marți, decembrie 5, 2023

Vești proaste pentru turci!Prețurile la energie electrică și gaze cresc cu până la 50 la sută

Autoritățile turce au crescut prețurile la energie electrică și gaze naturale pentru gospodării cu aproximativ 20% și cu aproximativ 50% pentru consumatorii industriali, conform Gazete Duvar.

Autoritatea de reglementare a energiei EMRA din Turcia a declarat că a crescut cu 20% prețurile la energie electrică casnică, cu 30% pe cele utilizate de sectoarele publice și de servicii și cu 50% pe cele utilizate în industrie, de pe 1 septembrie.

Importatorul de energie de stat BOTAŞ a declarat că a majorat preţul gazelor naturale pentru uz casnic cu 20,4%, cu 47,6% pentru clienţii industriali mici şi mijlocii şi cu 50,8% pentru marii utilizatori industriali.

Preţul gazelor utilizate pentru producerea energiei electrice a fost majorat cu 49,5%, susține BOTAŞ.

Ambele organisme au citat conflictul din Ucraina și evoluțiile globale, inclusiv pandemia de COVID-19, drept motive pentru creșterea prețurilor.

Prețurile la gaze au crescut cu 174 la sută anul acesta

Creșterea prețurilor globale la energie în acest an, precum și scăderea bruscă a lirei, 44% în 2021 și peste 27% în acest an, au impus inflația ajugând la un nivel record în ultimii 24 de ani.

Creșterile prețurilor la utilități vor împinge inflația cu 0,8 puncte procentuale, potrivit unui calcul Reuters.

Prețurile la gazele naturale au crescut cu 174% în acest an, prețurile la gazele industriale la scară mică și medie au crescut cu 277% și prețurile industriale mari cu 379%.

Statul subvenționează în continuare peste 80% din prețurile gazelor naturale pentru gospodării.

VIDEO: O bucată de beton s-a prăbușit în Hagia Sofia, la un metru de oameni

Experții au avertizat că restaurarea urgentă este necesară și că nu ar putea supraviețui unui potențial cutremur.

Turcia: Coasta Mării Negre, care a costat peste 4,2 de miliarde de dolari, a fost înghițită de ape

Creșterea apelor mării după ploile abundente a făcut autostrada inutilizabilă și multe vehicule au rămas blocate în mijlocul valurilor.

Portret de campion: Andrei-Darius Dragomir, medaliat cu aur la Astronomie și Fizică

Încă de după probe știam că există o posibilitate să iau locul 1, deoarece simțeam că m-am descurcat și știam că nu sunt așa mulți participanți ca la alte olimpiade

Caz incredibil în Turcia: O femeie kurdă cu dizabilități în vârstă de 81 de ani aptă pentru închisoare

Dizabilitățile ei au fost documentate într-un raport medical emis de un spital local. Condamnat pentru sprijinirea unei organizații teroriste, Özer a fost arestat în provincia de est Van, în mai 2022 și condamnat la doi ani și o lună de închisoare.

Povestea unei avocate, închise pentru terorism, dezvăluie situația copiilor care își însoțesc mamele în închisorile

Avocată care a făcut parte din Baroului din Istanbul, Hendekci a fost închisă la sfârșitul anului 2017, când fiica ei avea doar trei luni. În spatele gratiilor, ea a avut de-a face cu un gardian agresiv care a numit-o „teroristă” deși nu fusese condamnată pentru nicio crimă la momentul respectiv.