sâmbătă, ianuarie 9, 2021

(VİDEO) Canalul Euronews a difuzat ,,POVESTEA TRISTĂ A UNEI EVADĂRI CĂTRE LIBERTATE”

Euronews a difuzat  o poveste tristă a unei familii din Turcia, care s-a refugiat în Grecia fugind de represaliile și torturile în masă exercitate de regimul Erdogan.

Jurnalistul de la canalul Euronews, Michalis Arampatzoglou, a analizat în amănunt poveste acestei familii, prieteni apropiați cu familia Husein Maden, familia care luna trecută s-a înecat în apropierea malului Insulei Mytiliene-Grecia.

,,Tahsin, în vârstă de 46 de ani, era director adjunct la un Orfelinat din cadrul Ministerul Familiei și Afacerilor Sociale. Dar în urma acelor  decrete legi care au fost emise după puciul controlat, el a fost declarat Gulenist și dat afară de la locul de muncă. După s-a emis pe numele său un mandat de arestare. Odată cu acest mandat de arestare, lui Tahsin i s-au blocat toate conturile bancare și i s-a confiscat pașaportul. Pe lângă asta, sub aceeași acuzație cei doi frați ai lui Tahsin, au fost condamnați la închisoare. După toate acestea, Tahsin împreună cu soția sa, Meriyem și fiica lor Rana, au decis să fugă în Grecia.

,,Când am fugit în Grecia , i-am spus fiicei mele că jucăm de fapt un joc…”

,,Această fugă am transformat-o într-o joacă pentru fiica mea. I-am zis fiicei mele că o să ne jucă un joc format din trei etape și dacă câștigi toate etapele vei primi un cadou. Prima etapă era trecerea din Turcia în Grecia, unde i-am zis că o să mergem un drum lung, nu o să vorbim deloc și o să trecem prin mlaștini. A doua etapă, era de a ne preda polițiștilor greci, ei ne vor duce într-un loc unde o să stăm închiși 2-3 zile. Dacă în acest timp stă cuminte, nu plânge, nu cere mâncare și se abține să nu meargă la toaletă va câștiga și a doua etapă. Iar a treia etapă este că o să mergem în Atena, acolo o să înceapă școala, o să vorbească limba lor și dacă va învăța să vorbească cu doamnele învățătoare, atunci ne vom putea întoarce acasă în Turcia.”

,,Acolo unde mulţi oameni nu ar fi rezistat , fiica mea Rana, a mers o mare parte a drumului, pentru a câștiga cadoul promis. Când vroiam să o iau în brațe îmi zicea : Mamă lasă-mă, eu vreau să câștig premiul.”

Familia lui Tahsin a fost norocoasă. După un drum foarte periculos, a reușit să ajungă în Grecia. Dar acelaşi drum, pentru familia Husein Maden, soția, băiatul și fetele lor ,s-a sfârșit într-un mod tragic. Familia Husein Maden a vrut să se refugieze în Grecia din cauza că era adept al Mișcării Guleniste și că s-a emis un mandat de arestare pe numele lor. Dar nu au putut trece Marea Egee, pentru că barca în care navigau s-a răsturnat în apropierea malului Insulei Mytilene, unde s-au înecat toți cei cinci membrii ai familiei.

Tahsin, spune că Husein Maden era prietenul lui din copilărie și că familia lui, care provine din   provincia Kastamonu, încă nu crede că fiul lor s-a înecat.

,,APROPIAȚII LUI HUSEYIN MADEN NU CRED ÎN CELE ÎNTÂMPLATE”

,,Chiar dacă situația familiei Maden este evidentă, nu am putut spune acest lucru apropiaților săi din Turcia. Pentru că ei încă mai sperau. Așteptau rezultatul analizelor ADN.”

Conform statisticilor, din cauza politicii din Turcia, aproximativ 300 de familii au luat acest drum periculos și s-au refugiat în Grecia. Majoritatea au cerut azil politic. Cea mai mare grijă a lor este situaţia  familiilor lor care au rămas în Turcia.


SURSA:

https://www.turkishminute.com/2017/12/06/video-report-gulen-linked-family-flees-to-greece-pretending-for-children-it-was-a-game/

https://www.youtube.com/watch?v=rrSGSWTINhQ

http://fr.euronews.com/2017/12/04/ils-ont-fui-en-grece-la-repression-du-regime-turc

http://it.euronews.com/2017/12/04/il-gioco-della-fuga

http://es.euronews.com/2017/12/04/-papa-cuando-volvemos-a-casa


Turcia: 92 de ofițeri condamnați pe viață pentru lovitura de stat eșuată din 15 iulie 2016

Cea mai recentă audiere din procesul a 132 de militari, inclusiv ofițeri de rang înalt al Forțelor Armate Turcești (TSK), a avut loc pe 31 decembrie, la Înalta Curte Penală din Ankara.

COVID-19:Primăria din Izmir își cere scuze pentru cauzarea supraaglomerării

În comunicatul, din 3 ianuarie, municipalitatea și-a cerut scuză pentru decizia de a trimite un camion cu pachete de ajutorare în districtul Konak, urmând ca oameni să se străngă în zonă.

Istanbul:Copacii înfloresc în decembrie. Specialiștii trag semnale de avertizare

Experții au avertizat asupra schimbărilor climatice, după ce în Turcia s-a înregistrat temperaturi mari în decembrie,

Turcia: Capelă istorică distrusă de căutătorii de comori profitând de carantina impusă de COVID-19

O capelă istorică veche de 250 de ani, din provincia vestică Balıkesir, a fost distrusă de căutătorii de comori care au profitat de carantina impusă pentru a opri răspândirea COVID-19, conform Hurriyet Daily News.

Turcia: Femeile din mass-media se confruntă cu hărțuirea sexuală și inegalitatea de sex

Jurnalistele din Turcia se confruntă cu probleme la locul de muncă, printre care hărțuirea sexuală și inegalitatea de sex la locul de muncă, raportează Centrul pentru Libertate din Stockholm.

Turcia crește impozitul pe alcool cu ​​peste 17%

O sticlă medie de băutură alcoolică tradițională cu aromă de anason va fi supusă taxelor de 329,99 lire (44,55 dolari), față de cele 279,29 lire anterioare. De asemenea, impozitul pe o cutie de bere a crescut de la 2,04 la 2,39 lire (0,32 dolari).

Rector numit de Erdogan: Studenții de la o universitate importantă din Turcia protestează

Studenții de la una dintre cele mai importante universități din Turcia au pornit o campanie pe rețelele de socializare contra rectorului ales prin decret guvernamental de Erdogan, conform Yol TV.

“Arta de a trăi împreună”: Premii în valoarea de 1.000 de lei pentru cel bun eseu

Asociația pentru Dialog și Valori Universale (ADVU) organizează, în parteneriat cu Universitatea Creștină „Dimitrie Cantemir” concursul de eseuri cu tema „Arta de a trăi împreună”.