joi, mai 2, 2024

Erdogan: Rețelele sociale reprezintă o „amenințare la adresa democrației”


Președintele turc, Recep Tayyip Erdoğan a descris rețelele de socializare drept una dintre principalele amenințări la adresa democrației, conform Turkish Minutes.

Guvernul lui Erdogan intenționează să adopte o legislație care să incrimineze răspândirea de știri false și dezinformare online, dar criticii spun că modificările propuse ar înăspri restricțiile privind libertatea de exprimare.

„Media socială, care a fost descrisă ca un simbol al libertății când a apărut pentru prima dată, s-a transformat într-una dintre principalele surse de amenințare pentru democrația de astăzi. Încercăm să ne protejăm oamenii, în special segmentele vulnerabile ale societății noastre, împotriva minciunilor și a dezinformarii fără a încălca dreptul cetățenilor noștri de a primi informații exacte și imparțiale”, a susținut Erdoğan, într-un mesaj video la o conferință de comunicare organizată de guvern la Istanbul. 

Turcia a adoptat anul trecut o lege care impune platformelor de social media care au peste 1 milion de utilizatori să mențină un reprezentant legal și să stocheze date în țară. Principalele companii de rețele sociale, inclusiv Facebook, YouTube și Twitter, și-au stabilit de atunci birouri în Turcia.

Noua legislație ar face ca diseminarea de „dezinformare” și „știri false” să fie pedepsite cu până la cinci ani de închisoare, potrivit rapoartelor media pro-guvernamentale. De asemenea, ar stabili un organism de reglementare a rețelelor sociale.

Cele mai multe dintre marile companii media din Turcia se află sub controlul guvernului, lăsând rețelele de socializare ca un mijloc important pentru vocile disidente.

Atenție turiști! Proteste, drumuri în închise și baricade de poliție în Istanbul, de 1 mai

În consecință, șapte stații ale liniei centrale de metrou M2 din Istanbul, rutele de autobuz public și liniile de metrobuz și tramvai care circulă pe o rază de cinci kilometri de Piața Taksim sunt închise de 1 mai.

CEDO notifică Turcia cu alte 1.000 de cereri în condamnările legate de aplicația ByLock

Pe lângă miile care au fost închiși, zeci de alți adepți ai Mișcării Gülen au fost nevoiți să fugă din Turcia pentru a evita represiunea guvernului.

„Este o nebunie”.Turcia criticată că a etichetat persoanele cu conturi la o bancă drept teroriști

Amor, care s-a întâlnit, vineri, cu un grup de jurnalişti turci la Parlamentul European de la Strasbourg, a vorbit despre cele mai recente evoluţii din ţară.

Amnesty criticat că a ignorat situația dificilă a membrilor Mișcării Gülen

În noul raport, care evidențiază consecințele îngrozitoare ale escaladării conflictelor și defalcării dreptului internațional în întreaga lume, tratează diverse probleme juridice în secțiunea sa din Turcia, de la detenții ilegale la libertatea de exprimare.

Dezvăluiri șocante despre dezastru din Turcia! Pacienți de la ATI lăsați să moară într-un spital în urma cutremurelor din 6 februarie

Jurnalistul T24, Gökçer Tahincioğlu a scris, joi, despre moartea pacienților de terapie intensivă de la Spitalul de Stat Kırıkhan, care nu a fost avariat de cutremur.