duminică, septembrie 8, 2024

Turcia și Germania și-au convocat ambasadorii, după decizia în cazul Kavala

Turcia a condamnat convocarea de către Germania a ambasadorului său, pe 29 aprilie, și l-a chemat la discuții pe ambasadorul Berlinului de la Ankara, pe fondul unei discute în cazul filantropului turc, Osman Kavala.

Ministrul turc al Justiției, Bekir Bozdağ, a declarat că Germania a călcat în picioare justiția de multe ori în trecut și a spus că ar trebui să acționeze în conformitate cu dreptul internațional.

Ambasadorul Germaniei de la Ankara, Jurdgen Schulz, a fost de asemenea chemat la Ministerul de Externe al Turciei, au declarat surse diplomatice turce, adăugând că i s-a spus că Ankara a respins încercările de a interveni în justiția sau în politica sa.

„Ambasadorului Schulz i s-a spus că condamnăm citarea ambasadorului nostru la Berlin pentru un caz din țara noastră, într-o manieră care încalcă normele diplomatice, și politizarea cazului în cauză”,arată sursele.

Schulz, care a fost convocat de ministrul adjunct de externe al Turciei, Faruk Kaymakcı, i s-a mai spus că „decizia de condamnare a justiției independente turce nu poate fi pusă la îndoială” și i s-a „amintit principiul nemixtiunii în treburile interne”.

Cazul Kavala, motiv de conflict între Turcia și occident

Criticii și partidele de opoziție spun că instanțele turcești sunt sub influența președintelui Recep Tayyip Erdogan. Guvernul de la conducere neagă afirmațiile.

În acest an, organul de supraveghere al drepturilor Consiliului Europei a trimis cazul lui Kavala, Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO) pentru a stabili dacă Turcia nu și-a îndeplinit obligația de a pune în aplicare o hotărâre anterioară a CEDO, în urmă cu mai bine de doi ani, de a-l elibera imediat.

În octombrie anul trecut, Erdoğan a amenințat că îi va expulza pe ambasadorii a 10 țări, printre care Statele Unite, Germania și Franța, după ce aceștia au pus presiuni pentru respectarea deciziei CEDO.

Kavala a fost condamnat la închisoare cu agravare pe viață după ce a fost condamnat pentru încercarea de a răsturna guvernul prin finanțarea protestelor, într-un caz despre care instanța supremă a Europei și puterile occidentale spun că este motivat politic.

Turismul turc triumfă! Număr record de vizitatori, în ciuda inflației la nivel mondial

Vizitele din Iran, Marea Britanie și chiar Ucraina au crescut semnificativ față de anul precedent.

Cel mai mare escroc cripto din lume a fost prins în Istanbul

Jandarmeria a detectat că CEO-ul companiei, Andreas Szakacs, un cetățean suedez, a venit în Turcia și și-a schimbat numele în Emre Avcı. Andreas Szakacs, care a fost reținut în timpul operațiunii din iulie, a fost arestat și trimis la închisoarea Maltepe.

Migranți ilegali în Regatul Unit. Turcii pe locul 2, după Afganistan în 2024

Numărul de migranți care intră în Marea Britanie cu ambarcațiuni mici a crescut cu 18% în primele șase luni ale anului 2024 față de aceeași perioadă a anului precedent, 70% dintre ei fiind bărbați și o cincime minori.

Portret de campion. Ebru Bolat,  prima navigatoare din istoria României la Jocurile Olimpice

Ebru Bolat, în vârstă de 24 ani, a făcut istorie, fiind prima sportivă din România calificată la proba de yahting a Jocurilor Olimpice din Paris.

Trăgătorul turc, Yusuf Dikeç, își înregistrează ca marca poziția care l-a făcut viral după J.O

Antrenorul ca spus că mișcarea de a proteja utilizarea comercială a pozei sale cu Oficiul Turc de Brevete și Mărci a venit ca răspuns la ceilalți au încercat să o înregistreze ca marcă fără aprobarea lui Dikeç.