luni, decembrie 4, 2023

Turcia. Apel internaționale pentru a respecta hotărârile CEDO


O coaliție de organizații internaționale pentru drepturile omului și profesioniști din domeniul dreptului a solicitat Turciei să asigure respectarea hotărârii CEDO, conform Turkish Minutes.

Într-o scrisoare comună, către președintele al Curții Constituționale a Turciei, Zühtü Arslan, apelul internațional a cerut să se asigure că prima instanță acționează în conformitate cu hotărârile Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO), exprimându-și îngrijorările cu privire la Turcia.

„Credem cu adevărat că TCC [Curtea Constituțională] are potențialul de a conduce schimbări pozitive, ameliorând situația drepturilor omului în Turcia și abordând problemele sistemice menționate mai sus. La urma urmei, judecățile făcute astăzi vor forma moștenirea zilei de mâine. Făcând acest lucru, suntem încrezători că puteți crea o moștenire care rezonează cu mândrie, dreptate și corectitudine”, au spus semnatarii scrisorii.

Ce s-a întâmplat?

Grupurile de drepturi și profesioniștii din domeniul juridic au criticat nerespectarea de către instanța superioară a hotărârilor CEDO care acuzau Turcia din cauza arestării preventive a judecătorilor Hakan Baș și Alparslan Altan în urma unei tentative de lovitură de stat din iulie 2016 și în cererea lui Yıldırım Turan, un alt judecător care a fost pus și în arest preventiv în urma tentativei de lovitură de stat.

În iunie 2020, Curtea Constituțională a respins cererea lui Turan în care acesta susținea că a fost supus unor încălcări ale drepturilor din cauza arestării sale preventive în urma tentativei de lovitură de stat. Înalta instanță a luat decizia ignorând hotărârea CtEDO asupra fostului judecător Baș în martie 2020 și hotărârile CtEDO privind fostul judecător Altan în 2019.

Apel pentru întoarcere la justiție

Semnatarii scrisorii au spus că recunosc pe deplin și empatizează cu provocările cu care Turcia s-a confruntat în urma tentativei de lovitură de stat din 2016 și a stării de urgență ulterioare.

Totuși, au spus că, deoarece au trecut cinci ani de când a fost ridicată starea de urgență, o revenire la procesele judiciare normative pare atât de dorită, cât și esențială.

Cazul profesorului condamnat pentru terorism

Aceștia au mai spus că o decizie recentă a Marii Camere a CEDO în cazul fostului profesor Yüksel Yalçınkaya, care a fost condamnat pentru terorism din cauza legăturilor sale cu mișcarea Gülen, arată că interpretarea de către justiția turcă a legilor privind securitatea statului este extrem de problematică.

Marea Cameră a concluzionat că condamnarea lui Yalçınkaya a fost încălcată mai multe principii juridice consacrate în Convenția Europeană a Drepturilor Omului: dreptul la un proces echitabil, principiul necriminării fără lege și dreptul la asociere.

Printre cosemnatarii scrisorilor se numără Comitetul Norvegian Helsinki, Institutul pentru Drepturile Omului al Asociației Baroului Internațional, Federația Italiană pentru Drepturile Omului, Inițiativa Avocaților Arestati, Javier Cremades, avocat și președinte al Asociației Mondiale a Juriștilor, Dr. Emre Turkut, cercetător post-doctoral și expert juridic, Dominique Attias, avocat și fost președinte al Federation des Barreaux d’Europe și fost vicepreședinte al Baroului din Paris.

Caz incredibil în Turcia: O femeie kurdă cu dizabilități în vârstă de 81 de ani aptă pentru închisoare

Dizabilitățile ei au fost documentate într-un raport medical emis de un spital local. Condamnat pentru sprijinirea unei organizații teroriste, Özer a fost arestat în provincia de est Van, în mai 2022 și condamnat la doi ani și o lună de închisoare.

VIDEO: O bucată de beton s-a prăbușit în Hagia Sofia, la un metru de oameni

Experții au avertizat că restaurarea urgentă este necesară și că nu ar putea supraviețui unui potențial cutremur.

Turcia: Coasta Mării Negre, care a costat peste 4,2 de miliarde de dolari, a fost înghițită de ape

Creșterea apelor mării după ploile abundente a făcut autostrada inutilizabilă și multe vehicule au rămas blocate în mijlocul valurilor.

Povestea unei avocate, închise pentru terorism, dezvăluie situația copiilor care își însoțesc mamele în închisorile

Avocată care a făcut parte din Baroului din Istanbul, Hendekci a fost închisă la sfârșitul anului 2017, când fiica ei avea doar trei luni. În spatele gratiilor, ea a avut de-a face cu un gardian agresiv care a numit-o „teroristă” deși nu fusese condamnată pentru nicio crimă la momentul respectiv.

Portret de campion: Andrei-Darius Dragomir, medaliat cu aur la Astronomie și Fizică

Încă de după probe știam că există o posibilitate să iau locul 1, deoarece simțeam că m-am descurcat și știam că nu sunt așa mulți participanți ca la alte olimpiade