sâmbătă, noiembrie 30, 2024

Căminul studenților confiscat, folosit ca sediu pentru asociații pro-guvernamentale

Un cămin studențesc confiscat pentru presupusa afiliere la mișcarea bazată pe credință Gülen, după lovitură de stat în Turcia în 2016, a fost dat ultranaționaliștilor Grey Wolves pentru a fi folosit ca sediu în Ankara, conform Stockholm Center for Freedom.

Lupii Gri s-au mutat în noul său sediu în 2019, în timp ce tinerii turci se confruntă cu o criză a locurilor la cămin.

În toamna anului 2021, tinerii au început să doarmă pe străzi, nu doar ca formă de protest, dar și pentru că nu au o altă alternativă.

Odată cu începerea anului universitar, studenții au părăsit orașele natale având două posibilități: să aplice la căminele de stat și private sau să-și găsească un loc cu chirie. Însă, pentru mulți, niciuna nu este o soluție palpabilă. 

Despre Lupii Gri

Ülkü Ocakları, o mișcare ultranaționalistă turcească de tineret, în mare parte afiliată Partidului Mișcării Naționaliste (MHP), a devenit cunoscută sub numele de Lupii Gri în anii 1960. Astăzi, MHP este un aliat al Partidului Justiției și Dezvoltarii (AKP), aflat la guvernare. Lupii gri și MHP au fost ambele fondate de Alparslan Türkeş.

Franța a interzis Lupii Gri în 2020, acuzând grupul de acțiuni și amenințări extrem de violente.

Potrivit Ministerului Educației din Turcia, guvernul a confiscat 848 de cămine studențești, care ar putea găzdui 86.397 de studenți, pentru afiliere la mișcarea Gülen, acuzată de Ankara că a orchestrat putsch-ul avortat din 2016, deși neagă cu tărie orice implicare.

Guvernul a predat 769 dintre ele fundațiilor și asociațiilor, potrivit ministerului.

Erdogan susține că legile, nu Convenția de la Istanbul, mențin femeile în viață

La un eveniment cu ocazia Zilei Internaționale pentru Eliminarea Violenței împotriva Femeilor la complexul prezidențial din capitala Ankara, președintele turc a făcut declarații despre controversată Convenției de la Istanbul.

Turcia: Restricții pentru rețelele sociale pentru copiii sub 13 ani

Autoritatea pentru Tehnologiile Informației și Comunicațiilor (BTK) elaborează o propunere pentru a interzice copiilor sub 13 ani să folosească platformele de rețele sociale, în timp ce Ministerul Familiei și Serviciilor Sociale colaborează cu Parlamentul turc pentru a limita utilizarea smartphone-ului pentru copiii din aceeași grupă de vârstă.

Peste 100 de elevi din întreagă lume au făcut spectacol pe scena IFLC, din București

Festivalul Internațional de Limbă și Cultură (IFLC), aflat la a 22 a ediție, a revenit la București, iar pe scena evenimentului au...