luni, iulie 15, 2024

Canada: Faimosul sportiv turc cere sancționarea Turciei pentru încălcarea drepturile omului

Fostul jucător NBA, Enes Kanter Freedom s-a alăturat activiștilor care îndeamnă guvernul canadian să sancționeze Turcia, conform Turkish Minutes.

În cadrul programului „Putere și politică” de la CBC, Kanter-Freedom, împreună cu avocatul internațional pentru drepturile omului, Sarah Teich și avocatul Michael Polak, au cerut guvernului canadian să adauge 12 oficiali turci pe lista de sancțiuni pentru încălcările drepturilor omului.

„Destul e destul. … Nu poți avea … discuții blânde cu dictaturile. … Trebuie să obținem niște acțiuni concrete serioase”, a spus Freedom la CBC, adăugând că eforturile sunt în curs și în Marea Britanie și SUA de a sancționa oficialilor statului turc implicați în cazuri de tortură și dispariții forțate.

Ce s-a întâmplat?

12 oficialii turci au fost acuzați de crime comise împotriva lui Gökhan Açıkkollu, un profesor care a murit în arest după ce a fost reținut din cauza legăturilor cu mișcarea Gülen.

Mesut și Meral Kaçmaz, un cuplu care a fost deportat ilegal de guvernul pakistanez în Turcia și profesorul Murat Acar și familia sa, care au fost predați din Bahrain în Turcia.

Cuplul Kaçmaz și cele două fiice ale lor au fost răpiți din casa lor după miezul nopții în Lahore în 2017 și deportați ilegal de guvernul pakistanez în Turcia cu doar două zile înainte de apariția lor programată în fața unui tribunal pakistanez.

În iunie 2018, Grupul de lucru al Consiliului pentru Drepturile Omului al ONU privind detenția arbitrară a cerut guvernului turc să elibereze imediat cuplul.

Familia Acar a fost predată din Bahrain în octombrie 2016 în Turcia, unde au fost reținuți în mod arbitrar sub acuzații de aparență la Mișcarea Gülen. Poliția din Bahrain le-a percheziționat locuința și i-a predat poliției turce, în ciuda faptului că familia se afla sub protecția ONU.

Familiile Kaçmaz și Acar, care locuiesc în prezent în Canada, și-au împărtășit experiențele dureroase cu parlamentarii canadieni.

Erdoğan i-a vizat pe adepții Mișcării Gülen, inspirate de clerul musulman turc, Fethullah Gülen, încă de la investigațiile de corupție din 17-25 decembrie 2013, care l-au implicat pe atunci prim-ministrul Erdoğan, membrii familiei sale și cercul său apropiat.

Despre Enes Kanter Freedom

Freedom a fost inclusă pe „Lista Terorist Wanted” a Ministerului turc de Interne, care oferă o recompensă de până la 10 milioane de lire pentru informații care duc la capturarea lui.

Enes Kanter a devenit cetățean american și-a schimbat numele în „Freedom” în 2021. De atunci, el a devenit o voce pentru cei victimele din China și din întreaga lume.

De asemenea, baschetbalistul s-a implicat deseori în a atrage atenția asupra încălcărilor drepturilor omului din Turcia, în timpul regimului lui Erdogan. Activistul a făcut afirmații despre președintele turc precum:”Hitler al secolului secolului nostru„ sau ”Dictator Erdogan”

În 2017, baschetbalistul nu a putut intra în România, unde trebuie să participe la mai multe evenimente, din cauză că Turcia i-a anulat paşaportul, invocând vederile sale politice.

În 2022, fosta vedetă NBA, Enes Kanter Freedom, a primit premiul „Most Valuable Patriot” (MVP) la cea de-a patra oară anuală Fox Nation’s Patriot Awards, la Hollywood, Florida, 

China va deschide o fabrică de mașini electrice în Turcia

Acordul a fost semnat la Istanbul de CEO-ul BYD, Wang Chuanfu, și de Ministrul turc al Industriei și Tehnologiei, Fatih Kaçır, în timpul unei ceremonii la care a participat președintele turc, Recep Tayyip Erdoğan.

CEDO: Alte 1.000 de cereri privind condamnările pentru utilizarea unei aplicații de pe telefon

În urma unei hotărâri de referință din septembrie 2023 care a constatat că utilizarea aplicației ByLock nu este constituie o probă de încredere sau o infracțiune, CEDO a trimis al treilea lot de 1.000 de cereri.

Apel către ONU. Tortura este o problemă sistematică în Turcia

Cea de-a 80-a sesiune a CAT, programată în perioada 8 iulie - 26 iulie 2024, la Geneva, va aborda conformitatea diferitelor state părți cu Convenția împotriva torturii, examinând rapoarte din țări precum Turcia, Ecuador, Republica Coreea și Côte d' fildeș.

Erdogan la summitul NATO: Turcia vrea să fie membră a Organizației de Cooperare de la Shanghai, condusă de China

Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a declarat la summitul NATO, de la Washington, care marchează cea de-a 75-a aniversare de la înființarea Alianței, că vrea să se aliaza cu China.

Fraudă ca în filme în Istanbul comisă de doi cetățeni britanici de origine română

Un agent imobiliar care dorea să vândă o casă de lux în valoare de 140 de milioane de lire în cartierul Levent, din Istanbul, a fost fraudat cu 14 milioane de lire de către doi cetăţeni britanici de origine română.