sâmbătă, aprilie 13, 2024

Atenție la ”boala a cincea” care apare vara!

Rujeola, varicela, oreionul, rubeola sunt printre cele mai cunoscute boli ale copilăriei, care afectează aproape fiecare copil. În afară de cele patru afecţiuni frecvente la copii, destul de răspândită este şi boala a cincea, cunoscută şi sub denumirea de boală a obrajilor pălmuiţi. Întâlnindu-se primăvara sub forma unor erupţii cutanate la nivelul pielii, boala a cincea este contagioasă putând debuta şi la adulţii care nu au dezvoltat această afecţiune în copilărie.

După rujeolă, varicelă, oreion și rubeolă cea mai des întâlnită dintre bolile infecțioase specifice sezonului de primăvară este ”boala a cincea” (eritemul infecțios). Manifestându-se sub forma unor erupții cutanate la nivelul pielii, riscul de transmitere al acestei afecțiuni apare mai ales în creșe, grădinițe și școli. De aceea, incidența bolii este ridicată în rândul copiilor de vârstă pre-școlară și școlară. Dr. Esengül Keleş, specialist în pediatrie la spitalul Facultății de Medicină din cadrul Universității Fatih din Turcia, recomandă copiilor suferinzi de boala a cincea să consume multe lichide, fructe și legume de primăvară. Explicând că boala a cincea este declanșată de virusul denumit parvoviroză B19, Esengül Keleş precizează că la fel ca și în cazul celorlaltor boli contagioase, adulții care nu au avut afecțiunea în copilărie o pot dezvolta mai târziu intrând în contact cu copiii bolnavi. Informând faptul că nu există încă un vaccin împotriva bolii a cincea, Keleș spune că afectează cu precădere copiii cu vârsta între 5 și 15 ani, declanșându-se mai ales primăvara: „La fel ca și celelalte boli infecțioase, boala a cincea are o anumită perioadă de incubație. De regulă după un timp de 4-14 zile persoana infestată acuză simptome asemănătoare gripei. Prezența umflăturilor la baza gâtului, temperatură nu foarte ridicată, o stare generală de rău, oboseală și roșeața continuă a feței sunt cele mai frecvente simptome. După aproximativ 2 zile de la manifestarea acestor simptome apar erupții cutanate la nivelul brațelor, a membrelor inferioare și pe tot restul corpului. Centrul petelor care la început este de culoare roșie în timp devine alb, iar marginea rămâne roșie, căpătând astfel aspect asemănator unei dantele. După această etapă erupțiile încep să dispară într-o săptămână. În perioada imediată după incubație, bolnavul poate răspândi virusul în jurul său.  ZEYNEP HAŞLAK İSTANBUL

Antalya: Povestea ciobanului care locuiește de 17 ani singur în munți

Turma de capre a lui Çabuk a fost furată peste noapte, în 2007. Acesta a spus că și-a închis caprele și, când s-a trezit dimineața, nu mai era niciuna.

Vacanța de Ramadan de 9 zile. Turcii iau în asalt insulele grecești

Vacanța de Ramadan de 9 zile. Turcii iau în asalt insulele grecești

Turcia. Fără taxe de drum și transportul public gratuit timp de 9 zile, cu ocazia Ramadan Bayram

În urma unui decret al președintelui Recep Tayyip Erdogan, Ministrului Transporturilor și Comunicațiilor, Abdulkadir Uraloglu, a anunțat drumurile și podurile publice vor fi gratuite timp de nouă zile în Istanbul, Ankara și Izmir.

Festivalul Lalelelor în Istanbul. Iată unde poți să găsești grădinile cu lalele!

Mugurii de lalele, care sunt produși în principal pentru această ocazie în orașul Konya, înfloresc în aprilie și poate ține până în mai, în funcție de vreme. 

„Calapodul fesului”, povestea de Bairam a lui Aziz Nesin, cunoscut ca și Caragiale al Turciei

De bairam, in fiecare casă se cumpara zaharicale. În anii aceia, în casa noastra nu prea erau zaharicale de bairam. Musafirii care veneau la noi aduceau o cutie cu dulciuri anume pentru bairam. Dar dulciurile aduse de musafiri nu era pentru noi, le țineam ca să avem cu ce trata musafirii ce vor sosi mai târziu..