miercuri, iulie 24, 2024

Kılıçdaroğlu promite abrogarea legii privind insultarea președintelui:„Oamenii se vor trezi cu o Turcie liberă în dimineața zilei de 15 mai”

Principalul candidat al opoziție, Kemal Kılıçdaroğlu promite că va abroga legea care permite urmărirea penal a persoanele care îl critică pe președintele țării, conform Turkish Minutes.

Kılıçdaroğlu spune că Turcia va scăpa de această leg sub administrarea Alianței Națiunilor, un bloc de șase partide de opoziție care l-a nominalizat pe liderul CHP drept candidat comun la președinție.

„Vom restabili libertatea de exprimare sub conducerea Alianței Națiunilor. Niciun tânăr nu va fi reținut la primele ore ale dimineții doar pentru că au postat pe un tweet critic la adresa președintelui.”, afirmă Kılıçdaroğlu.

Kılıçdaroğlu adăugat că articolul 299 din TCK a fost creat pentru președinții anteriori care și-au întrerupt afilierea politică după ce au fost aleși, dar că Turcia a trecut la un sistem de guvernare prezidențial în 2017, ceea ce a făcut posibil ca un președinte să rămână liderul unui partid politic. Oficialul a spus că acest articol a fost transformat într-un „instrument de răzbunare” sub conducerea lui Erdogan pentru a-și pedepsi criticii.

Președintele CHP a promis că deoarece articolul 299 limitează libertatea de exprimare, guvernul său va lua măsuri imediate pentru abrogarea acesteia.

„Oamenii se vor trezi cu o Turcie liberă în dimineața zilei de 15 mai”, susține Kılıçdaroğlu.

Despre lege

Insultarea președintelui este o crimă în Turcia, conform controversatului articol 299 din Codul penal turc (TCK). Cine îl jignește pe președinte riscă până la patru ani de închisoare, pedeapsă care poate fi majorată dacă infracțiunea a fost comisă prin intermediul mass-media.

Statisticile arată că un număr mare de investigații pentru insulte și urmăriri penale au avut loc în timpul mandatului lui Erdogan.

Mii de persoane din Turcia sunt investigate, iar majoritatea sunt sub amenințarea cu închisoarea, din cauza presupuselor insulte ale președintelui Recep Tayyip Erdoğan.

Cazurile de insulte provin, în general, din postările pe rețelele sociale distribuite de oponenții lui Erdoğan. Poliția și sistemul judiciar turcesc percep chiar și cele mai minore critici la adresa lui Erdoğan sau a guvernului său ca pe o insultă.

De când Erdoğan a fost ales pentru prima dată președinte în 2014, peste 160.000 de persoane au fost investigate pe chestiuni de insultă, împotriva a 45.000 dintre aceștia au fost înaintate acuzații penale, iar 13.000 de persoane au fost condamnate pentru infracțiunea de insultare a președintelui.

Reacții internaționale după anunțul de retragere a lui Biden. Declarația Rusiei și glumele internauților

Președintele american, Joe Biden a anunțat că acesta va renunța la candidatura pentru un nou mandat la alegerile din 5 noiembrie, într-o postare pe platforma X, pe 21 iulie,

Incendiu de vegetație în Turcia. Zborurile din aeroportul din Izmir au fost oprite

Autoritățile turce au trimis 7 avioane și 16 elicoptere pentru a stinge incendiul, împreună cu 35 de autospeciale de pompieri.

TurkStat: Creștere cu 53 la sută în 2023 a oamenilor care se mută în afara Turciei

Potrivit TurkStat, 55,2% dintre cele 714.579 de persoane care s-au mutat din Turcia în alte țări în 2023 erau bărbați, în timp ce 44,8% erau femei. În total, 291.377 erau cetățeni turci și 423.202 erau străini.

Caz șocant în Turcia! Două persoane au murit electrocutate pe stradă din cauza ploii torențiale

Moartea a două persoane din cauza șocului electric după ce au călcat într-o băltoacă în timpul unei ploi torențiale în provincia İzmir, din vestul Turciei, săptămâna trecută, a provocat furie pe scară largă în Turcia, conform presei turcești.

„Cea mai frumoasă motociclistă” a murit într-un accident rutier în Turcia

Tatyana Ozolina, care este cunoscută drept MotoTanya călătorea între Mugla, un oraș din sud-vestul Turciei și populara stațiune Bodrum, când a avut loc accidentul.

Stockholm: Raport care detaliază modul în care Erdoğan folosește practica nazistă „Sippenhaft”

În raportul „Pedepsele familiale în Turcia: Cum Erdoğan folosește practica nazistă a Sippenhaft”, SCF examinează conceptul de pedeapsă în familie prin explorarea dimensiunilor sale legale și practice, a evoluțiilor politice din Turcia care au precipitat punerea sa în aplicare și a utilizării sale curente de către guvernul Erdoğan, inclusiv diverse cazuri documentate.