luni, aprilie 11, 2022

Turcia: 3 ani de la moartea suspectă a unui polițist, victimă a puciului eșuat

1 iulie marchează trei ani de la moartea suspectă a unui polițist, victimă a activităților de epurare a guvernului turc, conform presei turcești.

Zeki Güven, fostul șef de informații al Departamentului de Poliție din Ankara a fost găsit mort pe 1 iulie 2018, în patul său din penitenciarul Sincan, după ce a fost arestat de un tribunal turc în luna mai 2018, ca parte a vânătorii masive presupusilor membri ai mișcării Gülen.

Güven a fost demis din ultima sa  în 2015, iar ulterior a fost emis un mandat de detenție pentru acuzațiile de a fi „membru executiv al unei organizații teroriste”. 

Polițistul și soția sa, judecătorul Sevda Güven, au fost reținuți la 22 mai 2018 la un centru comercial din provincia Eskișehir pentru presupuse legături cu mișcarea Gülen.

Conform declarației oficiale, Zeki Güven a murit în urma unui infarct, cu toate acestea, având în vedere incidentele și decesele anterioare din închisorile turcești, moartea sa este privită ca suspectă.

Centrul pentru Libertate de la Stockholm (SCF) a raportat într-unul dintre studiile sale intitulate „Moarte suspecte și sinucideri în Turcia” că a existat o creștere a numărului de decese suspecte în Turcia, majoritatea în închisori și centre de detenție, unde tortura și rele tratamente sunt prezente. 

Cum afectează inflația Turcia: Legume la bucată, unele și extra-mature. „Care să aleg ardei sau carne?

Însă, inflația din Turcia care a atins un nivel record în ultimi 20 de ani, i-a forțat pe cetățenii turci să treacă prin situații dificile și mai nemaiîntâlnite până acum.

Istanbul: Faimosul iftar din Piața Sultanahmet interzis

Pe 23 martie, secretarul general al İBB, Can Akın Çağlar, a trimis o scrisoare de notificare biroului guvernatorului despre activitățile pe care municipalitatea plănuia să le desfășoare în timpul lunii Ramadan în tot orașul.

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Un nou sondaj arată că 60% din turci nu au bani destui pentru strictul necesar

Potrivit rezultatelor sondajului distribuit de directorul general, Can Selçuki, pe Twitter, doar  27% dintre cei chestionați au spus că veniturile lor au fost „doar suficiente” pentru a-și acoperi cheltuielile.

Miliarde de dolari pierduți: Invazia din Ucraina afectează domeniu vital din Turcia

Potrivit președintelui Federației pentru Afaceri Turistice și Cazare din Marea Egee, Mehmet İşler, cele trei milioane de ucraineni așteptați nu vor veni în Turcia în acest an, în timp ce sosirea celor șapte milioane de turiști ruși așteptați rămâne fără răspuns, în funcție de traiectoria războiului.

Asociație americană: Avocații turci sunt puși după gratii pentru că-și fac munca

Turcia: Avocații puși după gratii pentru că-și facă munca

Acuzat de „insulta președintelului”, din cauza unui articol despre incendiile forestiere

Columnistul Ender İmrek, de la ziarul de stânga Evrensel, se confruntă cu acuzații de insultare pe președinte într-un articol intitulat „ (Turcia arde, palatul [o referire la Erdoğan]se uită” din 31 iulie 2021, în care a  raportat răspunsul guvernului la incendiile din țară din vara anului 2021.

Istanbul: Prețul la  transportul public crește pentru a doua oară anul acesta. Cât costă un bilet?

condus de principalul partid de opoziție, Partidul Popular Republican (CHP), a majorat pe 6 aprilie prețurile transportului public cu 40% din cauza inflației,