duminică, iunie 23, 2024

Vești proaste pentru turci!Prețurile la energie electrică și gaze cresc cu până la 50 la sută

Autoritățile turce au crescut prețurile la energie electrică și gaze naturale pentru gospodării cu aproximativ 20% și cu aproximativ 50% pentru consumatorii industriali, conform Gazete Duvar.

Autoritatea de reglementare a energiei EMRA din Turcia a declarat că a crescut cu 20% prețurile la energie electrică casnică, cu 30% pe cele utilizate de sectoarele publice și de servicii și cu 50% pe cele utilizate în industrie, de pe 1 septembrie.

Importatorul de energie de stat BOTAŞ a declarat că a majorat preţul gazelor naturale pentru uz casnic cu 20,4%, cu 47,6% pentru clienţii industriali mici şi mijlocii şi cu 50,8% pentru marii utilizatori industriali.

Preţul gazelor utilizate pentru producerea energiei electrice a fost majorat cu 49,5%, susține BOTAŞ.

Ambele organisme au citat conflictul din Ucraina și evoluțiile globale, inclusiv pandemia de COVID-19, drept motive pentru creșterea prețurilor.

Prețurile la gaze au crescut cu 174 la sută anul acesta

Creșterea prețurilor globale la energie în acest an, precum și scăderea bruscă a lirei, 44% în 2021 și peste 27% în acest an, au impus inflația ajugând la un nivel record în ultimii 24 de ani.

Creșterile prețurilor la utilități vor împinge inflația cu 0,8 puncte procentuale, potrivit unui calcul Reuters.

Prețurile la gazele naturale au crescut cu 174% în acest an, prețurile la gazele industriale la scară mică și medie au crescut cu 277% și prețurile industriale mari cu 379%.

Statul subvenționează în continuare peste 80% din prețurile gazelor naturale pentru gospodării.

Turcia. Cheltuieli de nuntă s-au dublat. În media 450.000 de lire costă o nuntă

Când s-au adăugat cheltuieli suplimentare, cum ar fi noaptea de henna, rochia de mireasă, costumul de mire, coaforul și fotografia, cheltuielile medii pentru nuntă au ajuns la 450.000 de lire (12.849 de euro).

Turia: 15.000 de medici au plecat în străinătate pentru oportunități mai bune

Turhan Çömez, care este medic și fost aliat al președintelui liderului Partidului Justiției și Dezvoltarii (AKP), Recep Tayyip Erdoğan, a vorbit despre creșterea numărului de medici care doresc să părăsească țara.

Turcii au cheltuit cel mai mult pe locuințe în 2023: TurkStat

Conform rezultatelor „Sondajului asupra bugetului gospodăriilor din 2023”, suma cheltuită de gospodării pentru locuințe a fost mai mare decât orice alt element de cheltuieli.

Incendii de vegetație în Turcia. 11 morți și 78 de persoane rănite

Cel puţin 11 persoane şi-au pierdut viaţa, iar alte 78 de persoane au fost rănite din cauza incendiu de vegetaţie din mai multe localităţi din sud-estul Turciei.

Turcia – Portugalia, la Euro2024. „Messi al Turciei” joacă împotriva lui Cristiano Ronaldo

Noua senzație a fotbalului turc, Arda Guler, supranumit „Messi al Turciei", se va confrunta cu Cristiano Ronaldo.

 Insulele Prinților: Arestări după protestul împotriva introducerii microbuzelor

Municipalitatea Metropolitană Istanbul, condusă de principala opoziție, pe 15 iunie a început să opereze microbuze electrice în insulele istorice, în ciuda tuturor obiecțiilor și protestelor localnicilor.

Peste 550 de pelerini au murit la Mecca, din cauza temperaturii care depășește 50 de grade

„Toți [egiptenii] au murit din cauza căldurii”, cu excepția unuia care a suferit răni mortale în timpul unei zdrobiri minore de mulțime, a spus unul dintre diplomați arabi, adăugând că cifra totală provine de la morga spitalului din cartierul Al-Muaisem, din Mecca.