duminică, iunie 23, 2024

Turcia. Apel internaționale pentru a respecta hotărârile CEDO


O coaliție de organizații internaționale pentru drepturile omului și profesioniști din domeniul dreptului a solicitat Turciei să asigure respectarea hotărârii CEDO, conform Turkish Minutes.

Într-o scrisoare comună, către președintele al Curții Constituționale a Turciei, Zühtü Arslan, apelul internațional a cerut să se asigure că prima instanță acționează în conformitate cu hotărârile Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO), exprimându-și îngrijorările cu privire la Turcia.

„Credem cu adevărat că TCC [Curtea Constituțională] are potențialul de a conduce schimbări pozitive, ameliorând situația drepturilor omului în Turcia și abordând problemele sistemice menționate mai sus. La urma urmei, judecățile făcute astăzi vor forma moștenirea zilei de mâine. Făcând acest lucru, suntem încrezători că puteți crea o moștenire care rezonează cu mândrie, dreptate și corectitudine”, au spus semnatarii scrisorii.

Ce s-a întâmplat?

Grupurile de drepturi și profesioniștii din domeniul juridic au criticat nerespectarea de către instanța superioară a hotărârilor CEDO care acuzau Turcia din cauza arestării preventive a judecătorilor Hakan Baș și Alparslan Altan în urma unei tentative de lovitură de stat din iulie 2016 și în cererea lui Yıldırım Turan, un alt judecător care a fost pus și în arest preventiv în urma tentativei de lovitură de stat.

În iunie 2020, Curtea Constituțională a respins cererea lui Turan în care acesta susținea că a fost supus unor încălcări ale drepturilor din cauza arestării sale preventive în urma tentativei de lovitură de stat. Înalta instanță a luat decizia ignorând hotărârea CtEDO asupra fostului judecător Baș în martie 2020 și hotărârile CtEDO privind fostul judecător Altan în 2019.

Apel pentru întoarcere la justiție

Semnatarii scrisorii au spus că recunosc pe deplin și empatizează cu provocările cu care Turcia s-a confruntat în urma tentativei de lovitură de stat din 2016 și a stării de urgență ulterioare.

Totuși, au spus că, deoarece au trecut cinci ani de când a fost ridicată starea de urgență, o revenire la procesele judiciare normative pare atât de dorită, cât și esențială.

Cazul profesorului condamnat pentru terorism

Aceștia au mai spus că o decizie recentă a Marii Camere a CEDO în cazul fostului profesor Yüksel Yalçınkaya, care a fost condamnat pentru terorism din cauza legăturilor sale cu mișcarea Gülen, arată că interpretarea de către justiția turcă a legilor privind securitatea statului este extrem de problematică.

Marea Cameră a concluzionat că condamnarea lui Yalçınkaya a fost încălcată mai multe principii juridice consacrate în Convenția Europeană a Drepturilor Omului: dreptul la un proces echitabil, principiul necriminării fără lege și dreptul la asociere.

Printre cosemnatarii scrisorilor se numără Comitetul Norvegian Helsinki, Institutul pentru Drepturile Omului al Asociației Baroului Internațional, Federația Italiană pentru Drepturile Omului, Inițiativa Avocaților Arestati, Javier Cremades, avocat și președinte al Asociației Mondiale a Juriștilor, Dr. Emre Turkut, cercetător post-doctoral și expert juridic, Dominique Attias, avocat și fost președinte al Federation des Barreaux d’Europe și fost vicepreședinte al Baroului din Paris.

Turcii au cheltuit cel mai mult pe locuințe în 2023: TurkStat

Conform rezultatelor „Sondajului asupra bugetului gospodăriilor din 2023”, suma cheltuită de gospodării pentru locuințe a fost mai mare decât orice alt element de cheltuieli.

 Insulele Prinților: Arestări după protestul împotriva introducerii microbuzelor

Municipalitatea Metropolitană Istanbul, condusă de principala opoziție, pe 15 iunie a început să opereze microbuze electrice în insulele istorice, în ciuda tuturor obiecțiilor și protestelor localnicilor.

Turia: 15.000 de medici au plecat în străinătate pentru oportunități mai bune

Turhan Çömez, care este medic și fost aliat al președintelui liderului Partidului Justiției și Dezvoltarii (AKP), Recep Tayyip Erdoğan, a vorbit despre creșterea numărului de medici care doresc să părăsească țara.

Peste 550 de pelerini au murit la Mecca, din cauza temperaturii care depășește 50 de grade

„Toți [egiptenii] au murit din cauza căldurii”, cu excepția unuia care a suferit răni mortale în timpul unei zdrobiri minore de mulțime, a spus unul dintre diplomați arabi, adăugând că cifra totală provine de la morga spitalului din cartierul Al-Muaisem, din Mecca.

Turcia. Cheltuieli de nuntă s-au dublat. În media 450.000 de lire costă o nuntă

Când s-au adăugat cheltuieli suplimentare, cum ar fi noaptea de henna, rochia de mireasă, costumul de mire, coaforul și fotografia, cheltuielile medii pentru nuntă au ajuns la 450.000 de lire (12.849 de euro).

Turcia – Portugalia, la Euro2024. „Messi al Turciei” joacă împotriva lui Cristiano Ronaldo

Noua senzație a fotbalului turc, Arda Guler, supranumit „Messi al Turciei", se va confrunta cu Cristiano Ronaldo.

Incendii de vegetație în Turcia. 11 morți și 78 de persoane rănite

Cel puţin 11 persoane şi-au pierdut viaţa, iar alte 78 de persoane au fost rănite din cauza incendiu de vegetaţie din mai multe localităţi din sud-estul Turciei.