miercuri, septembrie 13, 2023

Canada: Faimosul sportiv turc cere sancționarea Turciei pentru încălcarea drepturile omului

Fostul jucător NBA, Enes Kanter Freedom s-a alăturat activiștilor care îndeamnă guvernul canadian să sancționeze Turcia, conform Turkish Minutes.

În cadrul programului „Putere și politică” de la CBC, Kanter-Freedom, împreună cu avocatul internațional pentru drepturile omului, Sarah Teich și avocatul Michael Polak, au cerut guvernului canadian să adauge 12 oficiali turci pe lista de sancțiuni pentru încălcările drepturilor omului.

„Destul e destul. … Nu poți avea … discuții blânde cu dictaturile. … Trebuie să obținem niște acțiuni concrete serioase”, a spus Freedom la CBC, adăugând că eforturile sunt în curs și în Marea Britanie și SUA de a sancționa oficialilor statului turc implicați în cazuri de tortură și dispariții forțate.

Ce s-a întâmplat?

12 oficialii turci au fost acuzați de crime comise împotriva lui Gökhan Açıkkollu, un profesor care a murit în arest după ce a fost reținut din cauza legăturilor cu mișcarea Gülen.

Mesut și Meral Kaçmaz, un cuplu care a fost deportat ilegal de guvernul pakistanez în Turcia și profesorul Murat Acar și familia sa, care au fost predați din Bahrain în Turcia.

Cuplul Kaçmaz și cele două fiice ale lor au fost răpiți din casa lor după miezul nopții în Lahore în 2017 și deportați ilegal de guvernul pakistanez în Turcia cu doar două zile înainte de apariția lor programată în fața unui tribunal pakistanez.

În iunie 2018, Grupul de lucru al Consiliului pentru Drepturile Omului al ONU privind detenția arbitrară a cerut guvernului turc să elibereze imediat cuplul.

Familia Acar a fost predată din Bahrain în octombrie 2016 în Turcia, unde au fost reținuți în mod arbitrar sub acuzații de aparență la Mișcarea Gülen. Poliția din Bahrain le-a percheziționat locuința și i-a predat poliției turce, în ciuda faptului că familia se afla sub protecția ONU.

Familiile Kaçmaz și Acar, care locuiesc în prezent în Canada, și-au împărtășit experiențele dureroase cu parlamentarii canadieni.

Erdoğan i-a vizat pe adepții Mișcării Gülen, inspirate de clerul musulman turc, Fethullah Gülen, încă de la investigațiile de corupție din 17-25 decembrie 2013, care l-au implicat pe atunci prim-ministrul Erdoğan, membrii familiei sale și cercul său apropiat.

Despre Enes Kanter Freedom

Freedom a fost inclusă pe „Lista Terorist Wanted” a Ministerului turc de Interne, care oferă o recompensă de până la 10 milioane de lire pentru informații care duc la capturarea lui.

Enes Kanter a devenit cetățean american și-a schimbat numele în „Freedom” în 2021. De atunci, el a devenit o voce pentru cei victimele din China și din întreaga lume.

De asemenea, baschetbalistul s-a implicat deseori în a atrage atenția asupra încălcărilor drepturilor omului din Turcia, în timpul regimului lui Erdogan. Activistul a făcut afirmații despre președintele turc precum:”Hitler al secolului secolului nostru„ sau ”Dictator Erdogan”

În 2017, baschetbalistul nu a putut intra în România, unde trebuie să participe la mai multe evenimente, din cauză că Turcia i-a anulat paşaportul, invocând vederile sale politice.

În 2022, fosta vedetă NBA, Enes Kanter Freedom, a primit premiul „Most Valuable Patriot” (MVP) la cea de-a patra oară anuală Fox Nation’s Patriot Awards, la Hollywood, Florida, 

„Zilele Culturii României” la Istanbul: Dimitrie Cantemir celebrat timp de 5 zile

Ministerul Culturii și Turismului din Turcia sprijină și evenimentele culturale desfășurate în perioada 5-10 septembrie, cu ocazia împlinirii a 145 de ani de la relațiile diplomatice dintre Turcia și România și a Anului Cultural Dimitri Cantemir 2023.

Turcia: Elevii se întorc la școală! Noi reguli pentru anul școlar 2023-2024

Într-un mesaj care precede redeschiderea școlii, ministrul Educației Yusuf Tekin a îndemnat părinții, profesorii și elevii să-și împărtășească responsabilitatea pentru educație, subliniind că aceasta este esențială pentru viitorul copiilor și bunăstarea națiunii.

Istanbul sub ape! 12 persoane rănite și 2 decedate din cauza inundațiilor

Biroul primăriei din Istanbul a făcut o declarație cu privire la ploaia abundentă care a inundat unele cartiere din oraș.

Sondaj. Majoritatea turcilor nemulțumiți de sistemului de învățământ

Rezultatele sondajului au fost anunțate pe rețelele sociale de Centrul de Cercetare Socială, Yöneylem, în momentului începerii anului școlar 2023-2024, pentru aproape 20 de milioane de elevi din Turcia.

Apelul disperat al unui explorator american prins într-o peșteră din Turcia

Purtătorul de cuvânt al Federației Turce de Speologie (TUMAF), Yaman Özakın, a transmis că metodele de scoate a lui Dickey – fie cu targă, fie ajutându-l să iasă singur – rămâne o parte critică a eforturilor de salvare în curs, care ar putea dura săptămâni întregi.