miercuri, noiembrie 13, 2024

Ziua libertății presei: „Cruzimea se hrănește cu întuneric, iar jurnaliștii sunt cei care aduc lumină în întuneric.”

Punctul comun al declarațiilor emise de organizațiile profesionale cu ocazia Zilei Mondiale a Libertății Presei, este întotdeauna apelul la „încetarea violenței și a cenzurii împotriva jurnaliştilor”. Însă, acest apel nu este suficient continuat, mai ales,  două indispensabile componente ale democrațiilor, „libertatea de opinie și de gândire și dreptul de acces la informații publice”, sunt încălcate.

De libertatea presei depinde organismele vitale al statelor democratice. Jurnaliştii, susţinătorii convinşi ai libertăţii de exprimare, ţin răspunzător statul în faţa publicului.

Reprezentanții presei cercetează, scriu și își mențin datoria față de public. Jurnalistul este purtătorul de cuvânt al poporului, nu conducătorul. Cei care manipulează sunt cei care informează nefondat publicul fără a verifica faptele, contrar eticii lor profesionale. Astfel de manipulări facilitează corupția regimului. Nu trebuie uitat că libertatea de exprimare este piatra de temelie a democrațiilor.

În lumea noastră, unde regimurile opresive sunt în creștere, importanța jurnaliștilor să-și facă treaba corect a devenit și mai mare. Pentru că astfel de regimuri își mențin lupta pentru putere trăgând o cortină de fier între cetățeni și realitate. În acest scop, ei aplică regimul lor represiv jurnaliştilor.

Pe deoparte, există un război tradițional cu tancuri și rachete în Ucraina. Pe de altă parte, există așa-numitul război de dezinformare „hibrid” pe care Rusia a început cu luni în urmă. Credem că demersul acestui război este făcut public grație faptelor publicate de jurnaliști care își continuă munca în cele mai dificile condiții, în zona de război, se va schimba.

Fără jurnaliștii care nu se închină și nu își vând stiloul, s-ar putea să nu fi știut niciodată despre corupția puterii și lacrimile vărsate în țările conduse de regimuri autoritare. Jurnaliştii curajoşi şi onorabili nu au renunţat niciodată la poziţia lor, în ciuda intimidării regimului.

Mai mult ca oricând avem nevoie de jurnalişti dedicaţi. Trebuie să le oferim întregul nostru sprijin și să le dăm posibilitatea să caute adevărul. Presiunea și amenințările asupra jurnaliștilor sunt împotriva accesului societății la informații, a obligației de a răspunde și a drepturilor și libertăților universale.

Având în vedere că jurnalismul nu este doar o profesie, ci o expresie a responsabilității sociale și a demnității umane, facem apel la actorii locali, naționali și internaționali să pregătească acest mediu. Cerem eliberarea necondiționată a jurnaliștilor din spatele gratiilor din diferite țări și abrogarea legilor care incriminează libertatea de exprimare.

Salutăm jurnaliștii care își exercită profesia cu demnitate și în conformitate cu principiile universale, cu dragoste și respect. De Ziua Mondială a Libertății Presei, subliniem încă o dată publicului că suntem solidari cu toți reprezentanții presei.

Cruzimea se hrănește cu întuneric, iar jurnaliștii sunt cei care aduc lumină în întuneric.

Yuksel Durgut, editor Journalist Post

Istanbul: Creștere de peste 60% a costului vieții în octombrie

Sondajul, realizat de Agenția de Planificare din Istanbul (IPA) a Municipalității Metropolitane din Istanbul, a calculat costul vieții în Istanbul pentru o familie de patru persoane la 73.739 TL (2.000 euro) în octombrie, de peste patru ori salariul minim de 17.002 TL. (460 de euro).

SUA. 3 milioane de dolari daună într-un proces de defăimare din cauza presupusei asocieri cu o „organizație teroristă”

SUA obligă plata a 3 milioane de dolari drept despăgubiri unui antreprenor turco-american care a fost acuzat în mod fals de terorism din cauza unei presupuse asocieri cu o „organizație teroristă”,

Erdogan vrea în Uniunea Europeană: „Nu există o explicație rezonabilă pentru blocarea procesului…”

Erdogan, vorbind la cel de-al cincilea summit al Comunității Politice Europene de la Budapesta, a vorbit despre importanța aderării Turciei la UE pentru pacea și siguranța Europei în urma unei game largi de provocări.

Nou record în Turcia: Cele mai multe cazuri de femicid înregistrate în ultimii 14 ani

Conform raportului Platformei We Will Stop Femicide pentru octombrie 2024, octombrie a marcat cel mai mare număr de feminicide înregistrate într-o singură lună din 2010.