vineri, aprilie 26, 2024

Un jurnalist riscă 10 ani de închisoare pentru insultarea lui Erdogan

Un procuror turc a cerut până la 10 ani de închisoare pentru un jurnalist turco-armean, acuzat de insultarea președintelui Recep Tayyip Erdoğan, conform Turkish Minutes.

Hayko Bağdat, exilat în Germania, riscă să fie condamnat 10 ani și 6 luni pentru rubricile și postărilor sale pe rețelele de socializare din 2014, 2017, 2018 și 2019.

„Avem atât de multe cazuri [împotriva noastră] încât nici măcar nu le putem urmări. Ce aș putea spune că ar fi impus să merg la închisoare pentru 10 ani? Toate acestea fac parte dintr-o represiune ilegală menită să reducă la tăcere disidența.”, afirmă jurnalistul.

Insultarea președintelui este o crimă în Turcia, conform controversatului articol 299 din Codul penal turc (TCK). Cine îl jignește pe președinte riscă până la patru ani de închisoare, pedeapsă care poate fi majorată dacă infracțiunea a fost comisă prin intermediul mass-media.

De la tranziția Turciei la un sistem prezidențial de guvernare printr-un referendum constituțional în 2017, președintelui nu mai este obligat să fie imparțial din punct de vedere politic.

Cu toate acestea, legea care incriminează insultele împotriva președintelui a rămas în vigoare și a condus la condamnarea a peste 10.000 de persoane de când Erdogan a preluat mandatul în 2014.

Turcia este adesea descrisă ca fiind unul dintre cei mai mari temniceri de jurnaliști din lume și s-a clasat pe locul 165 din 180 de țări în Indexul mondial al libertății presei din 2023, publicat de Reporters Without Borders (RSF).

Turcia: 24 de studenți internați după ce au consumat mâncarea de la cantina școlii

În ultimele luni, focarele de intoxicație alimentară au tulburat instituțiile de învățământ din întreaga țară, ducând la sute de studenți să necesite îngrijiri medicale.

CEDO condamnă Turcia pentru arestarea unui judecător: „Pentru prima dată în istoria CEDO”

CEDO a declarat într-o hotărâre emisă, marți, că cazul lui Aydin Sefa Akay a vizat arestarea unui judecător ONU, precum și percheziția casei și persoanei sale, ca urmare a tentativei de lovitură de stat militară din 2016 în Turcia, în ciuda imunității sale diplomatice.

Boicot! Turcii nu merg în weekend la restaurant. „Aceasta nu este inflație, este profit”

Organizatorii și susținătorii boicotului susțin că întreprinderile folosesc inflația din Turcia ca o scuză pentru a-și crește profiturile. Boicotul urmărește să protesteze prețurile crescute pentru porții mai mici, precum și creșterea costului vieții.

Amnesty criticat că a ignorat situația dificilă a membrilor Mișcării Gülen

În noul raport, care evidențiază consecințele îngrozitoare ale escaladării conflictelor și defalcării dreptului internațional în întreaga lume, tratează diverse probleme juridice în secțiunea sa din Turcia, de la detenții ilegale la libertatea de exprimare.

Rata inflației la nivel mondial. Turcia, pe locul patru, imediat după Argentina, Siria și Liban 

Turcia a devenit țara cu a patra cea mai mare rată anuală a inflației de consum din lume, înregistrând 68,5%, conform Bianet.org