duminică, februarie 5, 2023

Vești proaste pentru turci!Prețurile la energie electrică și gaze cresc cu până la 50 la sută

Autoritățile turce au crescut prețurile la energie electrică și gaze naturale pentru gospodării cu aproximativ 20% și cu aproximativ 50% pentru consumatorii industriali, conform Gazete Duvar.

Autoritatea de reglementare a energiei EMRA din Turcia a declarat că a crescut cu 20% prețurile la energie electrică casnică, cu 30% pe cele utilizate de sectoarele publice și de servicii și cu 50% pe cele utilizate în industrie, de pe 1 septembrie.

Importatorul de energie de stat BOTAŞ a declarat că a majorat preţul gazelor naturale pentru uz casnic cu 20,4%, cu 47,6% pentru clienţii industriali mici şi mijlocii şi cu 50,8% pentru marii utilizatori industriali.

Preţul gazelor utilizate pentru producerea energiei electrice a fost majorat cu 49,5%, susține BOTAŞ.

Ambele organisme au citat conflictul din Ucraina și evoluțiile globale, inclusiv pandemia de COVID-19, drept motive pentru creșterea prețurilor.

Prețurile la gaze au crescut cu 174 la sută anul acesta

Creșterea prețurilor globale la energie în acest an, precum și scăderea bruscă a lirei, 44% în 2021 și peste 27% în acest an, au impus inflația ajugând la un nivel record în ultimii 24 de ani.

Creșterile prețurilor la utilități vor împinge inflația cu 0,8 puncte procentuale, potrivit unui calcul Reuters.

Prețurile la gazele naturale au crescut cu 174% în acest an, prețurile la gazele industriale la scară mică și medie au crescut cu 277% și prețurile industriale mari cu 379%.

Statul subvenționează în continuare peste 80% din prețurile gazelor naturale pentru gospodării.

Expoziția  „Istoria fotbalului turc”. Erdogan expus, dar nu și Hakan Şükür

Hakan Şükür a fost exclus de la expoziția „Tuturi şi gol: expoziţia de istorie a fotbalului turc”, deschisă la Palat, cu participarea preşedintelui Erdoğan, a foştilor jucători naţionali de fotbal, a preşedinţilor de club şi a politicienilor.

Conferință despre toleranță. Dumitru Borțun: „Conviețuirea este cea mai grea meserie din lume” 

Zeci de tineri bucureșteni au participat la conferința ,,Toleranța și Rolul ei în Perioada Contemporană”, desfășurată pe 2 februarie, la ARCUB.

Ce ar însemna ca Erdogan să piardă alegerile prezidențiale?

Criza economică din Turcia a pus în pericol lunga domnie a lui Erdogan. Pe măsură ce prețurile au crescut, președintele a continuat să reducă ratele dobânzilor, răsturnând teoria economică și conducând prețurile mai mari.

CEDO a decis! Turcia trebuie să plătească peste 12.000 de euro daune morale unui jurnalist

Turcia a încălcat articolele 5 (1), (3), (4), (5) și 10 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului în cazul unui jurnalist care a fost arestat de un tribunal turc în urma unei tentative de lovitură de stat în 2016.

„Privighetoarea Dobrogei” s-a stins din viață! Faimoasa solistă a fost prima avocată tătăroaică din România

Faimoasa cântăreață, supranumită „Privighetoarea Dobrogei” s-a stins din viață, marți, 31 ianuarie 2023. Kadriye Nurmambet, născută în Dobrich, Bulgaria în...

Turcia: Pragul sărăciei a depășit de 3 ori salariu minim pe economie

Pragul de sărăcie indică banii necesari pentru ca o familie de patru persoane să se hrănească suficient și sănătos și acoperă și cheltuielile cu bunurile de bază precum îmbrăcăminte, chirie, electricitate, apă, transport, educație și sănătate. Acesta a crescut la 28.875 de lire în ianuarie, iar salariu minim este de 8.506 de lire.

Harta corupție: Turcia a avut cel mai mic punctaj din ultimii 10 ani

Harta corupției la nivel mondial situează Turcia cu cinci locuri mai jos, după ce reușit să obțină 34 de puncte din 100 în 2022, pierzând 2 puncte într-un an, având cel mai mic scor din ultimii zece ani.

Erdogan catalogat ca „Piroman” de presa din Germania

Revista săptămânală germană Stern s-a referit la președintele turc Recep Tayyip Erdoğan drept un „incendiat” pe coperta ultimului său număr, spunând că președintele alimentează conflicte periculoase, inclusiv în Germania, pentru a-și asigura puterea în timp ce se pregătește pentru alegerile din mai.