Warning: getimagesize(): SSL operation failed with code 1. OpenSSL Error messages: error:1416F086:SSL routines:tls_process_server_certificate:certificate verify failed in /var/www/zamanro/web/wp-content/plugins/td-cloud-library/shortcodes/header/tdb_header_logo.php on line 792

Warning: getimagesize(): Failed to enable crypto in /var/www/zamanro/web/wp-content/plugins/td-cloud-library/shortcodes/header/tdb_header_logo.php on line 792

Warning: getimagesize(https://zaman.ro/wp-content/uploads/2020/08/zaman_romania-300x40.png): failed to open stream: operation failed in /var/www/zamanro/web/wp-content/plugins/td-cloud-library/shortcodes/header/tdb_header_logo.php on line 792

Warning: getimagesize(): SSL operation failed with code 1. OpenSSL Error messages: error:1416F086:SSL routines:tls_process_server_certificate:certificate verify failed in /var/www/zamanro/web/wp-content/plugins/td-cloud-library/shortcodes/header/tdb_header_logo.php on line 792

Warning: getimagesize(): Failed to enable crypto in /var/www/zamanro/web/wp-content/plugins/td-cloud-library/shortcodes/header/tdb_header_logo.php on line 792

Warning: getimagesize(https://zaman.ro/wp-content/uploads/2020/08/zaman_romania-300x40.png): failed to open stream: operation failed in /var/www/zamanro/web/wp-content/plugins/td-cloud-library/shortcodes/header/tdb_header_logo.php on line 792
luni, iunie 5, 2023

Ankara: „A fi negru este o crimă?”. Poliția pune presiuni pe antreprenorii imigranți 

Restaurantele care servesc preparate din bucătăria imigranților în capitala Ankara au fost supuse presiunii poliției de aproape un an. Unul dintre ele este restaurantul „Saab” din cartierul Çankaya, care servește mâncăruri arabe și africane.

Proprietarul restaurantului s-a confruntat cu diverse opresiuni de la deschiderea sa în 2019. În mai anul trecut, poliția i-a cerut managerului să-i dea jos panoul. Cu sprijinul activiștilor și al platformelor democratice, un nou panou a fost amplasat peste ușa restaurantului.

Cu toate acestea, de data aceasta poliția i-a cerut proprietarului să vopsească panoul în alb sau a amenințat că va închide restaurantul.

Culorile în cauză sunt galben, roșu și verde, care sunt culorile drapelului Uniunii Statelor Africane, însă poliția a crezut că seamănă cu steagul Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), în afara legii folosește.

„A fi negru este o crimă?”

Proprietarul restaurantului care a vopsit în alb panoul, cu excepția numelui restaurantului, a făcut declarații despre situație cu care se confruntă, afirmând că motivul presiunilor sunt unele rasiste.

„Este interzis să atârnați un panou? Este o infracțiune să lucrez legal în Turcia? Aceasta este identitatea mea. Nu pot lucra aici ca cetățean. Am trei copii. Dumnezeu mi-a dat culoarea, nu o pot spăla, nu o pot șterge”, a spus directorul restaurantului, protestând împotriva opresiunii poliției.

Familia care deține cafenea au venit din Somalia să studieze în Turcia și au obținut cetățenie turcă între timp.

„Rezultatul modului în care este guvernată Turcia”

Mai mulți activiști, dar și politicieni au venit la cafeneaua care a stârnit un scandal prin logo-ul ei. Printre care și Mustafa Yeneroğlu, fost membru AKP, care susține că a fost amenințat de către poliție.

„Acest polițist este rezultatul modului în care este guvernată Turcia. Acea persoană, care are identitatea unui polițist, a hărțuit oameni, ne-a suflat fumul de țigară în față, ne-a umilit și a vorbit cu noi într-o manieră nesimțită, din aroganța statului.Mulți polițiști pot face tot felul de rele cetățenilor pentru că cunosc atitudinea fără lege a șefilor lor politici și a politica de impunitate. Din păcate, acestea vor crește. Nu am siguranța vieții. Dacă mi se întâmplă ceva, persoana responsabilă este ministrul Soylu.”, susține deputatul Yeneroğlu.

