vineri, februarie 3, 2023

Turcia: Poziția femeilor în agricultura rămâne fragilă, în ciuda exporturilor la nivel record

Industria agricolă a Turciei a atins un nou record în 2021 în exporturi, însă poziția femeilor în acest sector rămâne una fragilă, conform Bianet.org

Exporturile din Turcia au înregistrat o creștere de 20 la sută la 29 de miliarde de dolari, potrivit datelor oficiale.

Agricultura, cel mai mare sector ocupat de femei

Cu toate acestea, agricultura încă joacă un rol fundamental în societate și rămâne al doilea cel mai mare sector de ocupare a forței de muncă, cu 5,5 milioane de muncitori, angajând aproape o cincime din populație.

Este cel mai mare sector de ocupare a forței de muncă pentru femei, cu o rată de 41,5, potrivit Turkstat în iulie 2020.

Femeile lucrează cu ziua

Problemele legate de munca la negru, cum ar fi lipsa asigurării sociale, sunt predominante în statisticile recente, 12% dintre femei lucrând la zi.

În plus, 78,3 la sută lucreaz ilegal, fără securitate socială. Aceasta este o diferență semnificativă în comparație cu rata generală de muncă fără carte de muncă a femeilor de 37,1% în 2020.

Aceste aspecte au fost subliniate săptămâna trecută, de Ziua Internațională a Femeii Rurale, de Orhan Sarıbal, un deputat din principala opoziție Partidul Popular Republican (CHP), care este, de asemenea, inginer agricol și fermier.

”Astăzi, 95% dintre femeile care lucrează în agricultură nu au deloc asigurări sociale. Aceste femei lucrează pe câmp 16-17 ore, dar sunt în afara sistemului de asigurări sociale.”, susține oficialul.

Pe lângă aceste ore lungi de lucru, femeile sunt adesea responsabile și pentru sarcinile casnice, cum ar fi îngrijirea copiilor. Astfel, se confruntă cu o dublă povară atât de a lucra în producția agricolă, cât și de a avea responsabilități interne.

Situația Turciei

Din punct de vedere istoric, agricultura a fost sectorul principal de ocupare a forței de muncă al Turciei și o contribuție semnificativă la produsul intern brut (PIB) al țării.

Întrucât nicio țară, cu excepția Coreei de Sud, nu s-a urbanizat mai rapid începând cu anii 1960, importanța sectorului a scăzut treptat, ducând la o scădere a numărului de ferme și la scăderea și îmbătrânirea populației rurale.

În plus, producția agricolă a Turciei a devenit din ce în ce mai legată de piețele globale. Această comercializare a condus la noi modele de agricultură, deoarece fermele au început să se concentreze pe specializarea culturilor intensive de producție de fructe și legume.

Concurența pe piață și fluctuațiile prețurilor i-au lăsat vulnerabili pe micii fermieri. Prăbușirea recentă a lirei și creșterea prețurilor globale la mărfuri au crescut această presiune asupra industriei agricole.

De exemplu, în perioada martie 2021-2022, prețurile la îngrășăminte au crescut cu 233 la sută până la 344 la sută, motorina cu 249 la sută și energia electrică utilizată pentru irigare cu 103 la sută.

Toate acestea au dus la o scădere a contribuției economice a agriculturii de la 23% în 1980 la 8,3% în 2009 și aproximativ 5,82% în 2018. Ocuparea forței de muncă în agricultură a scăzut de-a lungul anilor de la 50% în 1980 la 19% în 2018.

Expoziția  „Istoria fotbalului turc”. Erdogan expus, dar nu și Hakan Şükür

Hakan Şükür a fost exclus de la expoziția „Tuturi şi gol: expoziţia de istorie a fotbalului turc”, deschisă la Palat, cu participarea preşedintelui Erdoğan, a foştilor jucători naţionali de fotbal, a preşedinţilor de club şi a politicienilor.

Erdogan catalogat ca „Piroman” de presa din Germania

Revista săptămânală germană Stern s-a referit la președintele turc Recep Tayyip Erdoğan drept un „incendiat” pe coperta ultimului său număr, spunând că președintele alimentează conflicte periculoase, inclusiv în Germania, pentru a-și asigura puterea în timp ce se pregătește pentru alegerile din mai.

Ce ar însemna ca Erdogan să piardă alegerile prezidențiale?

Criza economică din Turcia a pus în pericol lunga domnie a lui Erdogan. Pe măsură ce prețurile au crescut, președintele a continuat să reducă ratele dobânzilor, răsturnând teoria economică și conducând prețurile mai mari.

Turcia: Pragul sărăciei a depășit de 3 ori salariu minim pe economie

Pragul de sărăcie indică banii necesari pentru ca o familie de patru persoane să se hrănească suficient și sănătos și acoperă și cheltuielile cu bunurile de bază precum îmbrăcăminte, chirie, electricitate, apă, transport, educație și sănătate. Acesta a crescut la 28.875 de lire în ianuarie, iar salariu minim este de 8.506 de lire.

Conferință despre toleranță. Dumitru Borțun: „Conviețuirea este cea mai grea meserie din lume” 

Zeci de tineri bucureșteni au participat la conferința ,,Toleranța și Rolul ei în Perioada Contemporană”, desfășurată pe 2 februarie, la ARCUB.

CEDO a decis! Turcia trebuie să plătească peste 12.000 de euro daune morale unui jurnalist

Turcia a încălcat articolele 5 (1), (3), (4), (5) și 10 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului în cazul unui jurnalist care a fost arestat de un tribunal turc în urma unei tentative de lovitură de stat în 2016.

Harta corupție: Turcia a avut cel mai mic punctaj din ultimii 10 ani

Harta corupției la nivel mondial situează Turcia cu cinci locuri mai jos, după ce reușit să obțină 34 de puncte din 100 în 2022, pierzând 2 puncte într-un an, având cel mai mic scor din ultimii zece ani.

„Privighetoarea Dobrogei” s-a stins din viață! Faimoasa solistă a fost prima avocată tătăroaică din România

Faimoasa cântăreață, supranumită „Privighetoarea Dobrogei” s-a stins din viață, marți, 31 ianuarie 2023. Kadriye Nurmambet, născută în Dobrich, Bulgaria în...