marți, iulie 26, 2022

Hagia Sofia: 6,5 milioane de vizitatori de la convertirea în moschee

Hagia Sofia din Istanbul, catedrala bizantină din secolul al VI-lea, a primit peste 6,5 milioane de vizitatori de la transformarea sa în moschee în 2020, conform Ahval News.

În timp ce moscheea a primit peste 6,5 milioane de vizitatori de la reconversie, aproximativ 120.000 de oameni au vizitat moscheea în timpul Bayramurilor de anul acesta.

Hagia Sofia a primit vizitatori în conformitate cu instrucțiunile de sănătate ale Turciei în contextul pandemiei de coronavirus, dar în prezent nu există obligativitatea purtării măștii.

Personalul de la moschee îi ghidează pe vizitatori să se deplaseze și să limiteze timpul petrecut în interior.Moscheea oferă, de asemenea, cursuri despre interpretarea Coranului și viața profetului Mohamed.

Monumentul trebuie închis pentru întreținere

Hagia Sofia are o importanță simbolică și ar trebui păstrată atât din punct de vedere fizic, cât și din punct de vedere spiritual.

Trei milioane de vizitatori anuali reprezintă o „calamitate” pentru Hagia Sofia, a spus istoricul İlber Ortayli într-un articol pe care l-a scris duminică pentru cotidianul Hürriyet.

Monumentul trebuie să fie închis pentru întreținere în mod regulat, iar conductele și canalele de sub el trebuie inspectate și reparat. Există rapoarte de prăbușire a podelelor. Și nicio informație despre canalele și arcadele de sprijin de sub clădire.”, susține Ortayli.

Poarta Imperială a Hagiei Sofia a fost avariată în aprilie, când vizitatorii au ciobit lemnul pentru a lua bucăți din el. Potrivit legendelor, poarta era făcută din același lemn ca și Chivotul lui Noe, motiv pentru care unii credincioși încă o consideră sacră.

Catedrala a fost transformată pentru prima dată într-o moschee după cucerirea otomană a Constantinopolului, în 1453, care a marcat o ocazie importantă în istoria islamului.

Hagia Sofia a fost transformată în muzeu în 1937, iar închinarea islamică a început din nou în cel mai important monument bizantin, pe 24 iulie 2020.

Atenție turiști! Turcia a crescut amenzile pentru cei care nu plătesc taxa pentru autostrăzi la timp

Turcia a crescut amenizile pentru cei care nu plătesc taxa de drum la timp și a schimbat perioada de plată, conform T24.com.tr

Valul de caniculă dinspre Europa se îndreptă către Turcia

„Căldura puternică care afectează Europa de câteva zile este de așteptat să continue până marți. Valul de căldură se va extinde în sud-estul Europei miercuri”,afirmă Şen.

Istanbul: O plajă închisă din cauza poluării apei. „Acest lucru este periculos pentru toată lumea”

Cetăţenii turci cer autorităţilor să abordeze problema poluării apei de pe o plajă aglomerată din partea europeană a Istanbulului, conform Daily Sabah.

Turcia s-a retras oficial din Convenția de la Istanbul. Opoziția promite reintroducerea în 24 de ore, după alegerile din 2023

Pentru anularea deciziei au fost intentate 220 de procese. În aceste cazuri s-a cerut „anularea deciziei de retragere și suspendarea executării”.

Turcia: Vânzările de case către străini cu crescut cu peste 80 la sută

Date de la Institutul de Statistică Turc (TurkStat) arată o majorare în cumpărarea caselor, în ciuda modificările aduse regulamentului privind cerințele pentru dobândirea cetățeniei turce prin investiții impun străinilor să plătească cel puțin 400.000 de dolari pentru o proprietate, în loc de 250.000 de dolari, cu condiția deținerii proprietății timp de trei ani, a anunțat Ministerul de Interne.

Turcia: Cererea pentru vacanțele cu rulota au crescut cu 400 la sută

Görkem Kılıç, care vinde rulote în orașul Özkonak din districtul Avanos, din Nevşehir, a declarat că vânzările au crescut. 

Hagia Sofia: 6,5 milioane de vizitatori de la convertirea în moschee

În timp ce moscheea a primit peste 6,5 milioane de vizitatori de la reconversie, aproximativ 120.000 de oameni au vizitat moscheea în timpul Bayramurilor de anul acesta.

Suedia refuză extrădarea în Turcia a unui fost director de școală

Potrivit unui raport din ziarul suedez, Dagens Juridik vineri, fostul director al școlii, Yılmaz Aytan, a fost acuzat de apartenența la organizații teroriste de către autoritățile turce pentru că a lucrat la o școală afiliată cu Mișcarea Gülen, pentru că avea un cont bancar la Asya Bank și pentru că a folosit aplicația de telefon ByLock.