miercuri, februarie 28, 2024

Ankara: „A fi negru este o crimă?”. Poliția pune presiuni pe antreprenorii imigranți 

Restaurantele care servesc preparate din bucătăria imigranților în capitala Ankara au fost supuse presiunii poliției de aproape un an. Unul dintre ele este restaurantul „Saab” din cartierul Çankaya, care servește mâncăruri arabe și africane.

Proprietarul restaurantului s-a confruntat cu diverse opresiuni de la deschiderea sa în 2019. În mai anul trecut, poliția i-a cerut managerului să-i dea jos panoul. Cu sprijinul activiștilor și al platformelor democratice, un nou panou a fost amplasat peste ușa restaurantului.

Cu toate acestea, de data aceasta poliția i-a cerut proprietarului să vopsească panoul în alb sau a amenințat că va închide restaurantul.

Culorile în cauză sunt galben, roșu și verde, care sunt culorile drapelului Uniunii Statelor Africane, însă poliția a crezut că seamănă cu steagul Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), în afara legii folosește.

„A fi negru este o crimă?”

Proprietarul restaurantului care a vopsit în alb panoul, cu excepția numelui restaurantului, a făcut declarații despre situație cu care se confruntă, afirmând că motivul presiunilor sunt unele rasiste.

„Este interzis să atârnați un panou? Este o infracțiune să lucrez legal în Turcia? Aceasta este identitatea mea. Nu pot lucra aici ca cetățean. Am trei copii. Dumnezeu mi-a dat culoarea, nu o pot spăla, nu o pot șterge”, a spus directorul restaurantului, protestând împotriva opresiunii poliției.

Familia care deține cafenea au venit din Somalia să studieze în Turcia și au obținut cetățenie turcă între timp.

„Rezultatul modului în care este guvernată Turcia”

Mai mulți activiști, dar și politicieni au venit la cafeneaua care a stârnit un scandal prin logo-ul ei. Printre care și Mustafa Yeneroğlu, fost membru AKP, care susține că a fost amenințat de către poliție.

„Acest polițist este rezultatul modului în care este guvernată Turcia. Acea persoană, care are identitatea unui polițist, a hărțuit oameni, ne-a suflat fumul de țigară în față, ne-a umilit și a vorbit cu noi într-o manieră nesimțită, din aroganța statului.Mulți polițiști pot face tot felul de rele cetățenilor pentru că cunosc atitudinea fără lege a șefilor lor politici și a politica de impunitate. Din păcate, acestea vor crește. Nu am siguranța vieții. Dacă mi se întâmplă ceva, persoana responsabilă este ministrul Soylu.”, susține deputatul Yeneroğlu.

Multe magazine au dat faliment din cauza opresiunii poliției

Un alt manager de restaurant, Mohamed Abdullahi, a spus că toate celelalte restaurante și magazine din Çankaya care aparțin oamenilor din Somalia au fost conduse în faliment de către poliție.

Un comerciant care are o afacere în apropiere a spus: „Poliția nu poate da jos panoul, este treaba poliției (poliția municipală). Au dat jos panoul și nu au lăsat pe nimeni să intre. Carnea și laptele oamenilor au rămas înăuntru.

„Asta este discriminare. Lucrăm împreună de ani de zile, nu i-am văzut făcând vreun rău. Statul încasează taxe de la acești oameni și face profit de la acești oameni. Ce vor mai mult?”, susține antreprenorul.

Imigranții din Turcia se confruntat cu un val de xenofobie, sentimentul fiind susținut mai ales de criza economică cu care se confruntă țara.

Peste 65% dintre turci doresc ca cei aproximativ 3,7 milioane de refugiați sirieni care trăiesc în Turcia să se întoarcă acasă, potrivit unui sondaj din februarie al Fundației pentru Democrație Socială (SODEV).

Un englez s-a mutat într-un resort de cinci stele din Antalya ca să facă economie

Josh Kerr și-a împărtășit călătoria pe contul său TikTok și a spus că preferă să petreacă o lună la hotel în Antalya unde este „cald și însorit” și care costă 944 de lire sterline, decât să cheltuiască 950 de lire sterline pe lună pentru chirie și facturi pentru apartamentul său din Manchester.

Caz tragic! O tânără profesoară a murit de cancer, după ce a fost închisă după gratii

Conform rapoartelor medicale, livrarea rezultatelor testelor ei a fost amânată de închisoare din İzmir cu șase luni, timp în care tumora a crescut agresiv.

52 de candidați pentru primăria Istanbulului la alegerile din martie 2024

Taylan Yıldız, care a fost membru al Consiliului Municipal din Istanbul între 2019 și 2023 din Partidul İYİ, va candida independent.

Un jurnalist riscă 10 ani de închisoare pentru insultarea lui Erdogan

Insultarea președintelui este o crimă în Turcia, conform controversatului articol 299 din Codul penal turc (TCK). Cine îl jignește pe președinte riscă până la patru ani de închisoare, pedeapsă care poate fi majorată dacă infracțiunea a fost comisă prin intermediul mass-media.

SUA vizează 16 entități comerciale din Turcia pentru că ar fi ajutat Rusia

Firmele turcești menționate în lista întocmită de Departamentul Comerț au fost incluse în trei categorii diferite, în funcție de activitățile lor.