joi, aprilie 18, 2024

Vești proaste pentru turci!Prețurile la energie electrică și gaze cresc cu până la 50 la sută

Autoritățile turce au crescut prețurile la energie electrică și gaze naturale pentru gospodării cu aproximativ 20% și cu aproximativ 50% pentru consumatorii industriali, conform Gazete Duvar.

Autoritatea de reglementare a energiei EMRA din Turcia a declarat că a crescut cu 20% prețurile la energie electrică casnică, cu 30% pe cele utilizate de sectoarele publice și de servicii și cu 50% pe cele utilizate în industrie, de pe 1 septembrie.

Importatorul de energie de stat BOTAŞ a declarat că a majorat preţul gazelor naturale pentru uz casnic cu 20,4%, cu 47,6% pentru clienţii industriali mici şi mijlocii şi cu 50,8% pentru marii utilizatori industriali.

Preţul gazelor utilizate pentru producerea energiei electrice a fost majorat cu 49,5%, susține BOTAŞ.

Ambele organisme au citat conflictul din Ucraina și evoluțiile globale, inclusiv pandemia de COVID-19, drept motive pentru creșterea prețurilor.

Prețurile la gaze au crescut cu 174 la sută anul acesta

Creșterea prețurilor globale la energie în acest an, precum și scăderea bruscă a lirei, 44% în 2021 și peste 27% în acest an, au impus inflația ajugând la un nivel record în ultimii 24 de ani.

Creșterile prețurilor la utilități vor împinge inflația cu 0,8 puncte procentuale, potrivit unui calcul Reuters.

Prețurile la gazele naturale au crescut cu 174% în acest an, prețurile la gazele industriale la scară mică și medie au crescut cu 277% și prețurile industriale mari cu 379%.

Statul subvenționează în continuare peste 80% din prețurile gazelor naturale pentru gospodării.

Muzeele din Turcia: 4 milioane de vizitatori în primele 3 luni a anului 2024. Care au fost cele mai vizitate muzee

Potrivit unui anunț recent făcut de Ministrul Culturii și Turismului, Mehmet Nuri Ersoy, în special, Muzeul Mevlana din orașul central Konya a atras peste 383.000 de vizitatori, urmat de situl arheologic Hierapolis, din provincia vestică Denizli, cu 259.000 de vizitatori. 

Din Dubai până în Chile, serialele turcești cuceresc lumea. Cum sunt produse faimoasele seriale

În cartierului Tophane, din Istanbul, pescărușii sunt împrăștiați de o dronă care filmează un polițist care arestează tânără. Filmarea este numit „Dengeler”, unul dintre cele aproximativ 60 filmate anual în Turcia, care au făcut ca Istanbulul și alte orașe turcești să fie cunoscute telespectatorilor din aproape 170 de țări din întreaga lume. 

Festivalul Lalelelor în Istanbul. Iată unde poți să găsești grădinile cu lalele!

Mugurii de lalele, care sunt produși în principal pentru această ocazie în orașul Konya, înfloresc în aprilie și poate ține până în mai, în funcție de vreme. 

Președintele Germaniei în vizită în Turcia. Prima întâlnire cu primarul Istanbulului, apoi cu Erdogan

Președintele Frank-Walter Steinmeier va călătorii în Republica Turcia în perioada 22-24 aprilie 2024, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între cele două țări.