sâmbătă, februarie 17, 2024

Caz șocant în Turcia! Fată de 13 ani trăiește în cort, după ce părinții au fost arestați

O fată de 13 ani ai cărei părinți au fost arestați sub acuzații de terorism, locuiește într-un cort, conform Stokholm Center for Freedom.

Vildan Arslan a spus că, de la arestarea părinților ei, ea împreună cu cei cinci frați ai săi locuiau cu bunicii lor materni în provincia Malatya. Dar din moment ce casa lor a fost distrusă în cutremurele din februarie, ea a spus că cei șase frații împart un cort cu rudele lor.

„Vă rog să ne eliberați părinții.Trăim într-un cort cu bunicii noștri și familia unchiului matern și nu am putut să mergem la școală.”, spune tânăra în videoclip, adresându-se autorităților turce.

Ce s-a întâmplat?

Părinții, Abdülkadir Arslan și Nurcan Arslan, au fost arestați la 1 octombrie, iar cu cei șase copii ai lor, dintre care cinci cvintupleți în vârstă de șapte ani, încredințați în grija rudelor.

Tribunalul Penal de Pace din Edirne i-a pronunțat o pedeapsă de nouă ani lui Abdülkadir Arslan, în timp ce Nurcan Arslan a fost condamnat la peste șase ani de închisoare.

Abdülkadir Arslan lucrase la un centru de învățământ privat legat de Mișcarea Gülen, iar soția lui era casnică.

Aceștia au fost acuzați că au depus bani în Bank Asya, o bancă acum închisă și că au folosit ByLock, o aplicație pentru smartphone, cândva disponibilă pe scară largă online.

Arestați în ciuda deciziei CEDO

Arestarea cuplului a survenit după o decizie importantă luată pe 26 septembrie de Marea Cameră a Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO).

Profesorul Yüksel Yalçınkaya a fost condamnat pentru apartenența la o organizație teroristă și condamnat la șase ani și trei luni de închisoare în 2017 de către o înaltă instanță penală din cauza legăturilor sale cu Mișcarea Gülen. 

Instanța și-a bazat hotărârile pe presupusa utilizare a aplicației ByLock, apartenența la un sindicat și a unei asociație afiliată cu Mișcării Gülen și faptul că deține un cont la Bank Asya.

Această decizie CEDO ar putea avea implicații de amploare pentru mii de persoane care se confruntă cu acuzații similare în Turcia.

Un nou capitol între Turcia și Egipt. Erdogan primit cu fanfară de către Sisi

Sisi l-a întâmpinat personal pe Erdoğan cu fanfară pe aeroportul din Cairo, înainte ca cei doi să semneze mai multe acorduri.

Ahmet Altan și alți faimoși jurnaliști condamnaţi la închisoare pentru terorism, după rejudecare

Aceștia au fost condamnați sub acuzații de terorism pentru că au lucrat anterior la instituții de presă considerate apropiate mișcării Gülen.

Turcia: Cel puțin 9 persoane prinse într-o alunecare de teren de la controversata mină de aur

Alunecarea de teren a avut loc, marți, în jurul orei 14.00. ora locală (1100 GMT) lângă districtul İliç, din provincia Erzincan.Imaginile de la fața locului au arătat alunecarea de teren care a măturat o vale unde se credea că muncitorii se aflau în acel moment

Istanbul: Cheltuielile pentru o familie de patru persoane depășește 53.000 de lire

Agenția de Planificare a Municipalității din Istanbul (İPA), condusă de opoziție a dezvăluit date care arată că costul vieții în Istanbul, cel mai mare oraș al Turciei, a crescut cu o medie de 80,29% în ultimul an.