Multe magazine au dat faliment din cauza opresiunii poliției

Un alt manager de restaurant, Mohamed Abdullahi, a spus că toate celelalte restaurante și magazine din Çankaya care aparțin oamenilor din Somalia au fost conduse în faliment de către poliție.

Un comerciant care are o afacere în apropiere a spus: „Poliția nu poate da jos panoul, este treaba poliției (poliția municipală). Au dat jos panoul și nu au lăsat pe nimeni să intre. Carnea și laptele oamenilor au rămas înăuntru.

„Asta este discriminare. Lucrăm împreună de ani de zile, nu i-am văzut făcând vreun rău. Statul încasează taxe de la acești oameni și face profit de la acești oameni. Ce vor mai mult?”, susține antreprenorul.

Imigranții din Turcia se confruntat cu un val de xenofobie, sentimentul fiind susținut mai ales de criza economică cu care se confruntă țara.

Peste 65% dintre turci doresc ca cei aproximativ 3,7 milioane de refugiați sirieni care trăiesc în Turcia să se întoarcă acasă, potrivit unui sondaj din februarie al Fundației pentru Democrație Socială (SODEV).

Mircea Lucescu, pe agenda lui Fenerbahçe. A luat decizia!

Fenerbahçe, care și-a început căutarea unui nou antrenor, i-a făcut o ofertă lui Mircea Lucescu. Însă, acesta a decis să rămână la Dynamo Kiev. Selecționerul român are contract cu clubul până în 2024.

Istanbul: 37 de persoane deținute la comemorarea protestelor Gezi Park

Membrii TKP au mărșăluit pe strada Istiklal și s-au confruntat cu intervenția poliției violentă a poliției în primele minute ale protestului.

Planul lui Erdogan de a salva economia Turciei. Îl vrea înapoi pe fostul Ministru de Finanțe

După ce a prezidat o ședință finală a vechiului său cabinet pe 31 mai, Erdoğan va anunța noi roluri ministeriale până pe 3 iunie. Noul cabinet este aproape sigur că va include purtătorul de cuvânt al lui İbrahim Kalın și șeful serviciilor de informații Hakan Fidan.

Ionuț Cojocaru despre alegerile din Turcia: „Regimurile politice nu s-au schimbat prin alegeri, ci prin lovituri de stat sau prin revoluții.”

Alegerile din Turcia, care au fost considerate cele mai importante alegerile din 2023, au luat sfârșit. Erdogan, cel mai longeviv lider al Turciei a câștigat, duminică, cu 52,2% continuându-şi guvernarea de peste 20 de ani. Însă, întrebările legate despre viitorul Turciei continuă.

Rata de respingere a vizelor Schengen a Turciei  de cinci ori mai mare decât a Rusiei

Turcia, al doilea cel mai mare solicitant de vize Schengen după Rusia, se confruntă cu o rată de respingere de aproape cinci ori mai mare decât cea a Rusiei.

Turcia: Faimosul politician închis după gratii anunţă că se retrage din politică

„Îmi cer scuze sincer pentru că nu am putut să fac o politică care merită poporul nostru. Promit că voi corecta aceste deficiențe cu eforturile mele în practică. În timp ce voi continua lupta din închisoare, am renunțat la politica activă în acest stadiu”, susține Demirtaș.

Suedia a îndeplinit condițiile Turciei pentru a intra în NATO. Iată noua lege împotrivaterorismului

„Odată cu intrarea în vigoare a noii legi a terorismului pe 1 iunie, respectăm ultima parte a acordului nostru cu Turcia”, scrie oficial.

Lira turcească a scăzut la nivel record, în ciuda numirii noului Ministru de Finanțe

Lira Turciei a scăzut luni cu aproape 1% în tranzacțiile și a atins un nou record, conform Reuters. Lira...