sâmbătă, aprilie 27, 2024

Galileo a intrat în funcţiune

Europa a lansat joi primele servicii ale sistemului său de navigație prin satelit, Galileo, cu prilejul unei ceremonii oficiale la Bruxelles.Este o realizare majoră pentru Europa. Nicio țară europeană nu ar putea face acest lucru singură, a declarat comisarul european pentru industrie, Elzbieta Bienkowska.

Sistemul de navigaţie prin satelin GALILEO Este rezultatul unui efort comun pentru proiectarea și construirea sistemului de navigație cel mai precis din lume

 

Europa nu este însă în pole-position cu această reușită, pentru că există deja în funcțiune trei sisteme de navigație la nivel global: GPS-ul american, Glonass-ul rusesc și Beidou al Chinei.

Concret, doar cei care posedă smartphone-ul compatibil cu Galileo — Aquarius X5 Plus al producătorului spaniol BQ vor putea capta semnalul sistemului. Utilizatorii respectivi vor putea folosi sistemul pentru găsirea unei farmacii, a celui mai bun itinerariu pentru a pleca în vacanță sau pentru a ajusta ritmul alergării în timpul unei curse de maraton.

Deocamdată va mai dura până când această nouă tehnologie va fi implementată pe scară largă. La momentul lansării, precizia sistemului Galileo nu este optimă, iar semnalul nu este disponibil permanent. În jurul anului 2020 vor fi pe orbită cei treizeci de sateliți care vor asigura funcționarea optimă a sistemului european de navigație, față de cei 15 care sunt activi în prezent.

  Galileo este compatibil cu sistemul GPS american, utilizatorul putând accesa cele două sisteme simultan pentru a beneficia de o calitate și o fiabilitate mai bună a poziției de localizare.

 

Programul Galileo, cu un buget de peste 10 miliarde de dolari, a fost lansat în 1999 de Uniunea Europeană și va fi pe deplin operațional în 2020.www.gsa.europa.eu

Dezvăluiri șocante despre dezastru din Turcia! Pacienți de la ATI lăsați să moară într-un spital în urma cutremurelor din 6 februarie

Jurnalistul T24, Gökçer Tahincioğlu a scris, joi, despre moartea pacienților de terapie intensivă de la Spitalul de Stat Kırıkhan, care nu a fost avariat de cutremur.

Turcia: 24 de studenți internați după ce au consumat mâncarea de la cantina școlii

În ultimele luni, focarele de intoxicație alimentară au tulburat instituțiile de învățământ din întreaga țară, ducând la sute de studenți să necesite îngrijiri medicale.

Amnesty criticat că a ignorat situația dificilă a membrilor Mișcării Gülen

În noul raport, care evidențiază consecințele îngrozitoare ale escaladării conflictelor și defalcării dreptului internațional în întreaga lume, tratează diverse probleme juridice în secțiunea sa din Turcia, de la detenții ilegale la libertatea de exprimare.

CEDO condamnă Turcia pentru arestarea unui judecător: „Pentru prima dată în istoria CEDO”

CEDO a declarat într-o hotărâre emisă, marți, că cazul lui Aydin Sefa Akay a vizat arestarea unui judecător ONU, precum și percheziția casei și persoanei sale, ca urmare a tentativei de lovitură de stat militară din 2016 în Turcia, în ciuda imunității sale diplomatice.

Rata inflației la nivel mondial. Turcia, pe locul patru, imediat după Argentina, Siria și Liban 

Turcia a devenit țara cu a patra cea mai mare rată anuală a inflației de consum din lume, înregistrând 68,5%, conform Bianet.org