luni, aprilie 15, 2024

Atenție la ”boala a cincea” care apare vara!

Rujeola, varicela, oreionul, rubeola sunt printre cele mai cunoscute boli ale copilăriei, care afectează aproape fiecare copil. În afară de cele patru afecţiuni frecvente la copii, destul de răspândită este şi boala a cincea, cunoscută şi sub denumirea de boală a obrajilor pălmuiţi. Întâlnindu-se primăvara sub forma unor erupţii cutanate la nivelul pielii, boala a cincea este contagioasă putând debuta şi la adulţii care nu au dezvoltat această afecţiune în copilărie.

După rujeolă, varicelă, oreion și rubeolă cea mai des întâlnită dintre bolile infecțioase specifice sezonului de primăvară este ”boala a cincea” (eritemul infecțios). Manifestându-se sub forma unor erupții cutanate la nivelul pielii, riscul de transmitere al acestei afecțiuni apare mai ales în creșe, grădinițe și școli. De aceea, incidența bolii este ridicată în rândul copiilor de vârstă pre-școlară și școlară. Dr. Esengül Keleş, specialist în pediatrie la spitalul Facultății de Medicină din cadrul Universității Fatih din Turcia, recomandă copiilor suferinzi de boala a cincea să consume multe lichide, fructe și legume de primăvară. Explicând că boala a cincea este declanșată de virusul denumit parvoviroză B19, Esengül Keleş precizează că la fel ca și în cazul celorlaltor boli contagioase, adulții care nu au avut afecțiunea în copilărie o pot dezvolta mai târziu intrând în contact cu copiii bolnavi. Informând faptul că nu există încă un vaccin împotriva bolii a cincea, Keleș spune că afectează cu precădere copiii cu vârsta între 5 și 15 ani, declanșându-se mai ales primăvara: „La fel ca și celelalte boli infecțioase, boala a cincea are o anumită perioadă de incubație. De regulă după un timp de 4-14 zile persoana infestată acuză simptome asemănătoare gripei. Prezența umflăturilor la baza gâtului, temperatură nu foarte ridicată, o stare generală de rău, oboseală și roșeața continuă a feței sunt cele mai frecvente simptome. După aproximativ 2 zile de la manifestarea acestor simptome apar erupții cutanate la nivelul brațelor, a membrelor inferioare și pe tot restul corpului. Centrul petelor care la început este de culoare roșie în timp devine alb, iar marginea rămâne roșie, căpătând astfel aspect asemănator unei dantele. După această etapă erupțiile încep să dispară într-o săptămână. În perioada imediată după incubație, bolnavul poate răspândi virusul în jurul său.  ZEYNEP HAŞLAK İSTANBUL

Vacanța de Ramadan de 9 zile. Turcii iau în asalt insulele grecești

Vacanța de Ramadan de 9 zile. Turcii iau în asalt insulele grecești

Din Dubai până în Chile, serialele turcești cuceresc lumea. Cum sunt produse faimoasele seriale

În cartierului Tophane, din Istanbul, pescărușii sunt împrăștiați de o dronă care filmează un polițist care arestează tânără. Filmarea este numit „Dengeler”, unul dintre cele aproximativ 60 filmate anual în Turcia, care au făcut ca Istanbulul și alte orașe turcești să fie cunoscute telespectatorilor din aproape 170 de țări din întreaga lume. 

Muzeele din Turcia: 4 milioane de vizitatori în primele 3 luni a anului 2024. Care au fost cele mai vizitate muzee

Potrivit unui anunț recent făcut de Ministrul Culturii și Turismului, Mehmet Nuri Ersoy, în special, Muzeul Mevlana din orașul central Konya a atras peste 383.000 de vizitatori, urmat de situl arheologic Hierapolis, din provincia vestică Denizli, cu 259.000 de vizitatori. 

„Calapodul fesului”, povestea de Bairam a lui Aziz Nesin, cunoscut ca și Caragiale al Turciei

De bairam, in fiecare casă se cumpara zaharicale. În anii aceia, în casa noastra nu prea erau zaharicale de bairam. Musafirii care veneau la noi aduceau o cutie cu dulciuri anume pentru bairam. Dar dulciurile aduse de musafiri nu era pentru noi, le țineam ca să avem cu ce trata musafirii ce vor sosi mai târziu..

Festivalul Lalelelor în Istanbul. Iată unde poți să găsești grădinile cu lalele!

Mugurii de lalele, care sunt produși în principal pentru această ocazie în orașul Konya, înfloresc în aprilie și poate ține până în mai, în funcție de vreme.