vineri, iunie 21, 2024

Kılıçdaroğlu pozat călcând pe covorul de rugăciune: „Îmi pare sincer rău”

Un scandal a pornit în Turcia după ce principalul candidat din opoziție, Kemal Kılıçdaroğlu, a fost pozat în timp ce a călcat pe un covor de rugăciune, conform Gazete Duvar.

Kılıçdaroğlu și președintele provincial CHP Istanbul, Canan Kaftancıoğlu, s-au fotografiat în urma unei mese de Iftar(masa încheierii postului) organizată de Platforma de la Istanbul pe 31 martie.

Fotografia a devenit ulterior virală pe rețelele de socializare, Kılıçdaroğlu fiind ținta presei pro-guvernamentale.

„Nu-mi pasă de operațiunea lor.”

Kılıçdaroğlu și-a cerut scuze pentru fotografie și a spus că nu a observat covorul de rugăciune de pe podea din cauza mulțimii. 

„Acest incident s-a întâmplat în restaurantul unde am participat la o masă de Iftar. Au fost oameni care au vrut să se facă fotografii. Nu pot refuza pe nimeni. Nu am un astfel de obicei și nu am putut să țin pasul. Îi îmbrățișez pe toți și îi respect pe toți. Au fost oameni care au vrut să se facă fotografii, sala era aglomerată. Nu am văzut covorul de rugăciune pe jos. Și acum se desfășoară o operațiune de defăimare împotriva mea.”, afirmă Kılıçdaroğlu.

Candidatul la președinție a făcut aceste comentarii în timp ce a participat la o altă adunare pe 1 aprilie, unde a spus: „Permiteți-mi să spun asta în mod explicit. Nu-mi pasă de operațiunea lor. Îmi pare sincer rău”

După ce fotografia a devenit virală pe rețelele de socializare, Kılıçdaroğlu a emis și o declarație de scuze pe Twitter la începutul zilei de 1 aprilie. El a spus că fotografia lui a fost folosită ca „instrument de propagandă” și că îi pare „foarte rău că nu a văzut covorul de rugăciune.”

Păcatul mai mare

Între timp, fostul copreședinte al Partidului Democrat Popular (HDP), Selahattin Demirtaș, și-a exprimat sprijinul în spatele lui Kılıçdaroğlu, împărtășind o fotografie a președintelui Recep Tayyip Erdoğan ținând o copie a Coranului în timpul mitingurilor.

„Este păcat să furi banii oamenilor, încercând să comercializezi Coranul de dragul voturilor sau faptul că ai călcă din greșeală pe covorul de rugăciune? Nu este nevoie să fii musulman pentru a ști răspunsul corect, este suficient să fii om”, scrie Demirtaş, într-o postare pe Twitter.

Turcia. Cheltuieli de nuntă s-au dublat. În media 450.000 de lire costă o nuntă

Când s-au adăugat cheltuieli suplimentare, cum ar fi noaptea de henna, rochia de mireasă, costumul de mire, coaforul și fotografia, cheltuielile medii pentru nuntă au ajuns la 450.000 de lire (12.849 de euro).

Peste 550 de pelerini au murit la Mecca, din cauza temperaturii care depășește 50 de grade

„Toți [egiptenii] au murit din cauza căldurii”, cu excepția unuia care a suferit răni mortale în timpul unei zdrobiri minore de mulțime, a spus unul dintre diplomați arabi, adăugând că cifra totală provine de la morga spitalului din cartierul Al-Muaisem, din Mecca.

Turcia: Hotelul pentru animale a fost luat prin asalt în vacanța de 9 zile de Kurban Bayram

„Ne-am gândit la orice, de la zone interioare, exterioare și spații verzi până la zone acvatice pentru câini. Toate animalele de companie au camerele lor individuale și zonele de depozitare.”, susține Tuba Bașsevinç, managerul hotelului.

Turia: 15.000 de medici au plecat în străinătate pentru oportunități mai bune

Turhan Çömez, care este medic și fost aliat al președintelui liderului Partidului Justiției și Dezvoltarii (AKP), Recep Tayyip Erdoğan, a vorbit despre creșterea numărului de medici care doresc să părăsească țara.

Turcii au cheltuit cel mai mult pe locuințe în 2023: TurkStat

Conform rezultatelor „Sondajului asupra bugetului gospodăriilor din 2023”, suma cheltuită de gospodării pentru locuințe a fost mai mare decât orice alt element de cheltuieli.

Turcii se luptă să-și permită animale de sacrificiu pe fondul inflației ridicate

Familiile turcești se luptă să-și permită tradiționalul animalului de sacrificiu de Kurban Bayram, din cauza inflației, conform Turkish Minutes.

 Insulele Prinților: Arestări după protestul împotriva introducerii microbuzelor

Municipalitatea Metropolitană Istanbul, condusă de principala opoziție, pe 15 iunie a început să opereze microbuze electrice în insulele istorice, în ciuda tuturor obiecțiilor și protestelor localnicilor.