vineri, martie 31, 2023

Turcia: 3 ani de la moartea suspectă a unui polițist, victimă a puciului eșuat

1 iulie marchează trei ani de la moartea suspectă a unui polițist, victimă a activităților de epurare a guvernului turc, conform presei turcești.

Zeki Güven, fostul șef de informații al Departamentului de Poliție din Ankara a fost găsit mort pe 1 iulie 2018, în patul său din penitenciarul Sincan, după ce a fost arestat de un tribunal turc în luna mai 2018, ca parte a vânătorii masive presupusilor membri ai mișcării Gülen.

Güven a fost demis din ultima sa  în 2015, iar ulterior a fost emis un mandat de detenție pentru acuzațiile de a fi „membru executiv al unei organizații teroriste”. 

Polițistul și soția sa, judecătorul Sevda Güven, au fost reținuți la 22 mai 2018 la un centru comercial din provincia Eskișehir pentru presupuse legături cu mișcarea Gülen.

Conform declarației oficiale, Zeki Güven a murit în urma unui infarct, cu toate acestea, având în vedere incidentele și decesele anterioare din închisorile turcești, moartea sa este privită ca suspectă.

Centrul pentru Libertate de la Stockholm (SCF) a raportat într-unul dintre studiile sale intitulate „Moarte suspecte și sinucideri în Turcia” că a existat o creștere a numărului de decese suspecte în Turcia, majoritatea în închisori și centre de detenție, unde tortura și rele tratamente sunt prezente. 

Scenariile AI cu Erdogan au ajuns virale. Iată imaginile în cazul în care câștigă sau pierde alegerile

Platforma de documentare turcă, 140journos, a creat cu ajutorul programele de inteligență artificială, viața post-electorală a președintelui Recep Tayyip Erdogan

Alegerile din Turcia sunt mai vulnerabile decât cele din Zimbabwe și Pakistan

Potrivit noului index al Freedom House, care își propune să investigheze relația dintre platformele digitale și integritatea alegerilor, Turcia este una dintre mai vulnerabile țările din lume.

Turcii nu l-au ascultat pe Erdogan! Rata fertilității a scăzut cel mai mult din Europa

În ultimii 20 de ani, s-a înregistrat o creștere cu 7% a ratei totale de fertilitate în Europa, țara cu cea mai mare rată totală de fertilitate din Europa în 2021 a fost Franța cu 1,84.

190 de miliarde de vânzări către străini: Cumpărarea unei case în Turcia a devenit un vis pentru cetățeni

Deputatul CHP İzmir, Özcan Purçu a înaintat o întrebare către Ministeru Mediului, Urbanizării și Schimbărilor Climatice cu privire la vânzarea de locuințe către străini.

Eurostat: 145% mai mulți turci au solicitat azil în UE în 2022

Potrivit Eurostat, în 49.720 de turci au căutat adăpost în țările europene în 2022, comparativ cu anul 2021, când 20.315 cetățeni turci au solicitat azil.

Kılıçdaroğlu și-a lansează campania electorală. Mărțișorul folosit ca simbol:„Îți promit că primăvara va veni din nou”

În videoclip, Kılıçdaroğlu a spus „Vă promit, o Turcie care îi iubește și îi respectă pe cei care sunt diferiți așa cum sunt. O Turcie căreia îi place să trăiască.”, susține politicianul.

27 martie, ultima zi în care se poate depune candidatura. Un faimos actor vrea să fie deputat

27 martie este ultima zi în care candidații vor fi desemnați de alegătorii care încearcă să adune 100 de mii de semnături,...

Salvator din Craiova povestește despre experiența din Hatay: „Am văzut imagini de nedescris.”

O echipă formată din opt oameni şi şase câini din Dolj, a participat la salvarea victimelor cutremurului din Hatay, Turcia, la scurt...