joi, februarie 9, 2023

Hagia Sofia: 6,5 milioane de vizitatori de la convertirea în moschee

Hagia Sofia din Istanbul, catedrala bizantină din secolul al VI-lea, a primit peste 6,5 milioane de vizitatori de la transformarea sa în moschee în 2020, conform Ahval News.

În timp ce moscheea a primit peste 6,5 milioane de vizitatori de la reconversie, aproximativ 120.000 de oameni au vizitat moscheea în timpul Bayramurilor de anul acesta.

Hagia Sofia a primit vizitatori în conformitate cu instrucțiunile de sănătate ale Turciei în contextul pandemiei de coronavirus, dar în prezent nu există obligativitatea purtării măștii.

Personalul de la moschee îi ghidează pe vizitatori să se deplaseze și să limiteze timpul petrecut în interior.Moscheea oferă, de asemenea, cursuri despre interpretarea Coranului și viața profetului Mohamed.

Monumentul trebuie închis pentru întreținere

Hagia Sofia are o importanță simbolică și ar trebui păstrată atât din punct de vedere fizic, cât și din punct de vedere spiritual.

Trei milioane de vizitatori anuali reprezintă o „calamitate” pentru Hagia Sofia, a spus istoricul İlber Ortayli într-un articol pe care l-a scris duminică pentru cotidianul Hürriyet.

Monumentul trebuie să fie închis pentru întreținere în mod regulat, iar conductele și canalele de sub el trebuie inspectate și reparat. Există rapoarte de prăbușire a podelelor. Și nicio informație despre canalele și arcadele de sprijin de sub clădire.”, susține Ortayli.

Poarta Imperială a Hagiei Sofia a fost avariată în aprilie, când vizitatorii au ciobit lemnul pentru a lua bucăți din el. Potrivit legendelor, poarta era făcută din același lemn ca și Chivotul lui Noe, motiv pentru care unii credincioși încă o consideră sacră.

Catedrala a fost transformată pentru prima dată într-o moschee după cucerirea otomană a Constantinopolului, în 1453, care a marcat o ocazie importantă în istoria islamului.

Hagia Sofia a fost transformată în muzeu în 1937, iar închinarea islamică a început din nou în cel mai important monument bizantin, pe 24 iulie 2020.

Conferință despre toleranță. Dumitru Borțun: „Conviețuirea este cea mai grea meserie din lume” 

Zeci de tineri bucureșteni au participat la conferința ,,Toleranța și Rolul ei în Perioada Contemporană”, desfășurată pe 2 februarie, la ARCUB.

Turcia: Mama și copilul ei de 6 luni scoși de sub dărâmături după 29 de ore 

Hülya Yılmaz, în vârstă de 30 de ani, și copilul ei, Ayşe Vera Yılmaz, în vârstă de 6 luni, au fost salvați 29 de ore mai târziu de sub dărâmăturile clădirii distruse din districtul Odabaşı, din Hatay.

Cutremur din Turcia! Elon Mask vrea să trimită sateliți Starlink 

Omul de afaceri miliardar Elon Musk, proprietarul Twitter și Tesla, anunțat pe contul său de Twitter că a existat o mare problemă de comunicare în Turcia după cutremur și că, dacă guvernul turc ar aproba ar putea trimite sateliții Starlink pentru ajutor.

Povestea tragică a unei familii! Doar un supraviețuitor dintr-o familie cu cvintupleți

O familie cu cvintupleți a murit tragic în urma cutremurelor din provincia Hatay. Doar un bebeluș a fost scos în viață de...

VIDEO! Dezastru în Turcia! Cutremur de 7,4 magnitudine. 284 de morți și 2.323 de răniți

Un cutremur cu magnitudinea de 7,4 pe scara Richter s-a produs în cartierul Pazarcık, din provincia sudică, Kahramanmaraş, conform presei turcești.

Apel disperat! Risc de răpiri în Turcia! : „ Nu mai distribuiți poze cu copii dispăruți în urma cutremurelor.”

Ümit Hakan Karakaya, fondatorul Asociației Internaționale pentru Cercetarea și Abuzul Copiilor Dispăruți (UKAİM), a avertizat împotriva poveștilor similare cutremurului din 17 august.

Victimele cutremurelor cer ajutor pe Twitter. Ankara restricționează platforma în țară

Utilizatorii de Twitter, principala platformă din Turcia, au întâmpinat probleme la accesarea pe 8 februarie,

Turcia: Copil prins sub dărâmături așteaptă să fie salvat

Cetățenii au încercat să-l ajute, însă nu au putut scoate copilul afară, în schimb i-au dat apă și l-au învelit cu pilota.