sâmbătă, iulie 27, 2024

Acceleratorul de particule SPIRAL2, care va încerca să descifreze originile nucleelor atomice

Un nou accelerator de particule, SPIRAL2, a fost lansat la Caen, Franța. Obiectivul acestuia este de a afla care sunt originile nucleelor atomice pentru a descifra secretele materiei și ale existenței.

După ce o lungă perioadă de timp s-a crezut că atomii sunt cele mai mici părți (indivizibile) ale materiei, în prezent se știe că aceștia sunt formați din electroni care orbitează în jurul unui nucleu atomic ce este compus, la rândul său, din protoni și neutroni. Însă de unde provin aceste nuclee și cum se formează ele? Ce forțe le guvernează activitatea?Sunt întrebările la care oamenii de știință speră să primească răspuns în urma experimentelor ce vor fi desfășurate în cadrul acceleratorului de particule SPIRAL2.

Vrem să înțelegem modul în care aceste părți fundamentale ale materiei sunt produse în condițiile de temperatură și presiune extreme din interiorul stelelor”, a precizat Jean-Charles Thomas, cercetător la institutul francez CNRS.

Pentru a studia aceste părți componente ale atomilor, în cadrul experimentelor derulate prin acceleratorul de particule SPIRAL2, un proiect cu un buget de 138 de milioane de euro, vor fi sintetizate și examinate așa-numitele nuclee „exotice”, instabile, ce se formează în furnalele nucleare stelare și nu se găsesc în mod natural pe Pământ, dar care pot fi obținute și în mod artificial în acceleratoare de particule.

„Vrem să înțelegem modul în care aceste părți fundamentale ale materiei sunt produse în condițiile de temperatură și presiune extreme din interiorul stelelor”, a precizat Jean-Charles Thomas, cercetător la institutul francez CNRS.

Pentru a obține astfel de particule, oamenii de știință vor accelera unde dense formate din ioni de-a lungul unui tunel de 40 de metri, aflat la aproximativ 10 metri în subteran. „Vom recrea ceea ce se întâmplă în interiorul stelelor în laboratorul nostru”, a spus Jean-Charles Thomas

Aceste unde se vor lovi de o suprafață țintă la viteze relativistice, ionii din care sunt formate fiind dezintegrați în particule subatomice, inclusiv nuclee, dintre care unele exotice, care nu au fost niciodată observate în stare naturală, pe Pământ.

Prin astfel de experimente oamenii de știință vor încerca să explice de ce nuclee diferite au rapoarte proton:neutron diferite. Un astfel de raport între protonii și neutronii unui nucleu determină sarcina electrică a unui atom și cărui element chimic îi va aparține acesta. Pe Pământ, nucleele atomice ce pot fi găsite în mod natural variază de la cel mai ușor — hidrogenul cu un singur proton — până la cel mai greu — uraniul cu 92 de protoni.

foto 3

„SPIRAL2 ne va oferi acces la o întreagă gamă de experimente cu nuclee atomice exotice, experimente ce au fost imposibile până acum”

Undele de ioni accelerate în cadrul experimentelor ce vor fi derulate prin SPIRAL2 vor fi de 10 până la 100 de ori mai dense decât cele folosite în experimentele de la oricare dintre acceleratoarele de particule existente, în încercarea de a „produce” cât mai multe nuclee exotice. Oamenii de știință sunt de părere că pot exista aproximativ 8.000 de tipuri de nuclee exotice, dintre care doar circa 2.900 au fost observate până în prezent.

Printre altele, transpuse în practică, rezultatele experimentelor desfășurate prin intermediul SPIRAL2 ar putea deschide noi orizonturi în domenii diferite dar de maximă importanță, așa cum sunt oncologia sau energia nucleară.

Astfel de nanoparticule pot fi injectate pacienților care suferă de cancer și vor emite radiații doar atunci când ajung la țesutul tumoral, fiind complet inofensive pentru țesuturile sănătoase înconjurătoare.

Experimentele derulate la Caen ar putea duce și la obținerea unei metode sustenabile, sigure și eficiente de a obține energie prin fisiune nucleară, în urma bombardării atomilor cu unde neutronice ultra-rapide.

SPIRAL2 va face parte din complexul GANIL din Caen, un accelerator de ioni grei ce este dezvoltat de Comisia Franceză pentru Energie Atomică și CNRS, cu ajutorul Uniunii Europene.

 

Germania și Turcia și-au încrucișat spadele din cauza kebabului döner

Germania și Turcia și-au încrucișat spadele din cauza kebabului doner, Berlinul făcând apel la încercarea Ankarei de a acorda îndrăgitului aliment stradal...

Reacții internaționale după anunțul de retragere a lui Biden. Declarația Rusiei și glumele internauților

Președintele american, Joe Biden a anunțat că acesta va renunța la candidatura pentru un nou mandat la alegerile din 5 noiembrie, într-o postare pe platforma X, pe 21 iulie,

TurkStat: Creștere cu 53 la sută în 2023 a oamenilor care se mută în afara Turciei

Potrivit TurkStat, 55,2% dintre cele 714.579 de persoane care s-au mutat din Turcia în alte țări în 2023 erau bărbați, în timp ce 44,8% erau femei. În total, 291.377 erau cetățeni turci și 423.202 erau străini.

Turcia: Situația câinilor fără stăpâni. Decizia guvernului în privința controversatului proiect de lege

Legislația propusă, introdusă de Partidul Justiției și Dezvoltarii (AKP) de guvernământ și aflată în dezbatere de Comisia parlamentară pentru agricultură, silvicultură și afaceri rurale, urmărește să adune câinii fără stăpân și să-i adăpostească până când vor putea fi adoptați.

„Cea mai frumoasă motociclistă” a murit într-un accident rutier în Turcia

Tatyana Ozolina, care este cunoscută drept MotoTanya călătorea între Mugla, un oraș din sud-vestul Turciei și populara stațiune Bodrum, când a avut loc accidentul.

Turcia: Proeminent afacerist decedat în închisoare din cauza căldurii excesive și a supraaglomerării

İşgüder a fost arestat acum două luni şi jumătate, fiind acuzat că a participat la predici religioase organizate de mișcare și că a mers în pelerinaj cu presupuși membri care au fost concediați de la locul de muncă prin decrete guvernamentale în timpul epurărilor în urma unei tentative eșuate de lovitură de stat din 15 iulie 2016.

Anatolian Food Fest în premieră la Alba Iulia! Bunătăți turcești pe ritmuri orientale

Din 26 iulie până pe 28 iulie, albaiulieni sunt așteptăm la Cetatea Alba Carolina cu bunătăți tradiționale turcești, precum lahmacun, gozleme, diferite tipuri de Kebab, și bineînțeles, deserturi precum: baclava, înghețată turcească, cataif, care merg perfect cu o cafea la nisip sau un șerbet.