joi, aprilie 7, 2022

Turcia: Una dintre cele mai faimoase dive în mijlocul unui scandal din cauza unui vers. De unde a început totul?


Mai multe persoane au depus plângeri penale împotriva unei cântărețe faimose de pop, sub acuzația de insultă la valorile religioase, conform presei turcești.

Sezen Aksu, una dintre cele mai faimoase vedete pop din Turcia a fost acuzată pentru că ar fi insultat valorile religioase, din cauza versului „Salutările mele acelor ignoranți Adam și Eva” dintr-o melodie din 2017.

Un grup de protestatari a organizat un miting în fața casei ei din Istanbul, în timp ce hashtag-ul #SezenAksuHaddiniBil („Sezen Aksu, cunoaște-ți locul”) a devenit viral pe Twitter. 

Declarațiile oficialilor

De asemenea, Devlet Bahçeli, liderul Partidului Mișcării Naționaliste (MHP), a condamnat versul cântăreței.

 „Dacă ești o vrabie, rămâi o vrabie, să nu încerci niciodată să fii un corb”, a spus Bahçeli, referindu-se la porecla cântăreței, Minik Serçe (Mica vrăbiuță)

Președinția pentru Afaceri Religioase (DIB) a lansat, de asemenea, o declarație și i-a avertizat pe „cei care vorbesc despre personalități exemplare onorate de islam să fie mai atenți”. 

„Indiferent de context sau scop, fiecare propoziție despre ele ar trebui să fie formată cu sensibilitate. Orice atitudine neglijentă față de astfel de figuri religioase este o lipsă de respect în cel mai mic sens”, se arată în comunicat.

Totul a pornit de la o declarație a lui Erdogan

Săptămâna trecută, Erdoğan a ținut un discurs, după o ceremonie religioasă vorbind despre defăimarea profetului Adam.

„Nimeni nu-l poate defăima pe profetul nostru Adam. Este de datoria noastră să tăiem acele limbi”, a spus Erdoğan pe 21 ianuarie, fără a menționa în mod explicit numele lui Aksu.

Comentariile lui Erdogan au venit după ce islamiștii au acuzat cântecul că este împotriva „valorilor morale” din cauza versurilor care îi numesc pe Adam și Eva „ignoranți”.

Peste 200 de artiști solidari cu cântăreața

Aproximativ 217 artiști și-au arătat solidaritatea într-o declarație comună că legenda cântăreața „nu va merge niciodată singură”. De asemenea, un alt artist, Rober Koptaş, a tradus versurile cântăreței în peste 40 de limbi, ca formă de protest.

 „Nu dorim o țară în care libertatea de exprimare a lui Aksu este restricționată și ea este amenințată cu tăierea limbii”, se arată în comunicat.

Ca răspuns, Aksu a emis o declarație pe 22 ianuarie, mulțumind celor care și-au exprimat sprijinul pentru ea. Ea a mai spus că a scris o nouă melodie intitulată „Vânător” cu versurile „Nu poți să-mi strivești limba”.

Adam și Eva sunt două figuri sacre în Islam. Cântecul lui Aksu a fost lansat pentru prima dată în 2017, într-un album al cântărețui Yașar Gaga.

Libertatea de exprimare: 2 scandaluri în 2 zile

Sâmbătă, un tribunal turc a ordonat ca jurnalista Sedef Kabaş să fie închisă în aşteptarea procesului, sub acuzaţia de insultare a preşedintelui Recep Tayyip Erdoğan, după ce a folosit un proverb într-o emisiune TV.

Vezi întreaga poveste AICI

Acuzat de „insulta președintelului”, din cauza unui articol despre incendiile forestiere

Columnistul Ender İmrek, de la ziarul de stânga Evrensel, se confruntă cu acuzații de insultare pe președinte într-un articol intitulat „ (Turcia arde, palatul [o referire la Erdoğan]se uită” din 31 iulie 2021, în care a  raportat răspunsul guvernului la incendiile din țară din vara anului 2021.

Un nou sondaj arată că 60% din turci nu au bani destui pentru strictul necesar

Potrivit rezultatelor sondajului distribuit de directorul general, Can Selçuki, pe Twitter, doar  27% dintre cei chestionați au spus că veniturile lor au fost „doar suficiente” pentru a-și acoperi cheltuielile.

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Miliarde de dolari pierduți: Invazia din Ucraina afectează domeniu vital din Turcia

Potrivit președintelui Federației pentru Afaceri Turistice și Cazare din Marea Egee, Mehmet İşler, cele trei milioane de ucraineni așteptați nu vor veni în Turcia în acest an, în timp ce sosirea celor șapte milioane de turiști ruși așteptați rămâne fără răspuns, în funcție de traiectoria războiului.

Prima zi de Ramazan în 2022.Un imam din Constanța răspunde la curiozitățile tale!

Musulmanii din întreaga lume sărbătoresc începând, de pe 2 aprilie, luna Ramadan, în care  30 de zile țin post negru de la zori zilei până la apus soarelui. Urmând ca pe 2 mai, familiile să se unească și să sărbătorească Ramadan Bayram.

Care este cea mai problemă din Turcia? Iată ce cred turcii

31,4% dintre persoane au spus că este violență domestică, 29,5% au spus că sunt toate problemele menționate în sondaj, inclusiv șomajul, presiunea familială sau socială și hărțuirea sexuală, 12 la sută au spus lipsa de educație, iar 6,2% au spus inegalitatea de gen.

Turcii așteaptă noi majorări la sfârșitul săptămânii. La ce mai crește prețul?

În ciuda reducerii TVA-ului, la începutul săptămânii, un studiu din martie a constatat că 82,1% dintre consumatori nu au simțit scăderea costului vieții, deoarece inflația a continuat să crească. 

Istanbul: Faimosul iftar din Piața Sultanahmet interzis

Pe 23 martie, secretarul general al İBB, Can Akın Çağlar, a trimis o scrisoare de notificare biroului guvernatorului despre activitățile pe care municipalitatea plănuia să le desfășoare în timpul lunii Ramadan în tot orașul.