vineri, iulie 26, 2024

Acoperirea serviciilor de asistenţă medicală: Raport publicat de OMS şi Banca Mondială

Mai mult de jumătate din populaţia globului nu are acces la serviciile medicale de bază şi aproximativ o sută de milioane de oameni trăiesc în condiţii de sărăcie extremă pentru că sunt nevoiţi să plătească un tratament medical. (Comunicat de presă” La moitié de la population de la planète n’a pas accès aux services de santé essentiels”)

Sunt concluziile unui raport privind acoperirea serviciilor de asistenţă medicală cu caracter universal publicat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi de Banca Mondială (BM). Raportul relevă că doar jumătate din populaţia globului beneficiază de toate serviciile medicale esenţiale, în timp ce restul nu are niciun fel de acces şi este lipsit de cele necesare.

Raportul relevă astfel că există un miliard de persoane cu hipertensiune fără posibilităţi de tratament; că peste 200 de milioane de femei nu au acces la planificarea familială; sau că aproape 20 de milioane de copii nu beneficiază de vaccinurile de care au nevoie.

Serviciile de asigurare medicală variază nu doar de la o ţară la alta, ci şi în cadrul aceleiaşi ţări. De exemplu, în ţările cu venituri mici, 17% din mamele şi copiii din familiile defavorizate beneficiază de serviciile medicale de bază, în timp ce pentru familiile înstărite procentul creşte la 74%.
Foto 3 who-uhc-infographic-frO altă mare problemă este costul foarte mare pe care îl presupune pentru unele familii accesul la serviciile medicale, ceea ce le împinge spre o sărăcie şi mai mare. Potrivit datelor raportului, aproximativ 100 de milioane de persoane ajung în situaţie de sărăcie extremă (trăiesc cu mai puţin de 2 dolari pe zi) pentru că sunt nevoite să plătească facturile medicale.

Potrivit raportului, un număr „tot mai mare” de persoane cheltuiesc cel puţin 10% din bugetul familial pentru cheltuielile medicale. Fapt ce obligă aceste familii să renunţe la alte nevoi de bază precum mâncarea sau taxele şcolare.

Se estimează că peste 800 de milioane de persoane din întreaga lume (12% din populaţia mondială) cheltuiesc cel puţin 10% din buget pentru sănătate; o cifră care a crescut cu 3% pe an.”De ce a crescut? Pentru că guvernele nu dau suficientă prioritate sănătăţii publice. Iar oamenii au aşteptări tot mai mari cu privire la sănătatea lor şi plătesc din buzunar pentru că nu beneficiază de acoperirea serviciilor de asistenţă medicală publică suficientă”, a declarat într-o conferinţă de presă Timothy G. Evans, directorul BM pentru Sănătate, Nutriţie şi Populaţie.”Oamenii optează pentru aceste servicii private şi se îndatorează”, a subliniat Yamamoto. Un alt motiv al lărgirii acestui grup de persoane ce contractează datorii este faptul că acest fenomen are loc în ţări foarte sărace, precum China sau India, a explicat experta.

Foto 5Studiul relevă şi că America Latină şi zona Caraibilor sunt regiunile cu cel mai mare număr de persoane care au sărăcit din cauza cheltuielilor medicale. Potrivit datelor raportului, 6,3 milioane de persoane au căzut în sărăcie din cauza cheltuielilor medicale în această regiune. Regiunea latinoamericană are cel mai mare procent de persoane care cheltuiesc cel puţin 10% din bugetul familiei pentru cheltuielile medicale; circa 14,8 % din populaţie, reprezentând 88 de milioane de persoane.

http://www.who.int/mediacentre/news/releases/2017/half-lacks-access/fr/
http://www.who.int/fr/

„Cea mai frumoasă motociclistă” a murit într-un accident rutier în Turcia

Tatyana Ozolina, care este cunoscută drept MotoTanya călătorea între Mugla, un oraș din sud-vestul Turciei și populara stațiune Bodrum, când a avut loc accidentul.

Reacții internaționale după anunțul de retragere a lui Biden. Declarația Rusiei și glumele internauților

Președintele american, Joe Biden a anunțat că acesta va renunța la candidatura pentru un nou mandat la alegerile din 5 noiembrie, într-o postare pe platforma X, pe 21 iulie,

Anatolian Food Fest în premieră la Alba Iulia! Bunătăți turcești pe ritmuri orientale

Din 26 iulie până pe 28 iulie, albaiulieni sunt așteptăm la Cetatea Alba Carolina cu bunătăți tradiționale turcești, precum lahmacun, gozleme, diferite tipuri de Kebab, și bineînțeles, deserturi precum: baclava, înghețată turcească, cataif, care merg perfect cu o cafea la nisip sau un șerbet.

TurkStat: Creștere cu 53 la sută în 2023 a oamenilor care se mută în afara Turciei

Potrivit TurkStat, 55,2% dintre cele 714.579 de persoane care s-au mutat din Turcia în alte țări în 2023 erau bărbați, în timp ce 44,8% erau femei. În total, 291.377 erau cetățeni turci și 423.202 erau străini.

Germania și Turcia și-au încrucișat spadele din cauza kebabului döner

Germania și Turcia și-au încrucișat spadele din cauza kebabului doner, Berlinul făcând apel la încercarea Ankarei de a acorda îndrăgitului aliment stradal...

Turcia: Proeminent afacerist decedat în închisoare din cauza căldurii excesive și a supraaglomerării

İşgüder a fost arestat acum două luni şi jumătate, fiind acuzat că a participat la predici religioase organizate de mișcare și că a mers în pelerinaj cu presupuși membri care au fost concediați de la locul de muncă prin decrete guvernamentale în timpul epurărilor în urma unei tentative eșuate de lovitură de stat din 15 iulie 2016.

Turcia: Situația câinilor fără stăpâni. Decizia guvernului în privința controversatului proiect de lege

Legislația propusă, introdusă de Partidul Justiției și Dezvoltarii (AKP) de guvernământ și aflată în dezbatere de Comisia parlamentară pentru agricultură, silvicultură și afaceri rurale, urmărește să adune câinii fără stăpân și să-i adăpostească până când vor putea fi adoptați.