marți, aprilie 16, 2024

Căminul studenților confiscat, folosit ca sediu pentru asociații pro-guvernamentale

Un cămin studențesc confiscat pentru presupusa afiliere la mișcarea bazată pe credință Gülen, după lovitură de stat în Turcia în 2016, a fost dat ultranaționaliștilor Grey Wolves pentru a fi folosit ca sediu în Ankara, conform Stockholm Center for Freedom.

Lupii Gri s-au mutat în noul său sediu în 2019, în timp ce tinerii turci se confruntă cu o criză a locurilor la cămin.

În toamna anului 2021, tinerii au început să doarmă pe străzi, nu doar ca formă de protest, dar și pentru că nu au o altă alternativă.

Odată cu începerea anului universitar, studenții au părăsit orașele natale având două posibilități: să aplice la căminele de stat și private sau să-și găsească un loc cu chirie. Însă, pentru mulți, niciuna nu este o soluție palpabilă. 

Despre Lupii Gri

Ülkü Ocakları, o mișcare ultranaționalistă turcească de tineret, în mare parte afiliată Partidului Mișcării Naționaliste (MHP), a devenit cunoscută sub numele de Lupii Gri în anii 1960. Astăzi, MHP este un aliat al Partidului Justiției și Dezvoltarii (AKP), aflat la guvernare. Lupii gri și MHP au fost ambele fondate de Alparslan Türkeş.

Franța a interzis Lupii Gri în 2020, acuzând grupul de acțiuni și amenințări extrem de violente.

Potrivit Ministerului Educației din Turcia, guvernul a confiscat 848 de cămine studențești, care ar putea găzdui 86.397 de studenți, pentru afiliere la mișcarea Gülen, acuzată de Ankara că a orchestrat putsch-ul avortat din 2016, deși neagă cu tărie orice implicare.

Guvernul a predat 769 dintre ele fundațiilor și asociațiilor, potrivit ministerului.

„Calapodul fesului”, povestea de Bairam a lui Aziz Nesin, cunoscut ca și Caragiale al Turciei

De bairam, in fiecare casă se cumpara zaharicale. În anii aceia, în casa noastra nu prea erau zaharicale de bairam. Musafirii care veneau la noi aduceau o cutie cu dulciuri anume pentru bairam. Dar dulciurile aduse de musafiri nu era pentru noi, le țineam ca să avem cu ce trata musafirii ce vor sosi mai târziu..

Muzeele din Turcia: 4 milioane de vizitatori în primele 3 luni a anului 2024. Care au fost cele mai vizitate muzee

Potrivit unui anunț recent făcut de Ministrul Culturii și Turismului, Mehmet Nuri Ersoy, în special, Muzeul Mevlana din orașul central Konya a atras peste 383.000 de vizitatori, urmat de situl arheologic Hierapolis, din provincia vestică Denizli, cu 259.000 de vizitatori. 

Vacanța de Ramadan de 9 zile. Turcii iau în asalt insulele grecești

Vacanța de Ramadan de 9 zile. Turcii iau în asalt insulele grecești

Festivalul Lalelelor în Istanbul. Iată unde poți să găsești grădinile cu lalele!

Mugurii de lalele, care sunt produși în principal pentru această ocazie în orașul Konya, înfloresc în aprilie și poate ține până în mai, în funcție de vreme. 

Din Dubai până în Chile, serialele turcești cuceresc lumea. Cum sunt produse faimoasele seriale

În cartierului Tophane, din Istanbul, pescărușii sunt împrăștiați de o dronă care filmează un polițist care arestează tânără. Filmarea este numit „Dengeler”, unul dintre cele aproximativ 60 filmate anual în Turcia, care au făcut ca Istanbulul și alte orașe turcești să fie cunoscute telespectatorilor din aproape 170 de țări din întreaga lume.