miercuri, aprilie 21, 2021

(VİDEO) Canalul Euronews a difuzat ,,POVESTEA TRISTĂ A UNEI EVADĂRI CĂTRE LIBERTATE”

Euronews a difuzat  o poveste tristă a unei familii din Turcia, care s-a refugiat în Grecia fugind de represaliile și torturile în masă exercitate de regimul Erdogan.

Jurnalistul de la canalul Euronews, Michalis Arampatzoglou, a analizat în amănunt poveste acestei familii, prieteni apropiați cu familia Husein Maden, familia care luna trecută s-a înecat în apropierea malului Insulei Mytiliene-Grecia.

,,Tahsin, în vârstă de 46 de ani, era director adjunct la un Orfelinat din cadrul Ministerul Familiei și Afacerilor Sociale. Dar în urma acelor  decrete legi care au fost emise după puciul controlat, el a fost declarat Gulenist și dat afară de la locul de muncă. După s-a emis pe numele său un mandat de arestare. Odată cu acest mandat de arestare, lui Tahsin i s-au blocat toate conturile bancare și i s-a confiscat pașaportul. Pe lângă asta, sub aceeași acuzație cei doi frați ai lui Tahsin, au fost condamnați la închisoare. După toate acestea, Tahsin împreună cu soția sa, Meriyem și fiica lor Rana, au decis să fugă în Grecia.

,,Când am fugit în Grecia , i-am spus fiicei mele că jucăm de fapt un joc…”

,,Această fugă am transformat-o într-o joacă pentru fiica mea. I-am zis fiicei mele că o să ne jucă un joc format din trei etape și dacă câștigi toate etapele vei primi un cadou. Prima etapă era trecerea din Turcia în Grecia, unde i-am zis că o să mergem un drum lung, nu o să vorbim deloc și o să trecem prin mlaștini. A doua etapă, era de a ne preda polițiștilor greci, ei ne vor duce într-un loc unde o să stăm închiși 2-3 zile. Dacă în acest timp stă cuminte, nu plânge, nu cere mâncare și se abține să nu meargă la toaletă va câștiga și a doua etapă. Iar a treia etapă este că o să mergem în Atena, acolo o să înceapă școala, o să vorbească limba lor și dacă va învăța să vorbească cu doamnele învățătoare, atunci ne vom putea întoarce acasă în Turcia.”

,,Acolo unde mulţi oameni nu ar fi rezistat , fiica mea Rana, a mers o mare parte a drumului, pentru a câștiga cadoul promis. Când vroiam să o iau în brațe îmi zicea : Mamă lasă-mă, eu vreau să câștig premiul.”

Familia lui Tahsin a fost norocoasă. După un drum foarte periculos, a reușit să ajungă în Grecia. Dar acelaşi drum, pentru familia Husein Maden, soția, băiatul și fetele lor ,s-a sfârșit într-un mod tragic. Familia Husein Maden a vrut să se refugieze în Grecia din cauza că era adept al Mișcării Guleniste și că s-a emis un mandat de arestare pe numele lor. Dar nu au putut trece Marea Egee, pentru că barca în care navigau s-a răsturnat în apropierea malului Insulei Mytilene, unde s-au înecat toți cei cinci membrii ai familiei.

Tahsin, spune că Husein Maden era prietenul lui din copilărie și că familia lui, care provine din   provincia Kastamonu, încă nu crede că fiul lor s-a înecat.

,,APROPIAȚII LUI HUSEYIN MADEN NU CRED ÎN CELE ÎNTÂMPLATE”

,,Chiar dacă situația familiei Maden este evidentă, nu am putut spune acest lucru apropiaților săi din Turcia. Pentru că ei încă mai sperau. Așteptau rezultatul analizelor ADN.”

Conform statisticilor, din cauza politicii din Turcia, aproximativ 300 de familii au luat acest drum periculos și s-au refugiat în Grecia. Majoritatea au cerut azil politic. Cea mai mare grijă a lor este situaţia  familiilor lor care au rămas în Turcia.


SURSA:

https://www.turkishminute.com/2017/12/06/video-report-gulen-linked-family-flees-to-greece-pretending-for-children-it-was-a-game/

https://www.youtube.com/watch?v=rrSGSWTINhQ

http://fr.euronews.com/2017/12/04/ils-ont-fui-en-grece-la-repression-du-regime-turc

http://it.euronews.com/2017/12/04/il-gioco-della-fuga

http://es.euronews.com/2017/12/04/-papa-cuando-volvemos-a-casa


O turcoaică a pictat-o pe Angela Merkel în semn de mulțumire. Răspunsul lui Merkel

O profesoară de desen fugită din Turcia a desenat-o pe Angela Merkel în semn de mulțumire pentru ajutorul oferit refugiaților, conform Bold...

Turcia:Student ajuns după gratii pentru o postare pe Twitter

Lui Cihan Erdal, în vârstă de 32 de ani, doctorand la Universitatea Carleton din Canada, i s-a refuzat eliberarea de către un tribunal turc, vineri, urmând să rămână în arest preventiv cel puțin până pe 26 aprilie, când este programată următoarea sa audiere.

43 de turci au plecat cu un proiect pentru mediu în Germania, dar nu s-au mai întors

43 din 45 de persoane din Turcia care au participat la un proiect din Germania nu s-au mai întors în țară,

Un actor turc a fost anchetat pentru că l-ar fi insultat pe Erdogan pe Twitter

Genco Erkal, actor și regizor turc,a depus mărturii procurorilor la Judecătoria Çağlayan din districtul Șișli, din Istanbul, pe 19 aprilie.

Scriitorul turc,Ahmet Altan a fost eliberat: „Primul pas către libertate”

Faimosul scriitor turc Ahmet Altan a fost eliberat, miercuri seară, după ce a petrecut mai mult de patru ani după gratii pentru presupusa sa implicare în puciul eșuat din 15 iulie 2016, de lovitură de stat din 2016, conform Turkish Minutes.

6 primării sunt anchetate pentru că au ajutat cetățenii să fugă ilegal din Turcia

Ministerul de Interne al Turciei a anunțat că a lansat o anchetă asupra a șase primării pentru că ar fi furnizat pașapoarte de serviciu persoanelor care nu sunt eligibile din punct de vedere legal pentru a le ajuta să fugă din țară, potrivit Turkish Minutes.

Un artist din SUA cere 5 milioane de dolari despăgubire faimosului bucătar turc,Nusret Gökçe

Bucătarul turc Nusret Gökçe, cunoscut și sub denumirea de „Salt Bae”, face obiectul unui proces de 5 milioane de dolari ceruți de un artist din SUA pentru folosirea neautorizată a unor lucrări de artă, relatează Duvar English.

Criză economică în Turcia: Cartofi și ceapă din partea guvernului

Președintele turc, Recep Tayyip Erdoğan a lansat o campanie de ajutorare, în cadrul căreia familiile cu probleme financiare vor primi cartofi și ceapă, relatează Turkish Minutes.