vineri, octombrie 18, 2024

Personalități marcante premiate pentru promovarea dialogului și toleranței

Personalități publice marcante din România au fost premiate în cadrul unui eveniment de excepție, Cina de Iftar, organizată pentru al doilea an consecutiv de Asociația pentru Dialog și Valori Universale (ADVU), în parteneriat cu Lumina Instituții de Învățământ. 

Evenimentul dedicat Dialogului și Toleranței, valori tot mai prețuite în societatea noastră, a beneficiat de prezența a numeroase personalități ale lumii culturale, academice, jurnalistice, reprezentanți ai diferitelor culte religioase și ai mediului de afaceri din România.

Prima ediție a premiilor pentru Dialog și Pace i-a avut ca premianți pe: Dumitru Borțun, doctor în filosofie și profesor universitar la Facultatea de Comunicare și Relații Publice din cadrul SNSPA, o personalitate care s-a remarcat în lumea dialogului și a păcii sociale din România.

Fundația Tuna – prin președintele Mehmet Korkut– o fundație care a ajutat sute de mii de oameni, indiferent de naționalitate, origine, etnie, o Fundație implicată în crizele umanitare din Ucraina, Grecia, și Turcia.

Gelu Duminică– sociolog și reprezentantul Fundației Agenția pentru Dezvoltare Comunitară ,,Împreună”, fundație care a apărut din dorința de a proteja drepturilor rromilor în comunitatea românească.

Cleopatra Lorințiu –  scriitoare, jurnalistă și producătoare de emisiuni dedicate diasporei, emisiuni culturale, o promotoare a valorilor Hizmet în România, fiind primul producător care a făcut un documentar despre Fettulah Gulen, inițiatorul aceste mișcări.

George Grigore – scriitor, traducător, cercetător și filolog român, coordonatorul Departamentului de Limbă și Literatură Arabă din cadrul Universității din București, directorul Centrului de Studii Arabe al Universității din București

Liviu Ionescu – președintele Comisiei Mondiale a Federației Chinologice Internaționale, a participat la operațiuni de salvare a victimelor cutremurului din Turcia cu echipa ,,Centrului Național de Educare Canină”.

Nevoia de toleranță și pace

Mustafa Oz, președintele Asociației pentru Dialog și Valori Universale(ADVU)

Toți cei premiați în cadrul evenimentului au mulțumit pentru premiul primit și au subliniat ca astăzi, mai mult decât oricând, este nevoie de toleranță, pace și dialog, iar fiecare dintre noi avem șansa, prin acțiunile noastre, să îmbunătățim lumea în care trăim și să vindecăm rănile umanității.

De asemenea, președintele Asociației pentru Dialog și Valori Universale, Mustafa Oz, a precizat importanța dialogului în societate.

,,Este nevoie de efort și sacrificii ca să construim o societate în care dialogul și toleranța sunt pietrele de temelie, iar noi, ca asociație, am pornit cu o armată de voluntari care cred în puterea dialogului. Ne dorim ca alături de dumneavoastră, stimați oaspeți din lumea academică, culturală, artistică și din mediul de afaceri să continuăm drumul pe calea dezvoltării și îmbunătățirii societății.”

Personalități marcante prezente

La eveniment au fost prezente personalități remarcante ale vieții publice: Irina Nistor, Ramona Mihaela, Virgil Ianțu, Iuliana Marciuc, Laurențiu Tănase, Lucian Sânmărtean, Adina Halas, Răzvan Munteanu, președintele Lumina Instituții de  Învățământ – Fatih Gursoy, directorul general Lumina Instituții de Învățământ -Fatih Goktas, Nicolae Voiculescu, Adrian Enache.

Pe parcursul Cinei de Iftar, oaspeții s-au bucurat, pe lângă tradiționalele bunătăți ale bucătăriei turcești, de ambientul muzical asigurat de Grupul Tuna și de dansul dervișilor rotitori, un dans cu profunde semnificații spirituale, care simbolizează înfăptuirea lumii, dragostea faţă de Creator şi parcursul omului către maturizare.

Asociația pentru Dialog și Valori Universale a fost înființată în 2017, din dorința de a realiza un pod intercultural, prin care valorile esențiale ale umanității să fie redescoperite și aplicate în viața de zi cu zi. 

Turcia, țara cu cel mai mic scor din Europa în privința libertăților pe internet: Freedom House

Turcia are un scor de 31 din 100 de puncte, cu scoruri bazate pe o scară de la 0 (cel mai puțin liber) la 100 (cel mai liber). Celelalte două țări din Europa cu cele mai mici scoruri sunt Ungaria cu un scor de 69 și Serbia cu 70.

Premiul Nobel pentru economie a fost acordat unui om de știință turc de origine armeană

Premiul Nobel pentru economie a fost acordat lui Daron Acemoglu, Simon Johnson și James A. Robinson.

Cazurile îngrozitoare de femicid din Turcia. Erdogan promite înăsprirea legii

Violența împotriva femeilor este o crimă larg răspândită în Turcia - cu aproape 300 de femei ucise în acest an, însă partidul AKP, aflat la guvernare, nu vede siguranța femeilor ca o prioritate politică.

Boicot Israel: Sancțiuni pentru politicienii din partidul lui Erdogan, după participarea la deschiderea Burger King

Mai mulți primari și oficial ai Partidului Justiție și Dezvoltare (AKP), din provincia Rize, de la malul Mării Neagre, au fost trimiși la consiliul de disciplină al partidului după ce au participat la ceremonia de deschidere a unui nou Burger King în oraș.

Cazurile continuă în Turcia. Și-a împușcat soția și cei 4 copii, apoi s-a sinucis

Biroul guvernatorului Gaziantep a declarat că Ahmet Demir și-a ucis mai întâi soția și cei patru copii cu o armă de foc, apoi s-a sinucis.