duminică, aprilie 14, 2024

80 de absolvenți de la medicină părăsesc Turcia în fiecare lună

Secretarul general al Asociației Medicale Turcești (TTB) informează că aproximativ 80 de studenți la medicină părăsesc Turcia în fiecare lună, conform Bianet.org

Vedat Bulut, secretar al TTB explică că această cifră a fost de 59 pe an în 2012, 802 în 2018, 1.047 în 2019 și 931 în 2020, iar tinerii pleacă din țară fiind îngrijorați de viitor.

„În plus, cei care pleacă în străinătate sunt medici mai bine calificați. Într-un an, primim feedback că sunt fericiți.Creșterea cazurilor de violență în domeniul sănătății, nesiguranță, investigații de securitate, încălcări ale drepturilor omului, condiții economice … Acestea au un impact”, subliniază Bulut.

„Nu voi putea trăi viața pe care o merit”

Roleda Aydın a absolvit anul acesta Facultatea de Medicină a Universității Uludağ și a petrecut ultimul an de școală în Germania pentru un stagiu. Ea spune că a lucrat la spitale în ultimii trei ani și a văzut condiții dificile.

„În ultimul an, toată lumea se pregătea pentru examenul de specialitate în medicină (TUS). Dacă voi lucra din greu pentru ceva, vreau să realizez ceea ce vreau.Nici asistenții, nici profesorii nu sunt fericiți! Nu au timp liber pentru ei înșiși. Și nu există așa ceva încât câștigă mult, contrar percepției din societate.”, explică studenta.

Este posibil să câștigi bani buni în sectorul privat, dar ea este împotriva privatizării serviciilor medicale.

„Când voi întemeia o familie, va trebui să fac lucruri pe care nu le-am dorit niciodată din cauza unor probleme financiare, cum ar fi lucrul la un spital privat sau deschiderea unui cabinet medical. Din păcate, există o privatizare continuă rapid în țara noastră.Dacă nu fac asta, voi fi de gardă pentru perioade extrem de lungi și voi continua acest lucru până la sfârșitul vieții mele, prin urmare nu voi putea trăi viața pe care o merit”, a povestit tânăra.

Având în vedere aceste probleme, a început să exploreze sistemele de sănătate din alte țări.

„Cea mai rezonabilă țară este Germania. Dar cu cât mai mulți oameni doresc să meargă într-o țară, cu atât procesul devine mai dificil. În trecut, ei ar putea începe pregătirea de specializare doar cu un examen de limbă. Acum sunt solicitate două examene diferite de la noi până când vom obține echivalența”, explică Roleda.

În ciuda faptului că au sisteme de sănătate diferite, SUA, Marea Britanie și Germania sunt cele mai preferate țări printre studenții la medicină.

Numărul de medici în Turcia este de aproximativ 160.000, cu 500 de pacienți pe medic. Turcia are nevoie de încă 80.000 de medici pentru a atinge media OCDE de 341 de pacienți pe medic.În fiecare an, aproximativ 15.000 de studenți absolvesc facultățile de medicină din toată Turcia.

„Calapodul fesului”, povestea de Bairam a lui Aziz Nesin, cunoscut ca și Caragiale al Turciei

De bairam, in fiecare casă se cumpara zaharicale. În anii aceia, în casa noastra nu prea erau zaharicale de bairam. Musafirii care veneau la noi aduceau o cutie cu dulciuri anume pentru bairam. Dar dulciurile aduse de musafiri nu era pentru noi, le țineam ca să avem cu ce trata musafirii ce vor sosi mai târziu..

Vacanța de Ramadan de 9 zile. Turcii iau în asalt insulele grecești

Vacanța de Ramadan de 9 zile. Turcii iau în asalt insulele grecești

Muzeele din Turcia: 4 milioane de vizitatori în primele 3 luni a anului 2024. Care au fost cele mai vizitate muzee

Potrivit unui anunț recent făcut de Ministrul Culturii și Turismului, Mehmet Nuri Ersoy, în special, Muzeul Mevlana din orașul central Konya a atras peste 383.000 de vizitatori, urmat de situl arheologic Hierapolis, din provincia vestică Denizli, cu 259.000 de vizitatori. 

Festivalul Lalelelor în Istanbul. Iată unde poți să găsești grădinile cu lalele!

Mugurii de lalele, care sunt produși în principal pentru această ocazie în orașul Konya, înfloresc în aprilie și poate ține până în mai, în funcție de vreme. 

Din Dubai până în Chile, serialele turcești cuceresc lumea. Cum sunt produse faimoasele seriale

În cartierului Tophane, din Istanbul, pescărușii sunt împrăștiați de o dronă care filmează un polițist care arestează tânără. Filmarea este numit „Dengeler”, unul dintre cele aproximativ 60 filmate anual în Turcia, care au făcut ca Istanbulul și alte orașe turcești să fie cunoscute telespectatorilor din aproape 170 de țări din întreaga lume.