vineri, martie 31, 2023

Turcia: Una dintre cele mai faimoase dive în mijlocul unui scandal din cauza unui vers. De unde a început totul?


Mai multe persoane au depus plângeri penale împotriva unei cântărețe faimose de pop, sub acuzația de insultă la valorile religioase, conform presei turcești.

Sezen Aksu, una dintre cele mai faimoase vedete pop din Turcia a fost acuzată pentru că ar fi insultat valorile religioase, din cauza versului „Salutările mele acelor ignoranți Adam și Eva” dintr-o melodie din 2017.

Un grup de protestatari a organizat un miting în fața casei ei din Istanbul, în timp ce hashtag-ul #SezenAksuHaddiniBil („Sezen Aksu, cunoaște-ți locul”) a devenit viral pe Twitter. 

Declarațiile oficialilor

De asemenea, Devlet Bahçeli, liderul Partidului Mișcării Naționaliste (MHP), a condamnat versul cântăreței.

 „Dacă ești o vrabie, rămâi o vrabie, să nu încerci niciodată să fii un corb”, a spus Bahçeli, referindu-se la porecla cântăreței, Minik Serçe (Mica vrăbiuță)

Președinția pentru Afaceri Religioase (DIB) a lansat, de asemenea, o declarație și i-a avertizat pe „cei care vorbesc despre personalități exemplare onorate de islam să fie mai atenți”. 

„Indiferent de context sau scop, fiecare propoziție despre ele ar trebui să fie formată cu sensibilitate. Orice atitudine neglijentă față de astfel de figuri religioase este o lipsă de respect în cel mai mic sens”, se arată în comunicat.

Totul a pornit de la o declarație a lui Erdogan

Săptămâna trecută, Erdoğan a ținut un discurs, după o ceremonie religioasă vorbind despre defăimarea profetului Adam.

„Nimeni nu-l poate defăima pe profetul nostru Adam. Este de datoria noastră să tăiem acele limbi”, a spus Erdoğan pe 21 ianuarie, fără a menționa în mod explicit numele lui Aksu.

Comentariile lui Erdogan au venit după ce islamiștii au acuzat cântecul că este împotriva „valorilor morale” din cauza versurilor care îi numesc pe Adam și Eva „ignoranți”.

Peste 200 de artiști solidari cu cântăreața

Aproximativ 217 artiști și-au arătat solidaritatea într-o declarație comună că legenda cântăreața „nu va merge niciodată singură”. De asemenea, un alt artist, Rober Koptaş, a tradus versurile cântăreței în peste 40 de limbi, ca formă de protest.

 „Nu dorim o țară în care libertatea de exprimare a lui Aksu este restricționată și ea este amenințată cu tăierea limbii”, se arată în comunicat.

Ca răspuns, Aksu a emis o declarație pe 22 ianuarie, mulțumind celor care și-au exprimat sprijinul pentru ea. Ea a mai spus că a scris o nouă melodie intitulată „Vânător” cu versurile „Nu poți să-mi strivești limba”.

Adam și Eva sunt două figuri sacre în Islam. Cântecul lui Aksu a fost lansat pentru prima dată în 2017, într-un album al cântărețui Yașar Gaga.

Libertatea de exprimare: 2 scandaluri în 2 zile

Sâmbătă, un tribunal turc a ordonat ca jurnalista Sedef Kabaş să fie închisă în aşteptarea procesului, sub acuzaţia de insultare a preşedintelui Recep Tayyip Erdoğan, după ce a folosit un proverb într-o emisiune TV.

Vezi întreaga poveste AICI

Scenariile AI cu Erdogan au ajuns virale. Iată imaginile în cazul în care câștigă sau pierde alegerile

Platforma de documentare turcă, 140journos, a creat cu ajutorul programele de inteligență artificială, viața post-electorală a președintelui Recep Tayyip Erdogan

27 martie, ultima zi în care se poate depune candidatura. Un faimos actor vrea să fie deputat

27 martie este ultima zi în care candidații vor fi desemnați de alegătorii care încearcă să adune 100 de mii de semnături,...

Dacia Duster va fi produs în Turcia!  200.000 de mașini pe an vor ieși din uzina din Bursa

Potrivit reportajului special al jurnalistului Emre Özpeynirci, care ia pulsul industriei auto, Oyak Renault s-a angajat la producția popularului SUV model Duster de la Dacia și își propune ca 200.000 de mașini să fie produse anual în provincia Bursa.

Erdogan a promis creștere a salariului minim în iulie. Prețurile la gaz și curent vor scădea

Turcia a majorat salariul minim cu aproximativ 54,66% la 8.506 lire (444 dolari) în prima lună a anului 2023. În iulie 2022, salariul minim a crescut cu 30% pentru a doua oară în 2022, în fața inflației ridicate.

Salvator din Craiova povestește despre experiența din Hatay: „Am văzut imagini de nedescris.”

O echipă formată din opt oameni şi şase câini din Dolj, a participat la salvarea victimelor cutremurului din Hatay, Turcia, la scurt...

Eurostat: 145% mai mulți turci au solicitat azil în UE în 2022

Potrivit Eurostat, în 49.720 de turci au căutat adăpost în țările europene în 2022, comparativ cu anul 2021, când 20.315 cetățeni turci au solicitat azil.

Kılıçdaroğlu și-a lansează campania electorală. Mărțișorul folosit ca simbol:„Îți promit că primăvara va veni din nou”

În videoclip, Kılıçdaroğlu a spus „Vă promit, o Turcie care îi iubește și îi respectă pe cei care sunt diferiți așa cum sunt. O Turcie căreia îi place să trăiască.”, susține politicianul.

190 de miliarde de vânzări către străini: Cumpărarea unei case în Turcia a devenit un vis pentru cetățeni

Deputatul CHP İzmir, Özcan Purçu a înaintat o întrebare către Ministeru Mediului, Urbanizării și Schimbărilor Climatice cu privire la vânzarea de locuințe către străini.