Peste 1.000 de participanți din 30 de state europene, printre care și reprezentații a 300 de organizații din domeniul IT și experți în securitate cibernetică, participă la exercițiul ‘Cyber Europe 2016’, organizat în perioada 13-14 octombrie de Agenția Europeană pentru Securitatea Rețelelor Informatice și a Datelor (ENISA), se arată într-un comunicat al Centrului de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO).
„Atacurile cibernetice asupra furnizorilor de servicii de internet sunt constante. Recent, atacurile cibernetice au vizat ținte din ce în ce mai diverse. De exemplu, în 2015 au existat atacuri asupra televiziunilor (TV5 Monde) și chiar asupra furnizorilor de energie electrică (compania ucraineană Kyivoblenergo). În acest context global, este necesar ca răspunsul la incidente să fie rapid, eficient și coordonat. Acest exercițiu testează procedurile de răspuns și mecanismele de cooperare. Din exercițiile anterioare, derulate la nivel european și la nivel național, rezultă nevoia unui cadru concret, care să reglementeze atribuții specifice și să stabilească o modalitate coerentă și unitară de reacție. Un răspuns coordonat la incidente ne poate ajuta să evităm dezastre într-o lume în care toate aspectele vieții curente depind de tehnologie”, a declarat directorul general CERT-RO, Augustin Jianu.
Potrivit comunicatului, în calitate de punct național de contact, CERT-RO este coordonatorul exercițiului Cyber Europe 2016 în România. Peste 100 de participanți cu atribuții în domeniul securității cibernetice, de la 12 instituții publice și 8 companii și organizații din mediul privat, au răspuns la scenariul ENISA punând în practică mecanismele de cooperare, la nivel național și internațional, și procedurile operaționale standard în cazul unor crize majore de securitate cibernetică.
CERT-RO este coordonatorul exercițiului Cyber Europe 2016 în România. Peste 100 de participanți cu atribuții în domeniul securității cibernetice, de la 12 instituții publice și 8 companii și organizații din mediul privat, au răspuns la scenariul ENISA punând în practică mecanismele de cooperare.
Astfel, sub motto-ul ‘Stronger Together’, reprezentanții instituțiilor și ministerelor cu atribuții în domeniul securității cibernetice, dar și reprezentanți ai unor companii din domeniul IT, dezvoltatori de software din domeniul securității cibernetice sau furnizori de servicii telecomunicații își unesc forțele pentru a reacționa la o serie de atacuri cibernetice fără precedent, se mai arată în comunicatul citat.
‘În societățile noastre conectate, securitatea cibernetică ne preocupă pe toți, suntem atât de puternici precum cea mai slabă verigă a noastră. Acesta este motivul pentru care Directiva noastră privind securitatea rețelelor și informațiilor (NIS), promovează cooperarea între statele membre UE. (…) „Cyber Europe 2016” oferă statelor membre, partenerilor publici și privați o oportunitate unică în vederea consolidării planurilor naționale de contingență și cooperării la nivel european în cazul potențialelor crize cibernetice’, a declarat comisarul european pentru economia și societatea digitală, Gunther H. Oettinger.
Cyber Europe 2016, care se derulează în 30 de state membre ale UE și EFTA (Islanda, Liechtenstein, Norvegia și Elveția) este cel mai complex exercițiu de securitate cibernetică organizat până în prezent de ENISA
Cyber Europe 2016 oferă posibilitatea experților statelor membre UE din domeniul securității cibernetice să analizeze și să răspundă la incidente complexe, inovatoare și realiste în spațiul cibernetic. Raportarea incidentelor majore de securitate trebuie să se facă de către o singură instituție civilă cu competențe tehnice reale, respectiv Centrul de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO) și doar pentru incidente majore, consideră reprezentanții Asociației pentru Tehnologie și Internet (ApTI), care au prezentat pe 12 februarie punctul lor de vedere în cadrul unei dezbateri pe marginea Legii securității cibernetice, organizată la sediul Ministerului Comunicațiilor și pentru Societatea Informațională (MCSI,CERT-RO, Agerpres)