sâmbătă, aprilie 9, 2022

(VİDEO) Canalul Euronews a difuzat ,,POVESTEA TRISTĂ A UNEI EVADĂRI CĂTRE LIBERTATE”

Euronews a difuzat  o poveste tristă a unei familii din Turcia, care s-a refugiat în Grecia fugind de represaliile și torturile în masă exercitate de regimul Erdogan.

Jurnalistul de la canalul Euronews, Michalis Arampatzoglou, a analizat în amănunt poveste acestei familii, prieteni apropiați cu familia Husein Maden, familia care luna trecută s-a înecat în apropierea malului Insulei Mytiliene-Grecia.

,,Tahsin, în vârstă de 46 de ani, era director adjunct la un Orfelinat din cadrul Ministerul Familiei și Afacerilor Sociale. Dar în urma acelor  decrete legi care au fost emise după puciul controlat, el a fost declarat Gulenist și dat afară de la locul de muncă. După s-a emis pe numele său un mandat de arestare. Odată cu acest mandat de arestare, lui Tahsin i s-au blocat toate conturile bancare și i s-a confiscat pașaportul. Pe lângă asta, sub aceeași acuzație cei doi frați ai lui Tahsin, au fost condamnați la închisoare. După toate acestea, Tahsin împreună cu soția sa, Meriyem și fiica lor Rana, au decis să fugă în Grecia.

,,Când am fugit în Grecia , i-am spus fiicei mele că jucăm de fapt un joc…”

,,Această fugă am transformat-o într-o joacă pentru fiica mea. I-am zis fiicei mele că o să ne jucă un joc format din trei etape și dacă câștigi toate etapele vei primi un cadou. Prima etapă era trecerea din Turcia în Grecia, unde i-am zis că o să mergem un drum lung, nu o să vorbim deloc și o să trecem prin mlaștini. A doua etapă, era de a ne preda polițiștilor greci, ei ne vor duce într-un loc unde o să stăm închiși 2-3 zile. Dacă în acest timp stă cuminte, nu plânge, nu cere mâncare și se abține să nu meargă la toaletă va câștiga și a doua etapă. Iar a treia etapă este că o să mergem în Atena, acolo o să înceapă școala, o să vorbească limba lor și dacă va învăța să vorbească cu doamnele învățătoare, atunci ne vom putea întoarce acasă în Turcia.”

,,Acolo unde mulţi oameni nu ar fi rezistat , fiica mea Rana, a mers o mare parte a drumului, pentru a câștiga cadoul promis. Când vroiam să o iau în brațe îmi zicea : Mamă lasă-mă, eu vreau să câștig premiul.”

Familia lui Tahsin a fost norocoasă. După un drum foarte periculos, a reușit să ajungă în Grecia. Dar acelaşi drum, pentru familia Husein Maden, soția, băiatul și fetele lor ,s-a sfârșit într-un mod tragic. Familia Husein Maden a vrut să se refugieze în Grecia din cauza că era adept al Mișcării Guleniste și că s-a emis un mandat de arestare pe numele lor. Dar nu au putut trece Marea Egee, pentru că barca în care navigau s-a răsturnat în apropierea malului Insulei Mytilene, unde s-au înecat toți cei cinci membrii ai familiei.

Tahsin, spune că Husein Maden era prietenul lui din copilărie și că familia lui, care provine din   provincia Kastamonu, încă nu crede că fiul lor s-a înecat.

,,APROPIAȚII LUI HUSEYIN MADEN NU CRED ÎN CELE ÎNTÂMPLATE”

,,Chiar dacă situația familiei Maden este evidentă, nu am putut spune acest lucru apropiaților săi din Turcia. Pentru că ei încă mai sperau. Așteptau rezultatul analizelor ADN.”

Conform statisticilor, din cauza politicii din Turcia, aproximativ 300 de familii au luat acest drum periculos și s-au refugiat în Grecia. Majoritatea au cerut azil politic. Cea mai mare grijă a lor este situaţia  familiilor lor care au rămas în Turcia.


SURSA:

https://www.turkishminute.com/2017/12/06/video-report-gulen-linked-family-flees-to-greece-pretending-for-children-it-was-a-game/

https://www.youtube.com/watch?v=rrSGSWTINhQ

http://fr.euronews.com/2017/12/04/ils-ont-fui-en-grece-la-repression-du-regime-turc

http://it.euronews.com/2017/12/04/il-gioco-della-fuga

http://es.euronews.com/2017/12/04/-papa-cuando-volvemos-a-casa


Acuzat de „insulta președintelului”, din cauza unui articol despre incendiile forestiere

Columnistul Ender İmrek, de la ziarul de stânga Evrensel, se confruntă cu acuzații de insultare pe președinte într-un articol intitulat „ (Turcia arde, palatul [o referire la Erdoğan]se uită” din 31 iulie 2021, în care a  raportat răspunsul guvernului la incendiile din țară din vara anului 2021.

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Un nou sondaj arată că 60% din turci nu au bani destui pentru strictul necesar

Potrivit rezultatelor sondajului distribuit de directorul general, Can Selçuki, pe Twitter, doar  27% dintre cei chestionați au spus că veniturile lor au fost „doar suficiente” pentru a-și acoperi cheltuielile.

Asociație americană: Avocații turci sunt puși după gratii pentru că-și fac munca

Turcia: Avocații puși după gratii pentru că-și facă munca

Cum afectează inflația Turcia: Legume la bucată, unele și extra-mature. „Care să aleg ardei sau carne?

Însă, inflația din Turcia care a atins un nivel record în ultimi 20 de ani, i-a forțat pe cetățenii turci să treacă prin situații dificile și mai nemaiîntâlnite până acum.

Miliarde de dolari pierduți: Invazia din Ucraina afectează domeniu vital din Turcia

Potrivit președintelui Federației pentru Afaceri Turistice și Cazare din Marea Egee, Mehmet İşler, cele trei milioane de ucraineni așteptați nu vor veni în Turcia în acest an, în timp ce sosirea celor șapte milioane de turiști ruși așteptați rămâne fără răspuns, în funcție de traiectoria războiului.

Istanbul: Faimosul iftar din Piața Sultanahmet interzis

Pe 23 martie, secretarul general al İBB, Can Akın Çağlar, a trimis o scrisoare de notificare biroului guvernatorului despre activitățile pe care municipalitatea plănuia să le desfășoare în timpul lunii Ramadan în tot orașul.

Erdogan modifică legile electorale pentru a-și asigura puterea la alegerile de anul viitor

Schimbările închid, de asemenea, o lacună care ar fi permis principalului partid pro-kurd al țării, în prezent al treilea ca mărime din parlament, să eludeze o potențială interdicție.