luni, octombrie 2, 2023

Turcia va relua exploatarea gazelor din Marea Mediterană la începutul lunii august

Turcia va relua explorarea pentru gaze naturale din Marea Mediterană, începând cu 9 august, susțin autoritățile, conform Ahval News.

Ministrul Energiei, Fatih Dönmez a afirmat într-o emisiune că nava de foraj recent achiziționată a țării, Abdülhamid Han, are mandatul de a începe să opereze în jurisdicția maritimă a Turciei.

Dönmez a adăugat că președintele Recep Tayyip Erdoğan va anunța detalii despre exact locul unde va explora nava pentru căutarea de gaze în cadrul unei ceremonii desfășurate în portul Tașucu, din Mersin.

Turcia se află în conflict cu Grecia și Cipru în privința revendicărilor teritoriale în Marea Mediterană și a activităților de foraj pentru potențiale resurse de hidrocarburi. Desfășurarea repetată a navelor turcești de foraj în zonele revendicate de Grecia și Cipru i-a înfuriat și a determinat Uniunea Europeană să introducă un cadru de sancțiuni pentru persoanele și entitățile implicate în noiembrie 2019.

Ankara susține că zonele de activități de foraj, situate adiacent liniei de coastă, dar și Ciprului și mai multor insule grecești, fac parte din platforma continentală.

Nava Abdulhamid Han a fost achiziționată în noiembrie pentru a se alătura flotei Turciei de Fatih, Yavuz și Kanuni. Nava cu lungimea de 238 de metri are o adâncime maximă de foraj de 12.200 de metri și o adâncime operațională maximă de 3.600 de metri, potrivit unui infografic al Ministerului Energiei.

Un turc a sunat la poliție după ce a confundat sateliții Starlink cu o invazie extraterestră

Un turc din provincia Çorum, din nordul Turciei, care a văzut pe cer sateliții la orele nopții, pe 25 septembrie, a cerut ajutorul poliției, temându-se că are loc o invazie extraterestră.

Ce înseamnă condamnarea CEDO pentru justiția din Turcia?

Marea Cameră a Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO) a decis, marți, că condamnarea de către instanțele turce a unui profesor sub acuzații de terorism pentru activități precum utilizarea unei aplicații mobile sau deținerea unui cont la o anumită bancă este ilegală.

VIDEO: Atac cu bombă în Ankara, înainte de ceremonia de deschidere a parlamentului

Ministrul de Interne al Turciei, Ali Yerlikaya, a declarat, pe 1 octombrie că un atac cu bombă a fost organizat la ministerului, la ora locală 9:30 dimineața.

Istanbul: O școală acoperă o reproducere a lui Picasso, argumentând că este „nepotrivită”

O expoziție a fost organizată la școală semestrul trecut, unde studenții au creat sculpturi, picturi și gravuri folosind material reutilizat. Una dintre aceste piese a fost o reproducere a picturii Guernica a lui Pablo Picasso

Turcia menține condamnarea filantropului Kavala și a altor patru în procesul Gezi Park

Printre cei cinci inculpați ale căror condamnări au fost menținute se numără, pe lângă Kavala, avocatul pentru drepturile omului și parlamentarul Partidului Muncitorilor din Turcia (TİP), Can Atalay, jurnalistul și producătorul de film Çiğdem Mater, urbanistul Tayfun Kahraman și regizorul Mine Özerden.

Raport Eurostat: Turcia are cel mai mic număr de doctor per cetățean din Europa

Turcia ocupă locul al cincilea după Germania, Italia, Franța și Spania în ceea ce privește numărul total de medici, dar ultimul cu raportul doctor per populație.

Istanbul:Cea mai prestigioasă universitate marchează 1000 de zile de protest

Într-o declarație, comunitatea a reamintit că prezența poliției a continuat în și în jurul campusurilor Universității Boğaziçi și că aproximativ 150 de persoane, inclusiv membri ai facultății, cadre universitare pensionare și absolvenți, nu au avut voie să intre în campusuri.

CEDO acuză Turcia, în cazul unui profesor condamnat pentru terorism

Conform raportării lui Bünyamin Tekin de la Strasbourg, CEDO a acuzat Turcia din cauza încălcării a patru articole ale Convenției Europene a Drepturilor Omului (CEDO). Instanța a decis că Turcia îi plătește profesorului 15.000 de euro pentru costuri și cheltuieli.