duminică, aprilie 14, 2024

Proteste masive în Strasbourg: CEDO, opriți nedreptatea în Turcia!/Munca în ritm de melc costă vieți în Turcia!


Sute de protestatari s-au adunat, vineri, în fața Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO) de la Strasbourg pentru a protesta împotriva încălcării drepturilor în Turcia.

În jur de 1.500 de oameni au mărșăluit spre clădirea CEDO din Strasbourg și au scandat sloganuri și au purtau bannere pe care scriau: „CEDO, opriți nedreptatea în Turcia”, „Justiția amânată este justiția refuzată”, „Victimele sunt aici, unde sunt judecătorii?” și „CEDO, opriți epurarea în Turcia”.

Peaceful Actions Platform, o organizație formată din 24 de grupuri ale societății civile, a organizat protestul, la care au fost prezenți activiștii alături de victimele ale puciului eșuat din 2016.

CEDO a eșuat!

Într-un comunicat de presă, Peaceful Actions Platform a susținut că CEDO închide ochii la încălcările drepturilor omului care au loc în Turcia sub conducerea președintelui Recep Tayyip Erdoğan.

„Instanța a avut mai multe oportunități de a stabili faptele privind încălcările grave ale drepturilor omului în Turcia și de a obliga regimul să respecte principiile de bază ale Convenției Europene a Drepturilor Omului. Cu toate acestea, CEDO a eșuat în îndeplinirea atribuțiilor sale și a dat dovadă de incompetență, mai ales în ceea ce privește încălcările sistematice ale drepturilor unui grup anume, Mișcarea Gülen. Întrucât victimele se numără la sute de mii, încălcările constituie crime clare împotriva umanității”, se arată în comunicatul de presă al organizației.

De asemenea, fostul lider al Partidului Laburist din Marea Britanie, Jeremy Corbyn și de alți parlamentarii UE au cerut CEDO să ia măsuri rapide împotriva Turciei.

CEDO și viteza melcului

Alți parlamentari europeni și-au arătat solidaritatea pe rețelele de socializare.
„Este devastator să cunoști numeroasele cazuri din Turcia aflate pe rol la CEDO, în timp ce cetăţenii din Turcia aşteaptă an de an dreptatea.Munca în ritm de melc sau chiar mai încet costă vieți în Turcia.”, a scris Rebecca Harms, care a ocupat funcția de președinte al Verzilor-Alianța Liberă Europeană în Parlamentul European din 2010 până în 2016.

Cel mai important organism european de examinare a drepturilor omului este acuzat de victimele încălcărilor drepturilor omului în Turcia, care au culminat după un puciul eșuat în 2016, când guvernul a lansat o represiune împotriva cetățenilor.

Turcia. Fără taxe de drum și transportul public gratuit timp de 9 zile, cu ocazia Ramadan Bayram

În urma unui decret al președintelui Recep Tayyip Erdogan, Ministrului Transporturilor și Comunicațiilor, Abdulkadir Uraloglu, a anunțat drumurile și podurile publice vor fi gratuite timp de nouă zile în Istanbul, Ankara și Izmir.

Festivalul Lalelelor în Istanbul. Iată unde poți să găsești grădinile cu lalele!

Mugurii de lalele, care sunt produși în principal pentru această ocazie în orașul Konya, înfloresc în aprilie și poate ține până în mai, în funcție de vreme. 

Muzeele din Turcia: 4 milioane de vizitatori în primele 3 luni a anului 2024. Care au fost cele mai vizitate muzee

Potrivit unui anunț recent făcut de Ministrul Culturii și Turismului, Mehmet Nuri Ersoy, în special, Muzeul Mevlana din orașul central Konya a atras peste 383.000 de vizitatori, urmat de situl arheologic Hierapolis, din provincia vestică Denizli, cu 259.000 de vizitatori. 

Vacanța de Ramadan de 9 zile. Turcii iau în asalt insulele grecești

Vacanța de Ramadan de 9 zile. Turcii iau în asalt insulele grecești

„Calapodul fesului”, povestea de Bairam a lui Aziz Nesin, cunoscut ca și Caragiale al Turciei

De bairam, in fiecare casă se cumpara zaharicale. În anii aceia, în casa noastra nu prea erau zaharicale de bairam. Musafirii care veneau la noi aduceau o cutie cu dulciuri anume pentru bairam. Dar dulciurile aduse de musafiri nu era pentru noi, le țineam ca să avem cu ce trata musafirii ce vor sosi mai târziu..

Din Dubai până în Chile, serialele turcești cuceresc lumea. Cum sunt produse faimoasele seriale

În cartierului Tophane, din Istanbul, pescărușii sunt împrăștiați de o dronă care filmează un polițist care arestează tânără. Filmarea este numit „Dengeler”, unul dintre cele aproximativ 60 filmate anual în Turcia, care au făcut ca Istanbulul și alte orașe turcești să fie cunoscute telespectatorilor din aproape 170 de țări din întreaga lume.