joi, decembrie 8, 2022

Ankara: „A fi negru este o crimă?”. Poliția pune presiuni pe antreprenorii imigranți 

Restaurantele care servesc preparate din bucătăria imigranților în capitala Ankara au fost supuse presiunii poliției de aproape un an. Unul dintre ele este restaurantul „Saab” din cartierul Çankaya, care servește mâncăruri arabe și africane.

Proprietarul restaurantului s-a confruntat cu diverse opresiuni de la deschiderea sa în 2019. În mai anul trecut, poliția i-a cerut managerului să-i dea jos panoul. Cu sprijinul activiștilor și al platformelor democratice, un nou panou a fost amplasat peste ușa restaurantului.

Cu toate acestea, de data aceasta poliția i-a cerut proprietarului să vopsească panoul în alb sau a amenințat că va închide restaurantul.

Culorile în cauză sunt galben, roșu și verde, care sunt culorile drapelului Uniunii Statelor Africane, însă poliția a crezut că seamănă cu steagul Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), în afara legii folosește.

„A fi negru este o crimă?”

Proprietarul restaurantului care a vopsit în alb panoul, cu excepția numelui restaurantului, a făcut declarații despre situație cu care se confruntă, afirmând că motivul presiunilor sunt unele rasiste.

„Este interzis să atârnați un panou? Este o infracțiune să lucrez legal în Turcia? Aceasta este identitatea mea. Nu pot lucra aici ca cetățean. Am trei copii. Dumnezeu mi-a dat culoarea, nu o pot spăla, nu o pot șterge”, a spus directorul restaurantului, protestând împotriva opresiunii poliției.

Familia care deține cafenea au venit din Somalia să studieze în Turcia și au obținut cetățenie turcă între timp.

„Rezultatul modului în care este guvernată Turcia”

Mai mulți activiști, dar și politicieni au venit la cafeneaua care a stârnit un scandal prin logo-ul ei. Printre care și Mustafa Yeneroğlu, fost membru AKP, care susține că a fost amenințat de către poliție.

„Acest polițist este rezultatul modului în care este guvernată Turcia. Acea persoană, care are identitatea unui polițist, a hărțuit oameni, ne-a suflat fumul de țigară în față, ne-a umilit și a vorbit cu noi într-o manieră nesimțită, din aroganța statului.Mulți polițiști pot face tot felul de rele cetățenilor pentru că cunosc atitudinea fără lege a șefilor lor politici și a politica de impunitate. Din păcate, acestea vor crește. Nu am siguranța vieții. Dacă mi se întâmplă ceva, persoana responsabilă este ministrul Soylu.”, susține deputatul Yeneroğlu.

Multe magazine au dat faliment din cauza opresiunii poliției

Un alt manager de restaurant, Mohamed Abdullahi, a spus că toate celelalte restaurante și magazine din Çankaya care aparțin oamenilor din Somalia au fost conduse în faliment de către poliție.

Un comerciant care are o afacere în apropiere a spus: „Poliția nu poate da jos panoul, este treaba poliției (poliția municipală). Au dat jos panoul și nu au lăsat pe nimeni să intre. Carnea și laptele oamenilor au rămas înăuntru.

„Asta este discriminare. Lucrăm împreună de ani de zile, nu i-am văzut făcând vreun rău. Statul încasează taxe de la acești oameni și face profit de la acești oameni. Ce vor mai mult?”, susține antreprenorul.

Imigranții din Turcia se confruntat cu un val de xenofobie, sentimentul fiind susținut mai ales de criza economică cu care se confruntă țara.

Peste 65% dintre turci doresc ca cei aproximativ 3,7 milioane de refugiați sirieni care trăiesc în Turcia să se întoarcă acasă, potrivit unui sondaj din februarie al Fundației pentru Democrație Socială (SODEV).

Turcia: Apel de urgențe pentru a închide o mină de aur din estul Turciei

Organizațiile profesionale din Turcia s-au opus împotriva raportului de evaluare a impactului asupra mediului pentru creșterea capacității în mina de aur din İliç.

Carol Roman, decanul de vârstă al presei, a murit la vârsta de 90 de ani, după 73 de ani de activitate în presă

Roman a primit premiul jurnalistului anului cu ocazia împlinirii a 90 de ani de la înființarea Asociației Jurnaliștilor Profesionisti (UZP), a publicat în revista Balcanii și Europa.

Un polițist din cadrul Ambasadei Turciei la Atena a creat o rețea de supraveghere în Grecia

Un polițist turc, angajat în cadrul Ambasadei Turciei din Atena a înființat o rețea de supraveghere în Grecia. Scopul era de a...

Istanbul: Armenii au mers la urne. Primele alegeri după nouă ani

Alegerile au avut loc pe 16, 20 noiembrie și, de asemenea, în această duminică, 4 decembrie. Peste 3.600 de persoane au votat la alegerile pentru consiliile fundației lor pentru școli, spitale și biserici.

Imagini șocante! Bătaie în parlamentul din Turcia. Un deputat se află la terapie intensivă

În timpul discuțiilor pentru bugetele 2023 ale Parlamentului, a izbucnit o ceartă între deputatul Partidului IYI, Ümit Yılmaz și vicepreședintele Grupului Partidului Justiției și Dezvoltarii (AKP), Bülent Turan.

VIDEO. Un microbuz s-a răsturnat în Istanbul: 9 români au fost răniți

Un microbuz s-a răstunat în Istanbul, după ce șoferul a pierdut controlul din cauza vremii ploioase, confom presei turcești.

Cupa Mondială:Scandal în Turcia după ce numele faimosului fotbalist, Hakan Șukur a fost pronunțat în timpul unui meci 

Alper Bakırcıgil, în timp ce explica golul marcat în meciul Canada-Maroc transmis pe TRT, crainicul a amintind că cel mai devreme gol marcat în istoria Cupei Mondiale i-a aparținut lui Hakan Şükür.

VIDEO: Istanbul. Un tramvai și un autobuz s-au ciocnit: 33 persoane rănite ușor și 4 persoane rănite grav

Accidentul a avut loc, luni, în jurul orei 09:15, în Alibeyköy. Conform informațiilor obținute, autobuzul IETT cu placa TP 7116, cu pasageri a trecut prin fața tramvaiului.