sâmbătă, februarie 4, 2023

„Parodie a justiției”. Reacții din occident despre condamnarea primarului Istanbulului

Presa internațională și asociațiile pentru drepturile omului au reacționat, după ce primarul Istanbulului, Ekrem İmamoğlu a fost condamnat la 2 ani, 7 luni și 15 zile de închisoare pentru insultarea Consiliul Suprem Electoral (YSK).

Human Right Watch susține că decizia unui tribunal din Istanbul încalcă drepturile primarului İmamoğlu la libertatea de exprimare și asociere politică și interferează cu dreptul a milioane de alegători din Istanbul de a alege un primar ales de ei ca reprezentant politic.

„Verdictul împotriva lui Ekrem İmamoğlu este o parodie a justiției și un atac la adresa procesului democratic, care demonstrează că, pe măsură ce alegerile din 2023 se apropie, guvernul este pregătit să folosească abuziv instanțele pentru a elibera sau reduce la tăcere figuri cheie ale opoziției. Verdictul încalcă nu numai drepturile lui İmamoğlu, ci și le refuză alegătorilor din Istanbul drepturile atunci când îi privează de reprezentantul ales.”, a declarat Tom Porteous, director adjunct de programe la Observator al drepturilor omului.

Imamoglu distruge dominație lui Erdogan

Ekrem Imamoglu este descris de France 24, ca „Primarul ambițios și tulburat de la Istanbul îl înfruntă pe Erdogan”

„Primarul Istanbulului, Ekrem Imamoglu, a promis că va lupta pentru o revoluție democratică, după ce inițial a fost deposedat de victoria asupra aliatului președintelui turc, Recep Tayyip Erdogan, la alegerile din 2019, care amenință din nou să-i pună capăt prematur carierei politice.

Trei luni mai târziu, victoria uimitoare la transformat într-una dintre vedetele în ascensiune care amenință să distrugă dominația de două decenii a lui Erdogan asupra politicii turcești.

„Cazul evidențiază luptele lui Imamoglu din zilele amețitoare când a captat atenția mondială, arătând că Erdogan, care se mândrește că nu a pierdut niciodată alegerile, nu a fost invincibil”, conform France24.

De asemenea, BBC și VAO subliniază că decizia procurorilor îl poate înlătura pe Ekrem Imamoglu, ca potențial candidat la alegerile din 2023.

„Imamoglu, în vârstă de 52 de ani, a învins un candidat din Partidul AK, condus de președinte turc, Recep Tayip Erdogan. Condamnarea sa îl poate descalifica să ocupe funcții politice sau să candideze la alegerile prezidențiale de anul viitor.”, relatează BBC.

„Criticii au susținut că procesul primarului a fost o încercare de a elimina un adversar cheie al președintelui turc, Recep Tayyip Erdogan. Turcia este programată să organizeze alegeri prezidențiale și parlamentare în iunie. Sondajele indică o scădere a cotelor de popularitate ale lui Erdogan pe fondul unei crize economice și a inflației de peste 84%”, conform articolul din Voice of America.

Edilul nu se lasă

Mii de rezidenți ai Istanbulului au participat la întâlnirea, miercuri seară, cu primarul Istanbulului, Ekrem İmamoğlu.

„O mână de oameni nu poate prelua autoritatea dată de oameni. Lupta noastră continuă și mai puternic. Oameni din Istanbul, cine am spus că este Istanbulul? Tu. 16 milioane de Istanbuliți. Ce nebun ar putea pune o barieră în fața ta, orice proces aparținând națiunii, ce nebun ar putea pune un lanț? Nici unul. În seara asta suntem una, suntem împreună.”, afirmă Imamoglu.

Ce s-a întâmplat?

Inițial, procurorul a cerut o pedeapsă maximă pentru defăimare, de 4 ani și o lună. İmamoğlu riscă să fie 5 ani interzis din politică.

Rechizitoriul împotriva lui İmamoğlu susține că primarul a insultat 11 membri ai Înaltului Comitet Electoral (YSK) al Turciei în timp ce vorbea despre decizia consiliului de a anula și relua alegerile din 31 martie 2019.

YSK nu a recunoscut victoria inițială a lui İmamoğlu la alegerile locale din 2019 și a ordonat un vot repetat pe care primarul l-a câștigat din nou cu o diferență mai mare față de oponentul său, candidatul AKP, Binali Yıldırım.

Erdogan catalogat ca „Piroman” de presa din Germania

Revista săptămânală germană Stern s-a referit la președintele turc Recep Tayyip Erdoğan drept un „incendiat” pe coperta ultimului său număr, spunând că președintele alimentează conflicte periculoase, inclusiv în Germania, pentru a-și asigura puterea în timp ce se pregătește pentru alegerile din mai.

CEDO a decis! Turcia trebuie să plătească peste 12.000 de euro daune morale unui jurnalist

Turcia a încălcat articolele 5 (1), (3), (4), (5) și 10 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului în cazul unui jurnalist care a fost arestat de un tribunal turc în urma unei tentative de lovitură de stat în 2016.

Harta corupție: Turcia a avut cel mai mic punctaj din ultimii 10 ani

Harta corupției la nivel mondial situează Turcia cu cinci locuri mai jos, după ce reușit să obțină 34 de puncte din 100 în 2022, pierzând 2 puncte într-un an, având cel mai mic scor din ultimii zece ani.

Conferință despre toleranță. Dumitru Borțun: „Conviețuirea este cea mai grea meserie din lume” 

Zeci de tineri bucureșteni au participat la conferința ,,Toleranța și Rolul ei în Perioada Contemporană”, desfășurată pe 2 februarie, la ARCUB.

Turcia: Pragul sărăciei a depășit de 3 ori salariu minim pe economie

Pragul de sărăcie indică banii necesari pentru ca o familie de patru persoane să se hrănească suficient și sănătos și acoperă și cheltuielile cu bunurile de bază precum îmbrăcăminte, chirie, electricitate, apă, transport, educație și sănătate. Acesta a crescut la 28.875 de lire în ianuarie, iar salariu minim este de 8.506 de lire.

Expoziția  „Istoria fotbalului turc”. Erdogan expus, dar nu și Hakan Şükür

Hakan Şükür a fost exclus de la expoziția „Tuturi şi gol: expoziţia de istorie a fotbalului turc”, deschisă la Palat, cu participarea preşedintelui Erdoğan, a foştilor jucători naţionali de fotbal, a preşedinţilor de club şi a politicienilor.

„Privighetoarea Dobrogei” s-a stins din viață! Faimoasa solistă a fost prima avocată tătăroaică din România

Faimoasa cântăreață, supranumită „Privighetoarea Dobrogei” s-a stins din viață, marți, 31 ianuarie 2023. Kadriye Nurmambet, născută în Dobrich, Bulgaria în...

Ce ar însemna ca Erdogan să piardă alegerile prezidențiale?

Criza economică din Turcia a pus în pericol lunga domnie a lui Erdogan. Pe măsură ce prețurile au crescut, președintele a continuat să reducă ratele dobânzilor, răsturnând teoria economică și conducând prețurile mai mari.