sâmbătă, septembrie 23, 2023

Atenție la ”boala a cincea” care apare vara!

Rujeola, varicela, oreionul, rubeola sunt printre cele mai cunoscute boli ale copilăriei, care afectează aproape fiecare copil. În afară de cele patru afecţiuni frecvente la copii, destul de răspândită este şi boala a cincea, cunoscută şi sub denumirea de boală a obrajilor pălmuiţi. Întâlnindu-se primăvara sub forma unor erupţii cutanate la nivelul pielii, boala a cincea este contagioasă putând debuta şi la adulţii care nu au dezvoltat această afecţiune în copilărie.

După rujeolă, varicelă, oreion și rubeolă cea mai des întâlnită dintre bolile infecțioase specifice sezonului de primăvară este ”boala a cincea” (eritemul infecțios). Manifestându-se sub forma unor erupții cutanate la nivelul pielii, riscul de transmitere al acestei afecțiuni apare mai ales în creșe, grădinițe și școli. De aceea, incidența bolii este ridicată în rândul copiilor de vârstă pre-școlară și școlară. Dr. Esengül Keleş, specialist în pediatrie la spitalul Facultății de Medicină din cadrul Universității Fatih din Turcia, recomandă copiilor suferinzi de boala a cincea să consume multe lichide, fructe și legume de primăvară. Explicând că boala a cincea este declanșată de virusul denumit parvoviroză B19, Esengül Keleş precizează că la fel ca și în cazul celorlaltor boli contagioase, adulții care nu au avut afecțiunea în copilărie o pot dezvolta mai târziu intrând în contact cu copiii bolnavi. Informând faptul că nu există încă un vaccin împotriva bolii a cincea, Keleș spune că afectează cu precădere copiii cu vârsta între 5 și 15 ani, declanșându-se mai ales primăvara: „La fel ca și celelalte boli infecțioase, boala a cincea are o anumită perioadă de incubație. De regulă după un timp de 4-14 zile persoana infestată acuză simptome asemănătoare gripei. Prezența umflăturilor la baza gâtului, temperatură nu foarte ridicată, o stare generală de rău, oboseală și roșeața continuă a feței sunt cele mai frecvente simptome. După aproximativ 2 zile de la manifestarea acestor simptome apar erupții cutanate la nivelul brațelor, a membrelor inferioare și pe tot restul corpului. Centrul petelor care la început este de culoare roșie în timp devine alb, iar marginea rămâne roșie, căpătând astfel aspect asemănator unei dantele. După această etapă erupțiile încep să dispară într-o săptămână. În perioada imediată după incubație, bolnavul poate răspândi virusul în jurul său.  ZEYNEP HAŞLAK İSTANBUL

Turcia: 3 salvatori au murit în lupta cu incendiile forestiere

Un elicopter s-a prăbușit în barajul Tahtalı, pe 16 septembrie, cu patru persoane la bord, în timp ce luau apă pentru a lupta împotriva incendiilor de pădure în provincia de vest a Turciei, İzmir.

Istanbul: Sancțiuni pentru sirieni care nu părăsească orașul până 24 septembrie

Direcția de Management al Migrației subliniază că perioada acordată refugiaților nu va fi prelungită.

Turcia: Prețul la motorină crește la nivel record! 105 la sută creștere după alegeri

Înainte de alegerile din 14 mai, prețul pe litri în Istanbul era de 19,81 de lire pentru benzină și 18,58 de lire pentru motorină.

Turcia: Pragul sărăciei depășește 41.000 de lire, de patru ori salariul minim

Datelor publicate de unitatea de cercetare a Sindicatului Muncitorilor Unite(BİSAM), o filială a Confederației Muncitorilor Revoluționari (DİSK) a arătat că turcii se luptă să se descurce cu un salariu minim de 11.402 de lire (422 de dolari).

UE: Imposibil pentru turci să călătorească fără viză, din cauza legilor privind terorismul

Nacho Sanchez Amor a făcut declarații despre raportul recent al Parlamentului European privind Turcia și reacția președintelui turc la raport, subliniind că Turcia trebuie să îndeplinească șase criterii ca parte a cererii sale de aderare la UE pentru a călători fără viză în UE.

Statistică TurkStat: Speranța de viață a scăzut în Turcia

Speranța generală de viață a scăzut ușor față de anii trecuți, femeile trăind cu cinci ani mai mult ca bărbații, conform Daily...

Turiștii din Turcia: Rușii în top, cu peste 4 milioane de turiști în ultimele 8 luni

Turcia a găzduit 36.​754.146 de vizitatori în perioada de 8 luni a anului, Rusia fiind pe primul loc cu 4. 351. 000 de persoane.