joi, aprilie 18, 2024

Jurnalistă reținută pentru insulta lui Erdogan:„„Un bou dacă intră într-un palat, nu-l face rege, dar transformă palatul într-un hambar.”

O jurnalistă notorie a fost reținută, pe 22 ianuarie, după ce l-a criticat pe Erdogan, într-o emisiune televizată, conform presei turcești.

Un tribunal turc a ordonat ca jurnalista Sedef Kabaş să fie închisă în aşteptarea procesului, sub acuzaţia de insultare a preşedintelui Recep Tayyip Erdoğan.

Poliția a reținut-o pe Kabaș și a dus-o mai întâi la secția principală de poliție din Istanbul, înainte de a o transfera la tribunalul principal al orașului, unde o instanță a decis ulterior în favoarea arestării ei oficiale.

Presupusa insultă a fost sub forma unui proverb legat de palat pe care Kabaș l-a exprimat atât pe un canal de televiziune, cât și pe contul ei de Twitter, atrăgând condamnări din partea oficialilor guvernamentali.

„Un bou dacă intră într-un palat, nu-l face rege, dar transformă palatul într-un hambar.”, a afirmat Kabaș.

Merdan Yanardağ, redactor-șef al canalului Tele 1 la care Kabaș a făcut comentariul, a criticat aspru arestarea ei.

„Detenția ei din cauza unui proverb este inacceptabilă. Această poziție este o încercare de a intimida jurnaliștii, mass-media și societatea”, a scrisYanardağ, pe contul său de Twitter.

Legea insultării președintelui presupune o pedeapsă cu închisoarea de la unu la patru ani.

În octombrie anul trecut, cea mai înaltă instanță europeană pentru drepturile omului a cerut Turciei să schimbe legislația după ce a decis că detenția unui bărbat conform legii a încălcat libertatea sa de exprimare.

Mii de oameni au fost acuzați și condamnați pentru infracțiunea de insultare a lui Erdogan în cei șapte ani de când acesta a trecut de la funcția de prim-ministru la președinte.

În 2020, 31.297 de investigații au fost demarate în legătură cu acuzația de insultă a președintelui, 7.790 de dosare au fost întocmite și 3.325 s-au soldat cu condamnări, potrivit datelor Ministerului Justiție.

Din Dubai până în Chile, serialele turcești cuceresc lumea. Cum sunt produse faimoasele seriale

În cartierului Tophane, din Istanbul, pescărușii sunt împrăștiați de o dronă care filmează un polițist care arestează tânără. Filmarea este numit „Dengeler”, unul dintre cele aproximativ 60 filmate anual în Turcia, care au făcut ca Istanbulul și alte orașe turcești să fie cunoscute telespectatorilor din aproape 170 de țări din întreaga lume. 

Muzeele din Turcia: 4 milioane de vizitatori în primele 3 luni a anului 2024. Care au fost cele mai vizitate muzee

Potrivit unui anunț recent făcut de Ministrul Culturii și Turismului, Mehmet Nuri Ersoy, în special, Muzeul Mevlana din orașul central Konya a atras peste 383.000 de vizitatori, urmat de situl arheologic Hierapolis, din provincia vestică Denizli, cu 259.000 de vizitatori. 

Președintele Germaniei în vizită în Turcia. Prima întâlnire cu primarul Istanbulului, apoi cu Erdogan

Președintele Frank-Walter Steinmeier va călătorii în Republica Turcia în perioada 22-24 aprilie 2024, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între cele două țări.

Festivalul Lalelelor în Istanbul. Iată unde poți să găsești grădinile cu lalele!

Mugurii de lalele, care sunt produși în principal pentru această ocazie în orașul Konya, înfloresc în aprilie și poate ține până în mai, în funcție de vreme.