Laureatul Nobel reinventează figura „bardului „

Bob Dylan ,primul muzician distins cu Premiul Nobel pentru Literatură , singurul care a obţinut un Grammy, un Oscar şi un Nobel.

Bob Dylan pare a nu-şi fi dorit Nobelul pentru Literatură. Academia Suedeză nu îl poate contacta, muzicianul nu a scos o vorbă despre premiu

 

Tăcere desăvârşită a cântăreţului şi compozitorului american Bob Dylan, la mai bine de o zi şi jumătate de când i-a fost decernat Nobelul pentru Literatură.

Chiar în ziua anunţului Academiei Suedeze, muzicianul  a susţinut  un concert în Las Vegas.  A cântat  şi nu a spus nimic despre premiu, deşi la intrarea în sala de concerte erau afişe uriaşe în care scria că e laureat.

watson_dylan-600-foodzik

Le Monde titreatză: Dylan reacţionează la Nobel prin… tăcere

Bob Dylan pare a nu-şi fi dorit Nobelul pentru Literatură. Academia Suedeză nu îl poate contacta, muzicianul nu a scos o vorbă despre premiu.

Tăcere desăvârşită a cântăreţului şi compozitorului american Bob Dylan, la mai bine de o zi şi jumătate de când i-a fost decernat Nobelul pentru Literatură.

u meargă la ceremonia din 10 decembrie, când se înmânează distincţiile.

Se pare că artistul nu şi-a dorit acest premiu.

Bob Dylan a devenit primul muzician distins cu Premiul Nobel pentru Literatură şi este singurul care a obţinut un Grammy, un Oscar şi un Nobel.

Nici cu ocazia concertului din Las Vegas (Nevada)  Bob Dylan nu a făcut nici o referire la premiu.”El reacţionează exact aşa cum se aştepta : rămâne tăcut „ subliniază The Independant. „fidel naturii sale de sfinx,a refuzat să recunoască onoararea „ Los Angeles Times

Academia Suedeză nu reuşeşte să-l contacteze la telefon.

Mai mult, unii dintre prietenii lui Dylan spun că e posibil ca el să nu adreseze nici măcar mulţumiri şi chiar să nu meargă la ceremonia din 10 decembrie, când se înmânează distincţiile.

Bob Dylan a devenit primul muzician distins cu Premiul Nobel pentru Literatură şi este singurul care a obţinut un Grammy, un Oscar şi un Nobel.

Pe numele său adevărat Robert Allen Zimmerman, muzicianul este un reper în cultura pop americană și internațională de mai bine de cinci decenii. În anii ’60 s-a impus ca un purtător de cuvânt al unei generaţii împotriva războiului și a inegalității sociale. Piese precum „Blowin’ in the Wind” sau „The Times They Are a-Changin'” au devenit adevărate imnuri ale mişcărilor americane anti-război și pentru drepturi sociale.

Versurile lui Bob Dylan îmbină influențe politice, sociale, filosofice și literare. Cariera sa artistică se întinde pe mai mult de 5 decenii, iar muzica sa îmbină influenţe folk, blues, country, gospel, rock and roll, cu influențe din muzica populară engleză, scoțiană și irlandeză.

La mai bine de jumătate de secol de la debutul în muzică, Bob Dylan compune și merge încă în turnee. În luna mai și-a lansat cel de-al 37-lea album de studio, „Fallen Angels”.(sursă tvr2)

Alergic la modenităţi şi cunoscut pentru discreţia sa în media, artistul născut în Duluth (Minnesota) nu a reacţionat îâncă oficial la gestul Academiei Suedeze , şi nu are nici un contact  cu Comitetul Nobel. „Academia a vorbit totuşi cu agentul lui Bob Dylan şi de asemenea cu responsabilul turneelor sale „ a precizat pentru  l’Agence France-Presse , Odd Zschiedrich.Conform acestuia nu e total neobişnuit, s-a mai întîmplat să nu se poată lua legătura imediat cu laureatul  ( http://www.lemonde.fr/prix-nobel/article/2016/10/15/bob-dylan-reagit-a-son-nobel-de-litterature-par-son-silence)