Uniunea Europeană ar putea să impună sancțiuni Turciei în cazurile detențiilor politice, conform Stockholm Center for Freedom.
Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) urmează să voteze un proiect de rezoluție prin care îndeamnă statele membre și observatoare, printre care și UE, să impună sancțiuni oficialilor turci responsabili de încarcerarea ilegală a deținuților politici.
Proiectul de rezoluție solicită angajamentul cu autoritățile turce la „cel mai înalt nivel” pentru a asigura eliberarea imediată a filantropului turc, Osman Kavala. În plus, solicită acțiuni urgente pentru a consolida statul de drept și protecția drepturilor omului în Turcia.
Cel mai important, documentul sugerează aplicarea „legislației Magnitsky” sau a altor mijloace legale pentru a impune sancțiuni specifice oficialilor turci.
Rezoluția APCE vine după o hotărâre CEDO, care ar putea afecta mii de prizonieri politici din Turcia.
Curtea a hotărât că Turcia a încălcat drepturile unui fost profesor condamnat pentru terorism din cauza presupusei utilizări a unei aplicații mobile, a contului său bancar și a apartenenței la sindicat, concluzionand că condamnarea sa a încălcat mai multe principii legale consacrate în Convenția Europeană a Drepturilor Omului.
Turcia refuză să respecte decizia CEDO
Curtea Supremă de Apel a Turciei a menținut luna trecută condamnarea lui Kavala și închisoarea pe viață, sub acuzația de încercare de a răsturna guvernul premierului de atunci, Recep Tayyip Erdogan, în timpul protestelor de amploare din 2013.
Kavala, în vârstă de 66 de ani, s-a confruntat cu acuzații alternative, care au variat de la spionaj și finanțare proteste în 2013 până la participarea la o lovitură de stat eșuată împotriva lui Erdogan în 2016.Filantropul a fost arestat în octombrie 2017 și condamnat pe viață în 2022 pentru că ar fi încercat să răstoarne guvernul lui Erdogan.
Refuzul Turciei de a respecta hotărârile Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO) de a elibera imediat Kavala a afectat relațiile Ankarei cu aliații occidentali.
Consiliul Europei a lansat o procedură de încălcare a dreptului comunitar împotriva Turciei în privința tratamentului acordat lui Kavala, care ar putea duce la expulzarea Turcia din principala organizație pentru drepturile omului din Europa.