sâmbătă, aprilie 20, 2024

Val de reacții după arestarea în masă: „Este rușinos că până și solidaritatea umană este considerată o crimă”

Arestarea în masă a aproape 600 de persoane în Turcia, la începutul săptămânii a stârnit reacțiile politicienilor și activiștilor atât la nivel național, cât și internațional.

599 din 704 persoane care aveau mandat pentru apartenență la o organizație teroristă au fost reținute, fapt descris de oficialul din opoziție, Ömer Faruk Gergerlioğlu, ca un „genocid”

„O numim crimă împotriva umanității, ei ucid ultimele firimituri ale umanității cu mâinile lor!!! Genocidul continuă.”, susține Gergerlioğlu.

 Poetul Yılmaz Odabaşı a reacționat printr-o postare pe contul său de Twitter.

„Este îngrozitor! Ce te aşteptai să se întâmple: să mănânce pietre sau să te sinucidă în masă? Ați concediat oameni de la locul de muncă și ați lăsat mii de familii neajutorate. Nu este suficient pentru a vă răcori furia și doriți să vedeți mai multe drame? Este foarte trist și rușinos că până și solidaritatea umană este considerată o crimă!”, afirmă artistul.

SUA trage un semnal de alarmă: Turcia nu este aliniată cu NATO

Comisia de Relații Externe a Senatului din SUA a criticat dur acțiunile Turciei.

„Regula cu mâna de fier pe care Erdogan continuă să o urmeze este mai aliniată cu Putin și Xi decât cu NATO. Acest ultim val de arestări politice este o dovadă suplimentară a necesității ca SUA și alte națiuni democratice să ceară Turciei să nu mai trădeze valorile care stau la baza alianței noastre.”, se arată în postarea pe Twitter.

Rebecca Harms, care a ocupat funcția de președinte al Verzilor-Alianța Liberă Europeană în Parlamentul European din 2010 până în 2016 a atras un semnal de alarmă asupra situației din Turcia.

„Ajutorul umanitar nu este o crimă”, a scris aceasta pe contul său de Twitter.

„Rapoartele conform cărora peste 500 de persoane au fost arestate în Turcia pentru convingerile lor politice sunt flagrante. În calitate de aliat al NATO, aceste atacuri la adresa libertății de exprimare trebuie să înceteze. Îndemn Turcia să elibereze imediat acești oameni”, susține Randy Weber, reprezentant al Congresului din Texas. 

Ce s-a întâmplat?

Ministrul de Interne, Süleyman Soylu a anunțat, marți, că 543 din cele 704 de persoane care aveau mandat de arestare au fost luate în custodie în cadrul Operațiunii Gazi Turgut Aslan, în cadrul raidurilor simultane în 59 de provincii.

Suspecții sunt acuzați fie că au primit asistență financiară, fie că au distribuit bani în străinătate familiilor a căror membrii au fost victime ale puciul eșuat.

Guvernul turc recurge la mai multe pârghii prin care să reducă societatea la tăcere, printre care și acuzația de „apartenență la organizație teroristă”, cu care se confruntă dizidenții guvernului indiferent de faptă. 

Muzeele din Turcia: 4 milioane de vizitatori în primele 3 luni a anului 2024. Care au fost cele mai vizitate muzee

Potrivit unui anunț recent făcut de Ministrul Culturii și Turismului, Mehmet Nuri Ersoy, în special, Muzeul Mevlana din orașul central Konya a atras peste 383.000 de vizitatori, urmat de situl arheologic Hierapolis, din provincia vestică Denizli, cu 259.000 de vizitatori. 

Președintele Germaniei în vizită în Turcia. Prima întâlnire cu primarul Istanbulului, apoi cu Erdogan

Președintele Frank-Walter Steinmeier va călătorii în Republica Turcia în perioada 22-24 aprilie 2024, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între cele două țări.

Boicot! Turcii nu merg în weekend la restaurant. „Aceasta nu este inflație, este profit”

Organizatorii și susținătorii boicotului susțin că întreprinderile folosesc inflația din Turcia ca o scuză pentru a-și crește profiturile. Boicotul urmărește să protesteze prețurile crescute pentru porții mai mici, precum și creșterea costului vieții.