duminică, aprilie 18, 2021

Atenție la ”boala a cincea” care apare vara!

Rujeola, varicela, oreionul, rubeola sunt printre cele mai cunoscute boli ale copilăriei, care afectează aproape fiecare copil. În afară de cele patru afecţiuni frecvente la copii, destul de răspândită este şi boala a cincea, cunoscută şi sub denumirea de boală a obrajilor pălmuiţi. Întâlnindu-se primăvara sub forma unor erupţii cutanate la nivelul pielii, boala a cincea este contagioasă putând debuta şi la adulţii care nu au dezvoltat această afecţiune în copilărie.

După rujeolă, varicelă, oreion și rubeolă cea mai des întâlnită dintre bolile infecțioase specifice sezonului de primăvară este ”boala a cincea” (eritemul infecțios). Manifestându-se sub forma unor erupții cutanate la nivelul pielii, riscul de transmitere al acestei afecțiuni apare mai ales în creșe, grădinițe și școli. De aceea, incidența bolii este ridicată în rândul copiilor de vârstă pre-școlară și școlară. Dr. Esengül Keleş, specialist în pediatrie la spitalul Facultății de Medicină din cadrul Universității Fatih din Turcia, recomandă copiilor suferinzi de boala a cincea să consume multe lichide, fructe și legume de primăvară. Explicând că boala a cincea este declanșată de virusul denumit parvoviroză B19, Esengül Keleş precizează că la fel ca și în cazul celorlaltor boli contagioase, adulții care nu au avut afecțiunea în copilărie o pot dezvolta mai târziu intrând în contact cu copiii bolnavi. Informând faptul că nu există încă un vaccin împotriva bolii a cincea, Keleș spune că afectează cu precădere copiii cu vârsta între 5 și 15 ani, declanșându-se mai ales primăvara: „La fel ca și celelalte boli infecțioase, boala a cincea are o anumită perioadă de incubație. De regulă după un timp de 4-14 zile persoana infestată acuză simptome asemănătoare gripei. Prezența umflăturilor la baza gâtului, temperatură nu foarte ridicată, o stare generală de rău, oboseală și roșeața continuă a feței sunt cele mai frecvente simptome. După aproximativ 2 zile de la manifestarea acestor simptome apar erupții cutanate la nivelul brațelor, a membrelor inferioare și pe tot restul corpului. Centrul petelor care la început este de culoare roșie în timp devine alb, iar marginea rămâne roșie, căpătând astfel aspect asemănator unei dantele. După această etapă erupțiile încep să dispară într-o săptămână. În perioada imediată după incubație, bolnavul poate răspândi virusul în jurul său.  ZEYNEP HAŞLAK İSTANBUL

Controlul social media continuă în Turcia: Pinterest a numit un reprezentant local în Turcia

Rețeaua de socializare Pinterest a fost de acord să numească un reprezentant local în țară, a declarat Ministerul Turciei pentru Transporturi și Infrastructură, conform Duvar English.

Ramadan în Turcia: Ghidul COVID-19 pentru rugăciunea în moschee

Direcția pentru afaceri religioase a Turciei a publicat ghiduri de pandemie pentru toate moscheile pe care să le urmeze în timpul lunii sfinte islamice a Ramadanului, conform ahval.news

Turcia:Student ajuns după gratii pentru o postare pe Twitter

Lui Cihan Erdal, în vârstă de 32 de ani, doctorand la Universitatea Carleton din Canada, i s-a refuzat eliberarea de către un tribunal turc, vineri, urmând să rămână în arest preventiv cel puțin până pe 26 aprilie, când este programată următoarea sa audiere.

Campanie de eliberare din închisoare a mamei lui Hakan, un băiețel bolnav de cancer

O campanie a fost lansată pe Twitter solicitând autorităților să o elibereze pe mama lui Hakan,băiețelul în vârstă de 11 ani, care luptă singur împotriva cancerului într-un spital,

CEDO condamnă Turcia pentru încălcarea drepturilor faimosului scriitor, Ahmet Altan

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a condamnat Turcia pentru încălcat drepturile proeminentului scriitor Ahmet Altan, conform Duvar English.

Ancheta lansată după ce guvernul a fost tras la răspundere: “Unde sunt cei 128 de miliarde de dolari?”

Procuratura provinci din Bursa a lansat o anchetă asupra afișelor plasate de principalul opoziție Partidul Popular Republican (CHP) în care trăgea guvernulul la răspundere pentru 128 de miliarde de dolari din rezerva de schimb valutar al Băncii Centrale

Poveste incredibilă!A înmormântat omul greșit lângă mama. Fiul a leșinat când l-a văzut pe tatăl său mergând

Un scenariu ca de film a avut loc în provincia Canakkale din Turcia după ce spitalul a sunat familia în mod eronat, atunci când un bărbat internat la ATI a decedat, conform presei turce.

Scriitorul turc,Ahmet Altan a fost eliberat: „Primul pas către libertate”

Faimosul scriitor turc Ahmet Altan a fost eliberat, miercuri seară, după ce a petrecut mai mult de patru ani după gratii pentru presupusa sa implicare în puciul eșuat din 15 iulie 2016, de lovitură de stat din 2016, conform Turkish Minutes.