sâmbătă, iulie 27, 2024

Atenție la ”boala a cincea” care apare vara!

Rujeola, varicela, oreionul, rubeola sunt printre cele mai cunoscute boli ale copilăriei, care afectează aproape fiecare copil. În afară de cele patru afecţiuni frecvente la copii, destul de răspândită este şi boala a cincea, cunoscută şi sub denumirea de boală a obrajilor pălmuiţi. Întâlnindu-se primăvara sub forma unor erupţii cutanate la nivelul pielii, boala a cincea este contagioasă putând debuta şi la adulţii care nu au dezvoltat această afecţiune în copilărie.

După rujeolă, varicelă, oreion și rubeolă cea mai des întâlnită dintre bolile infecțioase specifice sezonului de primăvară este ”boala a cincea” (eritemul infecțios). Manifestându-se sub forma unor erupții cutanate la nivelul pielii, riscul de transmitere al acestei afecțiuni apare mai ales în creșe, grădinițe și școli. De aceea, incidența bolii este ridicată în rândul copiilor de vârstă pre-școlară și școlară. Dr. Esengül Keleş, specialist în pediatrie la spitalul Facultății de Medicină din cadrul Universității Fatih din Turcia, recomandă copiilor suferinzi de boala a cincea să consume multe lichide, fructe și legume de primăvară. Explicând că boala a cincea este declanșată de virusul denumit parvoviroză B19, Esengül Keleş precizează că la fel ca și în cazul celorlaltor boli contagioase, adulții care nu au avut afecțiunea în copilărie o pot dezvolta mai târziu intrând în contact cu copiii bolnavi. Informând faptul că nu există încă un vaccin împotriva bolii a cincea, Keleș spune că afectează cu precădere copiii cu vârsta între 5 și 15 ani, declanșându-se mai ales primăvara: „La fel ca și celelalte boli infecțioase, boala a cincea are o anumită perioadă de incubație. De regulă după un timp de 4-14 zile persoana infestată acuză simptome asemănătoare gripei. Prezența umflăturilor la baza gâtului, temperatură nu foarte ridicată, o stare generală de rău, oboseală și roșeața continuă a feței sunt cele mai frecvente simptome. După aproximativ 2 zile de la manifestarea acestor simptome apar erupții cutanate la nivelul brațelor, a membrelor inferioare și pe tot restul corpului. Centrul petelor care la început este de culoare roșie în timp devine alb, iar marginea rămâne roșie, căpătând astfel aspect asemănator unei dantele. După această etapă erupțiile încep să dispară într-o săptămână. În perioada imediată după incubație, bolnavul poate răspândi virusul în jurul său.  ZEYNEP HAŞLAK İSTANBUL

„Cea mai frumoasă motociclistă” a murit într-un accident rutier în Turcia

Tatyana Ozolina, care este cunoscută drept MotoTanya călătorea între Mugla, un oraș din sud-vestul Turciei și populara stațiune Bodrum, când a avut loc accidentul.

TurkStat: Creștere cu 53 la sută în 2023 a oamenilor care se mută în afara Turciei

Potrivit TurkStat, 55,2% dintre cele 714.579 de persoane care s-au mutat din Turcia în alte țări în 2023 erau bărbați, în timp ce 44,8% erau femei. În total, 291.377 erau cetățeni turci și 423.202 erau străini.

Turcia: Proeminent afacerist decedat în închisoare din cauza căldurii excesive și a supraaglomerării

İşgüder a fost arestat acum două luni şi jumătate, fiind acuzat că a participat la predici religioase organizate de mișcare și că a mers în pelerinaj cu presupuși membri care au fost concediați de la locul de muncă prin decrete guvernamentale în timpul epurărilor în urma unei tentative eșuate de lovitură de stat din 15 iulie 2016.

Turcia: Situația câinilor fără stăpâni. Decizia guvernului în privința controversatului proiect de lege

Legislația propusă, introdusă de Partidul Justiției și Dezvoltarii (AKP) de guvernământ și aflată în dezbatere de Comisia parlamentară pentru agricultură, silvicultură și afaceri rurale, urmărește să adune câinii fără stăpân și să-i adăpostească până când vor putea fi adoptați.

Reacții internaționale după anunțul de retragere a lui Biden. Declarația Rusiei și glumele internauților

Președintele american, Joe Biden a anunțat că acesta va renunța la candidatura pentru un nou mandat la alegerile din 5 noiembrie, într-o postare pe platforma X, pe 21 iulie,

Germania și Turcia și-au încrucișat spadele din cauza kebabului döner

Germania și Turcia și-au încrucișat spadele din cauza kebabului doner, Berlinul făcând apel la încercarea Ankarei de a acorda îndrăgitului aliment stradal...

Anatolian Food Fest în premieră la Alba Iulia! Bunătăți turcești pe ritmuri orientale

Din 26 iulie până pe 28 iulie, albaiulieni sunt așteptăm la Cetatea Alba Carolina cu bunătăți tradiționale turcești, precum lahmacun, gozleme, diferite tipuri de Kebab, și bineînțeles, deserturi precum: baclava, înghețată turcească, cataif, care merg perfect cu o cafea la nisip sau un șerbet.