luni, aprilie 15, 2024

Un jurnalist riscă 10 ani de închisoare pentru insultarea lui Erdogan

Un procuror turc a cerut până la 10 ani de închisoare pentru un jurnalist turco-armean, acuzat de insultarea președintelui Recep Tayyip Erdoğan, conform Turkish Minutes.

Hayko Bağdat, exilat în Germania, riscă să fie condamnat 10 ani și 6 luni pentru rubricile și postărilor sale pe rețelele de socializare din 2014, 2017, 2018 și 2019.

„Avem atât de multe cazuri [împotriva noastră] încât nici măcar nu le putem urmări. Ce aș putea spune că ar fi impus să merg la închisoare pentru 10 ani? Toate acestea fac parte dintr-o represiune ilegală menită să reducă la tăcere disidența.”, afirmă jurnalistul.

Insultarea președintelui este o crimă în Turcia, conform controversatului articol 299 din Codul penal turc (TCK). Cine îl jignește pe președinte riscă până la patru ani de închisoare, pedeapsă care poate fi majorată dacă infracțiunea a fost comisă prin intermediul mass-media.

De la tranziția Turciei la un sistem prezidențial de guvernare printr-un referendum constituțional în 2017, președintelui nu mai este obligat să fie imparțial din punct de vedere politic.

Cu toate acestea, legea care incriminează insultele împotriva președintelui a rămas în vigoare și a condus la condamnarea a peste 10.000 de persoane de când Erdogan a preluat mandatul în 2014.

Turcia este adesea descrisă ca fiind unul dintre cei mai mari temniceri de jurnaliști din lume și s-a clasat pe locul 165 din 180 de țări în Indexul mondial al libertății presei din 2023, publicat de Reporters Without Borders (RSF).

Vacanța de Ramadan de 9 zile. Turcii iau în asalt insulele grecești

Vacanța de Ramadan de 9 zile. Turcii iau în asalt insulele grecești

Din Dubai până în Chile, serialele turcești cuceresc lumea. Cum sunt produse faimoasele seriale

În cartierului Tophane, din Istanbul, pescărușii sunt împrăștiați de o dronă care filmează un polițist care arestează tânără. Filmarea este numit „Dengeler”, unul dintre cele aproximativ 60 filmate anual în Turcia, care au făcut ca Istanbulul și alte orașe turcești să fie cunoscute telespectatorilor din aproape 170 de țări din întreaga lume. 

„Calapodul fesului”, povestea de Bairam a lui Aziz Nesin, cunoscut ca și Caragiale al Turciei

De bairam, in fiecare casă se cumpara zaharicale. În anii aceia, în casa noastra nu prea erau zaharicale de bairam. Musafirii care veneau la noi aduceau o cutie cu dulciuri anume pentru bairam. Dar dulciurile aduse de musafiri nu era pentru noi, le țineam ca să avem cu ce trata musafirii ce vor sosi mai târziu..

Muzeele din Turcia: 4 milioane de vizitatori în primele 3 luni a anului 2024. Care au fost cele mai vizitate muzee

Potrivit unui anunț recent făcut de Ministrul Culturii și Turismului, Mehmet Nuri Ersoy, în special, Muzeul Mevlana din orașul central Konya a atras peste 383.000 de vizitatori, urmat de situl arheologic Hierapolis, din provincia vestică Denizli, cu 259.000 de vizitatori. 

Festivalul Lalelelor în Istanbul. Iată unde poți să găsești grădinile cu lalele!

Mugurii de lalele, care sunt produși în principal pentru această ocazie în orașul Konya, înfloresc în aprilie și poate ține până în mai, în funcție de vreme.