sâmbătă, februarie 4, 2023

Edilul Istanbulului condamnat la închisoare. Riscă să fie interzis din politică. De unde a început totul?

Primarul Istanbulului, Ekrem İmamoğlu a fost condamnat la 2 ani, 7 luni și 15 zile de închisoare pentru insultarea Consiliul Suprem Electoral (YSK).

Inițial, procurorul a cerut o pedeapsă maximă pentru defăimare, de 4 ani și o lună. İmamoğlu riscă să fie 5 ani interzis din politică.

Rechizitoriul împotriva lui İmamoğlu susține că primarul a insultat 11 membri ai Înaltului Comitet Electoral (YSK) al Turciei în timp ce vorbea despre decizia consiliului de a anula și relua alegerile din 31 martie 2019.

YSK nu a recunoscut victoria inițială a lui İmamoğlu la alegerile locale din 2019 și a ordonat un vot repetat pe care primarul l-a câștigat din nou cu o diferență mai mare față de oponentul său, candidatul AKP, Binali Yıldırım.

Meci de replici dure: Cine este idiotul? 

 „Îi spun idiotului care a mers la Parlamentul European și s-a plâns de Turcia, că această națiune te va face să plătești pentru asta. Să-i fie rușine”, a susținut Ministrul de Interne, Süleyman Soylu, 4 noiembrie 2019, făcând referință la İmamoğlu.

Ca răspuns, İmamoğlu a spus că „Cei care anulează alegerile din 31 martie sunt idioți”, referindu-se la membrii YSK care nu au recunoscut victoria inițială a lui İmamoğlu.

İmamoğlu este una dintre figurile vizate frecvent de Erdoğan și de Partidul Justiției și Dezvoltării (AKP), aflat la guvernare, încă de la victoria sa decisivă la alegerile din Istanbul din 2019. 

Din 2014, anul în care Erdoğan a devenit președinte, au fost declanșate 160.169 de anchete pentru insultarea președintelui, au fost depuse 35.507 dosare și au existat 12.881 de condamnări.

Ce ar însemna ca Erdogan să piardă alegerile prezidențiale?

Criza economică din Turcia a pus în pericol lunga domnie a lui Erdogan. Pe măsură ce prețurile au crescut, președintele a continuat să reducă ratele dobânzilor, răsturnând teoria economică și conducând prețurile mai mari.

Harta corupție: Turcia a avut cel mai mic punctaj din ultimii 10 ani

Harta corupției la nivel mondial situează Turcia cu cinci locuri mai jos, după ce reușit să obțină 34 de puncte din 100 în 2022, pierzând 2 puncte într-un an, având cel mai mic scor din ultimii zece ani.

Erdogan catalogat ca „Piroman” de presa din Germania

Revista săptămânală germană Stern s-a referit la președintele turc Recep Tayyip Erdoğan drept un „incendiat” pe coperta ultimului său număr, spunând că președintele alimentează conflicte periculoase, inclusiv în Germania, pentru a-și asigura puterea în timp ce se pregătește pentru alegerile din mai.

Expoziția  „Istoria fotbalului turc”. Erdogan expus, dar nu și Hakan Şükür

Hakan Şükür a fost exclus de la expoziția „Tuturi şi gol: expoziţia de istorie a fotbalului turc”, deschisă la Palat, cu participarea preşedintelui Erdoğan, a foştilor jucători naţionali de fotbal, a preşedinţilor de club şi a politicienilor.

Turcia: Pragul sărăciei a depășit de 3 ori salariu minim pe economie

Pragul de sărăcie indică banii necesari pentru ca o familie de patru persoane să se hrănească suficient și sănătos și acoperă și cheltuielile cu bunurile de bază precum îmbrăcăminte, chirie, electricitate, apă, transport, educație și sănătate. Acesta a crescut la 28.875 de lire în ianuarie, iar salariu minim este de 8.506 de lire.

Conferință despre toleranță. Dumitru Borțun: „Conviețuirea este cea mai grea meserie din lume” 

Zeci de tineri bucureșteni au participat la conferința ,,Toleranța și Rolul ei în Perioada Contemporană”, desfășurată pe 2 februarie, la ARCUB.

„Privighetoarea Dobrogei” s-a stins din viață! Faimoasa solistă a fost prima avocată tătăroaică din România

Faimoasa cântăreață, supranumită „Privighetoarea Dobrogei” s-a stins din viață, marți, 31 ianuarie 2023. Kadriye Nurmambet, născută în Dobrich, Bulgaria în...

CEDO a decis! Turcia trebuie să plătească peste 12.000 de euro daune morale unui jurnalist

Turcia a încălcat articolele 5 (1), (3), (4), (5) și 10 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului în cazul unui jurnalist care a fost arestat de un tribunal turc în urma unei tentative de lovitură de stat în 2016.