duminică, decembrie 3, 2023

Kılıçdaroğlu promite abrogarea legii privind insultarea președintelui:„Oamenii se vor trezi cu o Turcie liberă în dimineața zilei de 15 mai”

Principalul candidat al opoziție, Kemal Kılıçdaroğlu promite că va abroga legea care permite urmărirea penal a persoanele care îl critică pe președintele țării, conform Turkish Minutes.

Kılıçdaroğlu spune că Turcia va scăpa de această leg sub administrarea Alianței Națiunilor, un bloc de șase partide de opoziție care l-a nominalizat pe liderul CHP drept candidat comun la președinție.

„Vom restabili libertatea de exprimare sub conducerea Alianței Națiunilor. Niciun tânăr nu va fi reținut la primele ore ale dimineții doar pentru că au postat pe un tweet critic la adresa președintelui.”, afirmă Kılıçdaroğlu.

Kılıçdaroğlu adăugat că articolul 299 din TCK a fost creat pentru președinții anteriori care și-au întrerupt afilierea politică după ce au fost aleși, dar că Turcia a trecut la un sistem de guvernare prezidențial în 2017, ceea ce a făcut posibil ca un președinte să rămână liderul unui partid politic. Oficialul a spus că acest articol a fost transformat într-un „instrument de răzbunare” sub conducerea lui Erdogan pentru a-și pedepsi criticii.

Președintele CHP a promis că deoarece articolul 299 limitează libertatea de exprimare, guvernul său va lua măsuri imediate pentru abrogarea acesteia.

„Oamenii se vor trezi cu o Turcie liberă în dimineața zilei de 15 mai”, susține Kılıçdaroğlu.

Despre lege

Insultarea președintelui este o crimă în Turcia, conform controversatului articol 299 din Codul penal turc (TCK). Cine îl jignește pe președinte riscă până la patru ani de închisoare, pedeapsă care poate fi majorată dacă infracțiunea a fost comisă prin intermediul mass-media.

Statisticile arată că un număr mare de investigații pentru insulte și urmăriri penale au avut loc în timpul mandatului lui Erdogan.

Mii de persoane din Turcia sunt investigate, iar majoritatea sunt sub amenințarea cu închisoarea, din cauza presupuselor insulte ale președintelui Recep Tayyip Erdoğan.

Cazurile de insulte provin, în general, din postările pe rețelele sociale distribuite de oponenții lui Erdoğan. Poliția și sistemul judiciar turcesc percep chiar și cele mai minore critici la adresa lui Erdoğan sau a guvernului său ca pe o insultă.

De când Erdoğan a fost ales pentru prima dată președinte în 2014, peste 160.000 de persoane au fost investigate pe chestiuni de insultă, împotriva a 45.000 dintre aceștia au fost înaintate acuzații penale, iar 13.000 de persoane au fost condamnate pentru infracțiunea de insultare a președintelui.

Turcia: Coasta Mării Negre, care a costat peste 4,2 de miliarde de dolari, a fost înghițită de ape

Creșterea apelor mării după ploile abundente a făcut autostrada inutilizabilă și multe vehicule au rămas blocate în mijlocul valurilor.

Povestea unei avocate, închise pentru terorism, dezvăluie situația copiilor care își însoțesc mamele în închisorile

Avocată care a făcut parte din Baroului din Istanbul, Hendekci a fost închisă la sfârșitul anului 2017, când fiica ei avea doar trei luni. În spatele gratiilor, ea a avut de-a face cu un gardian agresiv care a numit-o „teroristă” deși nu fusese condamnată pentru nicio crimă la momentul respectiv.

VIDEO: O bucată de beton s-a prăbușit în Hagia Sofia, la un metru de oameni

Experții au avertizat că restaurarea urgentă este necesară și că nu ar putea supraviețui unui potențial cutremur.

Belgia: Conferința„ Crimes Against Humanity”, organizată de victimele puciului din Turcia

O conferința pentru drepturile omului, organizată de profesori universitari turci, victimele ale puciului eșuat din 2016, a reunit experți pentru a discuta probleme critice ale drepturilor omului la nivel global, conform presei internaționale.

Portret de campion: Andrei-Darius Dragomir, medaliat cu aur la Astronomie și Fizică

Încă de după probe știam că există o posibilitate să iau locul 1, deoarece simțeam că m-am descurcat și știam că nu sunt așa mulți participanți ca la alte olimpiade