu doar presa este vizată, ci oricine folosește  orice modalitate care din punctul de vedere al puterii  atentează la „valorile naționale și religioase”. Altfel spus artiștii trebuie să se autocenzureze și să aibă grijă la ceea ce creează și publică pentru a nu avea probleme cu autoritățile.

Mamă cu 3 copii închisă pentru terorism

De la puciul eșuat din 15 iulie 2016, simpli cetățeni turci stau cu frica să nu fie reținuți și condamnați sub cea mai vagă acuzați de terorism.

Primul caz crunt de anul acesta este Elif Çelik Demir, în vârstă de 42 de ani, fostă profesoară de grădiniță și mamă a trei copii, care a fost arestată, pe 27 ianuarie, pentru presupuse legături cu o organizație teroristă. Curtea Supremă de Apel a confirmat o pedeapsă de șase ani și trei luni de închisoare. 

Tortura continuă

Trei bărbați au fost reținuți de poliție și au fost supuși torturii într-un centru de detenție al poliției din Ankara, conform presei turce.

Unul dintre aceștia care a fost eliberat, urma  să declare că au fost bătuți și forțați să semneze mărturisiri false în timp ce se aflau în custodia poliției. Acesta a fost eliberat după ce a depus mărturii pentru 300 de persoane.

După ce au primit plângeri de tortură și maltratare, avocații din cadrul comisiei pentru drepturile omului al Baroului Ankara au intervievat detaliile și și-au compilat constatările într-un raport. Potrivit raportului care citează constatările avocaților, detaliile spun că aceștia au fost supuși la bătaie, nuditate forțată, torturi care implică folosirea apei și amenințări cu viol.

Toate acestea doar în 31 de zile din primul an. După scandalul început în urma unui proverb turcesc, zic să încheiem cu unul românesc, pe care toate bunicile noastre ni l-a repetat. Să fii domn e o întâmplare, să fii om e lucru mare.