miercuri, februarie 28, 2024

Inflația în Turcia: Ceapa este produsul cu cea mai mare creștere în martie. La ce a mai crescut prețul?

Camera de Comerț din Istanbul (ITO) a anunțat produsele cu cea mai mare creștere și scădere din luna martie, conform Bold Medya.

Prețurile de vânzare cu amănuntul a 112 din cele 242 de produse din lista ITO au crescut, prețurile a 33 de produse au scăzut, iar prețurile a 97 de produse au rămas neschimbate.

Ceapa a fost produsul cu cea mai mare creștere a prețului cu 22,42 la sută luna trecută. Un kilogram de ceapă fiind 30 de lire(7,12 RON), iar o ceapă fiind 7,5 lire. (1,80RON) În 2019, un kilogram de ceapă era 5 lire.

Fasolea cu aproape 20 la sută mai scumpă

Conform ITO, fasole verde a crescut 18,55 la sută, carnea de vită cu 17,99 la sută, peștele cu 16,63 la sută, sare cu 14,16 la sută iar medicamente din grupa de sănătate și cheltuieli personale cu 15,96 la sută.

Biletele la meci s-au ieftinit

Prețul biletului de intrare la meci, care se încadrează în categoria cheltuielilor pentru locuințe, cultură, educație și divertisment, a scăzut cu 24,12 la sută, devenind produsul cu cea mai mare scădere de preț în luna martie.

Camera de Comerț din Istanbul (ITO) a publicat indicii prețurilor cu amănuntul și cu ridicata pentru luna martie pentru megaoraș.

Potrivit calculelor sale, prețurile de vânzare cu amănuntul au crescut cu 2,95% lună pe lună în martie, pentru o creștere anuală de 73,01%.

Acești indici sunt utilizați de economiști ca indicator al inflației la nivel național. Institutul de Statistică din Turcia (TURKSTAT) a raportat o rată anuală a inflației de 55,18 la sută în februarie, în timp ce grupul independent de inflație ENAG a estimat cifra la 126,91 la sută.

SUA vizează 16 entități comerciale din Turcia pentru că ar fi ajutat Rusia

Firmele turcești menționate în lista întocmită de Departamentul Comerț au fost incluse în trei categorii diferite, în funcție de activitățile lor.

Un jurnalist riscă 10 ani de închisoare pentru insultarea lui Erdogan

Insultarea președintelui este o crimă în Turcia, conform controversatului articol 299 din Codul penal turc (TCK). Cine îl jignește pe președinte riscă până la patru ani de închisoare, pedeapsă care poate fi majorată dacă infracțiunea a fost comisă prin intermediul mass-media.

52 de candidați pentru primăria Istanbulului la alegerile din martie 2024

Taylan Yıldız, care a fost membru al Consiliului Municipal din Istanbul între 2019 și 2023 din Partidul İYİ, va candida independent.

Caz tragic! O tânără profesoară a murit de cancer, după ce a fost închisă după gratii

Conform rapoartelor medicale, livrarea rezultatelor testelor ei a fost amânată de închisoare din İzmir cu șase luni, timp în care tumora a crescut agresiv.

Un englez s-a mutat într-un resort de cinci stele din Antalya ca să facă economie

Josh Kerr și-a împărtășit călătoria pe contul său TikTok și a spus că preferă să petreacă o lună la hotel în Antalya unde este „cald și însorit” și care costă 944 de lire sterline, decât să cheltuiască 950 de lire sterline pe lună pentru chirie și facturi pentru apartamentul său din Manchester.