marți, iulie 16, 2024

Ankara: Proprietarul unui restaurant somalez se confruntă cu deportarea, după atacuri rasiste


Proprietarul unui restaurant somalez din Ankara se confruntă cu deportarea din Turcia, după ce restaurantul său a fost ținta unei serii de atacuri rasiste, conform Turkish Minutes.

Ömer Faruk Gergerlioğlu, deputat al Partidului Democrat al Poporului (HDP) pro-kurd, a anunțat pe Twitter că autoritățile turce au decis să-l deporteze pe proprietarul restaurantului, Mohamed Abdullahı.

Nu era clar ce motiv a fost invocat de autorități ca motiv pentru deportarea lui Abdullahi.

„Crima lui a fost să conducă restaurantul Saab din Kızılay în conformitate cu legea. Poliția i-a spus să închidă restaurantul, iar apoi a făcut obiectul unor acte rasiste și discriminatorii”, a scris Gergelioğlu, pe Twitter.

Gergerlioğlu a spus că viața lui Abdullahi este pusă în pericol în cazul deportării, pentru că țara este afectată de conflict.

Abdullahi locuiește în Turcia cu soția sa de mai bine de 10 ani, ambii au absolvit universități turcești și au relații de prietenie cu vecinii lor.

Întreprinderile conduse de cetățeni somalezi în Ankara se confruntă cu o presiune tot mai mare din partea poliției turce, precum și cu atacuri rasiste din partea localnicilor din toamna anului 2021.

În iunie, poliția a văruit semnul restaurantului Saab pentru a afișa culorile folosite de militanții kurzi pe care Ankara îi consideră teroriști.

Comunității somaleze în creștere din capitala Turciei, care a înființat restaurante, cafenele și magazine de îmbrăcăminte în ultimii ani, a devenit ținta abuzurilor într-o țară în care sentimentul anti-migranți este în creștere.

Potrivit lui Neva Övünç, expert în migrație, revocarea permisului de muncă al unei persoane ar putea duce la deportarea acesteia, dar dacă o persoană se confruntă cu un risc pentru viața sa în țara de origine, deciziile de deportare trebuie anulate.

CEDO: Alte 1.000 de cereri privind condamnările pentru utilizarea unei aplicații de pe telefon

În urma unei hotărâri de referință din septembrie 2023 care a constatat că utilizarea aplicației ByLock nu este constituie o probă de încredere sau o infracțiune, CEDO a trimis al treilea lot de 1.000 de cereri.

Apel către ONU. Tortura este o problemă sistematică în Turcia

Cea de-a 80-a sesiune a CAT, programată în perioada 8 iulie - 26 iulie 2024, la Geneva, va aborda conformitatea diferitelor state părți cu Convenția împotriva torturii, examinând rapoarte din țări precum Turcia, Ecuador, Republica Coreea și Côte d' fildeș.

Fraudă ca în filme în Istanbul comisă de doi cetățeni britanici de origine română

Un agent imobiliar care dorea să vândă o casă de lux în valoare de 140 de milioane de lire în cartierul Levent, din Istanbul, a fost fraudat cu 14 milioane de lire de către doi cetăţeni britanici de origine română.

Declarații șocante. Pacienții kurzi au fost folosiți ca și cobai pentru un tratament netestat împotriva COVID-19

Doctorul Cenap Ekinci, membru al facultății la Facultatea de Medicină a Universității Dicle, a susținut că unii pacienți de la Spitalul de Formare și Cercetare Gazi Yașargil au murit după ce au fost folosiți ca subiecți de testare fără protocoale adecvate.

Erdogan la summitul NATO: Turcia vrea să fie membră a Organizației de Cooperare de la Shanghai, condusă de China

Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a declarat la summitul NATO, de la Washington, care marchează cea de-a 75-a aniversare de la înființarea Alianței, că vrea să se aliaza cu China.