joi, aprilie 25, 2024

Mii de kurzi au protestat împotriva președintelui turc Erdogan în Germania și Franța

Câteva mii de manifestanți kurzi au protestat sâmbătă la Koln, în Germania, și la Paris, Rennes și Marseille, Franța, împotriva președintelui turc Recep Tayyip Erdogan după arestarea de vineri a mai multor responsabili ai Partidul Popular Democrat (HDP), pro-kurd, informează AFP.

Câteva mii de manifestanți kurzi au protestat sâmbătă la Koln, în Germania, și la Paris, Rennes și Marseille, Franța, împotriva președintelui turc Recep Tayyip Erdogan.

Manifestația de la Koln a decurs calm, cei 6.500 de protestatari au arborat pancarte și fanioane care susțineau HDP și portrete ale politicienilor arestați. Numărul manifestanților a fost mult mai mic decât se așteptau organizatorii, care declaraseră că se pregătiseră pentru 10.000-15.000 de participanți.

Arestările de vineri au stârnit reacții negative din partea politicienilor germani, care și-au exprimat îngrijorarea în legatură cu noul val de epurări în urma tentativei de lovitură de stat de la 15 iulie. Ministrul german de externe, Frank-Walter Steimeier, a anunțat vineri că l-a convocat pe însărcinatul cu afaceri turc în Germania și că a atras, cu această ocazie, atenția Turciei că încearcă să reducă opoziția la tăcere.

Germania găzduiește cea mai mare comunitate turcă din lume și cea mai mare comunitate kurdă din Europa, aproximativ un milion de persoane.

La Paris, aproximativ 2000 de persone s-au adunat în Piața Republicii și scandat „Stop Erdogan, nu te atinge de aleșii noștri” și „Turcia bombardează, Europa păstrează tăcerea”. Printre manifestanți, o reprezentată a asociației Franța-Kurdistan a cerut Franței și Uniunii Europene să înceteze „complicitatea la faptele regimului criminal al lui Erdogan”.

Proteste mai mici au avut loc și la Rennes, vestul Franței, și la Marseille, sud.

https://www.youtube.com/watch?v=FOciVFX9T9s

Turcia: 24 de studenți internați după ce au consumat mâncarea de la cantina școlii

În ultimele luni, focarele de intoxicație alimentară au tulburat instituțiile de învățământ din întreaga țară, ducând la sute de studenți să necesite îngrijiri medicale.

CEDO condamnă Turcia pentru arestarea unui judecător: „Pentru prima dată în istoria CEDO”

CEDO a declarat într-o hotărâre emisă, marți, că cazul lui Aydin Sefa Akay a vizat arestarea unui judecător ONU, precum și percheziția casei și persoanei sale, ca urmare a tentativei de lovitură de stat militară din 2016 în Turcia, în ciuda imunității sale diplomatice.

Rata inflației la nivel mondial. Turcia, pe locul patru, imediat după Argentina, Siria și Liban 

Turcia a devenit țara cu a patra cea mai mare rată anuală a inflației de consum din lume, înregistrând 68,5%, conform Bianet.org

Amnesty criticat că a ignorat situația dificilă a membrilor Mișcării Gülen

În noul raport, care evidențiază consecințele îngrozitoare ale escaladării conflictelor și defalcării dreptului internațional în întreaga lume, tratează diverse probleme juridice în secțiunea sa din Turcia, de la detenții ilegale la libertatea de exprimare.

Boicot! Turcii nu merg în weekend la restaurant. „Aceasta nu este inflație, este profit”

Organizatorii și susținătorii boicotului susțin că întreprinderile folosesc inflația din Turcia ca o scuză pentru a-și crește profiturile. Boicotul urmărește să protesteze prețurile crescute pentru porții mai mici, precum și creșterea costului vieții.