Atenţionare: MAE le recomandă românilor care călătoresc în Turcia să fie precauţi după ce Ankara a prelungit starea de urgenţă cu trei luni

Ministerul Afacerilor Externe le recomandă românilor care sunt în Turcia sau care urmează să meargă în această ţară să fie extrem de precauți și vigilenți, să evite implicarea în orice manifestații sau alte evenimente publice care ar putea degenera în violențe.

Informarea MAE vine în contextul în care Turcia a prelungit starea de urgenţă cu încă trei luni, începând cu 19 octombrie 2016, decretată după lovitura de stat eșuată din luna iulie.

„Potrivit informațiilor furnizate de autoritățile turce, instaurarea stării de urgență nu are ca efect direct restricționarea libertății de circulație a populației civile, nici a turiștilor străini”, se arată într-un comunicat MAE.

Ministerul Afacerilor Externe aminteşte că securitatea din Republica Turcia se menține instabilă, cu precădere în aria capitalei Ankara, a orașelor Istanbul şi Izmir, precum şi în alte oraşe mari.

 

MAE le mai recomandă cetăţenilor români să se informeze permanent asupra evoluției interne din Turcia și să verifice disponibilitatea mijloacelor de transport înspre sau dinspre Turcia, precum și orarul de funcționare a punctelor de trecere a frontierei, care poate suferi modificări.

MAE mai aminteşte necesitatea documentelor de călătorie, pentru eventuale controale / filtre organizate de forțele de ordine locale.

MAE este în permanent contact cu autoritățile turce în vederea informării, în timp real, cu privire la evoluția situației.

Ministerul Afacerilor Externe reamintește că cetățenii români pot apela telefonic Ambasada României la Ankara și Consulatele Generale ale României din Istanbul și Izmir prin intermediul Centrului de Contact și Suport pentru Cetățenii Români din Străinătate, care funcționează în regim de permanență, la numerele +90.312.44.77.920; +90 212 3583541; +90 212 3580516; +90 212 3583537, +90 232 4650579