vineri, aprilie 26, 2024

Cimitirul armean distrus în Ankara: “Turnarea betonului pe morminte și construirea de magazine este crudă.”

Un cimitir armean a fost distrus în timpul construcților din Ankara ca parte a unui proiect de renovare, conform Turkish Minutes.

Adresându-se presei locale, președintele filialei din Ankara a Camerei Arhitecților din Turcia, Tezcan Karakuș Candan, a declarat că site-ul este desemnat ca un cimitir armean în surse istorice.

„Continuarea construcției pe șantier, în ciuda faptului că știe că acest lucru este lipsit de respect față de patrimoniul multicultural al Anatoliei. Turnarea betonului pe morminte și construirea de magazine pe ele este crudă.””, susține arhitectul.

Camera a depus petiții la Ministerul Culturii și Turismului, Ministerul Mediului și Urbanizării și la Municipalitatea Metropolitană Ankara, solicitând oprirea construcției.

Patrimoniul cultural armean în pericol

Preocupările cu privire la conservarea siturilor culturale și religioase armene din Turcia au crescut recent. Pe 27 ianuarie, Agos a raportat că o biserică armeană datând din 1603 în provincia de vest Kütahya care se afla pe lista de păstrare a Ministerului Turc al Culturii și Turismului a fost demolată după ce a fost achiziționată de o instituție privată.

Cu doar 10 zile înainte,  o biserică armeană din secolul al XIX-lea a fost scoasă la vânzare pe un site imobiliar turcesc. În anunț, biserica, care se află în provincia Bursa, a fost descrisă ca fiind „perfectă pentru o atracție turistică, deoarece se află într-o zonă protejată de UNESCO”.

Vânzătorul, al cărui nume nu a fost dezvăluit, a mai spus că biserica este o investiție bună, deoarece ar putea fi „folosită ca hotel, muzeu sau galerie de artă”.

Boicot! Turcii nu merg în weekend la restaurant. „Aceasta nu este inflație, este profit”

Organizatorii și susținătorii boicotului susțin că întreprinderile folosesc inflația din Turcia ca o scuză pentru a-și crește profiturile. Boicotul urmărește să protesteze prețurile crescute pentru porții mai mici, precum și creșterea costului vieții.

Rata inflației la nivel mondial. Turcia, pe locul patru, imediat după Argentina, Siria și Liban 

Turcia a devenit țara cu a patra cea mai mare rată anuală a inflației de consum din lume, înregistrând 68,5%, conform Bianet.org

Turcia: 24 de studenți internați după ce au consumat mâncarea de la cantina școlii

În ultimele luni, focarele de intoxicație alimentară au tulburat instituțiile de învățământ din întreaga țară, ducând la sute de studenți să necesite îngrijiri medicale.

CEDO condamnă Turcia pentru arestarea unui judecător: „Pentru prima dată în istoria CEDO”

CEDO a declarat într-o hotărâre emisă, marți, că cazul lui Aydin Sefa Akay a vizat arestarea unui judecător ONU, precum și percheziția casei și persoanei sale, ca urmare a tentativei de lovitură de stat militară din 2016 în Turcia, în ciuda imunității sale diplomatice.

Amnesty criticat că a ignorat situația dificilă a membrilor Mișcării Gülen

În noul raport, care evidențiază consecințele îngrozitoare ale escaladării conflictelor și defalcării dreptului internațional în întreaga lume, tratează diverse probleme juridice în secțiunea sa din Turcia, de la detenții ilegale la libertatea de exprimare.