sâmbătă, martie 25, 2023

Proteste masive în Strasbourg: CEDO, opriți nedreptatea în Turcia!/Munca în ritm de melc costă vieți în Turcia!


Sute de protestatari s-au adunat, vineri, în fața Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO) de la Strasbourg pentru a protesta împotriva încălcării drepturilor în Turcia.

În jur de 1.500 de oameni au mărșăluit spre clădirea CEDO din Strasbourg și au scandat sloganuri și au purtau bannere pe care scriau: „CEDO, opriți nedreptatea în Turcia”, „Justiția amânată este justiția refuzată”, „Victimele sunt aici, unde sunt judecătorii?” și „CEDO, opriți epurarea în Turcia”.

Peaceful Actions Platform, o organizație formată din 24 de grupuri ale societății civile, a organizat protestul, la care au fost prezenți activiștii alături de victimele ale puciului eșuat din 2016.

CEDO a eșuat!

Într-un comunicat de presă, Peaceful Actions Platform a susținut că CEDO închide ochii la încălcările drepturilor omului care au loc în Turcia sub conducerea președintelui Recep Tayyip Erdoğan.

„Instanța a avut mai multe oportunități de a stabili faptele privind încălcările grave ale drepturilor omului în Turcia și de a obliga regimul să respecte principiile de bază ale Convenției Europene a Drepturilor Omului. Cu toate acestea, CEDO a eșuat în îndeplinirea atribuțiilor sale și a dat dovadă de incompetență, mai ales în ceea ce privește încălcările sistematice ale drepturilor unui grup anume, Mișcarea Gülen. Întrucât victimele se numără la sute de mii, încălcările constituie crime clare împotriva umanității”, se arată în comunicatul de presă al organizației.

De asemenea, fostul lider al Partidului Laburist din Marea Britanie, Jeremy Corbyn și de alți parlamentarii UE au cerut CEDO să ia măsuri rapide împotriva Turciei.

CEDO și viteza melcului

Alți parlamentari europeni și-au arătat solidaritatea pe rețelele de socializare.
„Este devastator să cunoști numeroasele cazuri din Turcia aflate pe rol la CEDO, în timp ce cetăţenii din Turcia aşteaptă an de an dreptatea.Munca în ritm de melc sau chiar mai încet costă vieți în Turcia.”, a scris Rebecca Harms, care a ocupat funcția de președinte al Verzilor-Alianța Liberă Europeană în Parlamentul European din 2010 până în 2016.

Cel mai important organism european de examinare a drepturilor omului este acuzat de victimele încălcărilor drepturilor omului în Turcia, care au culminat după un puciul eșuat în 2016, când guvernul a lansat o represiune împotriva cetățenilor.

Newroz, sărbătoarea Primăverii. 224 de persoane arestate după ce au participat la eveniment în Istanbul

Aproximativ 224 de persoane au fost reținute în timpul evenimentului de la Istanbul pe motiv că „încercă să aducă bannere ilegale și strigă sloganuri ilegale”, potrivit Biroului guvernatorului din Istanbul.

Kılıçdaroğlu, discurs către popor din bucătăria lui, cu Mărțisor legat la mână: „ Învingerea lui Erdoğan este cea mai ușoară parte”

Candidatul la președinție al Alianței Națiunilor și liderul Partidului Popular Republican (CHP), Kemal Kılıçdaroğlu, a spus, pe 20 martie, că opoziția este unită nu numai pentru a-l învinge pe președintele Erdogan, ci mai ales pentru a reconstrui țara.

Turcia: 140.000 de dolari amendă pentru WhatsApp și Meta pentru că nu a numit o persoană de contact locală

Autoritatea Turcia pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal (KVKK) a impus o amendă de 2.650.000 de lire (aproximativ 140.000 dolari) pe WhatsApp și Meta pentru că nu s-a înregistrat la Sistemul de Informații al Registrului Operatorilor de Date (VERBIS), conform presei turce.

Faimosul fotbalist, Mesut Özil se retrage din sport. Presa speculează că va fi parlament în partidul lui Erdogan

Fotbalistul turco-german, Mesut Özil și-a anunțat, miercuri, retragerea la vârsta de 34 de ani, iar presa turcă speculează cu privire la posibila sa numire în parlament din partea partidului lui Erdogan.

Lista celor mai fericite țări din lume. Turcia în top 106 din 150

Turcia, care era pe locul 112 în 2022, a ajuns pe locul 106 în acest 2023.

Prima zi de Ramadan: Erdogan a luat masa cu victimele cutremurelor 

Vorbind cu supraviețuitorii cutremurului care locuiesc în complexul de containere din districtul Karacasu, Erdoğan a spus că nu există nicio odihnă sau pauză până când provinciile afectate de cutremur sunt reconstruite .

47 de persoane au reținute după ce au oferit ajutor victimelor represiunii guvernului turc

În cadrul unei anchete declanșate de Procuratura Generală din İzmir, poliția a percheziționat casele a 57 de suspecți și a reținut 47 dintre aceștia, confiscându-le economiile, bijuterii, telefoane mobile și computere.

Jurnaliștii din Grecia dau în judecată Turcia! Echipamentul le-a fost distrus în timp ce raportau despre cutremure

Jurnaliștii vor lua măsuri legale nu numai pentru a solicita despăgubiri pentru echipamentul lor distrus, ci și pentru că au fost împiedicați să-și facă treaba.