vineri, noiembrie 10, 2023

Edilul Istanbulului condamnat la închisoare. Riscă să fie interzis din politică. De unde a început totul?

Primarul Istanbulului, Ekrem İmamoğlu a fost condamnat la 2 ani, 7 luni și 15 zile de închisoare pentru insultarea Consiliul Suprem Electoral (YSK).

Inițial, procurorul a cerut o pedeapsă maximă pentru defăimare, de 4 ani și o lună. İmamoğlu riscă să fie 5 ani interzis din politică.

Rechizitoriul împotriva lui İmamoğlu susține că primarul a insultat 11 membri ai Înaltului Comitet Electoral (YSK) al Turciei în timp ce vorbea despre decizia consiliului de a anula și relua alegerile din 31 martie 2019.

YSK nu a recunoscut victoria inițială a lui İmamoğlu la alegerile locale din 2019 și a ordonat un vot repetat pe care primarul l-a câștigat din nou cu o diferență mai mare față de oponentul său, candidatul AKP, Binali Yıldırım.

Meci de replici dure: Cine este idiotul? 

 „Îi spun idiotului care a mers la Parlamentul European și s-a plâns de Turcia, că această națiune te va face să plătești pentru asta. Să-i fie rușine”, a susținut Ministrul de Interne, Süleyman Soylu, 4 noiembrie 2019, făcând referință la İmamoğlu.

Ca răspuns, İmamoğlu a spus că „Cei care anulează alegerile din 31 martie sunt idioți”, referindu-se la membrii YSK care nu au recunoscut victoria inițială a lui İmamoğlu.

İmamoğlu este una dintre figurile vizate frecvent de Erdoğan și de Partidul Justiției și Dezvoltării (AKP), aflat la guvernare, încă de la victoria sa decisivă la alegerile din Istanbul din 2019. 

Din 2014, anul în care Erdoğan a devenit președinte, au fost declanșate 160.169 de anchete pentru insultarea președintelui, au fost depuse 35.507 dosare și au existat 12.881 de condamnări.

Incredibil! Un meteorit de 4,5 miliarde de ani s-a prăbușit în grădina unui turc

O minge de foc a fulgerat cerul în jurul orei 14:00, în aprilie, în orașul Elmshorn din statul Schleswig-Holstein. Apoi pietrele negre s-au răspândit în jur, conform ziarului nemțesc, Bild.

Kılıçdaroğlu pierde șefia partidul din opoziție, după 13 ani. Cine este noul lider CHP?

Özel a devenit al optulea lider al CHP de la înființarea sa în 1923, cu 812 de voturi, punând capăt guvernării de 13 ani a lui Kılıçdaroğlu, care a primit 536 de voturi.

Libertatea presei în Turcia: 63 de jurnalişti se află după gratii

În cursul lunii au continuat 44 de procese privind activitatea jurnalistică, cazurile a doi jurnaliști s-au încheiat cu condamnare și o pedeapsă totală de 10 ani de închisoare.

Rezidenții străini părăsesc Antalya din cauza creșterii costului vieții

În 2023, 17 la sută dintre cei cu permis de ședere au părăsit Antalya. Exodul s-a accelerat în ultimele patru luni, când 17.000 de locuitori au părăsit provincia.

Turcia: Parlamentul elimină Coca-Cola și produsele Nestle din meniu

„Produsele companiilor care sprijină Israelul nu vor fi vândute în restaurante, cantine și ceainări din campusul parlamentului”,se arată în declarația Marii Adunări Națională a Turciei, fără a identifica companiile.

Istanbul: Un turc a dat drumul la șoareci într-un McDonald’s, în semn de protest

Într-un videoclip care înregistrează momentele, bărbatul este văzut strigând „Mâncați acești șoareci, nu carnea musulmanilor”, „Bombe cad acolo (Gaza) de zile întregi”

Istanbul: Biserica ortodoxă și liceul vandalizate într-un atac rasist

Pe măsură ce conflictele din Gaza crește, comunitățile minoritare din Turcia devin din ce în ce mai mult ținta atacurilor rasiste, ca urmare a sentimentului în creștere anti-israelian din țară.