luni, iulie 15, 2024

Caz șocant în Turcia! Fată de 13 ani trăiește în cort, după ce părinții au fost arestați

O fată de 13 ani ai cărei părinți au fost arestați sub acuzații de terorism, locuiește într-un cort, conform Stokholm Center for Freedom.

Vildan Arslan a spus că, de la arestarea părinților ei, ea împreună cu cei cinci frați ai săi locuiau cu bunicii lor materni în provincia Malatya. Dar din moment ce casa lor a fost distrusă în cutremurele din februarie, ea a spus că cei șase frații împart un cort cu rudele lor.

„Vă rog să ne eliberați părinții.Trăim într-un cort cu bunicii noștri și familia unchiului matern și nu am putut să mergem la școală.”, spune tânăra în videoclip, adresându-se autorităților turce.

Ce s-a întâmplat?

Părinții, Abdülkadir Arslan și Nurcan Arslan, au fost arestați la 1 octombrie, iar cu cei șase copii ai lor, dintre care cinci cvintupleți în vârstă de șapte ani, încredințați în grija rudelor.

Tribunalul Penal de Pace din Edirne i-a pronunțat o pedeapsă de nouă ani lui Abdülkadir Arslan, în timp ce Nurcan Arslan a fost condamnat la peste șase ani de închisoare.

Abdülkadir Arslan lucrase la un centru de învățământ privat legat de Mișcarea Gülen, iar soția lui era casnică.

Aceștia au fost acuzați că au depus bani în Bank Asya, o bancă acum închisă și că au folosit ByLock, o aplicație pentru smartphone, cândva disponibilă pe scară largă online.

Arestați în ciuda deciziei CEDO

Arestarea cuplului a survenit după o decizie importantă luată pe 26 septembrie de Marea Cameră a Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO).

Profesorul Yüksel Yalçınkaya a fost condamnat pentru apartenența la o organizație teroristă și condamnat la șase ani și trei luni de închisoare în 2017 de către o înaltă instanță penală din cauza legăturilor sale cu Mișcarea Gülen. 

Instanța și-a bazat hotărârile pe presupusa utilizare a aplicației ByLock, apartenența la un sindicat și a unei asociație afiliată cu Mișcării Gülen și faptul că deține un cont la Bank Asya.

Această decizie CEDO ar putea avea implicații de amploare pentru mii de persoane care se confruntă cu acuzații similare în Turcia.

Erdogan la summitul NATO: Turcia vrea să fie membră a Organizației de Cooperare de la Shanghai, condusă de China

Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a declarat la summitul NATO, de la Washington, care marchează cea de-a 75-a aniversare de la înființarea Alianței, că vrea să se aliaza cu China.

Fraudă ca în filme în Istanbul comisă de doi cetățeni britanici de origine română

Un agent imobiliar care dorea să vândă o casă de lux în valoare de 140 de milioane de lire în cartierul Levent, din Istanbul, a fost fraudat cu 14 milioane de lire de către doi cetăţeni britanici de origine română.

Apel către ONU. Tortura este o problemă sistematică în Turcia

Cea de-a 80-a sesiune a CAT, programată în perioada 8 iulie - 26 iulie 2024, la Geneva, va aborda conformitatea diferitelor state părți cu Convenția împotriva torturii, examinând rapoarte din țări precum Turcia, Ecuador, Republica Coreea și Côte d' fildeș.

China va deschide o fabrică de mașini electrice în Turcia

Acordul a fost semnat la Istanbul de CEO-ul BYD, Wang Chuanfu, și de Ministrul turc al Industriei și Tehnologiei, Fatih Kaçır, în timpul unei ceremonii la care a participat președintele turc, Recep Tayyip Erdoğan.

CEDO: Alte 1.000 de cereri privind condamnările pentru utilizarea unei aplicații de pe telefon

În urma unei hotărâri de referință din septembrie 2023 care a constatat că utilizarea aplicației ByLock nu este constituie o probă de încredere sau o infracțiune, CEDO a trimis al treilea lot de 1.000 de cereri.