luni, aprilie 15, 2024

52 de candidați pentru primăria Istanbulului la alegerile din martie 2024

52 de persoane vor candida pentru funcția de primar a Istanbulului la alegerile locale care vor avea loc pe 31 martie, conform presei turcești.

22 din 52 de candidați au fost nominalizați de partide, în timp ce 30 de nume vor concura independent.

Lista de candidați:

-actualul primar Ekrem İmamoğlu, din principalul partid de opoziție, Partidul Popular Republican (CHP),

Murat Kurum, candidatul Partidului Justiției și Dezvoltării (AKP) de guvernământ, care este și adjunct și fost ministru al Urbanizării,

Buğra Kavuncu, candidatul Partidului de opoziție İYİ (Bun),

-Meral Danıș Beștaș și Murat Çepni, cocandidații Partidului Egalității Populare și Democrației (DEM) de opoziție.

În afară de ei, Partidul Victory (Zafer) de extremă-dreapta de opoziție, Partidul Patria (Memleket) de opoziție, Partidul Democrație și Progres (DEVA) de opoziție, Partidul Noului Bunăstare (YRP) aliat guvernamental și-au prezentat candidați pentru Municipalitatea Metropolitană din Istanbul.

Taylan Yıldız, care a fost membru al Consiliului Municipal din Istanbul între 2019 și 2023 din Partidul İYİ, va candida independent.

Dintre grupul de candidați, se așteaptă ca cursa să fie strânse între primarul Ekrem İmamoğlu, din principala opoziție CHP, și candidatul AKP, Murat Kurum, care este fost ministru.

Ultimele alegeri

La alegerile locale din 2019, Partidul İYİ și HDP nu au prezentat candidați la primărie pentru municipalitățile metropolitane din Istanbul și Ankara, făcând cursa principală să fie dintre AKP și CHP, care s-a încheiat cu o victorie a CHP.

În martie 2019, İmamoğlu a primit 48,77 la sută din voturi la alegerile locale, urmat de Binali Yıldırım de la AKP, care a rămas la 48,61 la sută.

Consiliul Electoral Suprem (YSK) nu a recunoscut victoria inițială a lui İmamoğlu și a ordonat ca voturile să fie repetat.

Cu toate acestea, YSK nu a anulat rezultatele municipale ale consiliului municipal sau ale alegerilor districtuale, care au fost votate în aceeași zi. Decizia a stârnit furie în rândul alegătorilor din opoziție, iar İmamoğlu a primit 54,22% din voturi la alegerile repetate din iunie.

În 2019, İmamoğlu a fost primul politician care a învins AKP pentru municipalitatea din 1994.

Festivalul Lalelelor în Istanbul. Iată unde poți să găsești grădinile cu lalele!

Mugurii de lalele, care sunt produși în principal pentru această ocazie în orașul Konya, înfloresc în aprilie și poate ține până în mai, în funcție de vreme. 

„Calapodul fesului”, povestea de Bairam a lui Aziz Nesin, cunoscut ca și Caragiale al Turciei

De bairam, in fiecare casă se cumpara zaharicale. În anii aceia, în casa noastra nu prea erau zaharicale de bairam. Musafirii care veneau la noi aduceau o cutie cu dulciuri anume pentru bairam. Dar dulciurile aduse de musafiri nu era pentru noi, le țineam ca să avem cu ce trata musafirii ce vor sosi mai târziu..

Vacanța de Ramadan de 9 zile. Turcii iau în asalt insulele grecești

Vacanța de Ramadan de 9 zile. Turcii iau în asalt insulele grecești

Din Dubai până în Chile, serialele turcești cuceresc lumea. Cum sunt produse faimoasele seriale

În cartierului Tophane, din Istanbul, pescărușii sunt împrăștiați de o dronă care filmează un polițist care arestează tânără. Filmarea este numit „Dengeler”, unul dintre cele aproximativ 60 filmate anual în Turcia, care au făcut ca Istanbulul și alte orașe turcești să fie cunoscute telespectatorilor din aproape 170 de țări din întreaga lume. 

Muzeele din Turcia: 4 milioane de vizitatori în primele 3 luni a anului 2024. Care au fost cele mai vizitate muzee

Potrivit unui anunț recent făcut de Ministrul Culturii și Turismului, Mehmet Nuri Ersoy, în special, Muzeul Mevlana din orașul central Konya a atras peste 383.000 de vizitatori, urmat de situl arheologic Hierapolis, din provincia vestică Denizli, cu 259.000 de vizitatori.