vineri, martie 29, 2024

Jurnalistă reținută pentru insulta lui Erdogan:„„Un bou dacă intră într-un palat, nu-l face rege, dar transformă palatul într-un hambar.”

O jurnalistă notorie a fost reținută, pe 22 ianuarie, după ce l-a criticat pe Erdogan, într-o emisiune televizată, conform presei turcești.

Un tribunal turc a ordonat ca jurnalista Sedef Kabaş să fie închisă în aşteptarea procesului, sub acuzaţia de insultare a preşedintelui Recep Tayyip Erdoğan.

Poliția a reținut-o pe Kabaș și a dus-o mai întâi la secția principală de poliție din Istanbul, înainte de a o transfera la tribunalul principal al orașului, unde o instanță a decis ulterior în favoarea arestării ei oficiale.

Presupusa insultă a fost sub forma unui proverb legat de palat pe care Kabaș l-a exprimat atât pe un canal de televiziune, cât și pe contul ei de Twitter, atrăgând condamnări din partea oficialilor guvernamentali.

„Un bou dacă intră într-un palat, nu-l face rege, dar transformă palatul într-un hambar.”, a afirmat Kabaș.

Merdan Yanardağ, redactor-șef al canalului Tele 1 la care Kabaș a făcut comentariul, a criticat aspru arestarea ei.

„Detenția ei din cauza unui proverb este inacceptabilă. Această poziție este o încercare de a intimida jurnaliștii, mass-media și societatea”, a scrisYanardağ, pe contul său de Twitter.

Legea insultării președintelui presupune o pedeapsă cu închisoarea de la unu la patru ani.

În octombrie anul trecut, cea mai înaltă instanță europeană pentru drepturile omului a cerut Turciei să schimbe legislația după ce a decis că detenția unui bărbat conform legii a încălcat libertatea sa de exprimare.

Mii de oameni au fost acuzați și condamnați pentru infracțiunea de insultare a lui Erdogan în cei șapte ani de când acesta a trecut de la funcția de prim-ministru la președinte.

În 2020, 31.297 de investigații au fost demarate în legătură cu acuzația de insultă a președintelui, 7.790 de dosare au fost întocmite și 3.325 s-au soldat cu condamnări, potrivit datelor Ministerului Justiție.

Erdoğan va merge la Casa Albă pentru prima dată ca invitat a lui Joe Biden

Dacă informațiile se dovedesc adevărate, Erdogan și Biden, care au purtat deja discuții la summituri internaționale, se vor întâlni pentru prima dată în Biroul Oval.

Despăgubire de 4.670 de dolari pentru familiile minerilor care au murit în dezastru din Turcia

Deși, asigurarea pentru accidentele miniere a fost recent crescută la 1 milion de lire turcești (31.145 de dolari), familiile victimelor celor nouă mineri îngropați sub o alunecare de teren contaminată cu cianuri și acid sulfuric trebuie să se mulțumească cu suma de 150.000 de lire (4.670 de dolari).

Ionuț Cojocaru despre Ramadan: „Luna empatiei, luna solidarității, luna unității”.(Part II)

Ionuț Cojocaru, expert în politică externă și specializat în domeniul otoman și turc, a vorbit cu reporterii Zaman România, într-un articol în două părți. Prima parte conținând aspecte legate despre viața politică și religioasă de la Abdülhamid al II -lea, trecând în revistă perioada lui Ataturk până la Erdoğan.

Bulgaria în spațiului Schengen: Coadă de camioane de 20 de kilometri la Edirne

Bulgaria în spațiului Schengen: Coadă de camioane de 20 de kilometri la Edirne

Ionuț Cojocaru despre Ramadan și Atatürk: „Nu a fost interzisă religia.”/ „Președintele care a construit peste 13.000 de moschei..”(Part.I)

Ionuț Cojocaru, expert în politică externă și specializat în domeniul otoman și turc, a vorbit cu reporterii Zaman România despre islam, schimbările în societatea turcă în perioada lui Atatürk, dar și viața politică și religioasă din Turcia de azi.