duminică, decembrie 10, 2023

Hagia Sofia: 6,5 milioane de vizitatori de la convertirea în moschee

Hagia Sofia din Istanbul, catedrala bizantină din secolul al VI-lea, a primit peste 6,5 milioane de vizitatori de la transformarea sa în moschee în 2020, conform Ahval News.

În timp ce moscheea a primit peste 6,5 milioane de vizitatori de la reconversie, aproximativ 120.000 de oameni au vizitat moscheea în timpul Bayramurilor de anul acesta.

Hagia Sofia a primit vizitatori în conformitate cu instrucțiunile de sănătate ale Turciei în contextul pandemiei de coronavirus, dar în prezent nu există obligativitatea purtării măștii.

Personalul de la moschee îi ghidează pe vizitatori să se deplaseze și să limiteze timpul petrecut în interior.Moscheea oferă, de asemenea, cursuri despre interpretarea Coranului și viața profetului Mohamed.

Monumentul trebuie închis pentru întreținere

Hagia Sofia are o importanță simbolică și ar trebui păstrată atât din punct de vedere fizic, cât și din punct de vedere spiritual.

Trei milioane de vizitatori anuali reprezintă o „calamitate” pentru Hagia Sofia, a spus istoricul İlber Ortayli într-un articol pe care l-a scris duminică pentru cotidianul Hürriyet.

Monumentul trebuie să fie închis pentru întreținere în mod regulat, iar conductele și canalele de sub el trebuie inspectate și reparat. Există rapoarte de prăbușire a podelelor. Și nicio informație despre canalele și arcadele de sprijin de sub clădire.”, susține Ortayli.

Poarta Imperială a Hagiei Sofia a fost avariată în aprilie, când vizitatorii au ciobit lemnul pentru a lua bucăți din el. Potrivit legendelor, poarta era făcută din același lemn ca și Chivotul lui Noe, motiv pentru care unii credincioși încă o consideră sacră.

Catedrala a fost transformată pentru prima dată într-o moschee după cucerirea otomană a Constantinopolului, în 1453, care a marcat o ocazie importantă în istoria islamului.

Hagia Sofia a fost transformată în muzeu în 1937, iar închinarea islamică a început din nou în cel mai important monument bizantin, pe 24 iulie 2020.

Turcia. O faimoasă jurnalistă, în vârstă de 79 de ani, închisă pentru un articol scris în urmă cu 7 ani

Ilıcak, în vârstă de 79 de ani, a fost pusă într-o închisoare din provincia nord-vest Sakarya, după ce o instanță de apel i-a confirmat pedeapsa de doi ani și jumătate.

Erdogan vizitează Atena în încercarea de a deschide „o nouă pagină” în relații cu Grecia

În întâlnirile cu premierul grec, Kyriakos Mitsotakis și președintele, Katerina Sakellaropoulou, liderul turc este așteptat să discute despre comerț, probleme regionale și problema a migrației.

Scandal în Turcia. Faimoși fotbaliști au pierdut milioane de dolari într-o schemă de investiții: „Terim Fund”

Ancheta asupra acuzațiilor, care a fost lansată de Procuratura Generală din Istanbul în aprilie în urma unei plângeri din partea victimelor, inițial nu a atras atenția mass-media pe care o merita, iar informațiile referitoare la acestea au fost deosebit de limitate și controlate.

Caz incredibil în Turcia: O femeie kurdă cu dizabilități în vârstă de 81 de ani aptă pentru închisoare

Dizabilitățile ei au fost documentate într-un raport medical emis de un spital local. Condamnat pentru sprijinirea unei organizații teroriste, Özer a fost arestat în provincia de est Van, în mai 2022 și condamnat la doi ani și o lună de închisoare.

Turcia: Aproape 2.000 de muncitori au murit în accidente de muncă în 2023

Turcia a înregistrat cel puțin 1.772 de decese în accidente de muncă în primele 11 luni ale anului 2023, relatează Stockholm Center...