miercuri, octombrie 30, 2024

A încetat din viaţă academicianul Victor Emanuel Sahini, personalitate marcantă a chimiei românești

Academia Română anuntă stingerea din viață, la vârsta de 89 de ani, a acad. Victor Emanuel Sahini, personalitate marcantă a chimiei românești, membru corespondent al Academiei Române din 1963 și membru titular din ianuarie 1990. Victor Emanuel Sahini va fi înmormântat marţi, la Cimitirul Bellu, cu onoruri militare.

Originar din Galați (s-a născut pe 29 august 1927), Victor Emanuel Sahini a urmat studiile la București, în cadrul Liceului „Gheorghe Lazăr” și Facultății de Chimie din Univeristatea București, pe care a absolvit-o ca student eminent în anul 1950. A efectuat apoi o serie de stagii de perfecționare în străinătate, specializându-se în domeniul spectroscopiei la ȘcoalaTehnică Superioară din Dresda (1959) și în domeniul chimiei cuantice la Institutul de Chimie Generală și Anorganică din Moscova (1960), la Institutul de Chimie Macromoleculară din Leningrad (1960) și la Departamentul de Chimie Teoretică de la Universitatea din Cambridge (1960).

A obținut titlul de doctor în științe chimice în anul 1962, cu teza Contribuții la teoria legăturii coordinative, și titlul de doctor docent în 1970. Încă din 1949 a desfășurat o susținută activitate în cadrul Catedrei de chimie fizică din Facultatea de Chimie a Universității București. A fost prorector al Universității București (1970-1972), director adjunct al Centrului de Chimie Fizică din București (1973-1975), dar și director al Bibliotecii Academiei Române vreme de 14 ani, între 1980-1994. Activitatea sa științifică s-a dezvoltat cu deosebire în domeniul chimiei fizice,spectroscopiei moleculare, chimiei fizice biologice, chimiei cuantice.

A fost, de asemenea, președintele comisiilor de spectroscopie și de chimie cuantică din Academia Română, membru al Consiliului Universității Națiunilor Unite (1971-1977), președinte al Societății de Chimie din România (1993-2001). În 2002 a primit titlul de Doctor honoris causa al Universității de Vest din Timișoara. Președinția României i-a acordat în anul 2000 Ordinul Național „Steauna României” în grad de ofițer.

Peste 20.000 de persoane l-au condus pe Fethullah Gülen pe ultimul drum. Condoleanțe din întreagă lume

Personalități proeminente, printre care politicieni, teologi și activiști, din întreaga lume au adus un omagiu învățăturilor și perspectivelor savantului Fethullah Gülen care au inspirat o mișcare socială globală.

Atac terorist în Ankara. 4 morți și 14 răniți: „Din păcate, avem martiri”

Presa turcească a raportat o explozie puternică la fața locului și a distribuit imagini cu un schimb de focuri de armă.

Greta Thunberg în Turcia. Vizită la postul de radio închis după ce s-a discutat despre genocidul armean

Organismul de supraveghere al emisiunilor din Turcia, RTUK, a suspendat Açık Radyo timp de cinci zile în mai pe motiv că ar fi incitat la ură, apoi și-a retras licența în iulie, deși a continuat să transmită până la jumătatea lunii octombrie.

Turcia marchează Ziua Republicii cu mesaje politice de unitate națională pe fondul diviziunilor profunde

Cu toate acestea, unele mesaje au fost total diferite. Președintele Recep Tayyip Erdoğan a cerut victoria asupra terorismului și reprezentanții opoziției au cerut revenirea la idealurile fondatoare ale republicii sub Mustafa Kemal Atatürk, fondatorul Turciei moderne.

Clericul turc Fethullah Gülen va fi condus pe ultimul drum în SUA: „Este un gânditor religios și intelectual remarcabil”

O slujbă de rugăciune funerară a fost programată joi după-amiază în comitatul Sussex, New Jersey. Alliance for Shared Values, un grup cu sediul în New York care promovează munca lui Gülen în SUA, a declarat că sunt așteptați să participe mii de persoane îndoliate.

Milioane de oameni deplâng moartea unui rezident din Pennsylvania care a condus o mișcare mondială pentru pace 

Născut în Erzurum, Turcia, în 1941, Gülen a servit ca imam în moscheile locale, dar a devenit unul dintre cei mai influenți lideri islamici din lume. În ultimii săi ani, el a găsit un adăpost în Saylorsburg, Pennsylvania, după ce a fugit din Turcia pe fondul presiunii politice crescânde în 1999.

S-a stins un gânditor. O conștiință lucidă, altruistă și luminoasă. Fethullah Gulen.

Și  chiar dacă acești oameni sunt foarte  rari, chiar dacă sunt confruntați în mod major cu forțele răului și li se pun piedici cu nemiluita în viața lor, rolul lor în umanism este esențial.