duminică, aprilie 10, 2022

80 de absolvenți de la medicină părăsesc Turcia în fiecare lună

Secretarul general al Asociației Medicale Turcești (TTB) informează că aproximativ 80 de studenți la medicină părăsesc Turcia în fiecare lună, conform Bianet.org

Vedat Bulut, secretar al TTB explică că această cifră a fost de 59 pe an în 2012, 802 în 2018, 1.047 în 2019 și 931 în 2020, iar tinerii pleacă din țară fiind îngrijorați de viitor.

„În plus, cei care pleacă în străinătate sunt medici mai bine calificați. Într-un an, primim feedback că sunt fericiți.Creșterea cazurilor de violență în domeniul sănătății, nesiguranță, investigații de securitate, încălcări ale drepturilor omului, condiții economice … Acestea au un impact”, subliniază Bulut.

„Nu voi putea trăi viața pe care o merit”

Roleda Aydın a absolvit anul acesta Facultatea de Medicină a Universității Uludağ și a petrecut ultimul an de școală în Germania pentru un stagiu. Ea spune că a lucrat la spitale în ultimii trei ani și a văzut condiții dificile.

„În ultimul an, toată lumea se pregătea pentru examenul de specialitate în medicină (TUS). Dacă voi lucra din greu pentru ceva, vreau să realizez ceea ce vreau.Nici asistenții, nici profesorii nu sunt fericiți! Nu au timp liber pentru ei înșiși. Și nu există așa ceva încât câștigă mult, contrar percepției din societate.”, explică studenta.

Este posibil să câștigi bani buni în sectorul privat, dar ea este împotriva privatizării serviciilor medicale.

„Când voi întemeia o familie, va trebui să fac lucruri pe care nu le-am dorit niciodată din cauza unor probleme financiare, cum ar fi lucrul la un spital privat sau deschiderea unui cabinet medical. Din păcate, există o privatizare continuă rapid în țara noastră.Dacă nu fac asta, voi fi de gardă pentru perioade extrem de lungi și voi continua acest lucru până la sfârșitul vieții mele, prin urmare nu voi putea trăi viața pe care o merit”, a povestit tânăra.

Având în vedere aceste probleme, a început să exploreze sistemele de sănătate din alte țări.

„Cea mai rezonabilă țară este Germania. Dar cu cât mai mulți oameni doresc să meargă într-o țară, cu atât procesul devine mai dificil. În trecut, ei ar putea începe pregătirea de specializare doar cu un examen de limbă. Acum sunt solicitate două examene diferite de la noi până când vom obține echivalența”, explică Roleda.

În ciuda faptului că au sisteme de sănătate diferite, SUA, Marea Britanie și Germania sunt cele mai preferate țări printre studenții la medicină.

Numărul de medici în Turcia este de aproximativ 160.000, cu 500 de pacienți pe medic. Turcia are nevoie de încă 80.000 de medici pentru a atinge media OCDE de 341 de pacienți pe medic.În fiecare an, aproximativ 15.000 de studenți absolvesc facultățile de medicină din toată Turcia.

Erdogan modifică legile electorale pentru a-și asigura puterea la alegerile de anul viitor

Schimbările închid, de asemenea, o lacună care ar fi permis principalului partid pro-kurd al țării, în prezent al treilea ca mărime din parlament, să eludeze o potențială interdicție.

Care este cea mai problemă din Turcia? Iată ce cred turcii

31,4% dintre persoane au spus că este violență domestică, 29,5% au spus că sunt toate problemele menționate în sondaj, inclusiv șomajul, presiunea familială sau socială și hărțuirea sexuală, 12 la sută au spus lipsa de educație, iar 6,2% au spus inegalitatea de gen.

Istanbul: Prețul la  transportul public crește pentru a doua oară anul acesta. Cât costă un bilet?

condus de principalul partid de opoziție, Partidul Popular Republican (CHP), a majorat pe 6 aprilie prețurile transportului public cu 40% din cauza inflației,

Istanbul: Faimosul iftar din Piața Sultanahmet interzis

Pe 23 martie, secretarul general al İBB, Can Akın Çağlar, a trimis o scrisoare de notificare biroului guvernatorului despre activitățile pe care municipalitatea plănuia să le desfășoare în timpul lunii Ramadan în tot orașul.

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Un nou sondaj arată că 60% din turci nu au bani destui pentru strictul necesar

Potrivit rezultatelor sondajului distribuit de directorul general, Can Selçuki, pe Twitter, doar  27% dintre cei chestionați au spus că veniturile lor au fost „doar suficiente” pentru a-și acoperi cheltuielile.

Acuzat de „insulta președintelului”, din cauza unui articol despre incendiile forestiere

Columnistul Ender İmrek, de la ziarul de stânga Evrensel, se confruntă cu acuzații de insultare pe președinte într-un articol intitulat „ (Turcia arde, palatul [o referire la Erdoğan]se uită” din 31 iulie 2021, în care a  raportat răspunsul guvernului la incendiile din țară din vara anului 2021.

Miliarde de dolari pierduți: Invazia din Ucraina afectează domeniu vital din Turcia

Potrivit președintelui Federației pentru Afaceri Turistice și Cazare din Marea Egee, Mehmet İşler, cele trei milioane de ucraineni așteptați nu vor veni în Turcia în acest an, în timp ce sosirea celor șapte milioane de turiști ruși așteptați rămâne fără răspuns, în funcție de traiectoria războiului.