luni, aprilie 11, 2022

Jurnalistă reținută pentru insulta lui Erdogan:„„Un bou dacă intră într-un palat, nu-l face rege, dar transformă palatul într-un hambar.”

O jurnalistă notorie a fost reținută, pe 22 ianuarie, după ce l-a criticat pe Erdogan, într-o emisiune televizată, conform presei turcești.

Un tribunal turc a ordonat ca jurnalista Sedef Kabaş să fie închisă în aşteptarea procesului, sub acuzaţia de insultare a preşedintelui Recep Tayyip Erdoğan.

Poliția a reținut-o pe Kabaș și a dus-o mai întâi la secția principală de poliție din Istanbul, înainte de a o transfera la tribunalul principal al orașului, unde o instanță a decis ulterior în favoarea arestării ei oficiale.

Presupusa insultă a fost sub forma unui proverb legat de palat pe care Kabaș l-a exprimat atât pe un canal de televiziune, cât și pe contul ei de Twitter, atrăgând condamnări din partea oficialilor guvernamentali.

„Un bou dacă intră într-un palat, nu-l face rege, dar transformă palatul într-un hambar.”, a afirmat Kabaș.

Merdan Yanardağ, redactor-șef al canalului Tele 1 la care Kabaș a făcut comentariul, a criticat aspru arestarea ei.

„Detenția ei din cauza unui proverb este inacceptabilă. Această poziție este o încercare de a intimida jurnaliștii, mass-media și societatea”, a scrisYanardağ, pe contul său de Twitter.

Legea insultării președintelui presupune o pedeapsă cu închisoarea de la unu la patru ani.

În octombrie anul trecut, cea mai înaltă instanță europeană pentru drepturile omului a cerut Turciei să schimbe legislația după ce a decis că detenția unui bărbat conform legii a încălcat libertatea sa de exprimare.

Mii de oameni au fost acuzați și condamnați pentru infracțiunea de insultare a lui Erdogan în cei șapte ani de când acesta a trecut de la funcția de prim-ministru la președinte.

În 2020, 31.297 de investigații au fost demarate în legătură cu acuzația de insultă a președintelui, 7.790 de dosare au fost întocmite și 3.325 s-au soldat cu condamnări, potrivit datelor Ministerului Justiție.

Miliarde de dolari pierduți: Invazia din Ucraina afectează domeniu vital din Turcia

Potrivit președintelui Federației pentru Afaceri Turistice și Cazare din Marea Egee, Mehmet İşler, cele trei milioane de ucraineni așteptați nu vor veni în Turcia în acest an, în timp ce sosirea celor șapte milioane de turiști ruși așteptați rămâne fără răspuns, în funcție de traiectoria războiului.

Asociație americană: Avocații turci sunt puși după gratii pentru că-și fac munca

Turcia: Avocații puși după gratii pentru că-și facă munca

Erdogan modifică legile electorale pentru a-și asigura puterea la alegerile de anul viitor

Schimbările închid, de asemenea, o lacună care ar fi permis principalului partid pro-kurd al țării, în prezent al treilea ca mărime din parlament, să eludeze o potențială interdicție.

Istanbul: Prețul la  transportul public crește pentru a doua oară anul acesta. Cât costă un bilet?

condus de principalul partid de opoziție, Partidul Popular Republican (CHP), a majorat pe 6 aprilie prețurile transportului public cu 40% din cauza inflației,

Cum afectează inflația Turcia: Legume la bucată, unele și extra-mature. „Care să aleg ardei sau carne?

Însă, inflația din Turcia care a atins un nivel record în ultimi 20 de ani, i-a forțat pe cetățenii turci să treacă prin situații dificile și mai nemaiîntâlnite până acum.

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Istanbul: Faimosul iftar din Piața Sultanahmet interzis

Pe 23 martie, secretarul general al İBB, Can Akın Çağlar, a trimis o scrisoare de notificare biroului guvernatorului despre activitățile pe care municipalitatea plănuia să le desfășoare în timpul lunii Ramadan în tot orașul.

Acuzat de „insulta președintelului”, din cauza unui articol despre incendiile forestiere

Columnistul Ender İmrek, de la ziarul de stânga Evrensel, se confruntă cu acuzații de insultare pe președinte într-un articol intitulat „ (Turcia arde, palatul [o referire la Erdoğan]se uită” din 31 iulie 2021, în care a  raportat răspunsul guvernului la incendiile din țară din vara anului 2021.