joi, martie 28, 2024

Dan Graur,cercetător în domeniul biologiei evolutive, despre tainele genomului uman

Cercetător american născut în România: Cel mult 25% din genomul uman este funcțional.

Dan Graur, un cercetător american născut în România, profesor de biologie la Universitatea Houston, a realizat de curând un studiu la finalul căruia a ajuns la concluzia că cel puțin 75% din genomul uman este alcătuit din „ADN junk”, potrivit unui raport publicat vineri de universitatea americană, informează agenția de presă Xinhua. Dan Graur, expert în biologia evolutivă, a efectuat un set nou de calcule, ce indică faptul că partea funcțională din genomul uman este cuprinsă cel mai probabil între 10 și 15 procente, limita maximă fiind de 25 de procente. Restul genomului este alcătuit din așa-zisul „ADN junk” – termen inventat de cercetătorul Susumu Ohno în 1972, care se referă la ADN-ul non-codant, un ansamblu de secvențe ale genomului care nu sunt traduse în proteine sau care nu au o funcție biologică identificată.

 

yeast

Rezultatele analizei realizate de cercetătorul de origine română vin în contradicție flagrantă cu concluziile formulate de oamenii de știință care au participat la proiectul Encyclopedia of DNA Elements (ENCODE). În 2012, coordonatorii ENCODE au anunțat că 80% din genomul uman are funcții biochimice.

Consorțiul ENCODE reprezintă o colaborare internațională între mai multe grupuri de cercetători, înființat de National Human Genome Research Institute (NHGRI).

Obiectivul acestui proiect este acela de a alcătui o listă atotcuprinzătoare cu elementele funcționale din genomul uman, care include și elementele ce acționează la nivelul proteinelor și ARN-ului, dar și elementele regulatoare ce controlează celulele și circumstanțele în care genele devin active.

imageResize

Calculele operate de profesorul Dan Graur s-au bazat pe o abordare aparent simplă, pentru a determina procentul din genom care este funcțional, folosind rata mutațiilor vătămătoare – frecvența cu care apar mutațiile dăunătoare – și rata fertilității de înlocuire a populațiilor.

Dacă 80% din genomul uman ar fi funcțional, atunci rate ale natalității nerealist de mari ar fi necesare pentru a susține creșterea actuală a populației mondiale, chiar dacă rata mutațiilor vătămătoare s-ar afla la limita sa inferioară a intervalului estimat, afirmă profesorul Dan Graur.

Profesorul de origine română consideră că noul lui studiu ar putea contribui la o reorientare a științei dedicate geneticii umane.

Dan Graur, născut pe 24 iulie 1953 în România, în orașul Piatra Neamț, este un cercetător american care activează în domeniul biologiei evolutive. A absolvit cursurile Facultății de Biologie și Zoologie din cadrul Universității Tel Aviv și a abținut doctoratul la Universitatea Texas din Houston cu o cercetare coordonată de Masatoshi Nei. A făcut și studii postdoctorale la Universitatea Tubingen din Germania.

Din 1986 până în 2003 a urcat constant pe scara titlurilor academice deținute la Facultatea de Biologie și Zoologie de la Universitatea Tel Aviv, de unde s-a pensionat în 2006, cu titlul de profesor emerit. În 2003, s-a mutat la Universitatea Houston. A fost editor-asociat la publicația Molecular Biology and Evolution între 1995 și 2011. Din 2009, este editor asociat al publicației Genome Biology and Evolution. Între 2009 și 2011 a fost consilier al Societății de Biologie Moleculară și Evoluție. Începând cu sfârșitul anului 2012, Dan Graur s-a făcut remarcat și pentru criticile aduse proiectului ENCODE.

Este coautor, alături de Wen-Hsiung Li, al volumului „Fundamentals of Molecular Evolution”. O altă lucrare științifică a sa, intitulată „Molecular and Genome Evolution”, a fost publicată în anul 2016.

În 2011, Dan Graur a fost recompensat cu prestigiosul Humboldt Prize. În 2015, a fost inclus în American Association for the Advancement of Science.

 

Cel mai poluat oraș din Europa este în Turcia. Konya, singurul oraș din țară cu aer curat

Conform standardelor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), valoarea PM2,5 ar trebui să fie de cel mult cinci μg/m3 pentru a respira aer curat într-o regiune.

Bulgaria în spațiului Schengen: Coadă de camioane de 20 de kilometri la Edirne

Bulgaria în spațiului Schengen: Coadă de camioane de 20 de kilometri la Edirne

Erdoğan va merge la Casa Albă pentru prima dată ca invitat a lui Joe Biden

Dacă informațiile se dovedesc adevărate, Erdogan și Biden, care au purtat deja discuții la summituri internaționale, se vor întâlni pentru prima dată în Biroul Oval.

Turcia a urcat 8 locuri în raportul Fericirii Mondiale. Bătrânii mai fericiți decât cei tineri

Raportul anual arată o schimbare notabilă, deoarece Statele Unite și Germania au coborât din primele 20 și sunt acum pe locurile 23, respectiv 24. Între timp, Costa Rica și Kuweit au făcut progrese semnificative, trecând în top 20 pe locurile 12 și, respectiv, 13.

Ionuț Cojocaru despre Ramadan și Atatürk: „Nu a fost interzisă religia.”/ „Președintele care a construit peste 13.000 de moschei..”(Part.I)

Ionuț Cojocaru, expert în politică externă și specializat în domeniul otoman și turc, a vorbit cu reporterii Zaman România despre islam, schimbările în societatea turcă în perioada lui Atatürk, dar și viața politică și religioasă din Turcia de azi.

Ionuț Cojocaru despre Ramadan: „Luna empatiei, luna solidarității, luna unității”.(Part II)

Ionuț Cojocaru, expert în politică externă și specializat în domeniul otoman și turc, a vorbit cu reporterii Zaman România, într-un articol în două părți. Prima parte conținând aspecte legate despre viața politică și religioasă de la Abdülhamid al II -lea, trecând în revistă perioada lui Ataturk până la Erdoğan.

Despăgubire de 4.670 de dolari pentru familiile minerilor care au murit în dezastru din Turcia

Deși, asigurarea pentru accidentele miniere a fost recent crescută la 1 milion de lire turcești (31.145 de dolari), familiile victimelor celor nouă mineri îngropați sub o alunecare de teren contaminată cu cianuri și acid sulfuric trebuie să se mulțumească cu suma de 150.000 de lire (4.670 de dolari).